16 - 04 - 2020
فرار رو به جلو
گروه جهان- در حالی که شمار مبتلایان به کووید ۱۹ در جهان از مرز دو میلیون نفر گذشت و کشورها و سازمانهای جهانی درگیر پیدا کردن راهحلی برای این بحران هستند، دونالد ترامپ در ادامه کارشکنیهای خود در مواجهه با این پاندمی، سرانجام تهدیدهای خود علیه سازمان بهداشت جهانی را عملی کرد و به دولتش دستور داد تا سهم آمریکا در کمک به این سازمان را به حال تعلیق درآورد. ترامپ از عملکرد سازمان بهداشت جهانی در مقابله با شیوع بیماری کرونا به شدت انتقاد کرده و این سازمان را مسوول دانسته است. به گفته او این سازمان رویکردی دوستانه در قبال چین داشته و توصیههای ناصحیحی کرده است. رییسجمهور آمریکا در حالی دست به این اقدام زده که خود در آمریکا از سوی رسانههای کشورش متهم به تعلل در اقدام به موقع در مبارزه با شیوع ویروس کرونا شده است.
منتقدان، رییسجمهوری آمریکا را متهم میکنند که میخواهد سهلانگاری در درک از بحران را از دولت خودش دور کند و سازمان بهداشت جهانی را مسوول مرگومیرها در آمریکا جلوه دهد. دولت ترامپ هم مانند اغلب دولتهایی که اقتصاد را بر سلامت مردم مقدم میدانستند در آغاز همهگیری اطمینان داده بود که اوضاع تحت کنترل است. در این مدت تا صبح دیروز در آمریکا ۶۱۴ هزار و ۲۴۶ مورد ابتلای قطعی به کووید ۱۹ شناسایی شده که از این جمعیت ۲۶ هزار و ۶۴ نفر در اثر ابتلا به این بیماری جان خود را از دست دادهاند. یکسوم از مبتلایان در نیویورک زندگی میکنند. با این حال ترامپ میخواهد با برخورداری از اختیارات ویژه برخلاف نظر فرمانداران ایالتهای درگیر دستور بازگشایی مشاغل را صادر کند.
در واقع این اقدام ترامپ گامی خطرناک و به نوعی فرار رو به جلوی او برای گریز از هجمه انتقاداتی است که اکنون او را نشانه رفته است. او برای انحراف افکار عمومی در عرصه سیاست داخلی آمریکا و لاپوشانی کمکاریهای خود و دولتش در مهار ویروس کرونا، از سازمان بهداشت جهانی انتقام گرفت؛ انتقامی که در سال حساس انتخاباتی آمریکا به زیان خودش تمام خواهد شد.
دونالد ترامپ در کنفرانس ویژه دولت درباره شیوع بیماری کرونا در آمریکا اعلام کرد پرداخت کمک به سازمان بهداشت جهانی را موقتا متوقف کرده است. این در حالی است که آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل در شرایط کنونی مبارزه جهانی با بیماری کرونا، چنین اقدامی را سیاست غلطی ارزیابی میکند.
رییس جمهور آمریکا به باور خود مقصر اصلی بحران کرونا را یافته و این مقصر، سازمان بهداشت جهانی است. این نخستینباری نیست که ترامپ عملکرد این سازمان را به باد انتقادی ویرانگر گرفته است. هفته گذشته رییسجمهوری آمریکا تهدید کرده بود که تامین بودجه این سازمان را قطع میکند. او اکنون به تهدید خود عمل کرده است.
دونالد ترامپ در اوج مبارزه بینالمللی با شیوع بیماری کرونا به دولت آمریکا دستور داده پرداخت کمک به سازمان بهداشت جهانی را تعلیق کند. آمریکا بزرگترین تامینکننده بودجه این نهاد بینالمللی است و سالانه ۴۰۰ میلیون دلار در اختیار این سازمان قرار میدهد. از این رو قطع این کمک به این سازمان که با توجه به تلاشها برای ساخت واکسن و کمک به انتقال کیتهای آزمایشی به کشورها و توصیه به دولتهای جهان، بودجه سالانهاش ۵/۴ میلیارد دلار است، اهمیت دارد. آلمان نیز در آن سال ۲۹ میلیون دلار کمک در اختیار این سازمان نهاده بود.
اقدام ترامپ علیه سازمان بهداشت جهانی با پیشنویس طرحی که دولت خود او در سال ۲۰۱۷ تدوین کرد مغایرت دارد. این طرح از «گسترش همکاریهای بینالمللی در آمادگی و واکنش به بیماریهای همهگیر» حمایت میکند و به ویژه خواستار «تداوم حمایت» از سازمان بهداشت جهانی است.
ترامپ افزون بر آن، این سازمان را به عملکرد غلط در امر مقابله با کرونا و همچنین لاپوشانی اخبار مربوط به شیوع این بیماری در چین متهم کرده است. او هفته گذشته اعلام کرده بود این سازمان «چینمحور» شده در حالی که بودجه واریزی آمریکا به این سازمان، حدود ۱۰ برابر چین است. ترامپ اضافه کرد: همه میدانند در آنجا چه میگذرد. مالیاتدهندگان آمریکایی بین ۴۰۰ تا ۵۰۰ میلیون دلار در سال برای آنها تامین میکنند در حالی که چین تقریبا ۴۰ میلیون دلار کمک میکند.
توصیهها و اطلاعات غلط
به باور ترامپ، سازمان بهداشت جهانی در امر مقابله با شیوع بیماری کرونا مدیریتی ناکارآمد داشته و با اعتماد به آمار و اطلاعات منتشر شده از سوی دولت چین باعث شیوع بیشتر این بیماری در جهان شده است. رییسجمهوری آمریکا مسوولیت شمار کلان قربانیان کرونا را برعهده سازمان بهداشت جهانی دانسته است. ترامپ در کنفرانس خبری روزانه خود در کاخ سفید گفته است که این سازمان با دادن اخبار ناصحیح و توصیههای غلط باعث افزایش شمار قربانیان این بیماری شده است.
اشاره ترامپ به توصیه سازمان بهداشت جهانی در ماه ژانویه در ارتباط با منع سفر شهروندان چین به آمریکاست. در آن ایام، سازمان بهداشت جهانی منع سفر شهروندان چین به آمریکا را سیاستی شتابزده ارزیابی کرده و آن را الزامی ندانسته بود. این در حالی است که دولت آمریکا روز ۳۱ ژانویه رسما سفر شهروندان چینی به آمریکا را ممنوع کرده بود. ترامپ مدعی شده که توصیههای غلط سازمان بهداشت جهانی باعث از دست رفتن زمان شده و به شیوع این بیماری ابعاد گستردهتری بخشیده است.
رییسجمهور آمریکا در بخش دیگری از سخنانش از جدال با فرمانداران ایالتهای آمریکا عقبنشینی کرد. او که قبلا گفته بود حرف آخر را درباره بازگشایی اقتصاد آمریکا او میزند نه فرمانداران ایالتها، بامداد دیروز گفت فرمانداران میتوانند طبق شرایط خاص هر ایالت، درباره از سرگیری فعالیتهای اقتصادی تصمیم بگیرند.
آمریکا هماکنون بزرگترین مرکز شیوع ویروس کرونا در جهان است به طوری که آمار مبتلایان در آن تقریبا به ۵۹۳ هزار تن میرسد و بیش از ۲۵ هزار نفر هم جان خود را در این کشور در اثر عوارض ابتلا به این ویروس از دست دادهاند.
انتقاد دبیرکل سازمان ملل
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد قطع پرداخت کمکهای مالی آمریکا به سازمان بهداشت جهانی در شرایط کنونی را اقدامی غلط خوانده و آن را محکوم کرده است. گوترش گفته که اکنون زمان مناسبی برای اتخاذ چنین تصمیمهایی نیست و کاهش بودجه سازمان بهداشت جهانی یا سازمانهای امدادگر در شرایط کنونی اقدامی به شدت خطاست.
گوترش گفت: اکنون زمان آن رسیده است که جامعه جهانی در راستای مقابله با شیوع بیماری کرونا و پیامدهای ویرانگر آن با حفظ همبستگی همکاری کند. او گفت: قصورهای زیادی وجود دارند اما پیش از بستن راه تنفس نهادهایی که برای عبور از چنین بحرانهایی در سطح بینالمللی به وجود آمدهاند ابتدا باید صبر کرد تا از بحران عبور کنیم.
هفته گذشته تدروس ادهانوم، رییس سازمان بهداشت جهانی نسبت به سیاسی کردن مبارزه جهانی با شیوع بیماری کرونا هشدار داده بود. رییس سازمان بهداشت جهانی گفته بود در شرایط کنونی یا باید کشورها با یکدیگر همکاری کنند یا باید خطر افزایش بیشتر قربانیان را متحمل شوند.
واکنشهای جهانی
تصمیم رییسجمهور آمریکا برای قطع کمک مالی به سازمان بهداشت جهانی (WHO) آن هم در بحبوحه شیوع ویروس کووید۱۹ با انتقاد شدید آلمان و چین مواجه شد.
وزارت خارجه چین با انتقاد از این اقدام آمریکا، از واشنگتن خواست تعهدات خود در قبال سازمان بهداشت جهانی را به صورت کامل انجام دهد. ژائو لیجیان، سخنگوی وزارت خارجه چین در نشست خبری دیروز گفت وضعیت ویروس کرونا که بیش از دو میلیون نفر را آلوده کرده، در مرحله بحرانی قرار دارد و تصمیم آمریکا روی تمام کشورها تاثیر منفی میگذارد.
وزارت خارجه آلمان نیز با محکوم کردن اقدام ترامپ در قطع کمک به سازمان بهداشت جهانی، خواستار اتحاد تمام کشورهای جهان برای مقابله با ویروس کرونا شد. هایکو ماس، وزیر خارجه آلمان با بیان اینکه عیبجوییهای آمریکا مبنی بر توجه تمایل سازمان بهداشت جهانی به سمت چین هیچ کمکی به وضعیت موجود نمیکند، تصریح کرد: این ویروس هیچ مرزی نمیشناسد. ما باید همکاری نزدیکی با یکدیگر علیه کووید۱۹ داشته باشیم. یکی از بهترین سرمایهگذاریها، تقویت سازمان ملل است، مخصوصا سازمان بهداشت جهانی که دچار کمبود بودجه نیز هست.
سناتور دموکرات بن کاردین از اعضای کمیته روابط خارجی سنا در بیانیهای نوشت: راه نجات جان مردم و خارج کردن کشور و جهان از بحران بهداشت عمومی جاری مقصر شناختن دیگران نیست. اما پرزیدنت ترامپ باز هم دیگران را برای اشتباهات فرضی سرزنش میکند و همزمان به غلط ادعا میکند که واکنش دولت آمریکا به شیوع کووید ۱۹ بینظیر بوده.
او گفت که قطع کمک به سازمان بهداشت جهانی در خلال یک اپیدمی جهانی غیرمسوولانه، غیرمنطقی و به سادگی غلط است. او گفت قصورهای زیادی وجود دارد اما پیش از بستن راه تنفس نهادهایی که برای عبور از چنین بحرانهایی در سطح بینالمللی به وجود آمدهاند ابتدا باید صبر کرد تا از بحران عبور کنیم.
اسکات موریسون، نخستوزیر استرالیا نیز در واکنش به این تصمیم تازه دونالد ترامپ اظهار داشت که او با انتقادات ترامپ از سازمان بهداشت جهانی، به ویژه حمایت این سازمان از باز شدن دوباره «بازارهای خیس» چین، جایی که حیوانات تازهذبحشده فروخته میشوند و شیوع ویروس کرونا از آنجا شروع شده، همدردی میکند.
موریسون با این حال افزود: اما سازمان بهداشت جهانی همچنین کارهای مهم بسیاری از جمله در منطقه ما در اقیانوس آرام انجام میدهد و ما با آنها همکاری نزدیکی داریم.
نخستوزیر استرالیا اضافه کرد: درست است که آنها [سازمان بهداشت جهانی ] بیعیب نیستند و میتوانند بهتر کار کنند اما نباید خشک و تر را با هم بسوزانیم. جاسیندا آردرن، وزیر خارجه نیوزیلند هم به تصمیم تازه ترامپ واکنش نشان داده و گفته است: در زمانی مانند اینکه نیاز به اطلاعرسانی مشترک است و باید توصیههایی قابل اعتماد در دست داشته باشیم، سازمان بهداشت جهانی چنین چیزی را ارائه داده است. ما به حمایت از این سازمان ادامه خواهیم داد و کمک مالی خود را خواهیم پرداخت.
انتقاد جامعه پزشکی آمریکا
تصمیم دونالد ترامپ رییسجمهوری برای کاهش بودجه سازمان بهداشت جهانی به بهانه نحوه مدیریت شیوع ویروس کرونا انتقاد جامعه پزشکی آمریکا را برانگیخت. پولیتیکو نوشت: این حملات در حالی انجام شده که او به دنبال جلوگیری از تحقیقات درباره روند کُند واکنش دولتش به شیوع این ویروس بوده است.
تصمیم ترامپ برای توقف این کمک با واکنش سریع جامعه پزشکی آمریکا مواجه شد. آنها میگویند این اقدام به تلاشهای جهانی برای مبارزه با بیماریای که تاکنون حدود دو میلیون نفر را در جهان مبتلا کرده و هنوز معالجه یا واکسنی برای آن کشف نشده، آسیب میرساند.
پاتریس هریس، رییس انجمن پزشکی آمریکا از دولت ترامپ خواسته در تصمیم خود تجدیدنظر کند. وی گفت: مبارزه با یک بیماری همهگیر به همکاری بینالمللی و اتکا به دادهها و علم نیاز دارد. ترامپ سازمان بهداشت جهانی را به سوءمدیریت شدید در مخفیکاری در زمینه ویروس کرونا متهم کرده است و در ماههای اولیه شیوع این ویروس مخالفت این سازمان با ممنوعیت سفر به آمریکا علیه چین را مشکلآفرین توصیف کرد. سازمان بهداشت جهانی در آن مقطع زمانی این ممنوعیت سفرها را غیرموثر خواند.
رابرت رِدفیلد، مدیر مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریهای آمریکا در یک مصاحبه رادیویی در واکنش به تصمیم ترامپ گفت: برخی ارزیابیهای چین در آن مقطع قطعا درست نبود اما در یک دوره کوتاهمدت این ویروس را شناسایی و اطلاعات مربوط به آن را تقریبا فوری به اشتراک گذاشت و این موضوع به ما اجازه داد آزمایشهای تشخیصی را انجام دهیم.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد