20 - 07 - 2023
فریز نرخ ۲۳ درصدی ریپو
اقتصادآنلاین- با افت ۷۰۰ میلیارد تومانی سفارشهای بانکها در بازار باز، تزریق پول در این بازار کاهشی شد. مداخله بانک مرکزی در بازار بینبانکی نیز برای سومین هفته متوالی به صفر رسید.
بانک مرکزی در ادامه روند انتشار گزارش عملیات اجرایی سیاست پولی، آمار و ارقام مرتبط با عملکرد خود در بازار باز و بازار بینبانکی در هفته منتهی به ۲۶ تیر ماه را از طریق وبسایت رسمی خود منتشر کرد.
بر اساس گزارش منتشرشده از سوی بانک مرکزی، حجم سفارشهای ریپو ارسالی بانکها در پایان هفته جاری بار دیگر با کاهشی اندک همراه شد و روند نزولی خود را ادامه داد. بانک مرکزی نیز در واکنش به این کاهش در میزان سفارشهای وجوه نقد، تزریق پول در بازار بینبانکی را نیز تا حدودی کاهش داد.
از طرف دیگر، این هفته نیز مثل دو هفته گذشته، بانک مرکزی در بازار بینبانکی مداخلهای نکرد و هیچیک از بانکها و موسسات اعتباری از اعتبارگیری قاعدهمند برای تامین نقدینگی مورد نیاز خود در کوتاهمدت استفاده نکردند.
توقف مداخله بانک مرکزی در بازار بینبانکی از آنجا اهمیت دارد که به عقیده بسیاری از کارشناسان اقتصادی، تزریق پول بانک مرکزی در این بازار میتواند تبعات اقتصادی منفی از جمله افزایش نرخ تورم را در پی داشته باشد. به همین دلیل توقف پولپاشی بانک مرکزی در این بازار و تداوم این روند در هفتههای آینده میتواند قدم مثبتی به شمار رود.
در بازار باز این هفته چه گذشت؟
بر اساس گزارش منتشرشده از سوی بانک مرکزی در هفدهمین حراج بازار باز امسال که در ۲۶ تیر ماه برگزار شد، ۱۹ بانک و موسسه اعتباری شرکت کردند و با ارسال سفارشهای خود به بانک مرکزی، بخشی از نیاز خود به وجوه نقد را از طریق سازوکار توافق بازخرید مرتفع کردند.
در حراج این هفته بازار باز نیز مدت توافق بازخرید هفتروزه بود و نرخ توافق بازخرید که با نام نرخ ریپو شناخته میشود در رقم ۲۳ درصد ثابت ماند. گفتنی است که این بیستمین هفته متوالی بود که نرخ ریپو در سطح ۲۳ درصدی میخکوب شد.
کاهش ۷۰۰ میلیاردی تزریق پول در بازار باز
بانکها و موسسات اعتباری کشور در عملیات بازار باز این هفته، سفارشهای خود را به ارزش ۱/۱۲۵ هزار میلیارد تومان به بانک مرکزی ارسال کردند؛ رقمی که در مقایسه با هفته گذشته با کاهش حدود ۷۰۰ میلیارد تومانی مواجه شده است. به این ترتیب میزان سفارشهای ریپوی ارسالی شبکه بانکی کشور در بازار باز برای دومین هفته متوالی کاهشی شد.
بانک مرکزی در پاسخ به سفارشهای ارسالشده توسط بانکها، همه آنها را پذیرفت و مبلغ مورد نیاز آنها را به بانکهای متقاضی تزریق کرد. از سوی دیگر نیز در این هفته بیش از ۴/۱۲۶ هزار میلیارد تومان از وجوهی که بانک مرکزی پیشتر از طریق عملیات بازار باز به بانکها قرض داده بود سررسید شد تا خالص عملیات بانک مرکزی در این بازار، بار دیگر منفی شود.
بازار باز چیست؟
بازار باز یکی از مهمترین سازوکارهای اعمال سیاست پولی توسط بانک مرکزی به شمار میرود که در جهان به عنوان ابزاری برای کنترل تورم به شمار میرود. با وجود این به زعم برخی از کارشناسان بانکی، در ایران از این ابزار نه در جهت مهار تورم، بلکه به منظور تثبیت نرخهای بهره استفاده میشود.
بانکها با استفاده از عملیات بازار باز میتوانند کسری وجوه نقد خود را برطرف کنند؛ به طوری که این بانکها اوراق قرضههای دولتی در اختیار خود را به بانک مرکزی واگذار میکنند و در عوض، وجوه نقد مورد نیاز خود را قرض میگیرند. از سویی دیگر نیز بانکهای مقروض مکلف هستند که در زمان سررسید، اوراق واگذارشده را با نرخ بهرهای که آن نرخ را ریپو مینامند، بازخرید کنند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد