19 - 06 - 2024
بررسی وضعیت بازارهای جهانی فولاد
مائده مزینانی* – طی هفته گذشته اتفاقهایی را در حوزه گزارشات مربوط به تورم، تولید ناخالص داخلی و نرخ بهره در دنیا شاهد بودهایم که بسیاری از تحلیلگران و اقتصاددانان دنیا توجهشان به این موضوع بوده است تا بتوانند دورنمای بازار را در ششماهه دوم ۲۰۲۴ تخمین بزنند. ۱۲ و ۱۳ ژوئن گزارش فدرالرزرو از نشست این مجموعه منتشر شد و نرخ بهره همانطور که انتظار میرفت بدون هیچ تغییری در بالاترین سطح ۲۳ سال اخیر یعنی 25/5درصد ثابت حفظ شده است.
وضعیت اقتصادی در آمریکا دادههای خوبی را گزارش میدهد. از طرفی شاخص سیپیای یا قیمت مصرفکننده که در حقیقت پارامتر مهم شناسایی تورم در آمریکا محسوب میشود کاهش نرخ تورم را در گزارش ماه می نسبت به آوریل گزارش میدهد که حدود ۳/۳ درصد بوده است. از طرف دیگر آمار خوب اشتغال در آمریکا خیال سیاستمداران را جمع کرد که وضعیت اشتغال در آمریکا خوب است و هیچ رکودی دیده نمیشود. وضعیت دادههای مشاغل هم نشان میدهد که شرایط بهتری از سطح انتظار در حال تحقق است. این دو پارامتر کافی بود که فدرال رزور اعلام کند که امسال هم تا پایان سال نباید بازار منتظر کاهش نرخ بهره باشد و احتمالا تنها یک مرحله کاهش نرخ بهره را در انتهای سال ۲۰۲۴ خواهیم داشت. سیاستهای انقباضی فدرالرزرو بر مبنای نرخ بهره بالا در مسیر خوبی حرکت میکند و به سمت تورم دودرصدی میتواند آمریکا را سوق بدهد و برای سال آینده افت بیشتر تورم در آمریکا مورد انتظار است.از طرف دیگر فستیوال تعطیلات دراگون بوت را این هفته در چین داشتیم و بعد از برگشت چینیها از تعطیلات همچنان بازار سنگ آهن و فولاد در چین تحت فشار قرار دارد. از یک طرف شاهد این هستیم که فولادسازان چین با حاشیه سود نامناسب و منفی دستوپنجه نرم میکنند و متاسفانه ما در فصل ضعیف مصرف فولاد در چین قرار داریم. وضعیت هوای گرم در کنار سیل و بارندگی در برخی از مناطق باعث شده که میزان مصرف فولاد در ماه ژوئن نسبت به ماه قبل کاهشی شود و انتظاری هم نداریم که در کوتاهمدت وضعیت چین از نظر رشد مصرف تغییر کند. حتی یک بدبینی نسبت به تقاضا در ماه ژوئن در کشور چین وجود دارد. این موضوع باعث شده که حجم موجودی انبارها در چین بالا باشد. از یک طرف هم فولادسازان در بالاترین سطح حجم تولید خود طی سال قرار دارند و همه این شرایط فشار بیشتر بر قیمت را ایجاد کرده است. این هفته مجددا کاهش قیمت را در مورد محصولات در چین داشتیم و انتظار داریم که برای ماههای آينده با توجه به حاشیه سود منفی فولادسازان در این کشور به تدریج به سمت کاهش تولید بروند و در جریان ماههای آینده از سطح موجودی انبار کاسته شود و ممکن است که از قیمتها دوباره حمایت شود. به این خاطر که کاهش قیمت زیادی از سطوح فعلی دیگر وجود ندارد و حاشیه سود منفی را برخی از فولادسازان در چین گزارش میدهند اما برگشت بازار به بهبود مصرف و کاهش تولید در این کشور نیاز دارد. در رابطه با قیمتهای میلگرد هم باید گفت که این هفته در چین حدود ۵ دلار کاهش بیشتر را داشتهایم . تا سطوح ۵۱۵ تا ۵۱۷ دلار قیمت میلگرد صادراتی از چین اف او بیاست. بیلت چین روی ۴۹۵دلار افاوبی پیشنهاد میشود و در جنوب شرق آسیا پیشنهادات در سطوح ۴۹۵ تا ۵۰۰ دلار افاوبی است.
از طرفی بازار تقاضای خوبی در جنوبشرق آسیا تحت فشار افت قیمتهای چین وجود ندارد. در حوزه سیایاس هم این هفته بیلت را ۴۹۵دلار ثابت بدون تغییر خاصی داشتیم. بازار ترکیه همچنان به دلیل افت شرایط صادراتی وضعیت نامناسبی دارد و بیشتر متمرکز بر تولیدات داخلی است. در مورد نرخهای صادراتی از ایران هم باید گفت که هفتهای که گذشت چند تندر داشتیم که قیمتهای بیلت صادراتی از ایران ۴۷۵ و ۴۸۰ دلار افاوبی برنده شد و البته در بازارهای داخلی بحث قطعی برق و کاهش تولید فولادسازان در بازار داخل کمک کرده که رشد قیمتهای شمش و محصولات را شاهد باشیم.
در مورد اسلب باید گفت که اسلب افاوبی اندونزی را ما حدود ۵۳۰ دلار داریم و معاملات زیادی را در این حوزه گزارش نداریم و بازار تقریبا ضعیف است. به خصوص در حوزه ورق و محصولات تخت در بازار سیایاس ترکیه و اروپا به شدت سکون معاملاتی و ثبات قیمتها مشاهده میشود و معاملات برزیل هم بیشتر متمرکز بر قاره آمریکاست.
در روزهای آینده ما در اکثر کشورها کندی معاملات و ثبات قیمتها را انتظار داریم و همچنان برای میانمدت بازار سنگ آهن و محصولات فولادی میتواند تحت فشار نوسانات کاهشی قرار گیرد اگرچه فضای زیادی برای افت شدید محتمل نیست ولی ادامه بازار برای ماههای جولای تا آگوست را باید بررسی کرد و ملاحظه کنیم که حرکت تولید چین و وضعیت مصرف تا چه اندازه میتواند از حجم موجودی انبارها کاسته و مجدد برگشت قیمتها را به سمت بالا ایجاد کند.
* کارشناس معدن و فولاد
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد