23 - 04 - 2025
فصل شکوفایی نفت رسید
گروه انرژی- صنعت نفت قرار است امسال، در اولین سال اجرای برنامه هفتم توسعه گامهای بلندی برای توسعه بردارد که اولین آن رونمایی از فرصتهای سرمایهگذاری در ۲۰۰فرصت سرمایهگذاری است؛ رویدادی که قرار است انقلابی در مهمترین صنعت کشور ایجاد کند.
دوم اردیبهشت ۱۴۰۴ سالن اجلاس سران، شاهد یک رویداد مهم برای صنعت نفت و گاز ایران بود. همایشی با حضور مقامات دولتی، سفرا، بانکها و فعالان نفت و گاز از بخش دولتی و خصوصی گرفته تا خصولتیها که در رویداد «تحول در سرمایهگذاری و توسعه در بالادست نفت و گاز ایران» حضور یافتند تا بیش از ۲۰۰ فرصت سرمایهگذاری و تامین مالی در حوزه نفت و گاز رونمایی شود.
به گفته مقامات، این فرصتها شامل پروژههایی در زمینه جمعآوری گازهای مشعل، ساخت واحدهای فرآوری سریعالاحداث، احداث ایستگاههای تقویت فشار گاز، پروژههای آبسازی و طرحهای بهینهسازی است. نشستهای تخصصی در ۱۳عنوان اصلی در بخش بالادست و سه عنوان در حوزه پالایش و پخش نیز در این رویداد برگزار خواهد شد. در جریان این مراسم، بسته تامین مالی «بتا» با محوریت جذب سرمایههای مردمی برای پروژههای مولد و توسعهای صنعت نفت معرفی شد. این بسته با هدف حمایت از بنگاههای کوچک و متوسط طراحی شده و تلاش دارد تامین مالی پروژههای مذکور را تسهیل کند. یکی از نکات برجسته این رویداد، رونمایی از بسته تامین مالی «بتا» با محوریت جذب سرمایههای مردمی برای پروژههای مولد و توسعهای است. این اقدام به منظور حمایت از بنگاههای کوچک و متوسط در صنعت نفت طراحی شده است.
محمدرضا عارف، معاون اول رییسجمهوری در این رویداد تاکید کرد: «سرمایهگذاری در توسعه فناوری و ارتقای توان شرکتهای دانشبنیان، اقدامات راهبردی برای تبدیل ایران به یک قدرت تاثیرگذار در حوزه نفت و گاز است.» وی همچنین به قابلیتهای بالای اقتصادی و پتانسیل جذب سرمایهگذاران داخلی و خارجی اشاره کرد.
به گفته معاون اول رییسجمهوری، ایران جزو معدود کشورهایی است که ذخایر نفت و گاز بالایی دارد و معادل ۳۸۰میلیارد بشکه نفت خام در سطح جهان را داراست و از آنجا که صنعت نفت و گاز و سرمایهگذاری در این صنعت یکی از پشتوانههای رشد اقتصادی کشور بوده، فرصت سرمایهگذاری در صنایع بالادستی نفت و گاز زیاد است. سرمایهگذاری در توسعه فناوری کلیدی و ارتقای توان شرکتهای دانشبنیان، اقدامات راهبردی برای تبدیل ایران به یک قدرت تاثیرگذار در حوزه و نفت گاز است. برنامه پیشرفت رویکردی جامع و آیندهنگر به صنعت انرژی دارد. وی تاکید کرد: رشد ۸درصدی اقتصادی مورد تاکید در برنامه هفتم میتواند با استفاده از ظرفیتهای مالی داخلی مورد توجه قرار بگیرد. براساس این قانون دولت مکلف است با هدف تبدیل ایران به مرکز مبادلات انرژی در منطقه گام بردارد. سرمایهگذاری بین ۱۱۰ تا ۱۲۰میلیارد دلار برای دستیابی به اهداف حوزه انرژی برنامه هفتم نیاز است. برنامه هفتم با درک محدودیت سرمایهگذاری دولت بر مشارکت حداکثری بخش غیردولتی برای توسعه صنعتی حوزه انرژی تاکید دارد.
به گفته عارف، با توجه به اهمیت جذب سرمایهگذاری برای تحقق شعار سال، نقدینگی کشور این ظرفیت را دارد که به سمت سرمایهگذاری در حوزه نفت و گاز هدایت شود. برنامه هفتم پیشرفت به عنوان تحولی در سیاستهای انرژی کشور تلقی میشود. اکنون ایران با تکیه بر توان درونزا و بازتعریف سیاستهای اقتصادی و صنعتی آماده دوران تازه از مشارکت دقیق و هوشمندانه با جهان است. این صرفا یک شعار نیست بلکه یک رویکرد ملی است.
معاون اول رییسجمهوری اعلام کرد: ایران آمادگی دارد با ارائه بستههای جذاب سرمایهگذاری بستر ورود سرمایهگذاران بزرگ به پروژههای نفت و گاز را فراهم کند، از میدانهای مشترک تا انتقال فناوری و صادرات دانشبنیان. ایران نقشه راهی مدرن و عملگرایانه در مقابل سرمایهگذاران قرار داده است. تحولات ژئوپلیتیکی اخیر در جهان نشان داد که امنیت انرژی دیگر صرفا یک موضوع اقتصادی نیست بلکه یک ضرورت جهانی است. ایران باید بخشی از راهحل جهانی باشد. به ایران نهتنها به عنوان یک فرصت بلکه به عنوان یک شریک قابل اتکا نگاه کنید. این کنفرانس فرصتی برای یک گفتوگوی مشترک است. آمادهایم این گفتوگو را به مشارکت پایدار تبدیل کنیم.
فرش قرمز نفت برای بخش خصوصی
در اسناد بالادستی کشور و توصیههای مکرر مقام معظم رهبری بر حضور پررنگ بخش خصوصی به خصوص در صنعت نفت تاکید شده است، با این حال همچنان ورود بخش خصوصی به بخشهای بالادست نفتی با موانعی روبهرو است. حالا محسن پاکنژاد، وزیر نفت دولت چهاردهم نوید داده که بسترهای حضور بخش خصوصی در قالب رویداد «تحول در سرمایهگذاری و توسعه در بالادست نفت و گاز ایران» مهیا شده است؛ رویدادی که با معرفی بیش از ۲۰۰فرصت سرمایهگذاری به ارزش ۱۳۵میلیارد دلار، بستههای جدید مشوق و تامین مالی و همچنین صندوق تضمین نفت برای پشتیبانی از سرمایهگذاران فرصتهای تازهای را برای بخش خصوصی آماده کرده است.
وزیر نفت میگوید که آماده مذاکره با بخش خصوصی درباره انواع قراردادها هستیم. او با اشاره به نامگذاری امسال به عنوان «سال سرمایهگذاری برای تولید» گفت: این نامگذاری تنها یک شعار نیست، بلکه نقشه راهی جامع برای همه بخشهای اقتصادی کشور، بهویژه صنعت نفت و گاز محسوب میشود. امروز با برگزاری این رویداد، گامی موثر در راستای تحقق این تدبیر حکیمانه برداشتهایم. وزارت نفت تاکنون ۱۶قرارداد در قالب IPC برای توسعه ۲۳میدان نفتی و گازی با مجموع سرمایهگذاری بیش از ۲۷میلیارد دلار امضا کرده است که از این تعداد، ۹قرارداد با ارزشی بالغ بر ۱۳میلیارد دلار در مرحله اجرا قرار دارند و بقیه نیز در آستانه نهایی شدن و در شرف تنفیذ هستند.
پاکنژاد میگوید: فرصتهای سرمایهگذاری در رابطه با طیف متنوعی از پروژهها ارائه شده است که میتوان به «توسعه ۱۰۰میدان نفتی و گازی»، «طرحهای نوآورانه در جمعآوری گازهای مشعل»، «احداث واحدهای فرآورشی سریعالاحداث»، «خطوط انتقال»، «ایستگاههای تقویت فشار» و حتی «پروژههای توپکرانی هوشمند» اشاره کرد. او با تاکید بر رونمایی از بسته مشوقها و تسهیلات جدید قراردادی در بخش بالادستی نفت و گاز در این رویداد تاکید کرد: تنوع در سبد قراردادی که برای بخش خصوصی طراحی شده است، میتواند بسیاری از نگرانیهای قبلی سرمایهگذاران را در مورد محدودیت قالب قراردادی شرکت ملی نفت ایران برطرف کند.
وزیر نفت با تاکید بر اینکه ایران هیچگونه محدودیتی برای همکاری با سرمایهگذاران خارجی ندارد، اظهار کرد: تحقق اهداف صنعت نفت ایران مستلزم جذب سرمایه است از این رو از سرمایهگذاران داخلی و خارجی استقبال میکنیم.
به گفته وزیر نفت قراردادهای IPC و قراردادهای مشارکت عمومی- خصوصی به همراه شیوهنامه جدید تامین مالی با دستورالعملهای جدید، شفاف و عملیاتی، مسیری جدید در توسعه میدانهای مشترک و مستقل باز خواهد کرد. برای نمونه آغاز اجرای مدل تامین مالی پروژه میدان مشترک سهراب، به عنوان یکی از نخستین پروژههای بهرهمند از شیوهنامه جدید، گام نخست در عملیاتی شدن این تحول است. این انعطافپذیری و شفافیت، پیامی واضح به بخش خصوصی و غیردولتی دارد که ما آماده مذاکره حتی بر سر نوع قراردادها هستیم.
صندوقب برتی تضمین نفت
وزیر نفت با اشاره به امضای مشارکتنامه اعضای سهامدار صندوق تضمین نفت با سرمایه ۳۰۰میلیون یورویی و ظرفیت صدور ضمانتنامه تا سقف ۶میلیارد دلار گفت: این صندوق با مشارکت شرکت ملی نفت ایران، بانکها، بورس انرژی و شرکتهای اکتشاف و تولید برای پشتیبانی از سرمایهگذاران در پروژههای بالادستی طراحی شده است. معرفی ابزار جدید تامین مالی جمعی با نام «پتروکراد» یکی دیگر از دستاوردهای رویداد تحول در سرمایهگذاری خواهد بود که این ابزار برای نخستین بار امکان جذب سرمایههای خرد مردمی از مسیر بازار سرمایه را در صنعت نفت فراهم میکند، ضمن اینکه واگذاری گازهای مشعل با نرخ پایه صفر به سرمایهگذاران طرحهای جمعآوری صنعت نفت را به صنعت پیشران اقتصاد کشور تبدیل خواهد کرد.
پاکنژاد با بیان اینکه در وزارت نفت بر این باوریم که برای موفقیت در این مسیر باید ضمن استفاده ترکیبی و هوشمندانه از ظرفیت قراردادهای IPC و مشارکت عمومی- خصوصی، از ظرفیتهای بازار پول و سرمایه نیز بهصورت خلاقانه بهرهبرداری کرد، گفت: هرکدام از این ابزارها میتوانند در قالب سیاستی یکپارچه، مسیر توسعه پایدار و خوداتکای صنعت نفت را هموار کنند. هدف وزارت نفت عبور از وابستگی به منابع بودجهای و خلق اکوسیستم مشارکت و سرمایهگذاری در این صنعت است و این رویداد نهتنها آغازگر مسیری نوین محسوب میشود، بلکه بیانگر عزم دولت چهاردهم برای اعتمادسازی، شفافسازی و حمایت حداکثری از سرمایهگذاران داخلی و بینالمللی است.
وزیر نفت از تمامی نهادهای دولتی، حاکمیتی، مالی، صنعتی و پژوهشی کشور دعوت کرد تا با انسجام، هماهنگی و مسوولیتپذیری، وزارت نفت را در اجرای این تحول عظیم همراهی کنند زیرا امروز زمان تصمیمهای بزرگ است؛ تصمیمهایی که جایگاه ایران را در صنعت نفت جهانی برای دهههای آینده رقم خواهد زد.
وی در پایان خطاب به نخبگان، فعالان اقتصادی و سرمایهگذاران گفت: از همه فرهیختگان دعوت میکنم با نگاهی نو، با جسارت و با اعتماد به این فرصتها، صنعت نفت کشور را در رسیدن به اهداف برنامه هفتم پیشرفت همراهی کنند. امروز صنعت نفت ایران، آمادهتر از همیشه، با سرعت، شفافیت و سودآوری در مسیر توسعه گام برمیدارد.
پیش به سوی تولید 5/6 میلیون بشکه نفت
علی آقامحمدی، رییس گروه اقتصادی دفتر مقام معظم رهبری هم در این رویداد با تاکید بر واقعگرایانه بودن ظرفیت تولید 5/6میلیون بشکهای نفت در کشور گفت: این ظرفیت نتیجه سه سال مطالعه میدانی و فنی بر مخازن بوده و با اراده اجرایی دولت، اکنون در قالب برنامه اقدام و عمل قرار گرفته است.
وی با اشاره به اجماع انجامشده در دولتهای گذشته تصریح کرد: چه در دولت آقای روحانی و چه دولت شهید خدمت آیتالله رییسی، وزیران نفت به این جمعبندی رسیدند که میتوانند ظرفیت 5/6میلیون بشکهای نفت را محقق کنند؛ موضوعی که در حضور مقام معظم رهبری نیز در نمایشگاه پیشرفت دو نوبت مطرح شده و مورد تایید قرار گرفته است. امروز سرعت اجرا کلید موفقیت است. در گذشته بستن یک قرارداد بیش از سه سال زمان میبرد اما امروز با اصلاح شیوهنامهها، افزایش نرخ بازدهی، تنوع شیوههای تامین مالی و تغییر نوع تعامل با سرمایهگذاران، مسیر به شکل چشمگیری تسهیل شده است.
وی با اشاره به قراردادهای آماده امضا با شرکتهای پتروشیمی برای تولید گاز اظهار کرد: این قراردادها مراحل نهایی را در شورای اقتصاد طی میکنند و احتمال دارد در همین رویداد نیز تعدادی از آنها به امضا برسد.
حمید بورد، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران هم در این رویداد از مصوبه اخیر شورای اقتصاد در کاهش حداکثر زمان قراردادهای صنعت نفت به شش ماه خبر داد و گفت که این مصوبه در راستای فرمایشات مقام معظم رهبری در کوتاه کردن زمان قراردادها و با هماهنگی ارکان مختلف دولت تدوین و اجرایی شده است.
به گفته بورد، در فرصتهای سرمایهگذاری دیده شده در صنایع بالادستی نفت و گاز، توسعه حدود ۵۰میدان نفتی و ۵۰میدان گازی برنامهریزی شده است.
او همچنین گفت: برای جذب سرمایهگذاری، ضریب بازدهی سرمایه را نزدیک به کشورهای منطقه کردهایم که بین ۲۰ تا ۲۳درصد متغیر خواهد بود. بستههای مالی خوبی برای جذب سرمایهگذاران، مشتمل بر معافیتهای مالیاتی تدارک دیده شده است.
براساس اعلام مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، سعی شده تا با تغییر شیوهنامههای تامین مالی و انعطاف در سبد قراردادی، زمینه همکاری مستمر بخشهای خصوصی داخلی و شرکتهای خارجی را فراهم کنیم.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد