30 - 11 - 2022
قسم میخورم که شورای شهر را سیاسی نکنم!
محسنهاشمی رفسنجانی، مدیرعامل سابق مترو تهران، مشاور قالیباف در شهرداری و کاندیدای انتخابات شورای اسلامی شهر تهران ضمن حضور در میزگردی که با موضوع انتخابات شورای شهر برگزار شد، درباره موضوعاتی نظیر مترو، منوریل، مدیریت یکپارچه شهری، انتخاب مستقیم شهردار با رای مردم و…ابراز عقیده کرد.
اظهارات وی را در میزگردی که با حسن بیادی نایب رییس شورای شهر تهران، نوروزی مشاور معاون ترافیک شهردار تهران و حبیبی کاندیدای دور چهارم شوراها و عضو شورای مرکزی خانه کارگر در خبرگزاری ایلنا برگزار شد، میخوانید.
اولویت ۵۰ درصد شهروندان تهرانی، حملونقل است
محسن هاشمی در این میزگرد با بیان اینکه بر اساس نتایج نظرسنجی یادشده، دغدغه ۵۰ درصد مردم تهران جابهجایی و حملونقل است، افزود که اگر معضل آلودگی هوا را نیز که متاثر از حملونقل است به این موضوع اضافه کنیم، دغدغه بالغ بر ۶۰ درصد پایتختنشینان، این مساله است.
این نامزد انتخابات شورای شهر تهران که پیش از این مدیرعامل شرکت مترو تهران هم بوده است، نخستین دغدغه در شهر تهران را «کاهش سفر» برشمرده و معتقد است که این امر تنها با ابزار شهر هوشمند و الکترونیک محقق میشود بنابراین این موضوع حتی نسبت به توسعه مترو و حملونقل عمومی در اولویت بیشتری قرار دارد که البته برای تحقق آن به همکاری سایر دستگاهها و وزارتخانهها نیز نیاز است تا شهروندان ناچار نباشند که برای یک کار اداری کوچک، دهها بار در سطح شهر تردد کنند.
شورای عالی استانها برای مدیریت یکپارچه شهری لایحه بدهد
هاشمی در پاسخ به سوالی درباره تحقق مدیریت یکپارچه شهری در شورای شهر چهارم، توضیح داد: برابر بندی از قانون اساسی، شورای عالی استانها میتواند مستقیما به مجلس لایحه ارسال کند اما در طول سالهای گذشته هیچگاه شورای عالی لایحهای برای یکپارچه شدن مدیریت شهری ارایه نداد که این موضوع میتواند در دوره بعدی شوراها دنبال شود. در مورد توسعه مترو و تامین نقدینگی حملونقل عمومی درونشهری نیز طرحهایی از سوی نمایندگان مجلس ارایه و مصوب شد اما در این مورد هم شورای عالی استانها مستقیما لایحهای به مجلس ارایه نداد.
وی در پاسخ به سوالی درباره منوریل اظهار کرد: منوریل جزو وسایل حملونقل عمومی غیر انبوه بهشمار میرود و حداکثر ۱۵ هزار نفر در ساعت در مسیر جابهجا میکند.
هنوز زمینه انتخاب شهردار با رای مستقیم مردم فراهم نیست
وی ادامه داد: در دنیا ۱۰ هزار کیلومتر ریل شهری وجود دارد که از این رقم تنها ۳۰۰ کیلومتر منوریل است و از این میزان هم ۲۰۰ کیلومتر شامل خطوط منوریل فانتزی و تفریحی است و تنها بخش اندکی از منوریل جهان، کارکرد حملونقل عمومی دارد.
هاشمی در پاسخ به ایسنا درباره انتخاب مستقیم شهردار با رای مردم ابراز عقیده کرد: اگر روزی به مرحلهای برسیم که همه اختیاراتی که باید به شوراها داده شود، آن زمان میتوان شهردار را با رای مستقیم مردم انتخاب کرد، اما به نظر میرسد در شرایط فعلی هنوز زمینه این موضوع محقق نشده و این کار صحیح نیست.
حضور متخصصان شهری
هاشمی در پاسخ به سوالی در این باره که آیا شورای شهر چهارم سیاسی خواهد بود، با خنده گفت: حداقل من قسم میخورم که شورا را سیاسی نکنم.
وی همچنین درباره اینکه کرسیهای شورای شهر چهارم بیشتر به کدام گروه اختصاص خواهد یافت؟ تنها به گفتن این عبارت بسنده کرد که «امیدوارم متخصصان شهری در حوزههای مختلف در شورای چهارم حضور داشته باشند».
خیال حصر ندارم! نتیجه انتخابات را میپذیرم!
هاشمی در پاسخ به سوالی درباره واکنش خود در صورت رای نیاوردن در انتخابات شورای شهر، به شوخی گفت: اصلا خیال حصر ندارم نتیجه را قبول میکنم! البته از کسی نمیترسیم و فقط از خدا میترسیم!
وی سپس توضیح داد: نظام جمهوری اسلامی به دنبال تقلب در انتخابات نیست اما ممکن است برخی از کارگزاران دست به کارهایی بزنند که مورد تایید نظام نباشد و اگر نظام به این باور برسد که چنین تقلبی رخ داده، قطعا با آن برخورد خواهد کرد. امیدواریم انتخابات به گونهای برنامهریزی شود که ابزار تخریب و زورمداری در اختیار هیچکس نباشد و حین رایگیری هم سلامت کامل صندوقها حفظ شود و اگر هم احیانا نظام به تخلفی رسید، آن صندوقها را باطل کند و اجازه ندهد که شائبه انتخاباتی برای مردم پیش بیاید.
وی با ذکر حکایتی در این باره تاکید کرد: نظام باید مراقب باشد که اگر هم کسی توهم تقلب و تخلف دارد، این توهم برطرف شود و باید با شایعات به درستی برخورد کنند، کمااینکه این مشکل برای خانواده هاشمی رخ داد.به هر حال مردم باید باور کنند که انتخابات سالم برگزار شده است.
استقبال از شوراها اندک بود
نایب رییس شورای شهر تهران نیز در این میزگرد با اشاره به استقبال اندک از انتخابات شوراها در فرآیند ثبتنام نامزدها گفت: هماکنون به ازای هر کرسی شوراها در سراسر کشور، دو کاندیدا وجود دارد و این در حالی است که رقابت برای هر کرسی باید میان ۱۰ نفر باشد.
در مدیریت شهری از عراق و افغانستان هم عقب افتادهایم!
بیادی در پاسخ به سوالی درباره تحقق مدیریت یکپارچه شهری گفت: در این حوزه از کشورهایی نظیر افغانستان، بنگلادش و عراق هم عقب افتادهایم، بسیاری از مواقع کار خود را با گردنکلفتی پیش بردهایم اما این شیوه همیشه جواب نمیدهد و باید مدیریت یکپارچه شهری محقق شود.
وی ضمن ابراز خرسندی از افزایش تعداد اعضای شورای شهر تهران گفت: کسانی که از این موضوع نگران هستند، شورا را به چشم هیات مدیره میبینند و اعتقادی به کار شورایی ندارند که باید این نگاه اصلاح شود.
بیادی تاکید کرد: در تهران انتخابات باید از سطح محلات آغاز شود و پس از تشکیل شوراهای منطقهای، در نهایت پارلمان شهری مبتنی بر شوراهای خردتر شکل گیرد و بر این اساس دولت محلی تحت عنوان مدیریت یکپارچه شهری با ۲۳ وظیفه قانونی تعریف شود.
نایب رییس شورای شهر تهران معتقد است که تحقق مدیریت یکپارچه شهری نیازمند قانون و مصوبه در سطح ملی است و بسترهای موضوع را باید مجلس و دولت در کنار یکدیگر فراهم کنند.
هیچ کجای دنیا شهردار با رای مستقیم مردم انتخاب نمیشود
بیادی درباره انتخاب شهردار با رای مستقیم مردم توضیح داد: هیچ کجای دنیا شهردار را این گونه انتخاب نمیکنند، طرح انتخاب مستقیم شهردار با رای مردم، پیشنهاد یکی از نمایندگان مجلس بود که خودش حرفش را پس گرفت.
هیچ اصلاحطلبی مسوول کمیسیون نبود
به گزارش ایسنا، همچنین افشین حبیبزاده، کاندیدای دور چهارم شوراها و عضو شورای مرکزی خانه کارگر نیز که در این نشست حضور داشت درباره عملکرد دور سوم شوراها گفت: با صحبتهایی که با اعضای اصلاح طلب شورا شهر داشتم متوجه شدم که در این دوره اعضای اصلاح طلب به نوعی محدود شده بودند. برای نمونه هیچ کدام از این دوستان مسوولیت کمیسیونها را برعهده نداشت و یک نفر از آنها نیز که این مسوولیت را برعهده داشت بنا به دلایلی عزل شد.
وی ادامه داد: انتخابکنندگان چه گرایش سیاسی داشته باشند یا نه، باید دیدگاه متفاوتی نسبت به موضوع داشته باشند.
حبیبزاده در ادامه به مساله کاهش تصدیگری دولت در مدیریت شهری اشاره کرد و گفت: تقریبا اعضا به این مساله اعتقاد دارند اما متاسفانه شاهد عدم واگذاری تصدیگریها هستیم و مردم انتظار دارند تا دولت کاهش تصدیگری داشته باشد.
ثبات مدیریتی در شهرداری تهران
وحید نوروزی، نامزد انتخابات شورا نیز با بیان اینکه ثبات مدیریتی در شهرداری تهران در شورای شهر سوم یکی از بهترین اتفاقات ممکن بود، گفت : علاوه بر این توسعه ضربتی حملونقل عمومی در این دوره شوراها از اقدامات موثری بود که به وقوع پیوست. از سوی دیگر حسابرسی از معاونتها، سازمانها و شرکتهای وابسته به شهرداری تهران در این دوره به خوبی انجام شد که البته باید در شورای شهر بعدی دقیقتر دنبال شود.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد