12 - 10 - 2017
ظریف:نفوذ ایران هزینه ای بر دیگران تحمیل نمی کند
وزیر خارجه کشورمان در مقالهای که اخیرا نشریه آمریکایی آتلانتیک منتشر کرده است به تشریح دیدگاههای جمهوری اسلامی ایران در زمینههای مختلف منطقهای و بینالمللی پرداخته است. محمدجواد ظریف در بخشی از این مقاله گفته است: امروز عربستان سعودی و امارات عربی متحده در اثر لابی پرهزینه ایالات متحده آمریکا ادعا میکنند که ایران در امور اعراب دخالت میکند و ناامنی را در منطقه میگستراند.
وی ادامه داد: این در حالی است که همین کشورها هستند که جنگ را به کشور عرب همسایهشان یمن تحمیل کردند، به بحرین تجاوز کردند، کشور خویشاوندشان قطر را تحریم کردند، گروههای تروریستی در سوریه را حمایت مالی و تسلیح کردند و از یک کودتای نظامی در مصر بر علیه یک دولت منتخب مردم حمایت کردند و همه اینها در حالی است که آزادیهای اساسی بدیهی را از مردم بیقرار خودشان دریغ میکنند.
ایران در امور داخلی همسایگانش دخالت نکرده و نخواهد کرد
وزیر امور خارجه گفت: در مقابل، ایران که از همه همسایگان خود بهعنوان یک کشور مستقل قویتر و قدیمیتر است در سه قرن گذشته به هیچ کشور دیگری حمله نکرده است، ایران در امور داخلی همسایگانش دخالت نکرده و نخواهد کرد.
ظریف افزود: با این وجود، «امور عربی» به ایران ربط دارد و از گفتن این ابایی نداریم که بگوییم «مسایل غیرعربی» هم به آنها مربوط است. چطور میشود به هم مربوط نباشند؟ وقتی مرزها، آبها و منابع مشترک داریم و وقتی از فضای هوایی یکدیگر پرواز میکنیم، نمیتوانیم به این موضوع که همسایگان ما چگونه این بخش از جهان را که خانه ما در آن است متاثر میسازند، منافعی نداشته باشیم.
منافع ایران در جهت ثبات منطقه است
وی با تاکید بر اینکه منافع ما در امور منطقهمان بدخواهانه نیست، تصریح کرد: برعکس، این منافع در جهت ثبات است، ما هیچ علاقهای به سرنگونی هیج یک از رژیمهای کشورهایی که اطرافمان هستند، نداریم و خواسته ما این است که همه ملتهای منطقه از امنیت، صلح و ثبات برخوردار باشند.
رییس دستگاه دیپلماسی گفت: متاسفانه برخی از همسایگان ما که رهبران کار ناآزموده آنها خود را با توهم تغییر حکومت در ایران تسلی میدهند، چنین خواستهای ندارند و از گروهکهای تروریستی حمایت میکنند که به دنبال براندازی یا ایجاد وحشت برای جریحهدار کردن عزم ملت هستند. این همسایگان تمام این کارها را همان زمانی انجام میدهند که ادعا میکنند نفوذ ایران در حال گسترش است به ویژه از زمانی که توافق هستهای در سال ٢٠١۵ نهایی شد.
ظریف بیان کرد: نفوذ ایران در منطقه با هدف تحمیل هزینه بر دیگران از سوی ما گسترش نیافته بلکه نتیجه اقدامات، اشتباهات و انتخابهای غلط خود آنها و متحدان غربیشان است. بعد از سقوط طالبان در افغانستان و صدام حسین در عراق، این موضوع طبیعی بود که ایران که میزبان آوارگان این دو کشور بود و به چهرههای سیاسی این دو کشور پناه داده بود، نفوذ بیشتری بر دوستان تازه به قدرت رسیده نسبت به کسانی داشته باشد که طالبان و صدام حسین را تامین مالی و از جنایات آنها علیه ملتشان پشتیبانی کرده بودند.
کسی نمیتواند ایران را نادیده بگیرد
ظریف در بخش دیگری از این مقاله خاطرنشان کرد: ایران رسیدن به توافق جهت حل بحران ساختگی هستهای را جزو اولویتهایش قرار داد، دقیقا بهخاطر اینکه مانع ایجاد بیثباتی بیشتر در منطقه و حل یک نقطه بحرانی شود. امیدوار بودیم و توقع هم این است که چنین رویهای به نفع تمامی همسایگان است. همزمان بحرانهای دیگر که منطقه را دربرگرفته فراموش نکردهایم و برای حل این بحرانها طرحهای متعدد برای آتشبس و انجام مذاکرات برای پایان نبرد و درگیری مطرح کردهایم.
وزیر امور خارجه گفت: گوش شنوایی در میان آمریکاییها و کشورهای عربی برای پیشنهادهای ما نبوده است ولی کسی نمیتواند ایران را نادیده بگیرد، همانگونه که ما نه میخواهیم و نه میتوانیم کشورهای مهم و عمده منطقه مثل عربستان سعودی را در ایجاد ثبات منطقهای نادیده بگیریم، چراکه بیثباتی در یک کشور بر ثبات همه تاثیر خواهد گذاشت.
هیچ کشوری نباید از توانمندی موشکی ایران هراس داشته باشد
رییس دستگاه دیپلماسی گفت: به دلیل خصومتی که منطقه و غرب علیه ما از آغاز انقلاب نشان داده و به دلیل امتناع غرب از فروش حداقل سلاح دفاعی، ما توانمندی بومی دفاعی ایجاد کردهایم تا در آینده صدام دیگری به فکر تجاوز به ایران نیفتد. این توانمندی شامل موشکها نیز میشود که باید آزمایش شوند تا اطمینان حاصل کنیم که براساس طراحی انجام شده عمل میکنند که در حال حاضر با دقت هفت متری هدف را مورد اصابت قرار میدهند. وی تاکید کرد: این مساله قرار نیست موضوع هرگونه مذاکره دیگر یا چانهزنی قرار گیرد. البته هیچ کشور یا طرفی نباید از توانمندی موشکی و اصولا قدرت نظامی ما هراس داشته باشد، مگرآنکه خیال حمله به سرزمین ما یا اقدام تروریستی علیه ما را در سرپرورانده باشد. وی اضافه کرد: اجرای موفقیتآمیز توافق هستهای-لااقل توسط ایران- نشاندهنده حسننیت و صلحخواهی ایران بوده است. با قصد هژمونی و برتریجویی، هیچگاه توافق حاصل نمیشد. برجام فیالواقع الگویی مناسب برای حلوفصل اختلافات از مسیر دیپلماسی است و از چنین الگویی میتوان برای حل اختلافات منطقه بهطور مسالمتآمیز استفاده کرد.
وزیر امور خارجه تاکید کرد: بهجای تمرکز بر کاستیهای آن، مناسب است کشورها به منافع آن بنگرند چراکه این توافق منافع فراوانی برای همگان و از جمله همسایگان ما دارد.
ظریف گفت: حتی اگر یک یا چند عضو توافق بدون دلیل تصمیم بر نقض و خروج از آن بگیرند یا از اجرای کامل آن سر باز زنند، روشی که انتخاب شد روش درستی بود. هر گونه ناکامی احتمالی در نهایت به دلیل ایراد ذاتی توافق نخواهد بود، بلکه نشان از سوءنیت داشته و به بیاعتباری جهانی طرفی که نقض عهد کرده خواهد انجامید. ظریف در ادامه بیان کرد: بازگشت معنیدار صلح و ثبات به منطقه خلیجفارس نیازمند ترویج تفاهم متقابل و همکاری امنیتی منطقهای است که تاکنون از سوی همسایگان ما پذیرفته نشده است. ولی هیچ دلیلی وجود ندارد که نتوانیم با یکدیگر همکاری کنیم.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد