13 - 04 - 2025
غارت غولهای فناوری آمریکا در پوشش قوانین اروپایی
گروه بینالملل- قانون بازارهای دیجیتال(DMA) اتحادیه اروپا که اکنون به طور کامل در حال اجراست، توسط طرفداران اروپایی آن به عنوان گامی جسورانه برای مهار قدرت غولهای فناوری بزرگ معرفی شده است. در ظاهر این قانون قصد دارد رقابت را تقویت کند، از مصرفکنندگان محافظت و شرایط برابر را در اقتصاد دیجیتال ایجاد کند اما در زیر این ظاهر فریبنده، واقعیتی نگرانکنندهتر نهفته است. اینکه قانون بازارهای دیجیتال اتحادیه اروپا کمتر به انصاف اهمیت میدهد و بیشتر بر استخراج ثروت از شرکتهای فناوری آمریکایی موفق متمرکز است که مدتهاست محرک نوآوری جهانی بودهاند.
به گفته کارشناسان این قانون نهتنها به ترویج یک اکوسیستم دیجیتال سالمتر کمک نمیکند، بلکه تهدیدی برای تضعیف روابط تجاری آمریکا و اروپا، خفه کردن پیشرفتهای فناوری و تضعیف توانایی ایالاتمتحده در حفظ برتری خود بر رقبایی مانند چین در رقابت برای فناوریهای آینده مانند هوش مصنوعی، محاسبات کوآنتومی و سایر موارد است. در واقع قانون بازارهای دیجیتال مقررات سختگیرانهای را بر شرکتهای به اصطلاح دروازهبان(gatekeeper) تحمیل میکند، یعنی شرکتهایی که دارای نفوذ بیش از حد در بازارهای دیجیتال تلقی میشوند. این قوانین شامل دستورالعملهایی برای باز کردن سیستمهای اختصاصی، به اشتراک گذاشتن دادهها با رقبا و کاهش کیفیت تبلیغات در خدمات رایگان یا کمهزینه است. در این میان نکته حائزاهمیت این است که تقریبا تمام شرکتهایی که هدف DMA قرار گرفتهاند، آمریکایی هستند.
طبق گزارشی که مجله نشنال اینترست در این خصوص منتشر کرده، به گفته تحلیلگران این موضوع تصادفی نیست. به نظر میرسد اتحادیه اروپا که فهرست خود از غولهای فناوری پیشرو در جهان را ندارد، موفقیت شرکتهای آمریکایی را نه به عنوان مدلی برای تقلید، بلکه به عنوان منبعی برای بهرهبرداری میداند. جریمههای عدم رعایت میتوانند به 10درصد از گردش مالی جهانی یک شرکت برسند؛ رقمی که میتواند میلیاردها دلار از شرکتهای آمریکایی را به خزانه اروپا سرازیر کند. در واقع اروپا متوجه شده است که کارتهای کمی برای بازی در برابر سیاستهای تجاری ترامپ دارد. بنابراین این اتحادیه به مقررات متوسل میشود تا این تفاوت را جبران کند و امیدوار است که ترامپ در مذاکرات تجاری گستردهتر متوجه این موضوع نشود.
جنگ اقتصادی پنهان
در چنین شرایطی کمیسیون اروپا در حال آمادهسازی اقداماتی علیه شرکتهای برتر فناوری آمریکایی است که میتواند به میلیاردها دلار جریمه منجر شود. لذا طبق گزارش نشنال اینترست، این تنظیم مقررات نیست بلکه جنگ اقتصادی بوده که به شکل حمایت از مصرفکننده درآمده است.
در واقع پیامدهای این قانون فراتر از ترازنامههای شرکتهاست زیرا این قانون تهدیدی برای خفه کردن همان نوآوری است که ادعا میکند از آن حمایت میکند. شرکتهای فناوری آمریکایی موتور محرکه عصر دیجیتال بودهاند و دستاوردهایی را ارائه دادهاند که نحوه زندگی، کار و تجارت ما را متحول کردهاند. با این حال، قوانین سنگین DMA بار انطباق را تحمیل کرده که منابع را از تحقیق و توسعه به نبردهای حقوقی و ناوبری بوروکراتیک منحرف میکند.
این دقیقا همان چیزی است که تعرفه از طریق مقررات به نظر میرسد، یعنی افزایش هزینهها برای سیلیکونولی آمریکا، در حالی که خزانه مالیاتی در بروکسل را پر میکند و به رقبای اروپایی و چینی که در اروپا فعالیت میکنند، مزیت ناعادلانهای میدهد. لذا به گفته ناظران، این رویکرد خطر رکود بخش فناوری ایالاتمتحده را در زمانی که پیشرفت سریع از همیشه مهمتر است، به همراه دارد.
در همین رابطه، ترامپ به صراحت اعلام کرده در حالی که بوروکراتهای بروکسل شرکتهای آمریکایی را هدف قرار میدهند، بیکار نخواهد نشست. دولت ترامپ عزم خود را برای محافظت از رهبری فناوری ایالاتمتحده نشان داده و به درستی آن را هم یک ضرورت اقتصادی و هم یک مساله امنیت ملی میداند.
ترامپ در دوره اول ریاستجمهوری خود از طریق کاهش مالیات و مقرراتزدایی از مشاغل آمریکایی حمایت کرد و موجی از رشد را به راه انداخت که بخش فناوری را تقویت کرد. اکنون در مواجهه با قانون تهاجمی اروپا، او قطعا در برابر این تهدید خارجی مقاومت خواهد کرد. در واقع ترامپ چه از طریق فشارهای دیپلماتیک، اقدامات تجاری یا سایر اقدامات، عزم خود را به عنوان وزنه تعادلی در برابر زیادهروی اتحادیه اروپا نشان خواهد داد و اطمینان حاصل میکند که شرکتهای آمریکایی در برابر سیاستهای غارتگرانه بیدفاع رها نمیشوند.
به گفته تحلیلگران آمریکایی، این مبارزه چیزی فراتر از سود شرکتهاست بلکه در مورد حفظ برتری فناوری ایالاتمتحده در جهان است زیرا چین با غولهای فناوری تحت حمایت دولت و جاهطلبیهای تهاجمی هوش مصنوعی به عنوان بزرگترین رقیب رهبری آمریکا ظاهر میشود. فناوریهایی مانند هوش مصنوعی، محاسبات کوآنتومی و شبکههای 6G آینده قدرت اقتصادی و نظامی را تعریف خواهند کرد.
در چنین شرایطی تحلیلگران معتقدند که اگر شرکتهای آمریکایی درگیر کاغذبازیهای اتحادیه اروپا شوند، توانایی آنها برای پیشی گرفتن از چین ممکن است متزلزل شود. پیامدهای این موضوع برای ایالاتمتحده وحشتناک خواهد بود زیرا دنیایی که در آن پکن دستور کار فناوری را تعیین میکند، با تمام پیامدهای آزادی، امنیت و رفاهی که در پی دارد، دنیایی نیست که اکثر اروپاییها یا آمریکاییها بخواهند در آن زندگی کنند.
لذا قانون بازارهای دیجیتال (DMA) یک آزمایش معیوب بوده زیرا این قانون به دنبال مجازات موفقیت است تا تقویت آن. این قانون مشارکت حیاتی فراآتلانتیکی را به خطر میاندازد و به رقبای آمریکا مزیت میدهد. بنابراین تحلیلگران آمریکایی تصریح میکنند که به خاطر نوآوری، قدرت اقتصادی و رقابتپذیری جهانی، ایالاتمتحده باید در برابر تصاحب ثروت اتحادیه اروپا مقاومت کند و بر نبوغی که آن را به قدرت فناوری جهان تبدیل کرده است، تاکید کند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد