5 - 02 - 2025
فرصتی برای دیپلماسی فرهنگی
نادر نینوایی- نشست خبری و رونمایی از پوستر نهمین جشنواره بینالمللی فجر صنایعدستی
(سرو سیمین ۹) در محل سالن فجر این وزارتخانه برگزار شد. معاون صنایعدستی و هنرهای سنتی کشور در این نشست، نهمین جشنواره صنایعدستی و هنرهای سنتی فجر را بهترین بهانه و اتفاق برای جریانسازی دانست و با توجه به حضور مهمانان خارجی، این جشنواره را فرصتی برای دیپلماسی فرهنگی ارزیابی کرد.
به گفته معاون صنایعدستی کشور در این دوره از جشنواره تمرکز ویژهای روی شعار دولت یعنی وفاق ملی شده و رویکرد جشنواره سرو سیمین نیز مبتنی بر تجارت است و در عین حال بر اصالت آثار تاکید دارد.
تاکید جشنواره بر وفاق ملی
مریم جلالی، معاون صنایعدستی و هنرهای سنتی کشور در نشست خبری و رونمایی از پوستر نهمین جشنواره بینالمللی فجر گفت: نهمین جشنواره فجر صنایعدستی در واقع یک بهانه و یک اتفاق برای جریانسازی و فرهنگسازی است ما سه موضوع مهم در سالهای قبل را پیگیری کردیم. در جشنواره هفتم از زنان گفتیم، در جشنواره هشتم صحبت از پیوند نسلی بود و در جشنواره نهم از وفاق ملی خواهیم گفت.
وی اضافه کرد: جشنواره را یک حلقه از زنجیره تولید میدانم که میتواند اهداف مهم این حوزه را تحقق ببخشد. ما باید بیش از همه باید به شعارهای جشنواره متعهد باشیم وفاق که شعار دولت چهاردهم است یکی از مهمترین شعارها و رویکردهای ماست. این وفاق را با جریانسازی درونسازمانی شروع کردیم به گونهای که در حقیقت جشنواره ما در امتداد بقیه کارها انجام میشود. ما ستاد هستیم و صف این اتفاق مردم و ذینفعان و کانونهای مردمی هستند.
تمرکز توامان بر تجارت و اصالت
در جشنوارهها و نمایشگاههای صنایعدستی اصالت آثار ارائه شده و در عین حال کمک آنها به بهبود تجارت دو عاملی هستند که همواره باید طرف توجه قرار گیرند.
معاون صنایعدستی و هنرهای سنتی کشور در این خصوص خاطرنشان کرد: تمرکز ما در نمایشگاهها مبتنی بر تجارت است و در این جشنواره روی اصالت آثار هم تمرکز داریم و هنرمندان در آثار تولیدی خود به اصالت آثار توجه ویژه دارند. خوشبختانه این جشنواره به بلوغ رسیده و شرایط بسیار خوبی پیدا کرده است. این جشنواره چندمنظوره برگزار میشود و در این جشنواره ارزیابان صنایعدستی که برای بازدید از شهر یزد وارد ایران شدهاند از این جشنواره بازدید میکنند ضمن اینکه تعدادی مهمان خارجی در این جشنواره حضور دارند و در حقیقت این جشنواره میتواند یک فضای دیپلماسی نیز باشد. معاون صنایعدستی کشور با اشاره به پوستر جشنواره تصریح کرد: در این پوستر ۹ سرو با استفاده از هنر بتهجقه به نمایش درآمده که نشاندهنده ۹ دوره برگزاری جشنواره است. جلالی در بخش دیگری از صحبتهای خود گفت: ما در ادارات مختلف زیرمجموعه معاونت صنایعدستی این وفاق را داریم و این جشنواره در امتداد دیگر اقداماتمان اتفاق میافتد. در واقع جشنواره نهم تجلی اصالت و هنر صنایعدستی در سهگانه هنرمند، صنعتگر و بازرگان که در سه ادارهکل ما تجلی دارند. او افزود: با توجه به تمایلات محیطزیستی مردم و رویکرد هنرمندان برای کاربردیسازی محصولات صنایعدستی و حضور کاخ سعدآباد به عنوان یک برند در کنار ما، تلاش داریم در این آگاهیبخشی کار مناسب انجام دهیم. باید حواسمان باشد اگر کالای مناسب، کاربردی، جذاب و با قیمت مناسب نداشته باشیم آگاهی بخشی فقط یک فریاد بیفایده است. معاون صنایعدستی کشور گفت: کسانی که در نمایشگاه آثار خوبی تولید کردند و ارائه دادند در جشنواره شناسنامهدار میشوند.
جلالی در پاسخ به سوالی درباره بیمه هنرمندان صنایعدستی نیز گفت: در تلاشیم با طرحهای جایگزین و اعتبارات نشاندار همه را بیمه کنیم. با کمیسیون فرهنگی، سازمان برنامه و بودجه و تامین اجتماعی در این زمینه جلسات متعددی داشتیم.
به منصه ظهور رسیدن آثار در جشنواره
دبیر علمی نهمین جشنواره بینالملی فجر صنایعدستی گفت: نهمین جشنواره محلی برای عرضه آثار عالیجنابان صنایعدستی کشور است و در این جشنواره بهترین آثار به منصه ظهور گذاشته میشوند.
بهزاد احمدی فارسانی در نشست خبری و رونمایی از پوستر نهمین جشنواره بینالمللی فجر صنایعدستی (سرو سیمین ۹) بیان کرد: خوشبختانه آثار بسیار فاخری در این جشنواره شرکت کردند و چون تعداد آثار زیاد بود تصمیم گرفته شد در محل کاخ سعدآباد و در سه سالن آثار به نمایش گذاشته شود.
دبیر علمی جشنواره سرو سیمین افزود: داورانی از هند، چین، تایلند و روسیه در این جشنواره حضور خواهند یافت و نشستهای مختلف تخصصی با حضور این ارزیابها برگزار خواهد شد. همچنین یک بانک اطلاعاتی از این آثار تهیه خواهد شد ضمن اینکه بخش ویژهای به نام همای هنر تدارک دیده شده که از پیشکسوتان صنایعدستی تجلیل خواهد شد. تمام داوران ما از استادان، پیشکسوتان و داوران خارجی خواهند بود. تمام مراحل داوری به صورت کدگذاری خواهد بود و کاملا شفاف است.
او ادامه داد: از ۲۰ کشور دنیا حدود ۲۰۰ اثر در این جشنواره شرکت میکنند و یکی از نکات برجسته این دوره این است که شناسنامه آثار به صورت دوزبانه تهیه شده و از طریق اسکن با گوشی قابل دریافت است. امیدوارم سالهای آینده بتوان هم کیفیت آثار و هم کیفیت جشنواره را بیش از این افزایش دهیم. مدیرکل دفتر آموزش و ترویج صنایعدستی یادآور شد: داوران تایلندی و هندی، نشستی با عنوان گفتوگوی رنگها طی نمایشگاه سرو سیمین 9 برگزار میکنند. همچنین نشستی با عنوان «از واژه تا نقش» توسط قزاقستان برپا خواهد شد.
احمدی فارسانی افزود: چهار داور خارجی و پنج داور داخلی آثار را به صورت کدگذاری و شفاف انجام خواهند داد. پیام و روایات هنری، کیفیت مواد اولیه طراحی، خلاقیت اصالت و هویت اثر، ملاکهای داوری و ارزیابی نهایی هستند. در بخش جنبی هم شاخصهایی از جمله همای هنر، چهرههای ماندگار صنایعدستی، ترنج سیمین و رویش دوباره سرو و خاندان نسلی و جایزه ویژه دبیر و نشان مخاطب را خواهیم داشت.
بهانهای برای تقویت زنجیره صنایعدستی
سیدامین صانعیمهری نیز در نشست خبری و رونمایی از پوستر نهمین جشنواره بینالمللی فجر صنایعدستی (سرو سیمین ۹) بیان کرد: مهمترین هدف ما تقویت زنجیره صنایعدستی در کنار اشتغال عزتآفرین و تحقق اقتصاد هویتبنیان بوده است. این موضوع صرفا یک جشنواره نیست بلکه سه نمایشگاه آثار برگزیده، هدایای دیپلماتیک و فروش عیدانه را برگزار خواهیم کرد.
دبیر اجرایی نهمین جشنواره صنایعدستی فجر
(سرو سیمین ۹) افزود: مهمترین تاثیرگذاری یک جشنواره نگارش فراخوان است، برای همین نزدیک به چهارماه وقت گذاشته شد و جشنوارههای خارجی را بومیسازی کردیم. صانعی اضافه کرد: ۷۴۹۷ اثر از ۴۳۷۸ هنرمند به دبیرخانه ارسال شده و تعداد آثار خارجی ۱۹۸ اثر از ۲۰ کشور بوده است.
او ادامه داد: در بخش داخلی صنایعدستی بیشترین آثار از گروه صنایعدستی چوبی و حصیری به دبیرخانه ارسال شده است. همچنین ۸۵ خانم و ۱۱۵ آقا موفق به راهیابی به مرحله گزینش نهایی جشنواره برای حضور در نمایشگاه آثار شدند.
دبیر اجرایی نهمین جشنواره صنایعدستی فجر درباره داوری آثار گفت: ما در این دوره از جشنواره تمام فرآیندهای دستی را حذف کردیم و تمام کارها به صورت سیستمی است.
آثار براساس کدگذاری شده در جشنواره حضور خواهند یافت و آثار براساس شاخصها و ملاکهایی ذکه وجود دارد داوری میشوند.
در این جشنواره هفت ملاک داوری انتخاب کردهایم. هیچ فرآیند دستی انجام نشده بلکه تمام آثار از طریق سایت بارگذاری شده است.
صانعی با بیان اینکه مجموع این اقدامات، نهمین جشنواره بینالمللی فجر صنایعدستی را در مسیر حرفهایتر و پویاتری قرار داده است، این تلاشها را در فراهم ساختن زمینهای شفاف، منسجم و کارآمد برای شرکتکنندگان، داوران و مخاطبان مفید دانست که موجب ارتقای جایگاه این رویداد در سطح ملی و بینالمللی شده است.
او در پایان صحبتهای خود خاطرنشان کرد: استانی که بیشترین آثار هنرمندانش را به این جشنواره ارسال کرده، استان فارس است که ۸۵۳ اثر ارسال کرده است.
حمایت صندوق احیا از صنایعدستی
برزین ضرغامی، مدیرعامل صندوق احیا در این نشست گفت: خوشبختانه صندوق احیا با حوزه صنایعدستی گره خورده و مسوولیتهای مهمی در حوزه صنایعدستی دارد و در این دوره از جشنواره در کنار معاونت صنایعدستی قصد داریم با هدف کمک به توسعه صنایعدستی و هنرمندان مشارکت داشته باشیم و در کنار جشنواره، موضوعاتی مثل بیمه هنرمندان را به صورت جدی پیگیری خواهیم کرد.
سیدمحسن میر، مدیر مجموعه فرهنگیتاریخی سعدآباد نیز در این نشست خبری بیان کرد: مجموعه فرهنگیتاریخی سعدآباد افتخار این را دارد که میزبان این جشنواره باشد و از هماکنون مدیران و کارکنان این مجموعه فرهنگیتاریخی آماده برگزاری این جشنواره هستند تا در سایه وفاق و همدلی بتوانیم نتایج خوبی را در این دوره از جشنواره رقم بزنیم.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد