29 - 12 - 2022
فریب بودجهای معاونت برنامهریزی
سیدمسعود میرکاظمی، وزیر سابق نفت گفت: معاونت برنامهریزی و نظارت راهبردی رییسجمهور بودجه سالانه را بر اساس تولید نفت غیرواقعی تدوین میکند که براین اساس درآمدهای پیشبینی شده هرگز محقق نمیشود.
وی معتقد است اگر رییسجمهور به هشدارهای وی توجه میکرد، بخش بزرگی از التهابات انتهای سالجاری اقتصاد کشور قابل پیشبینی و پیشگیری بود اما دوستان رییسجمهور اجازه توجه به این هشدارها را به وی ندادند.
بخشی از حرفهای میرکاظمی در ارتباط با نقش نفت در اقتصاد کشور را میخوانید.
در کسب درآمدها ما منابع محدودی داریم، از بعضی از منابع به درستی استفاده نمیکنیم، مشخصا منظورم بخش نفت است. خیلی واضح است که افت تولید داریم و میدانیم اگر باز سرمایهگذاری نکنیم این افت تولید ادامه خواهد داشت…
ببینیم دارایی خارجی بانک مرکزی چگونه شکل میگیرد. وقتی دولت نفت فروخت، دلار به دست میآورد در حالی که به ریال نیاز دارد، به هر ترتیب اقتصاد باید رشد کند. دولت نیز دلار را در این شرایط وارد کشور کرده و در بخشهای مختلف تزریق میکند. اما شما دیدید که بر خلاف روال گذشته در این مدت اخیر هرچه دلار وارد کشور میشد جذب میشد زیرا تقاضای کاذب وجود داشت، یعنی فردی ارز نمیخواست اما میخرید. امسال طبق روند گذشته اگر عمل میشد این میزان حجم ارز مورد نیاز بازار نبود. آمارها نشان میدهد تقاضای ارز حدود ۵۰ درصد بیش از روند گذشته است.
پس ببینید شما نیاز به ریال دارید. ما باید زیرساختهای دیگر را برای کسب درآمد ایجاد و اصلاح کنیم و من نیز در جاهایی گفتم که قانون نیز باید اصلاح شود.مثلا فردی که یک شرکت تولیدی دارد باید به دنبال تیمی بگردد که بهرهوری او را بالا ببرد. ما باید هزاران شرکت در ایران داشته باشیم که روی این موضوع کار کرده و به شکل حرفهای بهرهوری را افزایش دهند چون کسی که سرمایهگذار است معلوم نیست بهرهور خوبی هم باشد. باید این موضوع را دغدغه کنیم و وقتی که دغدغه شد، بهرهوری ایجاد میشود، یعنی این مساله قابلیت تبدیل شدن به دغدغه عمومی را دارد و باید به آن توجه ویژه شود. حالا اگر میخواهیم تولید را بالا ببریم چند موضوع باید مورد توجه قرار گیرد؛ یا باید پول نفت را در جایی سرمایهگذاری کنیم که بیشتر از ارزش انرژی فعلی ارزش داشته باشد، پس خیلی نباید نگران مباحث تحریم نفت باشیم زیرا پول آن باید به حساب صندوق توسعه ملی واریز شود و این پول اگر قرار است راکد شود و تولید کشور را بالا نبرد چه اثری دارد؟
اگر بپذیریم که ظرفیتهای داخلی اشباع است دیگر نباید اجازه دهیم ظرفیت موازی ایجاد شود و در همه حوزهها همینطور است.
شما اصرار میکنید نفت باید بودجه بیشتری بگیرد برای چیست؟
نفت برای توسعه میادین نفتی مشترک و نیاز به منابع مالی دارد زیرا طرف مقابل ما با تمام قوا در حال برداشت است و نیاز داریم که میادین مشترک فعال شوند. حتی اگر میادین مستقل تولیدشان کاهش یابد. اکنون غرب در حال برداشت یا توسعه میادین مشترک کشورهای همسایه با ماست و اگر غفلت کنیم چندسال دیگر مرزهای غربی ما هم دچار همین شرایط میشود بنابراین تولید نفت نیاز به بودجه دارد برای آنکه نفت را صیانتی تولید کنیم.
اصلا فرض کنیم، میخواهیم تولید نفت را ثابت نگاه داریم. خوب در این شرایط پول لازم است، اگر این چند موضوع که گفته شد کنار هم قرار گیرد و با هم حرکت کند آنگاه میتوانیم منتظر شکوفایی اقتصادی باشیم اما اگر تنها یک طرح هدفمند کردن اجرا شود آنگاه شرایط همین شرایط کنونی خواهد بود.
باید در کنار طرح هدفمند کردن نظام بانکی و ارزی، مالیات، بهرهوری و…. همزمان برنامهریزی و اجرا گردد تا نتایج مطلوبی حاصل شود.البته همه این موارد و مشکلات قابل حل است و اگر همت کنیم این مشکلات حل خواهد شد و اگر میخواهیم آن اصلاح که مورد نظرمان بود محقق شود باید همه طرحهای طرح تحول اقتصادی با هم حرکت کند.
یکی از انتقاداتی که درباره خود شما مطرح میشد آن بود که تولید نفت در دوره شما کاهش پیدا کرد، سوال من این است که آیا شما بهصورت آگاهانه اجازه دادید تولید نفت کاهش پیدا کند یا افت تولید دلایل دیگری داشت و اگر کاهش تولید نفت خواست شما بود دلیل آن همین مطلبی است که درباره تحریم و
peak oil به آن اعتقاد دارید؟
این مساله واقعیت ندارد. شما گزارش تولید نفت سال ۸۸ را با گزارش تولید سال ۸۹ مقایسه کنید. متوسط تولید روزانه نفت در سال ۸۸ از سال ۸۹ کمتر بوده است. پس من تولید نفت را افزایش دادهام و آخرین گزارش سالجاری نیز نشاندهنده این است که متوسط تولید روزانه نفت سال ۹۰ کمتر از سال ۸۹ است.
این آمار به عنوان گزارش مقامات هر ماه در اختیار مسوولان نظام، کمیسیونهای مرتبط مجلس و دیوان محاسبات قرار میگیرد.
البته موضوع دلایل کاهش تولید نفت موضوع مهمی است که در زمان این مصاحبه نمیگنجد و باید به شکل جداگانه و مفصل در آینده به آن بپردازیم.
در عین حال متاسفانه معاونت برنامهریزی رییسجمهور در بودجه درآمدهایی در نظر میگیرد که محقق نمیشود به عنوان مثال تولید نفت را بیش از ۲/۴ میلیون بشکه در روز در نظر میگیرد و معادل آن در جداول بودجه ریال در نظر میگیرد که به عنوان سهم دولت وارد خزانه شود و اعلام میکند تا زمانی که این ریال را برداشت نکرده است، نمیتواند سهم صندوق توسعه ملی را طبق قانون پرداخت کند، این در حالی است که واقعا چنین تولیدی وجود ندارد.این روش باعث میشود به دلیل اعلام غیرواقعی تولید نفت در بودجه ارز کمتری وارد صندوق توسعه ملی شود و متاسفانه مسوولان بانک مرکزی هم برای توجیه این مطلب اعلام میکنند که نفت به تعهد خود عمل نکرده است در صورتی که در زمان تدوین بودجه در مجلس کارشناسان نفت مصرانه درخواست میکنند که تولید را واقعی ببینید اما متاسفانه معاونت برنامهریزی رییسجمهور و وزارت امور اقتصادی و دارایی برای تامین بخشی از کسریهای خود به آن توجه نمیکنند و به عبارتی نفت را با چالش روبهرو میسازند.
منبع: فارس
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد