21 - 01 - 2025
ظرفیتهای مغفول توریسم ایران
مصطفی شفیعیشکیب*
ایران از نظر ظرفیتها و جاذبههای تاریخی و فرهنگی یکی از ۱۰ و حتی میتوانم بگویم هفتکشور برتر دنیاست. کشورمان جاذبههای طبیعی بینظیری نیز دارد. به عنوان کسی که ۸۷ کشور را از نزدیک دیده، میگویم که ایران در زمینه جاذبههای طبیعی یکی از برترین کشورهای دنیاست. ایران تنها کشوری است که در وسط کویرش، برکه آب شیرین دارد. در روستای «سیرچ» استان کرمان دو چشمه آب گرم و آب سرد به فاصله ۲۰۰متری از یکدیگر قرار گرفته و چنین جاذبهای واقعا کمنظیر است.
باوجود تمام این ظرفیتها و جاذبههای گردشگری اما به نظرم امروز مساله ایرانهراسی و نگرانی که در دنیا در مورد کشورمان به وجود آمده است، مانع آن شده که کشور آنطور که باید و شاید در سطح جهانی شناخته شود. البته شاید در زمینه معرفی ایران دولت هم یک مقدار کمکاری داشته و بخشخصوصی هم امکاناتی را که باید در اختیار نداشته است.
امروز مشاهده میکنیم که در نمایشگاه گردشگری ITB برلین مساحتی که ایران برای غرفههایش در اختیار داشته حدود ۸۰متر بوده اما کشور بحرین که از جزیره قشم ما هم کوچکتر است، حدود ۴۰۰متر زمین در این نمایشگاه برای برپایی غرفههایش در اختیار داشته است.
در جلسهای که آقای عارف، معاون اول
رییس جمهور بود خدمت ایشان عرض کردم که تصور میکنم بودجه تبلیغاتی که دفتر توسعه گردشگری وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی دریافت میکند شاید چیزی حدود ۱۴۰هزار دلار باشد و پرواضح است که این میزان بودجه اصلا کافی نیست. زمانی که بودجه گردشگری ایران را با بودجهای که عربستان در پروژه «نئوم» و در بخش گردشگری هزینه میکند مقایسه میکنیم، متوجه میشویم که این دو اصلا قابل قیاس نیستند.
عربستان با وجود آب شوری که دارد مستعد کاشت زیتون نیست اما امروز میبینیم با اختصاص بودجه در این زمینه پیشرفتهای قابلتوجهی داشته و دارد و جای اسپانیا را در بازار جهانی زیتون میگیرد. بنابراین معتقدم اگر پول و امکانات لازم اختصاص یابد، ایران حرفهای زیادی در عرصه صنعت گردشگری دارد.
متاسفانه امروز گردشگری اولویت اصلی کشور نیست. این در حالی است که اگر این بخش طرف توجه دولت قرار گیرد، میتوانیم در این عرصه حرفهای زیادی برای گفتن داشته باشیم. امروز کشور همسایه ایران یعنی ترکیه بدون آنکه نفت، گاز و بسیاری از منابع دیگر را که ما داریم در اختیار داشته باشد، توانسته با تکیه بر گردشگری درآمدهای قابلتوجهی کسب کند و حتی در زمینه تعداد گردشگر ورودی به کشورش در منطقه بهترین وضعیت را داشته باشد و بالای ۵۰میلیون گردشگر را در سال گذشته جذب کند. ترکیه همچنین توانسته با اتکا به صنعت گردشگری اقتصاد بیمار و ورشکسته خود را نجات دهد.
امروز اگر روستاهای ترکیه که از سمت مرز ایران به سوی ازمیر، آنکارا و استانبول قرار دارند را از نزدیک ببینید، متوجه میشوید که وضعیت بدتری نسبت به روستاهای ایران دارند و این یک واقعیت است که تمام ترکیه مثل استانبول نیست. ایران اما با وجود تمام داشتههایش، به نظرم یک مقداری در حوزه توریسم غفلت داشته است و اگر این غفلتها جبران شود واقعا فکر میکنم که ایران میتواند یکی از موفقترین کشورها در عرصه صنعت گردشگری باشد.
*رییس جامعه تورگردانان ایران
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد