29 - 01 - 2023
عرضه خودرو در بورس بهترین نسخه در شرایط فعلی
بررسی اظهارات مخالفان عرضه خودرو در بورس کالا نشان میدهد، یکی از دلایل مخالفت با فروش خودرو در بورس کالا، غیرقانونی بودن آن و عدم وجود مصوبهای مبنی بر عرضه خودرو در بورس کالا از سوی مجلس شورای اسلامی است.
در همین رابطه امیرمهدی صبایی، مدیر نظارت بر بورسها در سازمان بورس و اوراق بهادار در خصوص اینکه عرضه خودرو در بورس قانونی یا غیرقانونی است، گفت: مجموعه بورس و به طور خاص، بورس کالا صرفا تابع ضوابط و مقررات تدوینشده توسط شورای عالی بورس و سازمان بورس است؛ بنابراین تصمیمات و سیاستهای شورای رقابت برای سازمان بورس الزامآور نیست.
مدیر نظارت بر بورسها در ادامه گفت: تصمیم عرضه خودرو در بورس کالا در شورای عالی بورس اتخاذ شده است؛ بنابراین مادامی که این تصمیم ملغی یا اصلاح نشود؛ فرآیند عرضه خودرو در بورس بهمانند گذشته ادامه خواهد یافت.
وی افزود: وضعیتی که مردم به آن معترض هستند کاهش قدرت خرید و بالابودن قیمتها است. این موضوع نه فقط در زمینه خودرو بلکه در خصوص کالاهای اساسی و مسکن نیز به همین شکل است.
بورس کالا باعث کاهش قیمت خودرو شده است یا افزایش آن؟
صبایی با اشاره به اینکه خودروهای زیادی در بورس کالا معامله شده است، گفت: قیمتهای کشفشده در بورس کالا برای خودرو با توجه به قیمت پایه، تعادلی بوده است؛ باید گفت که قیمتهایی که بهصورت سرسامآور توسط سایتها و مراجع غیررسمی بالا میرود قیمت واقعی نیستند.
این مقام مسوول در سازمان بورس در ادامه افزود: وقتی مصرفکننده بخواهد یکی از خودروهایی که در بورس کالا پذیرفته شده را بدون هیچ واسطه و هزینههای اضافه خریداری کند، این معامله به سود وی خواهد بود؛ چرا که برای مثال متقاضیان میتوانند برخی از خودروهای عرضهشده را ۲۰۰ میلیون تومان کمتر از قیمت بازار آزاد خریداری کنند.
روش قیمتگذاری دستوری در بازار خودرو کارساز نبوده است
وی با اشاره به نارضایتی مردم نسبت به وضعیت بازار خودرو گفت: شهروندانی که بحق معترض گرانیها هستند باید به این مساله توجه کنند که بورس کالا عاملی برای تعدیل قیمت خودروهاست. البته روند کاهشی قیمت خودرو زمانی ادامهدار خواهد بود که حجم عرضه خودرو را بهاندازه نیاز بازار تنظیم کنیم آنگاه قیمت تعادلی متناسب با شرایط اقتصادی خواهد شد.
مدیر نظارت بر بورسها با انتقاد از فرآیند قیمتگذاری دستوری در بازار خودرو گفت: قیمتگذاری دستوری باعث زیان بیش از ۱۰۰ هزار میلیارد تومانی به صنعت خودرو و زیان انباشته ۸۰ هزار میلیاردتومانی به چند شرکت خودروسازی کشور شده است. بهعنوانمثال سومین خودروساز بزرگ کشور به علت زیان انباشته سنگین از بورس اخراج شد و بایستی به بازار پایه فرابورس منتقل شود.
فعلا راهکاری بهتر از عرضه خودرو در بورس کالا وجود ندارد
صبایی در پایان با بیان اینکه در شرایط فعلی بورس کالا کارکرد بیشتری از قرعهکشی دارد، افزود: اکثر متقاضیان خرید خودرو در حال حاضر نمیتوانند خودرو را به قیمت درب کارخانه خریداری کنند؛ چرا که بنا بر نظر بسیاری از کارشناسان حجم زیادی از خودروهای عرضهشده از طریق قرعهکشی توسط دلالان و افراد با نیاز غیرمصرفی خریداری میشود.
وی در ادامه گفت: بنابراین مسوولان شورای رقابت بهتر است آثار تصمیمات گذشته خود را بررسی کنند و اگر جاگزینی بهتر از بورس کالا وجود دارد آن را ارائه کنند. در حال حاضر بورس بهترین راهکار برای عرضه خودرو نیست؛ اما با شرایط موجود راهکاری بهتر از بورس کالا پیدا نشده است.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد