2 - 03 - 2023
عرضه قطرهچکانی
گروه بازرگانی- کمبود و افزایش قیمت پیاز در بازار موجب شد تا متولیان این بخش بار دیگر از کاهشی شدن قیمت آن از هفته آینده خبر دهند؛ وعدهای که دو سه ماه مردم منتظر تحقق آن هستند.
قیمت پیاز از پاییز شکل صعودی به خود گرفت و با ادامه این روند کمکم کمبود آن در بازار نمایان شد. در این مدت دولت طرح افزایش تعرفه صادرات پیاز را در دستور کار قرار داد تا شاید با کاهش صادرات بتواند بازار این کالای اساسی را کنترل کند، اما این اقدامات هنوز نتیجهای در بر نداشته است. حال معاون وزیر جهاد کشاورزی در کنگره ملی مراکز جهاد کشاورزی اعلام کرده که با محدودیت صادرات و افزایش واردات پیاز، قیمت آن از هفته آینده کاهش خواهد یافت.
آبان ماه بود که وزارت جهادکشاورزی عوارض صادرات پیاز را در استانهای هرمزگان و جنوب کرمان به عنوان استانهای قطب تولید این محصول از ۱۲۰ درصد به ۵۰ درصد کاهش داد. سیدجواد ساداتینژاد سعی داشت نشان دهد در کنار تامین نیاز داخل قادر به صادرات نیز هستیم، اما با گذشت دو ماه از این سیاست قیمت پیاز سر به فلک کشید و به کالایی نایاب بدل شد، با این شرایط عوارض صادرات پیاز به ۱۰۰ درصد رسید. البته افزایش تعرفه صادرات پیاز تنها چند روز روی ۱۰۰ درصد ماند و پس از افزایش اولیه عوارض صادرات، شاهپور علاییمقدم معاون برنامهریزی و اقتصادی وزارت جهاد کشاورزی اعلام کرد، این عوارض مجدد افزایش یافته و به سطح ۱۸۰ درصد رسیده است. او دلیل این موضوع را حمایت از مصرفکننده مطرح کرد. اما این راهکار هم کمکی به بازار نکرد، بهطوری که در حال حاضر پیاز در میادین ترهبار با محدودیت، عرضه میشوند. با وجود محدودیت عرضه در بازار معاون وزیر جهاد کشاورزی با اعلام خبر برداشت و ورود پیاز جدید در کنگره ملی مراکز جهاد کشاورزی اعلام کرد که با محدودیت صادرات و افزایش واردات پیاز، قیمت آن هفته آینده کاهش خواهد یافت.
به گفته علیرضا مهاجر یکی از دلایلی که منجر به افزایش قیمت پیاز شد ارزان بودن پیاز در سال گذشته بود که باعث شد کشاورزان کمتر پیاز بکارند، موضوع دیگر نیز این بود که صادرات اقلام سبزی و صیفی بهموقع محدود نشد و با توجه به اختلاف قیمت ارز قسمت زیادی از پیاز تولیدی صادر شد. وی افزود: در زمان حاضر صادرات این اقلام محدود شده است و امیدواریم هفته آینده قیمتها کاهش یابد؛ البته واردات هم انجام میشود.
این در حالی است که رییس اتحادیه بارفروشان مشهد در خصوص قیمت پیاز گفت: در حال حاضر تولید پیاز در مناطق مختلف رو به افزایش است. کاهش ظرفیت ذخیرهسازی و عرضه قطرهچکانی پیاز سبب دامن زدن به افزایش قیمت آن شده است. حیدر ساکنبرجی در خصوص قیمت پیاز و وعدههای جهادکشاورزی مبنی بر عرضه پیاز اظهار کرد: قیمت تمامشده این محصول گران است. بهصرفه نبودن تولید یک محصول، سطح زیر کشت آن را کاهش خواهد داد و موجب افزایش قیمت بیرویه در آینده خواهد شد. همواره عرضه پیاز در میادین بار انجام شده اما بهای تمامشده آن بسیار زیاد است.
وی تاکید کرد: زمانی که پیاز به قیمت ۲۳ هزار تومان از بندرعباس به نقاط مختلف کشور عرضه میشود و با محاسبه ۲۰۰۰ تومان کرایه حمل قیمت آن به ۲۵ هزار تومان میرسد، آیا فروشنده مشهدی میتواند پیاز را قیمت ۲۰ هزار تومان بفروشد؟ بنابراین با ۲۵ هزار تومان قیمت تمامشده پیاز یک فروشنده باید با رعایت یک درصد سود حداقلی این محصول را به فروش برساند. همچنین بار منتقلشده از بندر درهم است و در استان دستچین و سایزبندی شده و بسته به مصرف ردیفهای خاص برای آن تعریف شده و یکسری قیمتها به آن اضافه میشود. بر این اساس تیم میادین بار تلاشهایی را در راستای ثبات قیمت پیاز و دیگر اقلام در دستور کار قرار دادهاند.
چرا واردات باعث ارزانی پیاز نشد؟
ادامه روند افزایش قیمت منجر به این شد تا دولت ناچار شود شرایط سختگیرانهتری را برای جلوگیری صادرات پیاز اعمال کند؛ بر این اساس تعرفه پیاز ۱۸۰ درصد افزایش یافت. در واقع دولت سعی داشت با واردات پیاز اقدام به تنظیم بازار کند.
با وجود گذشت دو ماه و واردات پیاز همچنان پیاز با قیمت بالا به دست مصرفکنندگان میرسد. در حالی قیمت پیاز در بازار میادین میوه و ترهبار حدودا ۱۶ هزار تومان اعلام شده است که قیمت آن در سطح خردهفروشیها بیش از ۳۰ هزار تومان قیمت دارد. آرنگپور رییس اتحادیه میوه و ترهبار ارومیه، قیمت پیاز در این شهر را ۵۰ هزار تومان عنوان کرد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد