18 - 12 - 2022
فساد مالی چالش بزرگ چین
| زهرا رحیمی| اجلاس یک هفتهای هجدهمین کنگره ملی حزب کمونیست چین روز پنجشنبه آغاز شد. این اجلاس با برنامه تغییر در رهبری ارشد حزب افتتاح گردید. حدود دو هزار نفر از اعضای برجسته حزب، دولت، ارتش و نمایندگان حزبی از سراسر چین در این اجلاس شرکت دارند تا مهمترین دستور کار این اجلاس مبنی بر انتخاب اعضای جدید کمیته دایم دفتر سیاسی- پولیتبورو- شامل شاغلان جدید سمتهای دبیرکل و معاون دبیرکل حزب را اجرایی کنند.
طی یک هفته آینده که این اجلاس در حال برگزاری است، ۲۰۰ عضو کمیته مرکزی انتخاب میشوند و قدرت در حالی از سوی رییسجمهور و اعضای عالی رتبه به نیروهای جوانتر واگذار میشود که فساد مالی و رشد اقتصادی دو محور عمده اولین روز کنگره بودهاند. طی هفته آینده هو جینتائوی ۶۹ ساله سمت دبیرکلی حزب کمونیست را به جانشین از پیش تعیین شده خود، شی جین پینگ واگذار خواهد کرد.
هو جینتائو، رهبر چین که طی ۱۰ سال گذشته سکان هدایت حزب کمونیست را در دست داشته، روز پنجشنبه ضمن به رخ کشیدن موفقیتهای دوره اشتغال خود در مورد دشمنی که در دل این حزب در حال رشد است، هشدار داد. وی دقیقا به همان نکتهای اشاره کرد که بسیاری از آن سخن میگویند: حزب کمونیست چین تهدید میشود. وی در مقابل بیش از دو هزار نماینده که در مراسم گشایش هجدهمین کنگره ملی حزب کمونیست حضور داشتند، تاکید کرد: سرطانی در قلب این سیستم وجود دارد که فساد خوانده میشود.
به گزارش سیانان، وی در سخنرانی خود به طور رسمی با تمام ابعاد اصلاحات از اقتصادی، اجتماعی، سیاسی گرفته تا محیطزیستی موافقت کرد اما این موافقت به رسم تمام رهبران پیشین چین، تنها برای ایجاد تعادل میان خواستههای مردم و هشدارهای موجود در مورد احتمال بروز اعتراض و ناآرامی صورت گرفت. وی تاکید کرد: مبارزه با فساد و ارتقای همبستگی سیاسی مساله مهم سیاست امروز چین است. اگر در اجرای آن ناکام بمانیم برای حزب مهلک خواهد بود و حتی میتواند باعث سقوط حزب و دولت شود.
شاید برخی از کارشناسان سخنان هو جینتائو را لفاظیهای پوچی بدانند که در آخرین روزهای رهبری برای آرام کردن خشم مردم چین بیان شد اما اینها تنها چند کلمه نیستند. سیاستمداران چین طی سال جاری میلادی به واقع روزهای سختی را پشتسر گذاشتهاند؛ سالی مملو از رسوایی، افشاگریهای شرمآور در مورد ثروت رهبران این حزب، روند کند رشد اقتصادی و شکاف طبقاتی که به شدت رو به رشد بوده است ضمن اینکه بوشیلای، سیاستمدار ۶۳ سالهای که یکی از امیدهای رهبری حزب چین محسوب میشد با اتهام به فساد مالی، سوءاستفاده از مقام دولتی، روابط جنسی با همکاران زن و تخلفات اداری چندی پیش از حزب کمونیست اخراج شد.
گفته میشود اخراج بوشیلای، رییس حزب و شهردار شهر چونگ کینگ از هیات سیاسی حزب اقدامی بود برای آرام کردن فضا پیش از برگزاری کنگره و انتخاب دبیرکل جدید. این در حالی است که همسر بوشیلای نیز متهم به قتل یک بازرگان بریتانیایی شده است. هوجینتائو با اخراج بوشیلای سعی دارد به دیگر مقامات دولتی هشدار دهد. وی در سخنرانی گنگره گفت: «تمام کسانی که نظم حزب و قوانین دولت را نقض میکنند، هر مقامی که داشته باشد یا در هر پست رسمی هم که باشند، باید عدالت در موردشان به اجرا درآید.»
اظهارات رییسجمهور چین در شرایطی مطرح میشود که خود وی به همراه اعضای خانوادهاش متهم به فساد مالی گسترده هستند. روزنامه «نیویورکتایمز» در هفتههای اخیر با انتشار اسنادی از ثروت کلان رییسجمهور و اعضای خانوادهاش و دست داشتن آنها در بسیاری از معاملات مالی کلان در این کشور خبر داد.
وبسایت این روزنامه به هر دو زبان چینی و انگلیسی بلافاصله در چین فیلتر شد.
وی دوره ۱۰ ساله ریاست خود را بر کشوری به پایان میرساند که به عنوان دومین اقتصاد بزرگ جهان پس از آمریکا قرار دارد و اقتصاددانان پیش از فراگیر شدن بحران جهانی و به خصوص بحران اروپا، احتمال تبدیل شدن این کشور به اقتصاد اول جهان را بسیار بالا ارزیابی میکردند.
این اقتصاد در مواجهه با بحرانی که اروپا را فراگرفت دیگر نمیتواند از مدل قدیمی افزایش سرمایهگذاری خارجی، صادرات هنگفت و نیروی کار ارزان برای بهبود شرایط بهره ببرد، از همین رو این حزب تلاش دارد اقتصاد خود را معطوف به مصرف داخلی کند اما به عقیده اقتصاددانان سرمایهگذاری هنگفتی لازم است تا بتوان جامعهای کاملا صرفه جو را به صرف مخارج ترغیب کرد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد