26 - 11 - 2022
فازهای نیمهکاره ۱۵ و ۱۶ پارسجنوبی افتتاح شد
گروه انرژی- وعده این بود که دولت در سال ۸۸ تمام فازهای پارسجنوبی را افتتاح میکند. امروز و بعد از گذشت چهار سال رییسجمهور در آخرین روزهای کاری خود به عسلویه رفت تا مراسم افتتاحیه نمایشی فازهای ناقص ۱۵، ۱۶ و۱۷ پارسجنوبی را برگزار کند.
در حالیکه تا چند ساعت قبل از این مراسم همه فکر میکردند رییسجمهور برای یک بازدید معمولی به عسلویه رفته اما این بازدید تبدیل به یک افتتاحیه نمایشی شد که کارشناسان از چند ماه قبل در مورد عواقب این کار هشدار داده بودند. رییسجمهور فاز ۱۵ و ۱۶ پارسجنوبی را در حالی افتتاح کرد که هنوز چاهها، سکوها و خطوط لوله دریایی و سه واحد شیرینسازی پالایشگاهی آن آماده راهاندازی نیست. براساس گزارشهای منتشر شده، این دو فاز پیشرفتی حدود ۸۰ درصدی دارند و هنوز برای بهرهبرداری آماده نیستند.
شرکت نفت و گاز پارس از دو هفته گذشته تلاش کرد تا پیش راهاندازی شتاب زده دو فاز ۱۵ و ۱۶ پارسجنوبی را در دستور کار خود قرار دهد تا افتتاح آن به نام دولت دهم ثبت شود. در واکنش به این اقدام شتابزده، موسی سوری، مدیرعامل سابق شرکت نفت و گاز پارس، نسبت به نادیده گرفتن الزامات ایمنی در این افتتاحیه هشدار داد و گفت امکان تکرار حادثه پالایشگاه آبادان وجود دارد.
عماد حسینی، سخنگوی سابق کمیسیون انرژی مجلس هم میگوید: ما تا الان فکر میکردیم رییسجمهور برای بازدید به عسلویه رفته است. البته دولت دهم تلاشهای زیادی کرد تا فاز ۱۵ و ۱۶ را راهاندازی کند. هرچند قسمت اعظم پروژه انجام شده ولی فعلا ناقص است و به لحاظ تکنیکی و فنی باید اصلاحاتی در آن انجام شود تا آماده بهرهبرداری شود. احتمالا حدود ۸۰ درصد کار این دو فاز انجام شده اما آمادگی کامل برای راهاندازی پروژه را ندارد. البته در یک ماه گذشته نیروهای پارسجنوبی در آمادگی کامل بودند و بسیج شده بودند تا پروژه در این دولت به بهرهبرداری کامل برسد اما موفق نشدند. وی در واکنش به خبر افتتاح ناگهانی این دو فاز میگوید: این ادعایی است که وزارت نفت باید به آن پاسخ بدهد. آنطور که برای ما روشن است قرار است گاز فاز ۷ و ۸ به فاز ۱۵ و ۱۶ تزریق شود و این به معنی یک سیکل بسته است و وزارت نفت باید پاسخگو باشد. اگر این باشد که اسمش افتتاح نیست. اگر هم باشد، افتتاح اسمی است. میخواهند در این شرایط از آن بهرهبرداری کنند تا افتتاح آن در کارنامه دولت دهم ثبت شود. این کار جفا به منافع ملی است. اینکه بخواهیم به هر قیمتی که شده این پروژه ناقص را کامل فرض کنیم. همه باید خود را در یک کشتی فرض کنیم. اگر دولت اقدامی در پارسجنوبی کرده، وظیفهاش را انجام داده، حتما لازم نیست که خودش آنجا را افتتاح کند. اگرچه کار دولت در پارسجنوبی پسرفت است به جای پیشرفت و نتیجه ناخوشایندی داشت.براساس استانداردهای تعریف شده در شرکت ملی نفت ایران یک فاز استاندارد پارسجنوبی شامل حفاری چاه در خلیجفارس، طراحی، ساخت، نصب و راهاندازی سکو و خطوط لوله دریایی بهمنظور انتقال و پالایش اولیه گاز و سپس احداث پالایشگاه ساحلی شامل مخازن ذخیرهسازی، ردیفهای شیرینسازی و واحدهای یوتیلیتی برای تامین آب، بخار و سرویسهای جانبی است. در بخش حفاری چاههای دریایی هماکنون هیچ یک از ۲۴ حلقه چاه گاز دریایی بهطور کامل تکمیل نشده و با وجود فعالیت دو دستگاه دکل دریایی اما پیش بینی میشود تا پایان فصل تابستان امکان تکمیل تعدادی از این چاههای دریایی فراهم نشود. اما ساخت، نصب و راهاندازی سکوهای دریایی فاز ۱۵ و ۱۶ چالش برانگیزترین بخش این مگاپروژه گازی است بهطوری که با وجود نصب پایه سکوها اما هیچیک از سکوهای دریایی در یارد بندرعباس ساخته نشده و تاکنون برای نصب در دریا حمل نشده است.
احمدینژاد که بهمنماه سال گذشته در حاشیه افتتاح طرح ذخیرهسازی گاز در قم اعلام کرده بود تا پایان دولت دهم میتواند چند فاز پارسجنوبی را به بهرهبرداری برساند، نتوانست وعدهاش را محقق کند. این در حالی بود که طبق برنامهریزیهای انجام شده قرار بود تمام ۲۸ فاز پارسجنوبی در سال ۸۸ افتتاح شوند.حسینی در اینباره میگوید: قرار بود تا سال ۸۸ همه فازهای پارسجنوبی به بهرهبرداری برسند اما پارسجنوبی نتوانست اهداف خود را محقق کند. مشکل هم صرفا دلایلی مدیریتی نیست. مهمترین علت تغییرات پی در پی وزرای نفت و مدیران این حوزه بود. یکسری چالشهایی در شرکت نفت ایجاد شد که در تصمیمگیریها و سیاستگذاریها مشکلاتی ایجاد کرد و متاسفانه پارسجنوبی را در مسیر عدم راهاندازی فازها قرار داد.
تغییرات متعدد مدیریتی در حوزه کارفرمایی و پیمانکاری، مشکلات مالی، شروع همزمان کار تمام پروژهها و عدم تمرکز منابع مالی دست به دست هم دادند تا قطر برنده رقابت در پارسجنوبی باشد. در هشت سال گذشته قطر با افزایش سرمایهگذاری در پارسجنوبی توانست میزان بهرهبرداری خود از این منبع مشترک را چند برابر کند اما ایران در این مدت نتوانست هیچکدام از فازهای پارسجنوبی را به مرحله بهرهبرداری برساند. حتی وعده اجرای ۳۵ ماهه این پروژهها هم راه به جایی نبرد و بعد از گذشت ۳۸ ماه هنوز خبری از راهاندازی کامل فازها نیست.
این کارشناس انرژی درباره میزان هزینههای صرف شده در توسعه ۷۳ ماهه فازهای ۱۵ و ۱۶ میگوید: هزینهها را باید مدیران وزارت نفت اعلام کنند اما چیزی که روشن است عقبماندگی بسیار زیاد فازهاست. ما به اندازه قطر در پارسجنوبی هزینه کردهایم اما نتوانستیم به اندازه آنها از این حوزه مشترک برداشت کنیم.
قطر توانست در هشت سال گذشته بیشترین بهرهبرداری را از فازهای مشترک پارسجنوبی انجام دهد. کارشناسان معتقدند ایران دیگر زمان زیادی برای سرمایهگذاری در این حوزه مشترک گازی ندارد. عماد حسینی میگوید: من فکر میکنم دولت یازدهم تنها دو سال ابتدایی را برای سرمایهگذاری در پارسجنوبی فرصت دارد. اگر قرار است از پارسجنوبی بهرهبرداری کنیم، نباید زمان را از دست بدهیم. ۱۱ سال است که قطر از این منبع گازی مشترک برداشت میکند. اگر دولت یازدهم در دو سال ابتدای کارش در پارسجنوبی به قدر کافی سرمایهگذاری نکند، بهتر است قید پارسجنوبی را بزنیم. چهار سال بعد سرمایهگذاری در پارسجنوبی دیگر صرفه اقتصادی ندارد چون منابع آن رو به اتمام است. امیدوارم دولت آینده بتواند کار سازندهای در پارسجنوبی انجام دهد. حتی اگر بتواند با ظرفیت محدود هم از پارسجنوبی بهرهبرداری کند کار بزرگی انجام داده. وقتی منابع پارسجنوبی تمام شود این کارها دیگر فایدهای ندارد.
ادعاهای گازی وزیر نفت:
برداشت ایران از پارسجنوبی سال ۹۴ با قطر برابر میشود
اتمام پروژههای جدید فازهای پارسجنوبی در ۵۰ ماه
توسعه و اجرای ۱۷ فاز پارسجنوبی در دولت نهم و دهم
پرونده توسعه پارسجنوبی در سال ٩۴ بسته میشود
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد