7 - 09 - 2024
عملکرد بورس در هفته نیمه تعطیل
«جهانصنعت»- در سه روز کاری هفته گذشته شاخص کل بورس تهران در مجموع صعودی بود و تنها در روز سهشنبه اندکی ریزش کرد. در ابتدای هفته اخیر شاخص کل بورس تهران 22هزار و 386واحد صعود کرد. روز یکشنبه نیز شاخص 11هزار و 867واحد رشد کرد و به کانال 1/2میلیونی وارد شد اما روز سهشنبه شاخص هزار و 204واحد پایین آمد.
بازدهی هفته
شاخص کل در آخرین روز کاری هفته به رقم 2میلیون و 109هزار و 300واحد رسید و نسبت به آخرین روز معاملاتی هفته قبل 33هزار و 28واحد بالاتر ایستاد و بازدهی هفته شاخص بورس مثبت 6/1درصد شد. شاخص هموزن نیز در پایان هفته نسبت به هفته پیشین 11هزار و 434واحد بالاتر ایستاد و بازدهی مثبت 7/1درصدی را ثبت کرد.
رشد ارزش معاملات خرد سهام
در این هفته، میانگین ارزش معاملات بازار سهام 19هزار و 109میلیارد تومان بود. میانگین ارزش معاملات خرد بورس نیز 3هزار و 379میلیارد تومان بود که نسبت به رقم 2هزار و 326هفته پیشین، افزایش 45درصدی داشته است.
کاهش میانگین هفتگی ارزش صفهای فروش
میانگین ارزش صفهای فروش در هفته اخیر 344میلیارد تومان بود که از میانگین هفته پیشین 78میلیارد تومان کمتر بود و افت 18درصدی داشته است. بالاترین رقم هفته 360میلیارد تومان بود که در روز یکشنبه ثبت شد و کمترین رقم 335میلیارد تومان بود که در روز سهشنبه ثبت شد.
افزایش میانگین هفتگی ارزش صفهای خرید
میانگین ارزش صفهای خرید در هفته اخیر هزار و 48میلیارد تومان بود که از میانگین هفته گذشته 429میلیارد تومان بیشتر بود. در این هفته، میانگین ارزش صفهای خرید 69درصد افزایش یافته است. بالاترین رقم هفته هزار و 760میلیارد تومان بود و در روز شنبه ثبت شد. پایینترین رقم به روز سهشنبه برمیگردد که 577میلیارد تومان بود.
خروج سرمایه حقیقی از بازار سهام
در اولین روز معاملاتی هفته، 357میلیارد تومان پول حقیقی به بورس وارد شد اما روز یکشنبه 36میلیارد تومان سرمایه از بازار خارج شد. روز سهشنبه نیز شاهد خروج 259میلیارد تومان پول حقیقی بودیم. در مجموع کل هفته 62میلیارد تومان پول حقیقی به بورس وارد شد و میانگین روزانه ورود پول حقیقی 21میلیارد تومان بود.بازدهی هفتگی بورس مثبت شد. بازار سهام در حالی دومین هفته شهریورماه را به پایان برد که تنها سه روز معاملاتی را به خود دید اما توانست عملکرد مناسبی را به ثبت برساند، به نحوی که طی این بازه سه روزه بیش از 1200میلیارد تومان پول حقیقی وارد سهام خرد، حقتقدم و صندوقهای سهامی شد. بازدهی هفتگی بورس در دومین هفته شهریورماه مثبت بود و به ورود پول حقیقی منجر شد. این در حالی بود که بازار سهام تنها سه روز کاری را تجربه کرد و از یک هفته معاملاتی کامل محروم بود. با این حال حتی در آخرین روز معاملاتی هفته که بین دو تعطیلی قرار داشت، برآیند کلی معاملات مثبت شد.
شاخص کل بورس 2 درصد مثبت شد
شاخص کل بورس در سه روز معاملاتی گذشته بالغ بر 2درصد رشد کرد و از تراز 2میلیون و 76هزار واحد در نقطه صفر شروع معاملات هفته، به ارتفاع 2میلیون و 109هزار واحدی در روز پایانی معاملات رسید. شاخص هموزن نیز این هفته برآیند مثبتی داشت و با رشد 76/1درصدی، سهامداران نمادهای کوچک و متوسط را امیدوار کرد. بررسی روند بازار سهام طی سه روز معاملاتی دومین هفته شهریورماه نشان میدهد که در روزهای شنبه و یکشنبه، سهام خرد، حقتقدم و صندوقهای سهامی با ورود پول حقیقی به مبلغ 840میلیارد تومان در هر روز روبهرو بودهاند. اگرچه در روز سهشنبه تراز پول حقیقی منفی بود اما خروج 457میلیارد تومانی سرمایه حقیقیها در این روز نتوانست مسیر بهبود بازار سهام را متوقف کند تا به این ترتیب، بازار سهام تراز مثبت 1223میلیارد تومانی پول حقیقی را ثبت کند.
متوسط حجم معاملات خرد از
7 میلیارد برگه سهم گذشت
طی سه روز معاملاتی دومین هفته شهریورماه، متوسط روزانه حجم معاملات خرد سهام، حقتقدم و صندوقهای سهامی به 4/7میلیارد برگه سهم رسید، به نحوی که در بازار روز شنبه شاهد معامله 9/4میلیارد برگه سهم، در روز یکشنبه شاهد معامله 7/9میلیارد برگه سهم و در روز سهشنبه شاهد معامله 7/7میلیارد برگه سهم بود. اگرچه ارزش معاملات خرد سهام طی دومین هفته شهریورماه در مقایسه با هفتههای گذشته رشد اندکی داشته است اما همچنان در کف باقی ماند و چشمگیر نبود. ارزش معاملات خرد سهام در این هفته میانگین روزانه 3هزار و 450میلیارد تومان را ثبت کرد که تا روزهای اوج بازار فاصله بسیار زیادی دارد. بازار سهام پنجمین هفته متوالی را با دامنه نوسان بسیار محدود به پایان رساند. این روند سبب شد تا رقم بازدهی سهمهای پربازده و کمبازده تقریبا در یک سطح قرار گیرد. بررسی روند معاملات نمادهای بازار سهام در هفته دوم شهریور نشان میدهد، پنج سهم واتی، شصدف، غنیلی، فپنتا و خکرمان با رشد 8درصدی در این هفته پربازدهترین نمادهای بازار سهام بودند. در طرف دیگر ماجرا پنج سهم تپولا، رفاه، تکنار، وثوق و سفارود با افت 8درصدی بیشترین کاهش را در این هفته تجربه کردند.
رویکرد دولت چهاردم نسبت به بورس
محمدسعید حیدری*- مهمترین صحبتها مربوط به حضور وزیر جدید اقتصاد در صداوسیما و تاکید درست بر مهمترین عوامل اثرگذار بر اقتصاد و بازار سهام است که امیدها را زنده کرده و طی چند روز کاری اخیر باعث خروج پول از صندوقهای درآمد ثابت شده است. کاهش جذابیت بازار سرمایه به واسطه افزایش نرخ سود و هزینههای مالی شرکتهای بورسی یکی از نگرانکنندهترین عوامل اثرگذار است که به ویژه از اواخر زمستان سال قبل با طرح اعطای سود ۳۰درصدی ظاهرا با هدف جمعآوری نقدینگی توسط بانک مرکزی کلید خورد. طی هفتههای اخیر وضعیت رو به بهبود رفته و با دخالت بانک مرکزی حتی توقف فعالیت کارگزاریها در اعطای خدمات کارتهای مخصوص که سودی بیش از سود بانکی اعطا میکرد و… تشدید شده است. روند سریع رشد قیمت اوراق اخزا و… در بازار سرمایه نیز ناشی از همین آغاز روند کاهش تدریجی نرخ سود و اولین عاملی است که تکتک سهام را تحت تاثیر قرار میدهد لذا مهمترین متغیر داخلی و اقتصادی اثرگذار بر بورس است. شکاف نرخ دلار نیمایی و آزاد هرچند به صورت کلی اثر منفی بر بازار دارد اما برای سهام و صنایع مختلف بعضا اثرات متفاوتی دارد لذا پس از نرخ بهره در درجه دوم اهمیت قرار میگیرد. در برخی حوزهها کار دولت سختتر بوده و نیازمند صرف هزینه و زمان است. قطعا بازار با وعدههای دولت در این حوزهها با احتیاط بیشتری برخورد کرده و بلافاصله بر مبنای آن به سهام ارزش اضافی تخصیص نخواهد داد.
* کارشناس بازار سرمایه
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد