12 - 03 - 2020
قاچاق خاک داریم یا نداریم
«جهان صنعت»- یکی از پرحاشیهترین موضوعاتی که این روزها بحثهای زیادی را به دنبال داشته بازار محصولات کشاورزی است؛ از قیمت نجومی میوهوترهبار گرفته تا قاچاق خاک و تنظیم بازار میوه شب عید. این در حالی است که همچنان بر سر قیمت خرید تضمینی گندم حرف و حدیث زیاد است. از اینرو روز گذشته در همایش بزرگداشت روز جهانی خاک معاونان وزیر کشاورزی در مورد مسائل پرحاشیه این حوزه به بحث و گفتوگو پرداختند. در حالی که نمایندگان مجلس همواره اعتراض خود را نسبت به استفاده بی رویه از خاک و فروش خاک از کشور به صورت قاچاق و غیرقانونی در گفت و گو با خانه ملت اعلام کرده اند اما اکبری معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی معتقد است که طی چهار سال گذشته، حتی یک مورد قاچاق خاک هم گزارش نشده است.
احتمال تجدید نظر دوباره در قیمت گندم
در این همایش معاون وزیر جهاد کشاورزی در امور زراعت درباره قیمت خرید تضمینی گندم و تجدیدنظر در آن با دستور رییسجمهوری اظهار کرد: درباره آنالیز و نرخ خرید تضمینی گندم نظرات مختلفی وجود دارد، اما به نظر من اگر قیمتها و هزینههای تولید برای کشاورزان کنترل شود و متعادل بماند، دیگر نیازی به افزایش قیمت گندم نیست، اما اگر تغییرات پیشبینینشدهای اعمال شود مجددا آن را بررسی میکنیم.
عباس کشاورز افزود: وزارت جهاد کشاورزی به عنوان متولی تولید محصولات کشاورزی از سویی باید مواظب تولیدکنندگان باشد و از سویی باید منافع ملی را در نظر بگیرد، بنابراین کشاورزان خیالشان راحت باشد که اجازه نمیدهیم آنها متضرر شوند.
کشاورز درباره وضعیت تولید گندم نیز اینگونه توضیح داد که برآوردهای صورتگرفته ابتدایی برای تولید برداشت گندم از اسفندماه قابل بیان است، اما از نظر سطح زیر کشت میتوان گفت که اندکی بیشتر از برنامه تعیین شده، کشاورزان اقدام به کشت گندم کردند که نشاندهنده توجه آنها به برنامههای مطرح شده است.
وی گفت: وضعیت شرایط اقلیمی با توجه به اینکه تنها در سه استان میزان بارندگی از متوسط کمتر بوده است و در بقیه استانها این میزان بالاتر از میزان سالانه بوده است، میتوان گفت که وضعیت مزارع گندم عالی است.
معاون وزیر جهاد کشاورزی در امور زراعت با بیان اینکه برخلاف برخی کارشناسان اعتقادی به اینکه امسال دیگر با خشکسالی مواجه نیستیم و وارد ترسالی شدهایم، ندارم، درباره وضعیت ادامه همکاریاش با وزارت جهاد کشاورزی با توجه به قانون منع به کارگیری بازنشستگان گفت: با پیشنهاد وزیر جهاد کشاورزی و عنایت مقام معظم رهبری، من از این قانون مستثنی شدم.
ایراد کارشناسان به یک لایحه
واقعیت این است که کشور ما از نظر وضعیت فرسایش خاک اوضاع خوبی ندارد، در حالی که ۷ سال پیش آمار فرسایش خاک در کشور ۹ تن در هکتار اعلام میشد، اما آمارهای جدید حکایت از آن دارد که سالانه در هر هکتار زمین کشاورزی ۱۵ تن خاک فرسایش مییابد.
علیمراد اکبری معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی نیز در این همایش اعلام کرد: لایحه حفاظت خاک که در مجلس تصویب شده به زودی نهایی و به دولت ابلاغ میشود. این مقام مسوول اظهار داشت: لایحه خاک در مجلس تصویب و به شورای نگهبان ارسال شده و این شورا چند ایراد گرفته که امیدواریم پس از طی مراحل، این لایحه به زودی در مجلس نهایی و به دولت ابلاغ شود.
معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی افزود در این لایحه خاک به بحثهایی از جمله جلوگیری از تخریب، آلودگی و اصلاح خاک و بهرهبرداری بهینه و مدیریت خاک پرداخته است.
در لایحه حفاظت از خاک به سازمان حفاظت محیطزیست قدرت داده شده که اگر تشخیص دهد واحد تولیدکنندهای آلودهکننده محیطزیست است بدون اخطار قبلی راسأ و بدون حکم مرجع قضایی، واحد تولیدی را پلمب کند و اکنون این نگرانی وجود دارد که اعطای این اختیار ویژه به سازمان محیطزیست میتواند تولیدکنندگان را با مشکل مواجه کند.
در همین لایحه امکان اعتراض به اصل تشخیص کارشناسان سازمان محیطزیست برای واحدهای تولیدکننده معترض وجود ندارد و تولیدکنندگان معترض فقط میتوانند تقاضای تمدید مهلت اعمال حکم را کنند. با توجه به رویکرد سالهای گذشته سازمان محیطزیست، امکان عدم اعتراض از سوی تولیدکنندگان هم اشکال دیگری در این طرح است که تولیدکنندگان و دوستداران این طرح را نگران کرده است.
اکبری در ادامه با اشاره به اهمیت خاک در تولیدات کشاورزی و امنیت غذایی گفت: خاک در دنیا مورد بیمهری قرار گرفته و بیشتر به موضوع آب و هوا توجه شده و این در حالی است که سرعت فرسایش، آلودگی و تخریب خاک سریعتر از تجدید آن است.
معاون وزیر جهاد کشاورزی گفت: برای تشکیل یک سانتیمتر خاک به طور متوسط بیش از ۵۰۰ سال زمان نیاز است، بنابراین تجدید خاک در زمان بسیار طولانی اتفاق میافتد.
وی با بیان اینکه ۵/۱۸ میلیون هکتار خاک در کشور در چرخه تولید قرار دارد، گفت: در برنامه ششم توسعه، مجلس دولت را مکلف کرده که سالانه در سطح ۵۰۰ هزار هکتار توان حاصلخیزی خاک کشور را بهبود دهد و اصلاح خاک را پیگیری کند با این حال تاکنون اعتباری در لایحه بودجه به آن اختصاص نیافته است.
وی افزود: ما در تلاش هستیم که امسال یک ردیف برای مباحث خاک در لایحه بودجه تعریف کنیم یا از منابع آب و خاک با حمایت سازمان برنامه و بودجه، اعتباری برای آن تخصیص دهیم.
معاون آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی، افزایش مواد آلی خاک اراضی کشاورزی را ضروری خواند و اذعان داشت: ۶۰ درصد خاکهای کشاورزی ما مواد آلی زیر یک درصد دارند و ما باید برای افزایش مواد آلی خاک کار کنیم.
اکبری درباره توسعه سامانههای نوین آبیاری نیز تصریح کرد: از ۵/۱۸ میلیون هکتار اراضی کشاورزی بیش از شش میلیون هکتار مستعد توسعه سامانههای نوین آبیاری هستند.
برداشت ۱۳ میلیارد مترمکعب آب توسط چاههای غیرمجاز
اکبری درباره چاههای غیرمجاز کشاورزی تصریح کرد: در حال حاضر ۱۲ تا ۱۳ میلیارد مترمکعب آب توسط چاههای غیرمجاز برداشت میشود و برای مسدود کردن آن چاهها، همکاری همه دستگاههای ذیربط با وزارت نیرو ضروری است.
وی درباره طرح پایش خاک گفت: این طرح در تمام نقاط کشور انجام شده و خاک به لحاظ آلودگی، فرسایش و ظرفیتهای آن پایش شده است، با این حال این طرح باید هر سه تا پنج سال اجرا شود.
وی از همکاری ایران با سازمانها و مراکز تحقیقاتی بینالمللی در حوزه خاک خبر داد و اذعان داشت: طرح شورزدایی در کرمان با کمک کشور هلند آغاز شده است.
وی در عین حال از تشکیل دفتر خاک کشاورزی در معاونت آب و خاک وزارتخانه خبرداد و گفت: با موافقت وزیر جهاد کشاورزی به زودی این دفتر با هدف پیگیری مسائل خاک راهاندازی میشود.
گزارشی از قاچاق خاک نداریم
به گفته اکبری، در چهار سال گذشته که معاون وزیر جهاد کشاورزی بودم یک مورد قاچاق خاک گزارش نشده است و کلیپی نیز که در فضای مجازی پخش شده بود بررسی کردیم و مشخص شد که ارتباط به خاک ندارد.
ذخیرهسازی بازار میوه شب عید را وزارت صمت برعهده گرفت
در ادامه نیز معاون وزیر جهاد کشاورزی از ذخیرهسازی بازار میوه شب عید در وزارت صمت خبر داد.
محمدعلی طهماسبی معاون امور باغبانی وزارت جهاد کشاورزی اظهار کرد: امسال تولید مرکبات و کیوی به حدی زیاد است که باغداران با کاهش قیمت در باغات روبهرو شدهاند و هماکنون سازمان تعاون روستایی برای جلوگیری از کاهش قیمت وارد میدان شده و تا زمانی که بازار به تعادل برسد خریدها ادامه خواهد داشت.
وی با انتقاد از اختلاف قیمت میوه از سر باغ تا خردهفروشیها گفت: متاسفانه همیشه از این فاصله چند برابری قیمتها دو گروه تولیدکننده و مصرفکننده متضرر هستند که به نظر میرسد باغداران و تولیدکنندگان باید خود چارهای بیندیشند.
اجازه افت قیمت مرکبات به کمتر از ۲۰۰۰ تومان را در باغات نمیدهیم
همچنین معاون وزیر جهاد کشاورزی با بیان اینکه اجازه نمیدهیم قیمت مرکبات در باغات، از کیلویی دو هزار تومان پایینتر آید، گفت: در صورت همکاری میادین، گوجهفرنگی حداکثر ۳۲۰۰ تومان عرضه میشود. حسین شیرزاد با اشاره به اینکه خرید توافقی مرکبات در حال حاضر سرِ درخت و همچنین در سردخانهها انجام میشود، گفت: هماکنون اتحادیههای مرکزی و تعاونیهای ملی در منطقه حاضرند و مسوولان نیز بر فرآیند خرید نظارت دارند، بنابراین باغداران با خیال راحت برداشت خود را انجام دهند، چرا که به زودی قیمتها به میزان منطقی خواهند رسید.
مدیرعامل سازمان مرکزی تعاون روستایی کشور با اشاره به اینکه پرتقالهای خریداری شده، هماکنون در حال حمل به کلانشهرها هستند، افزود: مذاکرات با تجار عراقی شروع و توافقات انجام شده که بر مبنای آن، قراردادهایی در حال امضا شدن برای صادرات این محصولات به عراق است.
شیرزاد در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به رصد بازار گوجه در برخی مناطق کشور از جمله فارس، بوشهر، جیرفت و کهنوج اضافه کرد: بازار این محصول کاملا در کنترل است و قیمت گوجه در استان بوشهر سر مزرعه بین ۱۸۰۰ تا ۲۰۰۰ تومان است.
معاون وزیر جهاد کشاورزی افزود: قیمت گوجهرُبی روز گذشته در بوشهر و فارس، در مزرعه ۹۵۰ تومان بوده و امروز بین ۹۶۵ تا ۱۱۶۵ تومان معامله شده است.
وی ادامه داد: در صورتی که میادین میوهوترهبار با ما همکاری کنند، تعادل قیمتی ایجاد میشود و گوجه در کلانشهرها به قیمت ۳۰۰۰ تا ۳۲۰۰ تومان به مصرفکنندگان عرضه میشود، بنابراین جای هیچگونه نگرانی برای مصرفکنندگان و همچنین کارخانههای رب وجود ندارد.
معاون وزیر جهاد کشاورزی در خصوص اینکه آیا ممکن است قیمت مرکبات در باغ از کیلویی ۲۰۰۰تومان پایینتر آید، گفت: در صورت همکاری میادین میوه، گوجه نهایتا با قیمت ۳۲۰۰ تومان در کلانشهرها به مصرفکننده عرضه میشود.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد