28 - 11 - 2022
فرجیدانا به جای توفیقی
گروه ایران- اولین روز کاری نمایندگان مجلس پس از یک هفته تعطیلات با اعلام وصول نامه رییسجمهور برای معرفی سه وزیر پیشنهادی آغاز شد. روحانی در این نامه رضا فرجیدانا را به عنوان وزیر پیشنهادی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری،صالحی امیری را برای وزارت ورزش و جوانان و فانی را به عنوان وزیر پیشنهادی آموزش و پرورش معرفی کرد.
گفتنی است پس از مخالفت مجلس با میلی منفرد به عنوان گزینه معرفیشده از سوی رییسجمهور برای وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، روحانی جعفر توفیقی را به عنوان سرپرست وزارت علوم، تحقیقات و فناوری معرفی کرد و وی بارها در کنار اینکه مطرح ساخت تصمیم نهایی را رییسجمهور درخصوص معرفی وی به عنوان وزیر به خانه ملت میگیرد اما گفت که گزینه اصلی او است و حتی بارها به مجلس رفت و با نمایندگان در این رابطه به رایزنی پرداخت.
اما دیروز در نامه رییسجمهور با وجود تصورات به جای اسم جعفر توفیقی، نام رضا فرجیدانا تحت عنوان وزیر پیشنهادی روحانی برای وزارت علوم برده شد. وی البته قرار بود پیش از جعفر میلیمنفرد به عنوان وزیر علوم معرفی شود. اما پس از چند اظهار نظر و مخالفت، در نهایت دکتر جعفر میلی منفرد به عنوان وزیر پیشنهادی علوم و تحقیقات به مجلس معرفی شد که او هم رای نیاورد.
البته در همان زمان گفته شد فرجیدانا پیشنهاد رییسجمهور را نپذیرفته است. روایت غیررسمی به نقل از سایت خبر آنلاین چنین است: «پس از نامزدی چندین فرد برای تصدی این سمت (وزارت علوم) بالاخره نظر نهایی دکتر حسن روحانی بر دکتر رضا فرجیدانا رییس پیشین دانشگاه تهران و از چهرههای نخبه علمی کشور قرار گرفت. فرجیدانا اکنون در کانادا به سر میبرد و از سوی رییس دولت آینده پیشنهاد تصدی این پست به وی داده میشود اما فرجیدانا به رغم انتخاب برای این پست به علت مشغولیات ذهنی و کاری از قبول آن سر باز میزند. جمعی از اعضای کارگروه تخصصی با شنیدن این خبر با وی تماس گرفته و خواستار پذیرش مسوولیت وزارت علوم از سوی فرجیدانا میشوند اما رییس پیشین دانشگاه تهران با عذرخواهی عنوان میدارد که نمیتواند این پست را بپذیرد و عنوان میدارد که دکتر جعفر توفیقی با توجه به سوابقش گزینه مناسبی برای این سمت است.»
رضا فرجیدانا، استاد تمام دانشکده مهندسی برق و کامپیوتر دانشگاه تهران است که در زمان دولت دوم سیدمحمد خاتمی، ریاست دانشگاه تهران را عهدهدار بود. پس از استعفای مصطفی معین در اواخر کار دولت دوم سید محمد خاتمی، رضا فرجیدانا برای تصدی سمت وزارت علوم، تحقیقات و فناوری به مجلس ششم معرفی شد اما نتوانست از مجلس اصلاحطلب رای اعتماد بگیرد.
وی مدرک کارشناسی خود را در سال ۱۳۶۵ در رشته مهندسی برق و کامپیوتر از دانشگاه تهران گرفت و سپس برای ادامه تحصیل در دانشگاه واترلو عازم کانادا شد. او تحصیلات تکمیلی خود را در این دانشگاه در مقطع کارشناسی ارشد (۱۳۶۸) و دکتری (۱۳۷۲) در رشته مهندسی برق و کامپیوتر خواند. در حال حاضر وی عضو هیات علمی (استاد تمام) دانشکده مهندسی برق و کامپیوتر دانشگاه تهران است.
وی پیش از انتصاب به عنوان ریاست دانشگاه تهران، مدتی ریاست گروه مهندسی برق و کامپیوتر پردیس دانشکدههای فنی دانشگاه تهران و پس از آن هم به مدت بیش از پنج سال (۱۳۷۷ الی ۱۳۸۱) ریاست پردیس دانشکدههای فنی دانشگاه تهران را برعهده داشت.
رضا فرجیدانا در بین سالهای ۱۳۸۱ تا ۱۳۸۴ ریاست دانشگاه تهران را عهدهدار بود. او در جریان حادثه حمله به کوی دانشگاه در سال ۱۳۸۲، در جمع دانشجویان حاضر شد و ضمن تلاش برای دلجویی از دانشجویان گفت: «در صورت تکرار حمله لباس شخصیها (به دانشجویان، دانشگاه و کوی آن)، استعفای میکنم.»
از دیگر مسوولیتهای او میتوان به ریاست مرکز انفورماتیک دانشگاه تهران بین سالهای ۱۳۷۵ تا ۱۳۸۱ و ریاست انجمن مهندسی برق و الکترونیک ایران (IEEE Iran Section) در سالهای ۱۳۸۶و ۱۳۸۷اشاره کرد.
توضیحات معاون پارلمانی وزارت علوم درباره معرفی نشدن توفیقی
سعدالله نصیریقیداری، معاون پارلمانی وزارت علوم درباره این تصمیمگیری توسط رییسجمهور به برخی موارد اشاره کرد.
وی با بیان اینکه وقتی فردی به عنوان سرپرست منصوب میشود حتما به معنای معرفی وی به مجلس نیست، اظهار داشت: با این حال برداشت این بود که توفیقی به عنوان گزینه نهایی هم معرفی میشود و این برداشت را اسحاق جهانگیری معاون اول رییسجمهور، حجتالاسلام مجید انصاری معاون پارلمانی نهاد ریاست جمهوری و بنده به عنوان معاون پارلمانی وزارت علوم در ذهن خود داشتیم.
نصیریقیداری با اشاره به برداشتی که اکثریت از معرفی توفیقی به مجلس داشتند، گفت: با سختکوشیهایی که توفیقی داشت برداشت همه این بود که وی به مجلس هم معرفی میشود، ولی سرپرست، سرپرست است و به معنای گزینه نهایی نیست همانطور که وزارت علوم در گذشته هم چندین سرپرست داشت اما به مجلس معرفی نشدند، به عنوان مثال در زمان استعفای معین، میلیمنفرد به عنوان سرپرست معرفی شد اما در نهایت توفیقی بر کرسی وزارت علوم نشست.
معاون پارلمانی وزارت علوم تاکید کرد: به هر حال رییسجمهور به این جمعبندی میرسد که فرد دیگری را معرفی کند و این اختیار را دارد، ما هم دلایل وی را برای این اقدام نمیدانیم.
نماینده پیشین مجلس شورای اسلامی در پاسخ به این سوال که چه زمان سرپرست وزارت علوم به این نتیجه رسید که معرفی نمیشود، گفت: کسی به ما اعلام نکرده بود فرد دیگری به جای توفیقی به مجلس معرفی میشود ولی ما در روزهای آخر به این برداشت رسیده بودیم که احتمال اینکه توفیقی معرفی نشود وجود دارد و دیشب هم اعلام شد توفیقی گزینه نهایی نیست.
نصیریقیداری در پاسخ به این سوال که آیا ممکن است سخنرانی توفیقی در خرداد ۸۸ یکی از اصلیترین دلایل رییسجمهور برای عدم معرفی وی به مجلس باشد تا توفیقی هم به سرنوشتی مشابه میلیمنفرد در جلسه رایگیری دچار نشود، اظهار داشت: من پاسخی برای این سوال شما ندارم، این مواضع روزهای اول در مجلس بود اما مدتی بعد که توفیقی در مجلس حاضر شد و درباره سخنرانی خود روشنگری کرد و از سوابق کاری، مبارزاتی و عملکرد چهل ساله خود گفت، تعداد قابل توجهی از نمایندگان درباره سخنرانی توفیقی که پیش از سخنرانی مقام معظم رهبری بود و هنوز بحث فتنه مطرح نشده بود، قانع شدند.
وی ادامه داد: به هر حال شاید اینگونه از دلایل هم تاثیرگذار بوده و ما نمیتوانیم آنچه را در ذهن رییسجمهور میگذرد، بخوانیم.
معاون پارلمانی وزارت علوم در پاسخ به این سوال که آیا به عنوان معاون پارلمانی وزارت علوم برای گزینه بعدی هم تلاش خواهد کرد که رای بیاورد، گفت: وظیفه قانونی ما این است که وقتی رییسجمهور به یک گزینه میرسد، آن فرد را به نمایندگان معرفی و تلاش کنیم رای بیاورد.
وی خاطرنشان کرد: بنده به عنوان معاون پارلمانی وظیفه دارم اطلاعات دقیق مجلس و گزینه نهایی را میان خانه ملت و وزارت علوم منتقل کنم.
نخستین اظهارنظر توفیقی پس از معرفی فرجیدانا برای وزارت علوم
دکتر جعفر توفیقی، سرپرست وزارت علوم، تحقیقات و فناوری نیز در این رابطه با آرزوی توفیق برای دکتر فرجیدانا وزیر پیشنهادی اظهار کرد: در مدت باقیمانده تا زمان گرفتن رای اعتماد از سوی وزیر علوم، کارهای وزارتخانه را پیگیری میکنم.
وی با بیان اینکه «به فعالیت خود در عرصه آموزش عالی کشور ادامه خواهم داد»، اظهار کرد: بنده استاد دانشگاه هستم و پس از پایان دوره سرپرستی وزارت علوم به دانشگاه تربیت مدرس بازگشته و فعالیتهای آموزشی و پژوهشی خود را در این دانشگاه ادامه میدهم، ضمن آنکه در صورت نیاز و ضرورت از هیچ کمکی به دکتر فرجیدانا دریغ نخواهم کرد.
پس از آنکه جعفر میلیمنفرد به عنوان وزیر پیشنهادی علوم نتوانست اعتماد مجلس را برای دریافت رای جلب کند، جعفر توفیقی از سوی دکتر روحانی به عنوان سرپرست این وزارتخانه منصوب شد و درحالی که برخی گمانهزنیها تا روزهای اخیر حاکی از معرفی توفیقی به مجلس برای وزارت علوم بود، سرانجام شنبه شب، رییسجمهور، رضا فرجیدانا را به عنوان گزینه نهایی وزارت علوم به مجلس معرفی کرد.
با این حال باید تا هفته آینده منتظر ماند و دید اعضای خانه ملت چه رایی به سه وزیر پیشنهادی حسن روحانی، رییسجمهور خواهند داد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد