19 - 01 - 2025
عدم اجرایی شدن قوانین آلودگی هوا
«جهانصنعت»- رییس سازمان حفاظت محیطزیست ضمن گلایه از برخی اقدامات صورت گرفته از سوی هیات وزیران در سال ۱۴۰۰ و ۱۴۰۲، نسبت به اجرا نشدن بسیاری از احکام مرتبط با قانون هوای پاک انتقاد کرد.
شینا انصاری در یادداشت هفتگی خود آورده است: وقتی در اواخر دهه۷۰ شمسی، روز ۲۹دیماه بهعنوان روز ملی هوای پاک به تصویب رسید، امید بر این بود که با اجرای برنامه ملی کاهش آلودگی هوای شهر تهران که در سال۱۳۷۹ در هفت محور به تصویب رسید، حتی در دیماه هم با توجه به وقوع پدیده وارونگی دما و تشدید آلودگی هوا در این ایام از سال شاهد آلودگی هوا در تهران نباشیم ولی اجرا نشدن برنامهها در سالهای بعد موجب شد که نهتنها در تهران که در هفت کلانشهر کشور، آلودگی هوا به یکی از مهمترین مسائل محیطزیستی کشور تبدیل شود.
وی ادامه داد: پس از گذشت هفت سال از تصویب قانون هوای پاک، همچنان بخش زیادی از تکالیف قانونی اجرا نشده است. از مجموع ۱۶ محور عملیاتی قانون هوای پاک و از ۲۲۸حکم شناسایی شده برای ۲۳دستگاه اجرایی، ۲۸حکم انجام شده، ۱۳۸حکم بهصورت ناقص اجرایی شده و ۶۲حکم نیز انجام نشده است. برای نمونه در زمینه اسقاط خودروهای فرسوده حدود ۲۷میلیون خودرو باید از چرخه فعالیت خارج شوند اما از سال۱۳۹۶ تاکنون فقط ۴۴۰هزار وسیله نقلیه اسقاط شده، یعنی 6/1درصد از تکلیف قانونی محقق شده است.
رییس سازمان حفاظت محیطزیست افزود: ارتقای کیفیت سوخت مصرفی وسایلنقلیه موتوری یکی دیگر از مواد قانون است که مطابق با آن باید از سال۱۳۹۹ سوخت توزیعی کشور استاندارد ملی «یورو۴» را دارا باشد اما اکنون روزانه از ۱۱۲میلیون لیتر سوخت توزیعی، ۴۴میلیون لیتر سوخت «یورو۴» در کشور توزیع میشود که معادل ۳۹درصد است.
انصاری در این یادداشت که با عنوان «آنچه درباره قانون هوای پاک باید گفت» منتشر کرده، ادامه داد: در ناوگان حملونقل عمومی، سهم حملونقل با اتوبوس و مترو از سفرهای شهری باید ۵۰درصد باشد اما اکنون سهم حملونقل با اتوبوس و مترو فقط ۱۳درصد است.
او افزود: در توسعه انرژیهای تجدیدپذیر مطابق با ماده۱۹ قانون، سالانه ۳۰درصد از افزایش تقاضای برق کشور باید از انرژیهای تجدیدپذیر تامین میشد اما از سال۱۳۹۶ تا پایان سال۱۴۰۲ ظرفیت تجمیعی نیروگاههای تجدیدپذیر کشور حدود ۶۱۱مگاوات معادل با ۲درصد از افزایش تولید بوده است.
انصاری تصریح کرد: در سالهای ۱۴۰۰ و ۱۴۰۲ هیات وزیران دولت وقت، طی دو نوبت مهلت قانونی اعمال استانداردهای آلایندگی خودروها، موتورسیکلتها و وسایلنقلیه غیرجادهای وارداتی و تولید داخل را تمدید کرد که طبیعتا منجر به کاهش کیفیت هوای کشور شده است.
او ادامه داد: در پایان سال مالی۱۴۰۲ فقط ۱۳درصد اعتبار مورد نیاز سازمان حفاظت محیطزیست مرتبط با اجرای تکالیف قانون هوای پاک در اختیار سازمان حفاظت محیطزیست قرار گرفته است. ارزیابی محورهای اصلی قانون هوای پاک نشان میدهد حل مساله آلودگی هوا باوجود قوانین و آییننامهها به دلایل مختلف در اولویت قرار نداشته است. به بیان دیگر پیامدهای خطرناک آلودگی هوا بهصورت کامل درک نشدهاند. مرگهای منتسببه آلودگی هوا ملموس و عینی نبودهاند و خسارات اقتصادی آلودگی هوا گرچه بارها و بارها گفته شدهاند ولی گویی شناخت دقیقی از عمق و وسعت مساله وجود نداشته است. تا زمانی که «سیاستهای هوای پاک» فاقد اهمیت و اولویت درخور باشد، صرف وضع قوانین نمیتواند به حل مساله منجر شود.
رییس سازمان حفاظت محیطزیست تصریح کرد: سازمان حفاظت محیطزیست در دولت چهاردهم ضمن فعال کردن کارگروه ملی کاهش آلودگی هوای کشور و برگزاری مستمر جلسات با حضور معاون اجرایی رییس جمهوری، موضوع کلانشهرهای آلوده را متناسب با سهم منابع انتشار در اولویت قرار داده است. مصوباتی داشته که قابلیت پایش و رصد باشند و مکررا پیگیری شوند. سازمان در پنج ماه گذشته با توجه به وظیفه قانونی خود گزارش دستگاههای اجرایی را دریافت و بعد از صحتسنجی، برای هیات دولت و دستگاههای نظارتی ارسال میکند که با هدف افزایش شفافیت و سرعت جمعآوری گزارشها و مدیریت دادهها سامانه قانون هوای پاک را در دست اجرا دارد.
او افزود: مجموع اسقاط خودروهای فرسوده در سال۱۴۰۳ تاکنون ۲۷۳هزار وسیله نقلیه بوده است که البته با هدف پیشبینی شده در برنامه هفتم پیشرفت که باید ۵۰۰هزار خودرو اسقاط شود، هنوز فاصله دارد.
رییس سازمان حفاظت محیطزیست ادامه داد: توسعه انرژیهای تجدیدپذیر هم از موضوعات اولویتدار دولت است که برخی موانع با هدف تسهیل فرآیند اجرای آن مرتفع شده است و طی همکاری فیمابین با ساتبا انتظار بر این است که توسعه نیروگاههای خورشیدی سرعت بیشتری پیدا کنند. بسنده کردن به راهکارهای کوتاهمدت و اضطراری نمیتواند پاسخی درخور، مناسب و پایدار برای رفع مشکل آلودگی هوا در شهرهای بزرگ کشور پیشروی ما قرار دهد.
انصاری در پایان نوشت: ما در سازمان حفاظت محیطزیست به «آلودگی هوا» بهمثابه یک مساله فرابخشی نگاه میکنیم و متناسب با آن به صورت مستمر برای هماهنگی و اقدام دستگاهها در چارچوب قوانین و اسناد بالادستی تلاش میکنیم.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد