4 - 12 - 2022
فروش تراکم در کانون منازعه
جامعه- جلسه روز گذشته شورای شهر تهران در حالی برگزار شد که وزیر راه و شهرسازی مهمان شوراییان بود تا گزارش عملکرد و فعالیتهای این وزارتخانه را در پایتخت ارایه کند؛ گزارشی که به نظر میرسید بیش از ارایه عملکرد دستگاه خودی، نقدی از عملکرد شهرداری طی سالهای اخیر بوده است. شهرداری این روزها به خاطر خیلی چیزها میتواند مورد انتقاد مسوولان بسیاری قرار بگیرد. در این جلسه نیز وزیر راه و شهرسازی از هیچ حملهای به شهردار دریغ نکرد. او از هوای آلوده گرفته تا کیفیت نازل آب و تراکمفروشی که سالها محل درآمد شهرداران پایتخت بوده است، انتقاد کرد.
آخوندی که تاکید میکرد بالاخره روزی باید بیپرده سخن گفت، اظهار داشت: شرایط امروز تهران بسیار نگرانکننده است و اظهار امیدواری کرد که شورای شهر با همراهی دولت تدبیر و امید و اتخاذ تدابیر و امید و البته با روشهای دقیق انتظار مردم را برآورده کند.
آخوندی گفت: متاسفانه با وجود عمران و آبادانی که در حجم گسترده در شهر تهران صورت گرفته است آیا مردم میتوانند تنگینفس نداشته باشند و آیا کیفیت نازل آب و محدودیتهای آن جبران شده است و آیا میتوان گفت که آنچه اتفاق افتاده است توسعه بوده یا مسابقهای است که دولت با فعالان اقتصادی به راه انداختهاند تا به سمت صفر برویم.
تردید در ارتقای کیفی زندگی در تهران
وی با بیان اینکه باید به بسیاری از این سوالات دلیرانه پاسخ داد، گفت: منظور از توسعه در شهر تهران توسعه کالبدی است و سوال اینجاست که آیا افزایش کیفیت زندگی در شهر تهران اتفاق افتاده است و آیا میتوانیم مدعی شویم که کیفیت زندگی افزایش پیدا کرده است؟ ما همواره صحبت کردهایم که شهر را برای شهروندان میخواهیم اما آنچه در عمل اتفاق افتاده است این است که شهروندان را برای شهر گذاشتهایم و آنچه در عمل وجود دارد توسعه سریع و روزافزون کالبد شهر است. در حالی که بیش از هر چیز نیاز به توسعه حقوق شهروندی داریم و این همان چیزی است که تا حد زیادی موجب غفلت شده است.
وزیر مسکن و شهرسازی با بیان اینکه از ۴۵ سال پیش کارشناسان اعلام کردند که امکان تامین آب برای بیش از ۵/۵ میلیون نفر در شهر تهران دشوار است، گفت: متاسفانه به این هشدارها توجهی نشد و جمعیت تهران همواره افزایش پیدا کرد و در زمانی که به حدود هفت میلیون نفر رسید بهجای گشتن به دنبال راهکار، شورای منع گسترش جمعیت شهر تهران را تعطیل کردند؛ در حالی که قرار بود محدوده شهر تهران در منطقه ۲۱ و ۲۲ باشد امروز شورایاری منطقه ۲۲ به شورا آمده و در مورد افزایش تراکم در این منطقه و ضرورت آن حرف میزند و سوال من این است که آیا غلبه بر منافع کوتاهمدت به جای منافع بلندمدت همان نفع مردم است و یا ضرر آنها؟
وی با اشاره به اقداماتی که دولتهای قبل از انقلاب نسبت به کنترل شهرها داشتهاند، گفت: این اقدامات در آن زمان بسیار ابتدایی بود اما پس از انقلاب همه کارشناسان و مدیران شهری تلاش داشتند تا جمعیت را بین ۷ تا ۵/۷ میلیون نفر کنترل کنند و هیچ بارگذاری بیشتری برای جمعیت صورت نگیرد اما کدامیک از این تصمیمات اجرایی شد و از سال ۱۳۷۰ به بعد این هشدارها دیده نشده است و در عین حال از سال ۶۹ به بعد ما با داستان فروش تراکم در شهر تهران مواجه شدهایم که در واقع فروش تراکم یعنی همان فروش قانون، فروش حقوق مردم، حقوق شهروندان و تهی کردن تمام مفاهیم شهرسازی و حفظ برنامهریزیهای شهری که متاسفانه ما به آن دچار شدهایم و حالا موضوع فروش تراکم به صورت یک مساله کاملا قانونی در دستور کار همه شهرداریها قرار دارد.
وزیر مسکن و شهرسازی با بیان اینکه بالاخره باید روزی بیپرده در مورد این موضوعات حرف بزنیم و عمل کنیم، افزود: کدام مدیر شهری حق دارد که حق ما و همه مردم را بفروشد و چطور اجازه داریم که به این موضوع عنوان قانونی بدهیم و بخشی قابل توجه از درآمدها را از این محل تامین کنیم؟ آیا نقشههای شهرسازی که در حال حاضر در سطح شهر تهران اجرایی میشود دارای مفهوم است و آیا هیچکدام از قسمتهایی که در آن وجود دارد، قابل تغییر و مذاکره نیست؟
زمین برای خدمت به مردم یا تجارت؟
وی با اشاره به آنچه که در حال حاضر در شهر تهران به عنوان فروش تراکم، افزایش جمعیت و افزوده شدن یک طبقه به کل طبقات وجود دارد، گفت: طرحهای جدید شهر تهران اینگونه است که به شهر اجازه گسترش را میدهد یا مثلا گفته شده که تمام زمینهای دولتی میتوانند کاربری ویژه داشته باشند. سوال من این است که زمین در اختیار دولت برای خدمات به مردم است یا برای تجارت؟ ما که تاجر نیستیم و شرایط فعلی که دولت و شهرداری را تبدیل به تجارتخانه کرده است، قابل قبول نیست.
آخوندی با اشاره به برنامهای که در سال ۱۳۴۷ برای تهران پیشبینی شده بود، گفت: در آن سال محدوده قابل سکونت تهران ۶۳۰ کیلومتر مربع بوده و قرار بوده ۵/۵ میلیون نفر در آن حضور داشته باشند؛ اما آنچه تراکم ساختمانی در حال حاضر نشان میدهد مشخص شده است که میزان سطوح مسکونی در شهر تهران به ۶۳۰ میلیون متر مکعب خواهد رسید و متاسفانه میتوان گفت که باوجود همه ارقام صوری که در طرح جامع و تفصیلی وجود دارد جمعیت شهری تهران حداقل تا ۱۵ میلیون افزایش مییابد.
آخوندی با بیان اینکه آلودگی هوای تهران را به اگزوز خودروها نسبت دادهاند، مفهومی تقلیل گرایانه است، اظهار کرد: باید به هوش بیاییم و متوجه باشیم که تصمیمات ما چه اتفاقی برای شهر به وجود میآورد.
وی با اشاره به افزایش جمعیت شهرهای اطراف تهران گفت: در یک جلسه مسوولان دولتی و شهری تصمیم میگیرند که جمعیت شهرهای پردیس و پرند تا ۷۰۰ هزار نفر افزایش پیدا کند و سوال من این است که آیا این افراد شهر را یک شبکه فیزیکی میبینند یا یک سازمان اجتماعی؟چگونه میشود جمعیت شهر از ۳۰ هزار نفر در مدت کمتر از دو سال به ۷۰۰ هزار نفر برسد؟ مگر شهر انبار کالاست و این عوامل انسانی قرار است در آن چگونه زندگی کنند.
وی با اشاره به شهر کرج که در حاشیه تهران قرار دارد، ادامه داد: شهر کرج مستقیما از تهران اثر میپذیرد و در آن اثر میگذارد اما به جای حل مشکلات آن تبدیل به استان شد یا اینکه شهر پرند بدون اطلاع شورای شهر تهران افزایش جمعیت پیدا کرد در حالی که این شهرها به هیچ وجه خودگردان نیستند و بار اشتغال و تمامی نیازهایشان در شهر تهران است و در واقع این شهرها بار تهران را زیاد کردهاند.
وزیر مسکن و شهرسازی با بیان اینکه متاسفانه عدم یکپارچگی در سطح شهر تهران به شدت دیده میشود، افزود: به عنوان مثال آموزش و پرورش، مخابرات، شهرداری، شرکت آب یا شرکت برق هر کدام تقسیمات منطقهای خودشان را دارند و هنوز نتوانستهایم یک محدوده خدمات یکپارچه برای شهر داشته باشیم.
وزیر مسکن و شهرسازی در خاتمه با طرح این پیشنهاد که بهتر است فرمانداری و شهرداری در تهران و بسیاری از شهرها ادغام شوند، گفت: چرا باید دولت مرکزی به صورت حاکمیتی تا سطح دهیاری را خودش انتخاب کند و چرا اجازه نمیدهیم دهیار و بخشدار با مجموعه شهرداری فعالیت کنند و تقسیمات سیاسی تا سطح فرمانداری باقی بماند.
قالیباف، شهردار تهران نیز که گویا از انتقادات بیپرده و کنایههای وزیر راه به وی درخصوص اداره شهر با شعارهای داده شده باخبر شده بود بدون دعوت قبلی به جلسه شورا آمد و خواست تا درباره مباحث مطرح شده پاسخ گوید.
پاسخ قالیباف به وزیر مسکن: تراکمفروشی ما قانونی است
قالیباف با بیان این مطلب که طرح برخی مسایل در جلسه باید با دقت بیشتری صورت گیرد تا حقی از کسی ضایع نشود خصوصا کسانی که در جلسه حضور ندارند و امکان دفاع از خود را پیدا نمیکنند، افزود: حرف اساسی ما که بارها روی آن تاکید کردهایم این است که دولت باید تصدیگریهای خود را رها کند و اجازه دهد مدیریت شهری و پارلمان شهری به مسایل مردم رسیدگی کنند و دولت نیز مسایل کلان و راهبردی خود را در دستور کار داشته باشد.
وی با تاکید براینکه همه شهرداریها از جمله شهرداری تهران همراهی خوبی با وزارتخانهها داشته و دارند، افزود: شورا و شهرداری تهران نیز در سالهای گذشته تلاش کرده تعامل خود را با دولت حفظ کند اما در بسیاری از مقاطع موفقیت حاصل نشده است.
تراکمفروشی در تهران نداریم!
شهردار تهران با اشاره به صحبتهایی که در دوره سوم شورای شهر تهران در مورد تراکمفروشی مطرح شده بود، گفت: اینکه گفته میشود در تهران تراکمفروشی وجود دارد حرف درست و صحیحی نیست و در شورای سوم بارها و بارها در مورد این موضوع صحبت شد و بارها اعلام کردیم که تراکم فعلی فروخته شده براساس قانون است و دور از سلیقه و نظر شخصی اتفاق میافتد و باید بپذیریم که قانون برای تهران تراکم پایه ۱۲۰ درصدی را محاسبه کرده است و براساس طرح جامع و تفصیلی تراکم مجاز دیده شده و وقتی میگوییم شهر تهران تراکمفروشی دارد ممکن است اینگونه به نظر بیاید که تخلف صورت گرفته در حالی که اینطور نیست. ممکن است حدود یک دهه قبل با دادن پول فردی میتوانست تراکم بگیرد اما در حال حاضر این طور نیست و اگر وجود دارد به ما بگویید چراکه من مسوول این کار هستم و باید آن را پیگیری کنم.
باید قانون اصلاح شود
وی با اشاره به سخنان حقانی یکی از اعضای شورای شهر تهران در این جلسه که در مورد تبدیل باغات به اراضی مسکونی و تخلف در کمیسیون ماده «۵» و «۷» صحبت کرد، افزود: اینکه گفته میشود در عرض کوچه هشت متری ساختمان هفت طبقه دادهاند و این تخلف بوده است درست نیست چراکه مجوز داده شده براساس مبنای قانونی است و اگر اشکالی وجود دارد باید قانون را اصلاح کرد.
وی خطاب به اعضای شورا و مسوولان دولتی گفت: اینطور نمیشود که قانون را اصلاح کنیم و بگوییم در عرض کوچه هشت متری ساختمان دو طبقه بسازند و این قانون برای مردم باشد اما وقتی نوبت خودمان رسید، ساختمان هفت طبقه بسازیم چراکه این کار تخلف خواهد بود و من نمونه اینطور برخوردها را زیاد دیدهام.
وی با اشاره به حضور وزرای مسکن سابق در جلسه شورای شهر تهران و سایر جلسات مشترک با وزارت مسکن در دورههای قبلی اظهار کرد: در همین جلسه آقای سعیدیکیا آمد و در مورد طرح تفصیلی صحبتهای زیادی صورت گرفت، ما هم اصراری بر کامل بودن طرح تفصیلی نداریم اما محکم روی اجرای آن ایستادهایم و تلاش میکنیم با همه اشکالات موجود آن را اجرا کنیم و در روند اجرا اشکالات آن مشخص شود. هنوز یکسال هم از اجرای طرح تفصیلی و طرح جامع نگذشته اما در همین زمان بیش از یکهزار مورد اصلاح در مورد آن صورت گرفته است.
وی در ادامه در پاسخ به بخش دیگری از اظهارات اعضای شورا گفت: اگر کمیسیون ماده«۵» اقدامی را انجام میدهد مطابق با قانون بوده و شرایط فعلی قانون این اختیارات را به آنها داده است. آنها هم دلسوز شهر و مردم هستند و اینگونه نبوده است که افرادی که در کمیسیون ماده «۵» نشستهاند آرزو کنند که در کمیسیون ماده «۷» جایی را باغ تشخیص دهند و آنها در کمیسیون ماده «۵» پول بیشتری بگیرند تا کاربری باغ آن را تغییر دهند.
قالیباف خطاب به حقانی تصریح کرد: اگر در دوره مدیریت من شما چنین موردی را پیدا کردید آن را به من اعلام کنید تا من شخصا آن را پیگیری کنم ضمن اینکه در کنار کمیسیون ماده «۵» و «۷»، کمیسیون ماده«۱۴» وجود دارد که میتواند بسیاری از اشکالات موجود در این کمیسیون را پیدا کرده و مانع اجرای آنها شود. باید قبول کنیم که اگر اعتراضی هم وجود دارد اعتراض به قانون است و قانون باید اصلاح شود.
قالیباف در ادامه با اشاره به حق رای اعضای شورا در کمیسیون ماده «۵» توسط شورای نگهبان گفت: شورای نگهبان تاکید دارد که شوراها حق کار اجرایی را ندارند و امضا کردن در کمیسیون ماده «۵» یک حق اجرایی است که نباید برای اعضای شورا در نظر گرفته شود. البته در طول مدتی که من در کمیسیون ماده«۵» حضور دارم حتما نظرات اعضای شورا را منتقل کرده و تقریبا امضای آقای چمران به عنوان عضو ناظر در پایین ۹۹ درصد مصوبات آمده است.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد