15 - 06 - 2020
فضای مجازی رها شده است
مجلس تازهنفس یازدهم که این روزها سرگرم گزارش گرفتن از وزرای مختلف است، جلسه دیروز خود را به حوزه فرهنگ اختصاص داد و مهمانانی داشت؛ از وزیر فرهنگ و ارشاد گرفته تا رییس سازمان تبلیغات اسلامی که حضورش در جلسات پارلمان مسبوق به سابقه نیست. محتوای این جلسه در واقع سراسر نقد وضعیت موجود فضای مجازی بود و بوی در پیش بودن محدودیتهای بیشتر را میداد.
شلختگی دستگاههای فرهنگی
حجتالاسلام محمد قمی، رییس سازمان تبلیغات اسلامی در جریان بررسی چالشهای فرهنگی گفت: چهار ماه است جلسات شورایعالی انقلاب فرهنگی تشکیل نشده و جلسات شورایعالی فضای مجازی هم تشکیل نمیشود. کل بودجه فرهنگ کشور زیر نیم درصد است که بودجه ساخت ۳۰۰ کیلومتر بزرگراه است. همین اندک بودجه دستگاههای فرهنگی هم با تشتت و شلختگی دستگاههای فرهنگی بارهای بر زمین مانده زیادی دارد.
وی خاطرنشان کرد: در حوزه فضای مجازی میبینیم که تصمیم نظام بستن یک شبکه مجازی است اما باید ببینیم آیا حالا بهتر شده است که همه فیلترشکن دارند؟ البته در همه جای دنیا رفتار سلبی در کنار رفتار ایجابی لازم است. در پیوست حکم دوره اول شورایعالی فضای مجازی آقا هر گونه بالا بردن سرعت و پهنای باند اینترنت را منوط به شبکه ملی اطلاعات کردند و محتوا را مقدم بر توسعه زیرساخت خدمات کردند اما این اتفاق نمیافتد و فرزندان من و شما در فضای مجازی چه میبینند؟
قمی با بیان اینکه پنج آهنگ آخر یک خواننده ۱۹۸ میلیون بار دیده شده تصریح کرد: متاسفانه فضای مجازی رها شده است. در کمتر از یک سال گذشته پهنای باند ۵/۲ برابر شده است. ۶۰ تا ۷۰ درصد این فضا در اختیار اینستاگرام است؛ جایی که شاعری با ۲۰۰ فالوئر وقتی از حاج قاسم سلیمانی میگویند صفحهاش بسته میشود. ما ادعای حکمرانی در فضای مجازی را داریم اما آنها هر کاری میخواهند، میکنند. ۳۰ درصد جرائم یارانهای، ۲۵ درصد محتوای خلاف عفت و درآمدهای کثیف از قمار و تبلیغات ناهنجار در همین فضا اتفاق میافتد. عشق مثلثی، مربعی، خیانت و خشونت و جرائم انسانی در این فضا عرضه میشود و جوانان از آن استفاده میکنند که مسوولیتش با تکتک شما و من است.
وی با بیان اینکه بودجه سازمان تبلیغات یکششم وزارت ارشاد و سه درصد صداوسیماست گفت: در همان غیزانیه ۹۸۵ چاه نفت وجود دارد که اگر یکهزارم آن خرج مردم میشد بسیاری از مشکلات ایجاد نمیشد.
پاسخگو یا منتقد
این سخنان قمی به قدری از موضع منتقد بیان شد که صدای محمدباقر قالیباف رییس مجلس را درآورد. او خطاب به رییس سازمان تبلیغات اسلامی بیان کرد: بنده نیز نکتهای داشتم. من هم مانند شما یک خدمتگزار در مجلس شورای اسلامی هستم. از نظر بنده ما که مسوولیتی برعهده داریم حق نداریم از خودمان انتقاد کنیم در جایی که وظیفه برعهده ماست. همه بایدهایی که شما به آن اشاره داشتهاید مسوولشان خودتان هستید. همه باید دست به دست هم دهیم و مشکلات را با هم حل کنیم. به نکاتی که شما اشاره کردید چه کسی باید بپردازد. همه ما مسوول هستیم که وظایفمان را به درستی انجام دهیم. اگر مردم از مسوولان نیز نقد بشنوند پس چه کسی باید مشکلات را حل کند.
وی در ادامه تاکید کرد: در این دوره از مجلس شورای اسلامی نیز باید به همراه دو قوه و سایر بخشها دست به دست هم دهیم تا مشکلات را حل کنیم.
انتقاد تند نبویان
تنها منتقد اوضاع و احوال فرهنگ در کشور اما رییس سازمان تبلیغات نبود و جلسه دیروز فرصت خوبی برای طیف تندرو شد تا هر چه در دل داشتند بیرون بریزند. از آن جمله سیدمحمود نبویان نماینده تهران بود که بعد از صحبتهای وزیر ارشاد و تذکرات تعدادی از نمایندگان خطاب به وزیر گفت: شما برای اعتقادات جوانان ما و مردم در جامعه اسلامی چه کاری انجام دادید؟ نسبت وضع فضای مجازی با اعتقاد ما چیست؟ اگر واژه اسلامی را از فرهنگ و ارشاد حذف کنیم چه مشکلی پیش میآید؟ در تضاد با این فعالیتهای شماست؟ شما در حوزه تقویت انقلاب اسلامی در حوزه هنر چه کار کردید؟ مگر نباید بودجهها متوجه این موضوع شود؟
این نماینده عضو جبهه پایداری همچنین گفت: تمام فیلمها را اگر نگاه کنید به خانواده خودتان اجازه نمیدهید این فیلمها را نگاه کنند.
اقدامات محتوایی
ناگفته نماند که سیدعباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد پیش از نبویان پشت تریبون قرار گرفته و در دفاع از عملکرد وزارتخانه متبوع خود گفته بود: «این وزارتخانه از اولین وزارتخانههایی بود که برنامه خودش را در حوزه فضای مجازی به مرکز ملی فضای مجازی ارائه کرد. از طرفی این وزارتخانه ۷۲ اقدام موثر در حوزه زیرساختی و محتوایی داشت. حمایت از استارتآپهای حوزه فرهنگ و هنر در فضای مجازی از اقدامات دیگر این وزارتخانه بود.»
وی درباره رویکردهای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: رویکرد توجه به استانها از اولویتهای این وزارتخانه بود چرا که ایران تنها تهران نیست. بر همین اساس در سال ۹۸، ۲۴۰ هزار فعالیت در شهرستانها شاهد بودیم. همچنین در توافقی با ۱۸ استاندار ۱۲۰۰ میلیارد تومان تفاهمنامه برای بهبود وضعیت زیرساختها و فعالیتهای مختلف در حوزه فرهنگ و ارشاد تا پایان دولت تنظیم شد.
وزیر ارشاد تاکید کرد: رویکرد دیگر ما شفافیت است. بودجهریزی عملیاتی در وزارت فرهنگ در سالهای اخیر اجرا شده است. همچنین در رابطه با قراردادها، هزینههای رویدادها و کمکها شفافیت را در دستور کار قرار دادهایم.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد