29 - 11 - 2022
قاچاقی که واردات رسمی شد
بررسی اسناد موجود در گمرک ایران و ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز از ابهامات گسترده درباره پرونده واردات موبایل به کشور با ارز مرجع در سال ۹۱ حکایت دارد. در همین حال، از محمولههای دستگاه پخش صوتی MP3، هزاران دستگاه موبایل در گمرک اصفهان کشف و مهر قاچاق خورد اما بنا به دلایل نامعلوم و پس از گذشت مدتی، این محمولهها ناگهان جزو واردات رسمی محسوب و از گمرک ترخیص شده است.
در نیمه دوم سال ۹۱ گمرک اصفهان با محمولههایی مواجه میشود که در اظهارنامه آنها، دستگاههای پخش صوتی MP3 درج شده اما زمانی که درب این محمولهها باز میشود، هزاران دستگاه گوشی تلفنهمراه کشف و ضبط میشود و سپس مهر قاچاق روی آنها میخورد.
نکته قابل توجه اینکه مطابق مجوز ثبت سفارش، صاحب کالا قبل از ورود کالا با مراجعه به وزارت صنعت، معدن و تجارت تقاضای ثبت سفارش برای ورود MP3 را کرده در حالی که کالای مکشوفه، تلفنهمراه است. نکته بسیار مهم دیگر اینکه صاحب کالا با گشایش اعتبار و خریداری کالا از طریق سیستم بانکی و تخصیص ارز مرجع جهت واردات MP3 با ارایه اسناد خلاف واقع جمعا تعداد ۱۲۷۲۰۰ دستگاه تلفنهمراه را بدون اینکه تلفنهمراه مشمول برخورداری از تسهیلات نرخ ارز مرجع باشد، وارد کشور کرده است.
در همین حال قاچاق محسوب شدن این پرونده از سوی گمرک اصفهان و ترخیص همین محموله پس از گذشت مدتی در گمرک شهریار تهران، از ابهامات گسترده در این باره حکایت دارد، پروندهای که ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز از آن به عنوان پرونده واردات موبایلهای چینی با ارز مرجع یاد کرده است.
ماجرا اینگونه روایت شده است که شرکت بازرگانی «ه» در تاریخ ۶/۳/۹۱ با اخذ مجوز ثبت سفارشی شماره ۶۲۱۲۴۰۲۵ جهت واردات تعداد ۱۲۶۲۵۰ عدد دستگاهmp3 از کشور چین با گشایش اعتبار نزد بانک پاسارگاد شعبه فردوسی از محل ارز مرجع اقدام و پس از ورود محموله از مرز بندرعباس به تاریخ ۱۳/۸/۹۱ به تقاضای نماینده شرکت حملونقل سرور ترابر جهت شش دستگاه کانتینر محموله وارده به مقصد گمرک تهران، پروانه ترانزیت داخلی شماره ۴۰۶۸۸۶ مورخ ۱۸/۸/۹۱ موضوع اظهار نامه ترانزیت داخلی شماره ۸۰۱۳۵۲ مورخ۱۸/۸/۹۱ اظهار نوع کالا تحت عنوان دستگاه پخش صوتی MP3 تحت تعرفه ۸۵۷۱۳۱۰ با ماخذ ۱۰ درصد صادر و به استناد نامه شماره ۲۰۳۱۱۲ گمرک شهید رجایی بندرعباس محمولات یادشده به اعتبار پلمب مبدا تحت ردیف مرزی ۷۵۶۱ راهاندازی میشود.
به اسناد مفاد نامه ۴۶۲۸۸ گمرک اصفهان اعلام میشود، ماموران انتظامی شهرضا در مورخ ۲۰/۸/۹۱ در حین کنترل خودروهای عبوری یک دستگاه کامیون شماره ۳۹۴۷۹۷ موضوع پروانه ترانزیت داخلی کوتاژ ۸۰۱۳۱۵۲ گمرک شهید رجایی بندرعباس را توقیف و پس از فک پلمبهای الصاقی روی کانتینر ۴۰ فوت، مشخص میگردد کالای مکشوفه شامل ۲۴۲۱۰ دستگاه گوشی تلفنهمراه بوده که با کالای اظهاری مطابق اسناد ترانزیت شامل MP3 کاملا از نظر نوع و ماهیت مغایر و دارای تعرفه متفاوت و ارزش بسیار متفاوت و فاحش است.
در همین حال نامه شماره ۲۰۳۱۲ گمرک بندرعباس نیز بیانگر این است که محصولات شش دستگاه کانتینر موضوع پروانه ترانزیت شماره ۸۰۱۳۱۵۲ به اعتبار پلمب مبدا تحت ردیف مرزی ۷۵۶۱ به مقصد گمرک تهران ارسال شده، این به آن معناست که پلمب سالم مبدا بدون فک و انجام مراحل ارزیابی و تشریفات گمرکی لازم همانند تشریفات ترخیص قطعی جهت محصولات فوق انجام نشده است و پس از ورود کالا به گمرک بندرعباس مطابق اسناد ابرازی و اظهاری از سوی نماینده شرکت حملونقل «…» بدون بازدید و کنترل و ارزیابی به مقصد گمرک تهران راهاندازی شده که این امر بر خلاف بخشنامه و دستورالعمل مسوولان گمرک ایران است.
مطابق دستورالعمل و بخشنامه شماره ۱۹۹۹۸۲ مورخ ۶/۱۰/۹۰ معاونین حقوقی و نظارت و فنی و امور گمرکی با لحاظ اینکه مفاد ماده «۹» قانون حملونقل و عبور کالاهای خارجی صرفا ناظر بر کالاهای خارجی عبوری بوده و تعمیم آن به رویه ترانزیت داخلی بر خلاف مقررات جاری خواهد بود. از سویی دیگر به دلیل تالی فاسد و جلوگیری از بروز مشکلات احتمالی و ممانعت از قاچاق کالای هدف وفق تبصره «یک» ماده «۱۲۵» آ.ا.ق.ا.گ، گمرک باید در رویه ترانزیت داخلی همانند ترخیص قطعی در گمرکات مبدا تشریفات گمرکی به طور دقیق از جمله معاینه و ارزیابی کالا وفق مفاد ماده «۱۰۷» آییننامه اجرایی قانون اخیرالذکر انجام و چنانچه محمولات نیازمند به اخذ مجوزهای قانونی بوده، بدیهی است پس از اخذ مجوزهای مربوطه و تایید اعتبار و اصالت مجوزهای فوق و الصاق اصل مجوزها به اظهارنامه ترانزیت داخلی مجوز خروج محمولات تحت رویه فوق (ترانزیت داخلی) را صادر کند که با اندک مداقه در مراتب معنونه ملاحظه میشود هیچیک از تشریفات یادشده جهت محموله مورد نظر انجام نشده است.
با این حال، با ملاحظه صورتجلسات تنظیمی در گمرک تهران و اصفهان جمعا تعداد ۱۲۷۲۰۰ دستگاه تلفنهمراه با ماخذ ۱۰ درصد، تعداد ۲۰۰ کارتن ۶۶ عدد باتری موبایل با ماخذ چهار درصد و دو کارتن یکصد عددی شارژر موبایل با ماخذ ۴۰ درصد ساخت کشور چین را بدون اظهار در اسناد ترانزیت و اخذ مجوز ثبت سفارش با ارایه اسناد خلاف واقع در گمرک بندرعباس اظهار و به ترتیبات غیرقانونی قصد ورود به کشور داشته که تعداد یک دستگاه کانتینر در شهرضا-اصفهان کشف اما همین محموله در گمرک شهریار تهران پس از مدتی به صورت مبهم ترخیص شده است.
خبرگزاری مهر در ادامه این خبر نامههای گمرک اصفهان و نامه ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز نقل و تصویر آن را منتشر کرده است .گفتنی است روزنامه «جهان صنعت» نمیتواند درستی یا نادرستی اطلاعات منتشرشده را احراز کند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد