15 - 06 - 2024
غضنفری: قیمتگذاری دستوری تولید را نابود میکند
مهر- رییس صندوق توسعه ملی گفت: قیمتهای دستوری نابودکننده تولید است، اگر رییسجمهور برای اینکه دل مردم را به دست بیاورد با فشار قیمتها را کنترل کند، منجر به ضرر بزرگتر طی چندسال آینده میشود.
مهدی غضنفری مدیرعامل صندوق توسعه ملی اقتصاد را مهمترین چالش و پاشنهآشیل نامزدهای انتخابات ریاستجمهوری دانست و گفت: بدون شک مهمترین بخش سوالات در مناظرهها و برنامههای نامزدهای ریاستجمهوری در حوزه اقتصاد است و فکر میکنم موضوع اقتصاد، چالشیترین بحثی است که همه مردم با آن درگیر هستند و نامزدهای انتخاباتی هم باید پاسخهای روشنی برای آن داشته باشند.
مهدی غضنفری با گرامیداشت یاد شهید آیتالله رییسی و همراهانشان اظهار داشت: رییسجمهور شهیدمان انصافا خستگیناپذیر بودند و شهادت ایشان و یاران همراهشان سوگی بزرگ برای مردم ایران بود. برگزاری انتخابات زودرس هم از نظر زمانی سبب شده مردم نتوانند به صورت کامل دیدگاههای نامزدهای ریاستجمهوری را دنبال کنند و برای نامزدها هم زمانی بسیار محدود بوده تا برنامههایشان را بنویسند و طرحهایشان را آماده کنند. فراموش نکنیم یکی از مهمترین انتخابها، انتخابات ریاستجمهوری است که بر سرنوشت همه ما تاثیرگذار است به همین دلیل هرچقدر موشکافانه بررسی کنیم و بحث و گفتوگو داشته باشیم ضرر نخواهیم کرد، درست است که ما باید یک نامزد اصلح را انتخاب کنیم اما اینگونه نیست که همه دانشها در یک نفر جمع شود و ما دنبال آن یک نفر بگردیم. آن یک نفر هم بعد از اینکه رای آورد همچنان نیازمند این گفتوگوها خواهد بود.
پنج وظیفه اصلی در حکمرانی
رییس هیات عامل صندوق توسعه ملی سیاستگذاری، تنظیمگری، تسهیلگری، ارائه خدمت و بازتوزیع منابع به دست آمده را پنج وظیفه اصلی در حکمرانی عنوان کرد و گفت: طبیعتا اگر در مسیر حکمرانی کسی که میخواهد رییسجمهور شود با این پنج وظیفه و عملکرد آشنا نباشد به مشکل بر میخورد و اسیر روزمرگی خواهد شد چون به محض اینکه این افراد به پاستور میروند ممکن است اولین تماس از سازمان برنامه گرفته شود که مثلا با کمبود بودجه برای پرداخت حقوق کارکنان دولت مواجه هستیم و حالا شما باید دست به کار شوید تا منابع را فراهم کنید! آن وقت است که تمام برنامههای انتخاباتی فراموش میشود.
مهدی غضنفری اظهار داشت: نکته دوم این است که یک حکمران باید منش متعالی داشته باشد، ضمن اینکه دانش، بینش و کنش سه ویژگی دیگر است که در وجود حکمران باید وجود داشته باشد. سیاستگذاری، تنظیمگری، تسهیلگری، ارائه خدمت و بازتوزیع منابع به دست آمده، «پنج کارکرد حکمرانی» است و منش، دانش، بینش و کنش هم «چهار ویژگی حکمران» است. منش مقام والای انسانی است که از ارزشهای الهی و انسانی گرفته میشود و آن فرد را از تکبر و غرور حفظ و متواضع میکند اما اگر همه ما این ویژگی منش را کامل داشته باشیم باعث نمیشود که دانش هم داشته باشیم. دانش حکمرانی عمدتا یک دانش زمینی است یعنی باید بتوانیم آن را کسب و تلاش و تحقیق کنیم که چگونه میتوان تورم را کنترل کرد یا نرخ تولید را بالا برد؛ تولید ناخالص داخلی چگونه افزایش پیدا میکند و کشورهای همسایه ما دارند با چه نرخی رشد میکنند. حالا اگر کسی منش بالایی داشته باشد ولی دانش کافی نداشته باشد کفایت نخواهد کرد؛ فرض را بر این بگیریم که یک شخص، هم منش دارد و هم دانش خوب اما اگر قدرت اجرایی و تصمیمگیری نداشته باشد باز بیفایده است و میبینیم که شخص فقط میتواند خوب سخنرانی کند یا در اتاقش بنشیند و به ما پند و اندرزهای خوب بدهد اما تغییر و تحول خاصی در زندگی مردم رخ نمیدهد.
آخرین مورد هم بینش است. بینش یک فرق بزرگی با دانش دارد که کمی جزئیتر است ولی بینش، قدرت تجزیه و تحلیل و نیز کلاننگری و درک روابط علی و معلولی در حد کلان است.
خصوصیات ویژه «مستاجر پاستور»
رییس صندوق توسعه ملی اظهار داشت: اگر فردی که پس از انتخاب توسط مردم روی صندلی ریاستجمهوری مینشیند و به اصطلاح «مستاجر پاستور» میشود، نتواند تجزیه و تحلیل کاملی از موقعیت جمهوری اسلامی ایران و موقعیت استراتژیک و نقش منطقهای و بینالمللی آن داشته باشد ممکن است نتواند مهرههای شطرنج را به درستی حرکت دهد و به چیزی که ملت انتظار آن را دارد، برسد. گاهی صحنه انتخابات به خاطر هیجانی که در خودش دارد و به خاطر شور و نشاطی که ایجاد میکند بیشتر وارد حاشیهها میشود. ممکن است برخی جوانان و افرادی که علاقهمند هستند در انتخابات شرکت کنند بعضا «از روی ظاهر و تیپ شخصیتی نامزدها و حتی نحوه لباس پوشیدن و حتی نوع گوشی و رایانه نامزدها فرد مورد نظر خود را انتخاب کنند اما فراموش نکنید این نکات ظاهری تا وقتی که نامزدها وارد پاستور میشوند مهم هستند و از آن روز به بعد برنامهها و اجرای آن برنامهها حائز اهمیت است.
نبود احزاب و دست خالی روسایجمهور در کابینه
رییس صندوق توسعه ملی، نبود احزاب واقعی و توسعهیافته را یکی از مشکلات پیشروی روسایجمهور دانست و تاکید کرد: متاسفانه به دلیل اینکه در کشور ما احزاب کارکرد و شکل واقعی و توسعهیافته خودشان را ندارند و کادرسازی صورت نگرفته ،معمولا نامزدهای ریاستجمهوری با یک تیم کوچک و افرادی محدود در ستادهایشان به عرصه میآیند و بعد از اینکه پیروز انتخابات و وارد پاستور میشوند تازه به این فکر میکنند که چه کسانی را به عنوان 20 وزیری که نیاز دارند به کار گیرند و آنجاست که تازه چالشها آغاز میشود چون از قبل آگاهی کافی و کار حزبی صورت نگرفته است و نمیدانیم که شخص در کدام پست میتواند نقش بهتری ایفا کند. معمولا یکی از ضرباتی که روسایجمهور ما خوردند از انتخابهای ناهماهنگی بوده که در کابینه داشتهاند؛ حل این مسائل نیازمند این است که رییسجمهور پیشتر در بدنه احزاب و با کادرسازی احزاب نیروهای موثر و کارآمد را شناسایی کرده باشد و نقاط ضعف و قوت آنها را بداند و یک چیدمان و تیم موفق، کارا و هماهنگ داشته باشد. من از این بابت خیلی نمیتوانم اطمینان داشته باشم هرکدام از این شش نامزد ما یک تیم کاملا منسجم داشته باشند و علت هم این است که یک کار اصولی حزبی تا به حال صورت نگرفته است.
مهدی غضنفری در عین حال دانش رییسجمهور و قدرت تحلیل و درک حوزههایی همچون اقتصاد را از ضرورتهای مدیریت درست دولت دانست و تاکید کرد فرض کنیم رییسجمهور آینده ما وزیر اقتصاد بسیار لایقی را انتخاب کرده و در هیات دولت بین وزیر اقتصاد و سازمان برنامه و بودجه یا یکی از وزرای صنعت، کشاورزی، نفت یا نیرو اختلافی پیش بیاید، رییسجمهور باید قدرت تشخیص نظر درست و راه حل این مشکل را داشته باشد چون در غیر این صورت ممکن است به خطا بیفتد.
رییس صندوق توسعه ملی با تاکید بر این نکته که فرآیندهای اقتصادی مثل سنتهای الهی باید کشف و شناخته و به کار گرفته شوند، افزود: قیمتهای دستوری نابودکننده تولید هستند و اگر رییسجمهور برای اینکه دل مردم را به دست بیاورد با فشار قیمتها را کنترل کند و با این اقتصاد دستوری سرمایهگذارها را فراری بدهد، پنج سال بعد نتیجهاش را در کم شدن تولید داخلیمان میبینیم یعنی تصمیم امروز رییسجمهور منجر به یک ضرر بزرگتر در چندسال آینده میشود. اگر تیم اقتصادی دولت و شخص خود آقای رییسجمهور درک کاملی از فرآیندهای اقتصادی نداشته باشد، میتوانند تصمیمات بسیار زیانباری بگیرند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد