31 - 03 - 2020
غربالگری در ارائه تسهیلات به بیکاران
ایلنا – معاون امور تعاون وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی گفت: نباید به افراد بیکاری که توانمند نشدهاند، تسهیلات بدهیم. محمدجواد کبیری در نشست با بهمن عبداللهی، رییس اتاق تعاون ایران گفت: اگر نقش حیاتی و منحصر به فرد تعاون در توسعه کشور برای دولت و ملت روشن شود کسی نمیتواند بنا بر سلیقه خود با حوزه تعاون برخورد یا حذف کند. وی ادامه داد: در شرایط کنونی اقتصاد، تعاون و جمع شدن اقتصادی مردم کنار یکدیگر میتواند راه دشوار فعلی اقتصاد کشور را هموارتر کند. معاون وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی تاکید کرد: انجمن علمی تعاون ایران از ارکان اصلی حوزه تعاون است و باید ظرفیتهای پژوهشی خود را کاربردی کند. کبیری اظهار داشت: میتوانیم با کمک یکدیگر اندیشکدهای در حوزه تعاون تاسیس کنیم تا بخش علمی، اجرایی و جوانان وارد این میدان شوند و خروجی، بیشترین کاربرد را داشته باشد. معاون امور تعاون وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی همچنین در نشست با دبیرکل و اعضای هیاتمدیره خانه تعاونگران گفت: اهالی تعاون باید همصدا شوند تا صدایشان به گوش مسوولان ارشد کشور برسد. وی تاکید کرد: با توجه به اینکه چند سال طول میکشد تا بتوانیم از سرمایه خارجی اقتصادی استفاده کنیم، بنابراین باید ساختارهای اقتصادی را اصلاح کنیم تا بتوانیم دوران گذار را پشتسر بگذاریم. کبیری افزود: هماکنون راهکار ما این است که با استفاده از سرمایههای خرد و معطل مانده سازمانهای مردمنهاد و تعاونی تشکیل شود. معاون امور تعاون وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی با اشاره به کاهش اعتماد عمومی، گفت: باید فرهنگ موجود در کار اقتصادی را تغییر دهیم؛ بنابراین باید شوک وارد کنیم تا بتوانیم سرمایههای معطل مانده مردم را بتوانیم به اموری چون ایجاد بنگاههای خوداتکایی که مردم هم نظارت میکنند، منتقل کنیم تا همه از مزایای آن بهرهمند شوند. کبیری در خصوص تسهیلات اشتغال فراگیر، گفت: نباید به افراد بیکاری که توانمند نشدهاند تسهیلاتی بدهیم که نه تنها رشد نکنند بلکه بعد از مدتی بیکار بدهکار شوند و باید به افراد توانمند تسهیلات داده شود.
شاغلان در مرز ۲۴میلیون نفر
تازهترین نتایج طرح آمارگیری نیروی کار حاکی از آن است که بخش خدمات در میان بخشهای اقتصادی با ۹/۴۹ درصد بیشترین سهم اشتغال را به خود اختصاص داده است.
بررسی سهم شاغلین ۱۰ ساله و بیشتر با ساعت کار معمول ۴۹ ساعت و بیشتر بیانگر آن است که ۵/۳۶ درصد شاغلان به طور معمول ۴۹ ساعت و بیشتر در هفته کار میکنند. این شاخص که یکی از مولفههای کار شایسته به شمار میرود نشان میدهد در کشور سهم زیادی از شاغلان بیشتر از استاندارد کار میکنند. این شاخص نسبت به فصل مشابه سال قبل ۹/۰ درصد کاهش داشته است. بر اساس این گزارش، در پاییز ۱۳۹۷ سهم جمعیت بیکار فارغالتحصیل آموزش عالی از کل بیکاران ۷/۴۰ درصد بوده است. این سهم در بین زنان نسبت به مردان و در نقاط شهری نسبت به روستایی بالاتر است. بررسی تغییرات این شاخص نشان میدهد که نسبت به فصل مشابه قبل ۶/۳ درصد افزایش داشته است. برابر آمارها، بیش از سه میلیون بیکار در کشور وجود دارد و سالانه ۸۰۰ هزار نفر نیروی متقاضی کار جدید به این آمار افزوده و وارد بازار کار میشوند که بر این اساس فراهم کردن فرصتهای شغلی مناسب برای جوانان جویای کار و تحصیلکردگان دانشگاهی امری ضروری به شمار میرود. دولت در برنامه ششم توسعه، مکلف شده است نرخ بیکاری را تا چشمانداز ۱۴۰۰ به ۶/۸ درصد کاهش دهد. در حال حاضر دولت با اجرای طرح اشتغال روستایی و عشایری و طرح ساماندهی فارغالتحصیلان بیکار به عنوان دو هدفگذاری مهم در حوزه اشتغال، به سمت مقابله با بیکاری گام برداشته است.
بر اساس گزارش مرکز آمار ایران از نتایج طرح آمارگیری نیروی کار در پاییز سال ۱۳۹۷، بررسی اشتغال در بخشهای عمده فعالیت اقتصادی نشان میدهد که بخش خدمات با ۹/۴۹ درصد بیشترین سهم اشتغال را به خود اختصاص داده است و بخشهای صنعت با ۹/۳۲ درصد و کشاورزی با ۲/۱۷ درصد در رده بعدی قرار دارند. سهم شاغلان بخش کشاورزی در پاییز ۱۳۹۷ نسبت به فصل مشابه سال قبل ۱/۰ درصد افزایش داشته است؛ این در حالی است که سهم شاغلان بخش صنعت هیچگونه تغییری نداشته و از سهم شاغلان بخش خدمات ۱/۰ درصد کاسته شده است. سوم اشتغال ناقص نیز نشان میدهد که ۷/۱۱ درصد جمعیت شاغل، دارای اشتغال ناقص بودهاند. این شاخص در بین مردان بیشتر از زنان و در نقاط روستایی بیشتر از نقاط شهری بوده است. سهم اشتغال ناقص در پاییز ۱۳۹۷ نسبت به فصل مشابه سال قبل ۷/۰ درصد افزایش داشته است.
رشد جمعیت فارغالتحصیل بیکار
جمعیت شاغل کشور به مرز ۲۴ میلیون نفر نزدیک شد و جمعیت فارغالتحصیل بیکار با رشد ۱۳۵هزار نفری به یک میلیون و ۲۸۰ نفر رسید تا تحصیلکردهها، ۵/۴۰ درصد از کل جمعیت بیکار را تشکیل دهند. بررسی جزئیات نتایج آمارگیری نیروی کار پاییز ۹۷ به استناد آخرین گزارش مرکز آمار ایران نشان میدهد، جمعیت ۱۰ سال به بالای کشور به ۶۶ میلیون ۹۷۲ هزار نفر رسید و به ۷۰ میلیون نفر نزدیک شد؛ این درحالی است که جمعیت افراد ۱۰ ساله و بیشتر در پاییز سال گذشته ۶۶ میلیون و ۱۹۴ هزار و ۸۰ نفر بود که طی یک سال گذشته ۷۷۸ هزار و ۱۹۰ نفر به این گروه از جمعیت اضافه شده است. پیش از بررسی نرخ بیکاری و شاغل، باید «نرخ مشارکت اقتصادی» به عنوان عامل تاثیرگذار در این دو شاخص مهم بازار کار مورد تحلیل و ارزیابی قرار گیرد، چرا که افزایش یا کاهش نرخ مشارکت در نرخ بیکاری و نسبت اشتغال تاثیر مستقیم دارد.
بر این اساس نرخ مشارکت اقتصادی که جمعیت فعال کشور را مورد بررسی قرار میدهد، از ۹/۳۹ درصد در پاییز سال گذشته به ۵/۴۰ درصد در پاییز امسال رسید، به این ترتیب جمعیت فعال کشور که «مجموع جمعیت شاغل و بیکار» کشور را شامل میشود در پاییز امسال ۶۸۰ هزار نفر افزایش یافت و از حدود ۲۶ میلیون و ۴۱۶ هزار نفر در پاییز سال گذشته به بالغ بر ۲۷ میلیون و ۹۶ هزار نفر رسید که حکایت از یک سیگنال مثبت به بازار کار برای بهبود شاخص اشتغال در آینده دارد.
همچنین از مجموع جمعیت ۲۶ میلیون و ۴۱۶ هزار نفری فعال کشور، سهم شاغلان ۲۳ میلیون و ۹۲۲ هزار و ۲۸ نفر و سهم بیکاران نیز ۳ میلیون و ۱۷۴ هزار و ۴۲ نفر است که یک میلیون و ۶۷۰ هزار و ۵۰۰ نفر از جمعیت ۳ میلیون و ۱۷۴ هزار نفری کشور را جوانان ۱۵ تا ۲۹ ساله تشکیل میدهند.
همچنین فارغالتحصیلان آموزش عالی تا پایان پاییز امسال، یک میلیون و ۲۸۶ هزار و ۸۵ نفر از جمعیت بیکار کشور را به خود اختصاص میدهند در حالی که جمعیت این افراد در پاییز سال گذشته یک میلیون و ۱۵۰ هزار و ۹۶۹ نفر بود؛ بنابراین به رغم اینکه نرخ بیکاری جمعیت فارغالتحصیل کشور در پاییز امسال بدون تغییر نسبت به پاییز سال گذشته ۳/۱۸ درصد اعلام شد، اما آمارها نشان میدهند در یک سال گذشته ۱۳۵ هزار و ۱۱۶ نفر به جمعیت بیکار فارغالتحصیل اضافه شده است.
مقایسه جمعیت شاغل و بیکار در پاییز ۹۷ نسبت به پاییز ۹۶ نیز نشان میدهد، در پاییز امسال نسبت به پاییز سال گذشته به جمعیت شاغل کشور ۶۰۸ هزار و ۶۰۷ نفر افزوده شده است، همچنین در مقابل به جمعیت بیکار کشور نیز ۷۱ هزار و ۶۴۶ نفر اضافه شده است.
آمار منتشر شده از مرکز آمار ایران از روند تقریبا باثبات نرخ بیکاری و در عین حال بهبود تقریبی شاخص نسبت اشتغال در پاییز امسال نسبت به پاییز سال گذشته حکایت دارد.
این گزارش نشان میدهد در فاصله پاییز ۹۶ تا پاییز ۹۷ در بخش کشاورزی، ۱۲۲هزار و ۶۱۲ شغل جدید، در بخش صنعت ۲۱۷هزار و ۲۶۳ شغل جدید و در بخش خدمات ۲۶۹هزار و ۸۸۹ شغل جدید ایجاد شده است. همچنین در بخش اشتغال ناقص نیز ایجاد ۲۳۹هزار و ۱۴۲ فرصت شغلی جدید را در بازه زمانی مذکور شاهد بودهایم.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد