5 - 12 - 2022
عرضه مستقیم کالا هم قیمت ها را کاهش نداد
چند سالی است که دولت با مشارکت اصناف تلاش میکند از نوسان قیمتها در این ماه جلوگیری کند و برگزاری نمایشگاههای عرضه کالا، راهاندازی واحدهای توزیع سیار، برگزاری حراجهای صنفی و بازرسی واحدها برای رعایت قیمتها و… راهکارهای منتخب دولت برای تنظیم بازار است. در آغاز این ماه نگاهی به قیمت کالاهای اساسی در سالجاری و اختلاف آن با سال گذشته داریم.
تا همین چند سال پیش نزدیک ماه رمضان که میشد خیلیها از هم میپرسیدند، روغن هم اعلام شده؟ شماره کوپن قند و شکر چنده؟ برنج کوپنی رو گرفتید؟ حالا دیگر از کوپن و صفهای طولانی فروشگاهها خبری نیست. اما همیشه تنظیم بازارها در این ماه به منظور جلوگیری از افزایش فشارهای اقتصادی به اقشار آسیبپذیر اهمیت دارد اما در این چند سال نه از تنظیم بازار خبری بوده و نه از کاهش قیمتها. گذشته از آن قیمت برخی از کالاهی پرمصرف نیز در دو، سه روز قبل ماه رمضان از قبیل لبنیات افزایش ۱۵ درصدی را تجربه کرده است. در زیر نگاهی میاندازیم به قیمت کالاهای اساسی در ماه رمضان سال گذشته و امسال
زولبیا و بامیه
سفره رمضان با شیرینی زولبیا و بامیه رنگ میگیرد. سال قبل قیمت هر کیلو زولبیا از سوی اتحادیه قنادان چهار هزار تومان اعلام شده بود، امسال در خبرها به نقل از محمد نصرتی، رییس اتحادیه کشوری قنادان آمده: برای ماه رمضان هر کیلوگرم زولبیا و بامیه درجه یک هفت هزار و درجه دو شش هزار و ۵۰۰ هزار تومان خواهد بود.
یک تفاوت ساده سههزار تومانی در بین این دو رقم حکایت از رشد دو برابری قیمت این شیرینی پرمصرف ماه رمضان دارد البته این قیمت مصوب است و به طور حتم در همه جا قابل دسترسی نیست چون معمولا در مورد این نوع قیمتهای ابلاغی به قدر کافی تبصره و راههای قانونی و توجیهی وجود دارد که قیمتها بالاتر برود به طور مثال با اضافه کردن یک مقدار پودر بادام به نظر میتوان از سقف هفت هزار تومانی آن طرفتر هم رفت.
برنج
برنج وارداتی به اندازه کافی در بازار عرضه میشود.
سرپرست معاونت توسعه بازرگانی داخلی وزارت صنعت، معدن و تجارت نیز بارها اعلام کرده در موضوع برنج ذخایر بسیار خوبی داریم و در ماه رمضان نیز یکصد هزار تن برنج تایلندی در ۳۰۰ نمایشگاه عرضه کالاهای مورد نیاز مردم توزیع خواهد شد.
این عرضه کافی در سال قبل هم انجام میشد اما امسال با تفاوتی اندک. گزارش بانک مرکزی نشان میدهد در آستانه ماه رمضان در سال ۹۱، برنج خارجی ۲۷۰۰ تومان بوده است، اما امسال باافزایش حدود ۴۰ درصدی مواجه شده هر کیلو برنج ایرانی درجه یک که سال قبل ۴۴۴۰ تومان بوده امسال کیلویی ۹هزار تومان به فروش میرسد. در مورد برنج قیمت آن بیش از دو برابر گران شده است.
گوشت قرمز
به گفته رییس اتحادیه فروشندگان گوشت گاوی، در حال حاضر گوشت گرم گوسفندی با قیمت ۱۳ هزار و ۲۰۰تومان و گوشت گرم گاوی با قیمت هشت هزار و ۹۰۰ تومان در حال عرضه است، اشتباه نکنید این خبر تازه نیست، مربوط است به اول ماه رمضان سال ۹۰ و در همان زمانی که قیمت عرضه ویژه گوشت قرمز بین ۹ تا ۱۳ هزار تومان اعلام شده، هر کیلو گوشت گوسفند و گوساله به ترتیب ۱۷ و ۱۲ هزار تومان اعلام شده است.
اما امسال چه خبر، اگر به آخرین نرخنامه میادین میوه و ترهبار در سال ۹۱ سری بزنیم این قیمتها را میبینیم، هر کیلو راسته گوسفندی با استخوان ۱۶ هزار تومان، بدون استخوان ۲۰ هزار تومان، گرانترین قیمت فیله بستهبندی شده است با قیمت هر کیلو ۳۸ هزار تومان و چرخ کرده گوساله و گوسفندی هر کیلو ۱۷ هزار تومان. هر کیلو گوشت گوساله هم از قلوهگاه ۱۳ هزار تومانی تا فیله ۳۸ هزار تومانی قیمتگذاری شده است، قیمتهای بانک مرکزی هم در فاصله دو رمضان سال ۹۰ و ۹۱ نشان از رشد ۲۱ و ۵۱ درصدی قیمت گوشت گوسفندی و گوساله دارد.این قیمت ها در سال ۹۲ به این ترتیب است گوشت گوسفند کیلویی ۲۶ هزار تومان و گوشت گاو ۲۸ هزارتومان.
مرغ
در این روزها آنقدر از قیمت مرغ نوشته شده که تکرار آن بیمعنی به نظر میرسد، این روزها مرغ ۶۰۰۰ تا ۶۵۰۰ تومانی در بازار آزاد در حالی عرضه میشود که تا حدود یک ماه پیش قیمت هر کیلو مرغ ۵۳۰۰ تومان بود. مرغ خرد شده پاک شده در ماه رمضان سال گذشته با قیمتهایی تا هر کیلو ۱۴ هزار تومان عرضه شد البته برای فیله، وای به حال قیمتهای آزاد. ولی میتوانید در نرخنامه میوه و ترهبار به قیمتهایی مانند هر کیلو یکهزار تومان برای نوک بال یا هر کیلو ۳۷۰۰ تومان برای سنگدان و جگر مرغ هم اشاره کنیم. البته مرغ منجمد در نایلون هر کیلو ۳۱۰۰ تومان و مرغ غیرمنجمد در نایلون ۵۲۰۰ تومان هم هست.
در کنار این قیمتها سال گذشته مرغ در نمایشگاه عرضه مستقیم کالا ویژه طرح ضیافت مرغ گرم ۴۷۰۰ تومان و مرغ منجمد ۴۴۰۰ تومان عرضه میشود اما امسال به نسبت سال قبل نرخ مرغ ارزانتر است اما در نمایشگاه با نرخ ۴۹۵۰ تومان به فروش میرسد.
سایر اقلام
هنوز از آخرین هفتهای که قیمتها اعلام شده فاصله نگرفتهایم. آخرین گزارش بانک مرکزی مربوط است به ۱۴ تیرماه. مقایسه قیمت سبد اقلام خوراکی در تهران براساس همین آخرین گزارش در مقایسه با هفته منتهی به ۱۴ تیرماه سال ۹۱ گویای رشد شدید قیمتهاست.
بانک مرکزی افزایش قیمت خردهفروشی ۱۱ گروه کالایی شامل ۴۱ قلم مواد خوراکی در تهران در هفته منتهی به ۱۴ تیرماه جاری را اعلام کرد که براساس آن بهای لبنیات ۷/۴۰ درصد، تخممرغ ۷/۵۹، برنج ۲/۶۴، حبوب ۱/۱۱۱ درصد، میوههای تازه ۳/۱۸، سبزیهای تازه ۴/۸۴، گوشت قرمز ۶/۵۵، گوشت مرغ ۹/۱۱ درصد، قند و شکر ۲/۴۱، چای ۸/۱۰۰ درصد و روغن نباتی ۲/۵۸ درصد نسبت به دوره مشابه سال قبل افزایش داشته است.تنها ظرف ۱۱ ماه این تفاوت فاحش چیزی است که اتفاقا بعد از تلاش دولت جهت مهار بازارها بعد از هدفمندی یارانهها اتفاق افتاده است. واقعا به نظر شما از این رمضان تا آن رمضان چقدر فاصله داریم؟ آیا با توجه به آنچه در بازار لمس میکنیم و البته مقایسه این تحولات حتی با دیگر دستاوردهای دولت میتوانیم دولت را در عرصه هدفمندسازی و تحول اقتصادی که به جراحی اقتصادی هم معروف شده موفق ارزیابی کنیم؟
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد