18 - 12 - 2022
فرصت طلایی پیش پای صنایع ایران
|گروه صنعت| برگزاری اجلاس جنبش غیرمتعهدها در تهران فرصت مناسبی است برای توسعه بخش صنعتومعدن ایران چه آنکه میزبانی ۱۲۰ کشوری که سهم تولید ناخالص داخلیشان در سال ۲۰۱۱، ۹ هزار و ۹۰۰ میلیارد دلار بوده و سهم ۱۴ درصدی را از تولید جهانی به خود اختصاص داده، میتواند فرصتهای بالقوه زیادی را برای توسعه صنعت و تجارت کشور در اختیارمان قرار دهد.
حجم اقتصاد چهار کشور ایران، هند، اندونزی و آفریقای جنوبی به همراه دیگر اعضای جنبش معادل یکهفتم کل اقتصاد جهان است. تولید ناخالص داخلی جهان در ۲۰۱۱ حدود ۶۹ هزار میلیارد دلار اعلام شده که سهم غیرمتعهدها از آن ۹ هزار و ۹۰۰ میلیارد دلار معادل ۱۴ درصد است.
حجم تجارت جهانی ۳۶ هزار میلیارد دلار است که بیش از ۲۰ درصد آن، یعنی هفت هزار میلیارد دلار آن متعلق به کشورهای جنبش عدم تعهد است.
از این رو جنبش و پتانسیلهای بسیاری برای تاثیرگذاری بر سیاست بینالملل و مشارکت در تصمیمسازیهای دنیا دارد. اگرچه اصل این جنبش سیاسی است اما از نظر اقتصادی وزنه سنگین در عرصه بینالملل است. ایران به عنوان رییس دورهای این جنبش فرصتهای زیادی را پیشرو دارد تا بتواند از بعد اقتصادی به صورت عام و صنعتی به صورت خاص از آن بهره ببرد.
سهم ۵ درصدی تولید ناخالص داخلی ایران از غیرمتعهدها
سهم ایران پنج درصد کل تولید ناخالص داخلی جنبش غیرمتعهدهاست. تولید ناخالص داخلی ۴۸۲ میلیارد دلار و ظرفیت تولید بیش از چهار میلیون بشکه نفت در روز است بنابراین ایران میتواند به عنوان میزبان اجلاس با بهرهگیری از تمامی ابعاد اقتصادی، تجاری و صنعتی این اجلاس در شرایطی که اقتصاد ملی نیازمند یافتن راههای جدید تجارت با دنیاست با دعوت و میدان دادن به فعالان اقتصادی از این فرصت بینظیر نهایت استفاده را ببرد.حضور هفت هزار نفر از بیش از یکصد کشور جهان در اجلاس تهران میتواند راههای توسعه تجارت و فرصتهای جدیدی برای بخشهای مختلف اقتصادی باز کند.
فرصت طلایی ایران
این فرصت طلایی نهتنها برای ایران بلکه برای سایر کشورها بهترین موقعیت است که از آن بهره ببرند.
ایران، هند، اندونزی و آفریقای جنوبی به عنوان اقتصادهای برتر این جنبش در کنار کشورهای نفتخیز عربستان، ونزوئلا، امارات، عراق، کویت، لیبی و نیجریه سهم عمدهای از اقتصاد جنبش غیرمتعهدها را در اختیار دارند.
هند پیشتاز اقتصادی غیرمتعهدها
هند با تولید ناخالص داخلی یکهزار و ۶۷۶ میلیارد دلاری بزرگترین اقتصاد حاضر در جنبش غیرمتعهدهاست. بیدلیل نیست که بخش بزرگی از هیات ۱۵۰ نفره شرکتکننده از این کشور در اجلاس تهران را تجار و فعالان اقتصادی تشکیل میدهند.
اندونزی با ۸۴۵ میلیارد دلار و عربستان با ۵۷۷ میلیارد دلار تولید ناخالص داخلی در رده دوم و سوم این اجلاس هستند.
ایران با ۴۸۲ میلیارد دلار در رتبه چهارم و آفریقای جنوبی با ۴۰۸ میلیارد دلار در رتبه پنجم قرار دارند.
شیلی با ۲۴۸، تایلند ۳۴۵، ونزوئلا با ۳۱۵، پاکستان با ۲۱۰، امارات ۳۶۰ و مصر با ۲۳۵ میلیارد دلار در ردههای بعدی قرار میگیرند.
ایران به عنوان هفدهمین قدرت اقتصادی جهان میزبان ۲۰ درصد تجارت جهانی است بنابراین باید با هوشمندی تمام از فرصتهای نهفته در برگزاری این اجلاس که میزبان آن است، بهره ببرد.
ایران چهارمین خودروساز غیرمتعهدها
بر اساس آمارهای منتشر شده، ایران چهارمین خودروساز بزرگ در بین کشورهای عضو جنبش غیرمتعهدها به شمار میرود.
براساس آمار انجمن جهانی خودروسازان، ایران در سال ۲۰۱۱ پس از کشورهای هند، برزیل و مکزیک رده چهارم بزرگترین خودروسازان را در بین کشورهای عضو جنبش غیرمتعهدها به خود اختصاص داد.
ایران سال گذشته میلادی با رشد ۱/۳ درصدی بالغ بر یک میلیون و ۶۴۸ هزار و ۵۰۵ دستگاه خودرو تولید کرد این در حالی است که هند با تولید سه میلیون و ۹۲۶ هزار و ۵۱۷ دستگاه خودرو بزرگترین خودروساز عضو جنبش غیرمتعهدها لقب گرفته است.
همچنین برزیل و مکزیک به ترتیب با تولید حدود ۴/۳ و ۷/۲ میلیون دستگاه خودرو ردههای دوم و سوم بزرگترین خودروسازان جنبش غیرمتعهدها را به خود اختصاص دادهاند.پس از این چهار کشور نیز تایلند، ترکیه، اندونزی، مالزی، آفریقای جنوبی، ازبکستان و مصر در ردههای بعدی بزرگترین خودروسازان عضو این جنبش قرار دارند.
سال گذشته تولید جهانی خودرو با افزایش ۱/۳ درصدی به رقم ۸۰ میلیون و ۱۰۷ هزار و ۵۶۴ دستگاه رسید. کشورهای عضو جنبش غیرمتعهدها در سال ۲۰۱۱ در مجموع سهمی حدودا ۲۰ درصدی از کل تولید جهانی خودرو را در اختیار داشتند.
مکزیک نیز که رده سوم را در بین خودروسازان بزرگ عضو جنبش غیرمتعهدها به خود اختصاص داده همچون هند و برزیل سرمایهگذاریهای خارجی زیادی را در زمینه خودروسازی طی سالیان گذشته جذب کرده است. این کشور نزدیک به ۵۰ درصد از خودرو تولیدی خود را به آمریکا صادر میکند. بسیاری از خودروسازان بزرگ جهان شامل خودروسازان ژاپنی و اروپایی اقدام به احداث کارخانههای خودروسازی در مکزیک کردهاند.ایران نیز به عنوان چهارمین خودروساز بزرگ عضو جنبش غیرمتعهدها دارای دو قطب اصلی خودروسازی یعنی ایرانخودرو و سایپا بوده و در حال حاضر دو خودروساز بزرگ فرانسه یعنی پژوسیتروئن و رنو بیشترین همکاری را با صنعت خودروسازی ایران دارند همچنین عمده بازار خودروهای سواری در ایران مربوط به محصولات شرکتهای پژو، رنو و کیاست.
صنعتومعدن بهره ببرند
نایب رییس خانه معدن ایران نیز خواستار استفاده از فرصت برگزاری اجلاس جنبش غیرمتعهدها در تهران برای توسعه بخش صنعتومعدن کشور شد.
محمدرضا بهرامن اظهار کرد: اهمیت و فرصتهای نهفته در برگزاری چنین اجلاسهایی برای کشور میزبان در حدی است که تمام کشورها خواهان میزبانی چنین اجلاسهایی هستند.
وی با بیان اینکه امیدواریم مسوولان کشور از این اجلاس برای توسعه و رونق بخش اقتصاد و صنعتومعدن کشور به خوبی بهره ببرند، خاطرنشان کرد: البته انتظار داریم که متولیان دولتی معدن در بخشهایی از این اجلاس حضور داشته باشند تا بتوان از این فرصت برای جذب سرمایههای خارجی و توسعه بخش معدن کشور استفاده کرد.
لزوم حضور تشکلهای قوی بخشخصوصی
بهرامن ادامه داد: در این زمینه باید برنامههایی نیز برای حضور تشکلهای قوی اقتصادی کشور در بخشهایی از این اجلاس و رایزنی آنها با هیاتهای اقتصادی خارجی اندیشیده میشد تا بخشخصوصی بتواند از این فرصت برای توسعه بخش اقتصاد، تولید و اشتغال کشور بهره ببرد.
وی افزود: تمام کشورهای دنیا از برگزاری چنین اجلاسهایی و حتی اجلاسهایی بسیار کوچکتر از این برای بهبود فضای اقتصادی خود و به نفع بخش تولید استفاده میکنند تا جایی که اهداف سیاسی این اجلاسها نیز تابعی از اهداف و منافع اقتصادی کشورها میشود.
نایب رییس خانه معدن ایران تصریح کرد: با توجه به اهمیت اقتصاد در تعاملات جهانی مسوولان ایران نیز باید با برنامهریزی و میداندهی به بخشخصوصی شرایطی را فراهم کنند تا با توسعه روابط اقتصادی با کشورهای دیگر بتوان تحریمهای خارجی را خنثی و به فرصت تبدیل کرد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد