14 - 02 - 2017
ظهور ترامپ به روایت استفنکینگ
ادبیات جذابیتهای پیدا و پنهان فراوانی دارد. لذت بردن از رمان و داستان تنها بخشی از دنیای پر رمز و راز ادبیات است. اگر نگاهی به رمانهای تاریخ ادبیات بیاندازید خواهید دید، نویسندگانی بودند که در خلال داستانها و کلماتشان آینده را پیشگویی کردند. پیشگویی نه به آن تفسیری که رمالها و فالگیرها ادعا دارند. بلکه تخیل از دنیایی که هنوز شکل نگرفته و نویسنده آن را تصویر میکند.
در این بین چند روزی نام رمانی از «استفن کینگ» نویسنده نام آشنای آمریکایی در سایتهای خبری سر و صدای فراوانی کرده است. رمانی که در دهه ۸۰ آمریکا به چاپ رسیده و به وضوح ظهور پدیده ترامپ را پیشبینی کرده است.
نویسندگان با رصد اوضاع اجتماعی و آمیختن آن با داستانهای خودساخته توانستهاند آیندهای را تصور کنند که کم و بیش به وقوع پیوسته است. آیندهای که در بیشتر اوقات خواستنی نیست.
دلقک قدرت طلب
«استفن کینگ» نویسنده رمانهای «مسیر سبز» و «رستگاری در شائوشنگ» در سال ۱۹۷۹ رمانی به نام «منطقه مرده» به نگارش درآورد که شباهتهای زیاد شخصیت اصلی آن با رییسجمهور جدید آمریکا، بسیار قابل توجه است.
در رمان «منطقه مرده»، فردی به نام «گِرِگ استیلسون» که در بازار بورس کار میکرده و همه او را یک دلقک میخوانند، پس از از سر گذراندن حوادثی، وارد سیاست میشود و کل واشنگتن را به دست میگیرد.
این کتاب در سال ۱۹۸۰ نامزد جایزه «لوکاس» شد. «کینگ» این رمان را به پسرش «اوون» تقدیم کرده است.
داستان این اثر درباره مردی است که پس از بیرون آمدن از یک کمای چهارساله، بخشی از مغزش موسوم به «منطقه مرده» آسیب میبیند اما او به قدرت باورنکردنی پیشبینی آینده دست پیدا میکند. بیدار میشود و میفهمد که میتواند آینده را پیشبینی کند.
بهطور کنایهآمیزی، این دقیقا کاری است که رمان «کینگ» انجام داد. «گِرِگ استلیسون» از آدمی که همه حرکات او را جوک میدانستند، به فردی قدرتمند و سپس یک تهدید سیاسی تبدیل میشود و این دقیقا اتفاقی است که این روزها در ایالات متحده آمریکا رخ داده است.
استفن کینگ، سال گذشته در توئیتر به این شباهت اشاره کرد و نوشت: «شباهتهای بین دونالد «ترامپ» و «گِرِگ استیلسون» رمان «منطقه مرده»، دارد ته دل مرا خالی میکند. » این توییت «کینگ» با واکنش هوادارانش و تایید شدن این پیام از سوی آنها روبهرو شد.
در بخشهایی از این کتاب به توجه بیش از حد «گِرِگ» به «بزرگی» و «بزرگ شدن» که این روزها شعار اصلی «ترامپ» است، اشاره شده است. «استیلسون» جوانی تاجر است که دغدغه «به اوج رسیدن» دارد. این کلمه بارها در بخشهای مختلف رمان «کینگ» تکرار شده است.
دونالد ترامپ هم در سخنرانیهای خود بارها گفته که میخواهد آمریکا را دوباره بزرگ کند و به اوج برساند.
«گِرِگ» فردی است که به داشتههای کنونی زندگیاش رضایت نمیدهد و برای رسیدن به جاهطلبیهایش، پا روی هر چیز و هر کسی میگذارد. درست است که پوشش رسانهای سخنرانیهای انتخاباتی «ترامپ» در سال گذشته خیلی جدی گرفته شد، اما اگر به تابستان سال ۲۰۱۵ برگردیم، تصویری که رسانهها از این بیزنسمن و تولیدکننده برنامههای تلویزیونی نشان میدادند، چیزی شبیه همان تصاویری است که «کینگ» در کتابش توصیف کرده است.
در رمان «منطقه مرده» در کمال تعجب میبینیم که بسیاری از مردم به «استیلسون» رأی میدهند که همین مساله در آمریکا و زمان رای آوردن «ترامپ» مشاهده شد.
روی کار آمدن فردی همچون «گِرِگ استیلسون» در رمان «منطقه مرده» کینگ، شروع به کار یک حکومت پر از خشونت است، اما مشخص نیست پایان داستان «ترامپ» به کجا ختم خواهد شد. «کینگ» این کتاب را ۳۶ سال پیش از اینکه «ترامپ» پشت تریبون کاندیداتوری ریاستجمهوری آمریکا بایستد به نگارش درآورد.
گیرنده شناخته نشد
ظهور نازیسم کابوس قرن بیستم است. هیتلر با متحد کردن چند کشور که کمابیش درگیر حکومتهای فاشیستی و نژادپرستانه بودند دنیا را به آتش کشید. در روزهایی که حزب نازی به ریاست هیتلر در آلمان رویشهای اولش را داشت و هنوز جهان به ماهیتش پی نبرده بود، «کاترین کرسمن تیلور» در رمان کوتاه «گیرنده شناخته نشد» آیندهای را تصویر کرد که خیلیها فکرش را هم نمیکردند. تیلور در کتابش تحت قالب نامههای یک برادر و خواهر به خوبی ظهور حکومتی نژادپرست را پیشگویی کرد که چند سال بعد دنیا را تحت تاثیر قرار داد. کتاب تیلور در سال ۱۹۳۸ نوشته شده است.
بیست هزار فرسنگ زیر دریا
ژول ورن به عنوان یکی از مشهورترین نویسندگان آیندهنگر در قرن نوزدهم شناخته شده است که پیشبینیهای مختلفی از ماژولهای قمری تا بادبانهای خورشیدی بیش از ۱۰۰ سال پیش از آنکه اختراع شوند، داشته است. در رمان مطرح وی به نام «بیست هزار فرسنگ زیر دریا» که در سال ۱۸۷۰ منتشر شد، ژول ورن زیردریایی الکتریکی را ۹۰ سال پیش از آن که اختراع شود، پیشبینی کرده بود.
اودیسه فضایی
این کتاب علمی تخیلی در سال ۱۹۶۸ منتشر شد و درباره تمدنی بیگانه است که روی کره زمین زندگی هوشمند را با زمینههایی مانند جنگ هستهای، تکامل و خطرات هوش مصنوعی در قالب ابر رایانه ۹۰۰۰ HAL ایجاد میکند. اما شاید دقیقترین پیشبینی این رمان کاغذهای الکترونیکی یا «نیوزپد» است که بسیار شبیه به آیپدهای امروزی هستند.
اندامهای مصنوعی
این رمان به سال ۱۹۷۲ منتشر و در آن نخستین اندامهای مصنوعی پیشبینی شده بودند. «استیو آستین» قهرمان این داستان پس از سقوط طی یکی از پروازهای خود برخی از اندامهایش را از دست میدهد و تیمی از دانشمندان پاهای جدید، چشم قابل تعویض با یک دوربین و یک بازوی بیونیک را به وی پیوند میزنند. بر همین اساس، آستین تبدیل به یک سایبورگ یا ترکیبی از انسان و ماشین میشود.
رمانهای سیاه اورول
جورج اورول نویسندهای که دو جنگ جهانی را تجربه کرده است. نویسندهای که سابقه روزنامهنگاری هم در کارنامهاش دارد و توانسته با کتابهایش مخاطبان بسیاری را جذب کند. او در رمان «۱۹۸۴» حکومتی را پیشبینی کرده است که بیشباهت به حکومتهای کمونیستی نیست. حکومتهایی که روابط مردمشان را کنترل میکنند و آزادی در آنجا چیزی نزدیک به خیال است. اورول «۱۹۸۴» را در سال ۱۹۴۹ نوشته است. تنها ۵ پس از پایان جنگ جهانی دوم.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد