31 - 03 - 2020
ظریف:قطعنامه شورای امنیت را نقض نکرده ایم
«جهان صنعت»- توانمندی ایران در منطقه یکی از دغدغههای ترامپ رییسجمهور آمریکا بوده و هست. عاملی که باعث شد دولت آمریکا از توافق هستهای خارج شود تا شاید از توانمندی تهران به استقرار در کرانههای دریای مدیترانه بکاهد. اما این اواخر شاهدتصمیم غیرقابل انتظار دیگر از جانب ترامپ مبنی بر خروج آمریکا از سوریه بودهایم. تصمیمی که میتواند مقدمهای برای بازنگری جدی در سیاست خصمانه و یکجانبه آمریکا علیه ایران در حمایت از مذاکره و مصالحه از طریق تمرکز بر توافقنامههایی همچون آتشبس در یمن، ثبات در افغانستان و عملیات علیه داعش بوده باشد. به هر حال اگر ترامپ حقیقتا به دنبال طراحی مجدد سیاست خارجی ایالات متحده باشد، باید فرصتهایی برای کاهش تنشها با ایران بیابد. اما این اقدام توسط آمریکا در حالی مطرح میشود که فشار آمریکا علیه ترامپ زیاد شده و مقامات اسراییلی هشدار دادهاند که غیبت آمریکا به تهران اجازه خواهد داد تا به اصطلاح با ایجاد «پل زمینی» از ایران، از طریق عراق و سوریه به لبنان و بعد از آن به دریای مدیترانه نفوذ کنند. این عوامل منجر به این شد که مجموعه حاکمیتی آمریکا حملههای لفظی علیه ایران را بیشتر کنند. از این رو ترامپ در تازهترین اظهارنظر خود درباره ایران مدعی شد که تهران اکنون میتواند حضور خود در سوریه را افزایش دهد. دونالد ترامپ، رییسجمهور آمریکا، روز چهارشنبه در سخنان خود با اشاره به خروج آمریکا از سوریه ادعا کرد تهران به دنبال این نیست که بیشتر از این حضور خود را در این کشور جنگزده افزایش دهد. وی در ادامه سخنان خود با اشاره به حضور نیروهای ایرانی در سوریه به خبرنگاران گفت: صادقانه میگویم آنها دیگر میتوانند هر کاری را که میخواهند در سوریه انجام دهند. اظهارات ترامپ پس از تصمیم وی مبنی بر ترک سوریه منتشر شد. سربازان آمریکایی در سوریه رهبری ائتلاف مقابله با گروههای تروریستی را بر عهده داشتند و در عین حال به دنبال نابودی زیرساختهای ایران در این کشور بودند.
ترامپ، روز چهارشنبه گفت، تهران هم بالاخره مانند ایالات متحده، نیروهای خود را از سوریه خارج میکند چراکه اکنون ایران میخواهد زنده بماند و به دنبال بقاست. رییسجمهور آمریکا در ادامه مدعی شد: با ترک توافق هستهای با ایران، واشنگتن محاسبات تهران را تغییر داده است و تلاشهای ایران را برای بیثبات کردن منطقه و افزایش نفوذ در منطقه متوقف کرده است. وی ادعا کرد: ایران به دنبال نابودی همه چیز بود و به دنبال نابودی هر جایی که اسراییل در آن است بود. ایران در حال حاضر بسیار متفاوت از قبل شده است، آنها کماکان هر هفته در هر کشوری ناآرامی به پا میکنند. اما در حال حاضر دوست دارم با ایران مذاکره کنم چرا که ایران در حال حاضر بسیار متفاوت با قبل است.
اما لفاظیهای ایران محدود به ترامپ نمیشود. مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا نیز در تازهترین ادعای خود تهدید کرد چنانچه ایران طی ماههای آینده به برنامه موشکی خود ادامه دهد با پیامدهای اقتصادی و سیاسی سنگینی مواجه خواهد شد. وی گفت: آمریکا کنار نمیایستد تا نظارهگر این باشد که سیاستهای مخرب ایران امنیت و ثبات بینالمللی را به نابودی میکشد. پمپئو ادعا کرد: به ایران توصیه میکنیم از اقدام تحریکآمیز پرتاب موشک پرهیز و همه فعالیتهای مربوط به موشکهای بالستیک را متوقف کند تا مانع از تشدید تحریمها و انزوای دیپلماتیک خود شود. البته پمپئو در ماه میلادی دسامبر هم مدعی شد در سال ۲۰۱۹، شورای امنیت را به اعمال محدودیتهای موشکی علیه ایران ترغیب خواهد کرد. وی ادعای جدید خود را در واکنش به احتمال پرتاب سه ماهواره فضایی جدید ایران مطرح کرده و با این ادعا که فناوری ساخت ماهوارهبر مشابه فناوری ساخت موشکهای قارهپیماست، میگوید پرتاب ماهواره به فضا در تقابل با قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل است. هرچند محمدجواد ظریف در توئیتر خود نسبت به ادعای پمپئو واکنش نشان داد و نوشت: پرتاب ماهوارهبر فضایی یا آزمایش موشکی توسط ایران قطعنامه ۲۲۳۱ را نقض نمیکند. این آمریکاست که این قطعنامه را نقض کرده و در موقعیتی نیست که در این زمینه برای کسی داد سخن سر دهد.
آنچه از سخن مقامات این کشور برمیآید این است که آمریکا در تلاش است با اقدامات خود ایران را وادار به تغییر رفتار کند و در نهایت به خواسته مذاکره با واشنگتن تن دهد این در حالی است که ادعای مذاکره با ایران برای دومینبار است که مطرح میشود آن هم به دلیل اینکه آمریکا از فشار داخلی کشورش فرار کند. لذا مذاکره آمریکا با ایران هیچ چشماندازی ندارد و بعید است که ایران کوتاه بیاید و با آمریکا مذاکره کند. در نتیجه این لفاظی است که ترامپ و پمپئو مطرح میکنند تا هم از فشار داخلی آمریکا و هم از مواخذه افکار عمومی آمریکا فرار کنند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد