18 - 12 - 2022
فردوسیپور: مردم را «جیگر» فرض نکنید!
کارن کوکبیان همین مانده بود که جیگر وارد ادبیات فوتبال ایران و اصلا فوتبال ایران شود که دوشنبه شب شد. مجری برنامه «۹۰» با به کار بردن نام جیگر، عضوی جدید را به فوتبال ایران معرفی کرد. عروسک محبوب مجموعه عروسکی کلاه قرمزی که عید امسال توسط ایرج طهماسب و حمید جبلی معرفی شد طرفداران بسیاری پیدا کرد. چند ماه بعد زمانی که شبکه جهانی جام جم که این مجموعه را دوباره پخش میکرد در یک کار عجیب بخشهای مربوط به جیگر را حذف کرد تا برخی رسانههای داخلی و رسانههای خارجی فارسی زبان از ممنوع التصویر شدنش خبر دهند. کار آنقدر بالا گرفت که ضرغامی رییس رسانه ملی در دانشگاه صنعتی شریف اعلام کرد که جیگر ممنوعالتصویر نشده و این شایعه شیطنت برخی رسانههای داخلی و خارجی بوده اما او همچنان در مجموعه کلاه قرمزی حضور خواهد داشت. جیگر با تکیه کلامهای معروف «گفتم یا نگفتم، گفتی یا نگفتی؟ من خر نیستم جیگرم» و دیگر تکهکلامها خیلی زود بین مردم جا باز کرد و آنقدر محبوب شد که در شبکههای اجتماعی چندین و چند کمپین برای او تشکیل شد. اما جیگر دوشنبه شب توسط عادل فردوسیپور وارد ادبیات فوتبالی و فوتبال ایران شد تا در صفحات اجتماعی و در کل شبکههای اجتماعی بازخورد داشته باشد و همه از جیگر فوتبال ایران بگویند.
داستان از چه قرار بود؟
اتفاقات کرمان و ماجرای مهرداد پولادی باعث شد تا عادل، شیرینی سرپرست پرسپولیس را روی خط بیاورد. در حالی که همه میدانستند پولادی با مشت به شیشه رختکن و تخته وایتبورد کوبیده و حتی تاندون دستش پاره شده است اما سرپرست پرسپولیس اصرار داشت او به دلیل استوکهایش، لیز خورده است و به همین دلیل شیشه رختکن را شکسته است. شیرینی تاکید میکرد که پولادی فحشهای بد ناموسی را ۳۰ دقیقه شنیده و تحمل کرده اما لیز خورده است! فردوسیپور هم با خندههای معروفش گفت: آقای شیرینی، چرا مردم را جیگر فرض میکنید؟مگر میشود یکی لیز بخورد دستش به شیشه و پایش به وایتبورد اصابت کند و خون دستش بچکد روی وایتبورد؟مگر جیگر هستند مردم؟» با این جمله خود عادل هم جا خورد و چشمهای افشاریان، کارشناس داوری گرد شد و شیرینی همینطوری ماند. البته عادل یکجا هم به اشتباه به مجموعه تلویزیونی عروسکی کلاه قرمزی، کارتون گفت که البته یک اشتباه لپی بود و نشان میداد که چقدر عادل از گفتن این واژه خوشحال بوده است.
هوشمندی بینظیر فردوسیپور
عادل فردوسیپور یک مجری باهوش است که میداند کجا باید به طرف مقابلش ضربه بزند. او نمیخواست مستقیم به جنسیت عروسک جیگر اشاره کند و حتی به اصطلاح پشت گوش مخملی بودن هم اشارهای نکرد اما کلمهای به کار برد که معنا و مفهوم بسیاری در خود داشت. به نظر میرسد فردوسیپور از قبل درباره به کار بردن کلمه جیگر فکر کرده و این هوشمندی آنی نبوده است. با قاطعیت میتوان گفت به کار بردن جملاتی که درباره جیگر از زبان عادل شنیده شد، یکی از بهترین تعبیرها و یکی از مهمترین جملات برنامه «۹۰» در طول همه سالهای «۹۰» بوده است. شما فکر کنید که فردوسیپور به جای جیگر در آن لحظه چه چیزی میتوانست به کار ببرد؟ هیچ کلمهای نمیتوانست به جای جیگر، آن معنا را بدهد. لحن گفتن او هم طوری بود که همه فکر کردند فردوسیپور به قابلیتهای جیگر در لگد زدن اشاره میکند چراکه مجری «۹۰» در آن لحظه داشت حرکات پولادی را تفسیر میکرد.
رویانیان مجمع فدراسیون را بالاتر از جیگر دانست
در ادامه برنامه وقتی واژه جیگر به کار برده شد رویانیان با استودیو «۹۰» تماس گرفت و از این واژه علیه فدراسیون فوتبال استفاده کرد. سرپرست پرسپولیس در پاسخ به فردوسیپور انگار داشت از کسی مشاوره میگرفت و در حالی که روی آنتن بود با کس دیگری صحبت میکرد که یک کار بیسابقه در تاریخ برنامه «۹۰» بود. عادل هم با زرنگی گفت آقای شیرینی با منی یا با کس دیگری هستی؟ شیرینی روی آنتن اصلا خوب صحبت نکرد تا رویانیان بیاید با شوخی حرفهای جدیاش ر ا بزند و فدراسیونیها را به ماجرای جیگر ربط بدهد. به جملات او دقت کنید: «شما ماجرای پولادی را تحلیل کردید و به آقای شیرینی گفتید ما را جیگر فرض نکنید. اگر این مساله کوچک یعنی شکسته شدن شیشههای رختکن این است، پس ماجرای مجمع فدراسیون چیست؟ اینکه بالاتر از جیگر است!» عادل فردوسیپور که از تعبیر رویانیان تعجب کرده بود میخندید و رویانیان ادامه داد: «آقای پولادی یک بازیکن باغیرت و درجه یک است اما ایشان آن اشتباه را انجام داده و ما این را اعلام کرده و گفتهایم جریمه میشود اما زشت آن است که تماشاگران به یک بازیکن ملی فحش ناموس بدهند. البته استدلال آقای شیرینی هم به حرف خود بازیکن است. ایشان که پلیس نیست مو را از ماست بکشد.» تعبیر رویانیان از ماجرای جیگر و ارتباط آن به مجمع فدراسیون فوتبال میتواند سنگین باشد و حتی پای او را به کمیته انضباطی هم بکشاند! چراکه منظور رویانیان خیلی روشن بود. اینکه فدراسیونیها با برگزاری مجمع به آن صورت اعضای مجمع و دیگران را جیگر فرض کردهاند.
گفتی یا نگفتی؟
فوتبال ایران هر روز در رسانهها قابل رصد است؛ گفتوگوها و دوئلهایی که شامل جمله گفتی یا نگفتی میشود. اگر کسی جملهای را به کار ببرد، از طرف مقابل با این جمله مواجه میشود، گفتی یا نگفتی؟ به هر جهت جیگر وارد ادبیات رسانهای فوتبال ایران شد تا ایرج طهماسب و حمید جبلی سرمایهگذاری بیشتری روی این عروسک انجام دهند و بدانند هر چند برنامهشان الان پخش نمیشود و عید ۹۲ پخش خواهد شد، اما فوتبال ایران باعث میشود عروسکشان همیشه روی بورس باشد. البته جای ببعی هم در این میان خالی بود. فردوسیپور میتواند از ببعی هم زمانی استفاده کند که مترجمان مربیان خارجی کارشان را خوب انجام ندهند!
واژههای نودی
فردوسیپور تخصص ویژهای در برند کردن کلمات و جملات دارد که میتوان به جملات و واژههایی مثل خودجوش، دلیجان، هدایت کردن، لیوان دست کفاشیان بودن و نبودن، علیهای امیر قلعهنویی، مندرآوردی، هندها و خطاهای مخملی و نارنجی، سن واقعی و سن غیرواقعی، پدیده و بسیاری واژهها و جملات دیگر اشاره کرد. خودجوش زمانی اتفاق افتاد که عادل در پی درگیری با علیآبادی و سازمان تربیتبدنی وقت، پیامکهای ارسالی به برنامهاش قطع شد. عادل گفت: به صورت خودجوش پیامکها را قطع کردهاند. یا در جایی که صدای یکی از مهمانان تلفنی برنامه «۹۰» از خود رسانه ملی قطع شد و فردوسیپور اعلام کرد که صدای مهمان برنامه به صورت خودجوش قطع شده است. دلیجان شهری بود که کامران منزوی سرپرست وقت استقلال در بازی استقلال و سپاهان در فولادشهر بود. در این بازی درگیریهایی به خاطر تست دوپینگ اتفاق افتاد و عادل زمانی که منزوی را روی آنتن آورد و از اتفاقات و درگیریها میپرسید، منزوی میگفت که در جاده دلیجان بوده است. او تا زمان حضورش در استقلال هر وقت روی آنتن میآمد با واژه دلیجان از سوی عادل روبهرو میشد. من درآوردی هم کلمهای است که عادل در برنامههایش زیاد به کار میبرد، هندها و خطاهای مخملی واژهای بود که در مناظره عنایت و نصیرزاده در برنامه «۹۰» روی خطاهای نرم مطرح شد. سن واقعی و غیرواقعی عادل همیشه از بازیکنانی که به صورت حضوری به «۹۰» میآیند، میپرسد. هدایت کردن هم در روزهایی اتفاق افتاد که صادق درودگر، رییس کمیته فوتسال بود و در یکی از بازیهای تیم ملی فوتسال یک بازیکن تیم ملی فوتسال را که عصبی شده بود با چک و لگد به بیرون از زمین میبرد. این بازیکن اخراج شده بود و زمانی که فردوسیپور از درودگر پرسید چرا بازیکن را چک و لگد بیرون میبردی، درودگر پاسخ داد که میخواسته بازیکن را هدایت کند! ماجرای لیوان در دست کفاشیان به برنامهای برمیگشت که تیم ملی در تهران به عربستان باخته بود و کفاشیان از جزیره کیش روی آنتن برنامه آمد و وقتی عادل از او درباره اخراج دایی و نحوه عملکرد فدراسیون در قبال دایی پرسید به او گفت ما شنیدهایم که شما بدون دستور دایی نمیتوانستید لیوان ( اشاره به لیوان روی میزش) را جابهجا کنید که کفاشیان با خنده جواب داد: در زمان دایی، لیوانی دست من نبوده که آن را جابهجا کنم یا نکنم! این ماجرای لیوان هنوز هم تیتر مطالب روزنامه و سایتهای ورزشی میشود. علیهای قلعهنویی به ماجرای کنفرانس مطبوعاتی امیرقلعهنویی پس از یک داربی بازمیگردد که قلعهنویی یکی از اطرافیانش به نام علی را برای برخورد با خبرنگاری که به ادبیات او انتقاد داشت فرستاد و همیشه عادل در پلاتوها و گفتوگوهایش با قلعهنویی از آن استفاده میکند و اتفاقا آخرین بار به درگیری لفظی قلعهنویی روی آنتن با فردوسیپور انجامید: «آقای فردوسیپور لطفا ساکت باش بذار من حرف بزنم، اگه منو روی آنتن آوردی ساکت باش!» فردوسیپور هم در پاسخ گفت: ادبیات شما واقعا جالب است! پدیده هم واژهای بود که رییس پرحاشیه کمیته فوتبال ساحلی نسبت داده شد. کارهایی عجیب و غریبی که او در مدت سه سال حضورش در کمیته فوتبال ساحلی داشت و در برنامه «۹۰» رونمایی شد و در نهایت عادل درباره کارهای رضاعلی گفت اگر ۱۰ درصد از چیزهایی که درباره شما گفته میشود درست باشد شما برای خودتان پدیدهای هستید! البته از این دست کلمات و جملات و واژهها در برنامه «۹۰» زیاد است. اما فعلا جیگر واژه جدیدی است که برای خودش میتازد!
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد