11 - 07 - 2020
قضات در برابر ترامپ
گروه جهان- در جدیدترین دور از شکستهای سیاسی دونالد ترامپ در عرصه داخلی، دیوان عالی آمریکا دسترسی دادستانهای نیویورک به اسناد مالیاتی او را مجاز و در عین حال دسترسی کنگره به این اسناد را ممنوع اعلام کرد.
رییسجمهور آمریکا که پیوسته مانع رویت پرونده مالیاتی خود از سوی مراجع قضایی و تقنینی شده بود، حال با حکم دیوان عالی این کشور موظف است اطلاعات کافی در اینباره را در اختیار دادستان قرار دهد. طبق حکمی که دیوان عالی ایالات متحده پنجشنبه گذشته صادر کرد، دادستانهای نیویورک مجاز به بازرسی سوابق مالیاتی دونالد ترامپ برای بررسی تخلفهای احتمالی هستند. دیوان عالی آمریکا در حکمی اعلام کرد که دونالد ترامپ به طور کامل از تحقیقات جنایی مصونیت ندارد و بالاتر از قانون نیست.
کمتر از چهار ماه مانده تا انتخابات ریاستجمهوری آمریکا، ترامپ در کاخسفید خود با فرازوفرودهای بسیاری مواجه شده که ادامه کار را برای او درهالهای از ابهام قرار داده است. پیش از این ماجرای «روس گیت» و فسادهای اخلاقی ترامپ تنها دستاویز دموکراتها برای به پای میز محاکمه کشاندن او و محدود کردن دوره ریاستجمهوریاش بود، اما پس از پاندمی کرونا که تمام جهان و در راس آن آمریکا را به بدترین شکل ممکن درگیر خود کرده است، آینده چندان خوشایندی برای چهل و پنجمین رییسجمهور آمریکا بر کرسی قدرت نمیتوان متصور بود.
آثار وحشتناک اقتصادی و به تبع آن رکود و بیکاری مردم آمریکا موجب سقوط محبوبیت او در مقابل رقیب دموکراتش، جو بایدن شده است، تا جایی که زمزمههای تکدورهای شدن ریاست ترامپ بر کاخسفید به گوش میرسد. دو کتاب افشاگرانه درباره زندگی شخصی و همچنین زندگی سیاسی او بیش از پیش به این باور دامن زد؛ از طرفی حکم جدید دیوان عالی آمریکا و اعلام عدم مصونیت ترامپ میتواند برگ جدیدی در مسیر سراشیبی سقوط او باشد.
عدم مصونیت قضایی
این نخستینبار است که قانون، صاحب املاک و مستغلات کلان را به چنین کاری وامیدارد. به گفته ناظران، این حکم برای دونالد ترامپ یک شکست شرمآور بهشمار میرود. ترامپ برخلاف روسای جمهور پیشین آمریکا از اعلام جزئیات پرداختهای مالیاتی خود خودداری میکند اما اکنون ناچار است به قانون تن دهد یا با مجازاتهای سنگین روبهرو شود.
هفت قاضی از ۹ قاضی دیوان عالی به حکم علیه رییسجمهور رای موافق دادند. آنچه انتظار نمیرفت این بود که نیل گورساچ و برت کاواناو که از جانب ترامپ به عنوان قاضی این دیوان منصوب شدهاند نیز علیه او رای دادند.
دیوان عالی آمریکا در عین حال از ارائه دسترسی مشابه به سه کمیته مجلس نمایندگان آمریکا که خواستار در اختیار داشتن اسناد مالیاتی ترامپ بودند، خودداری کرد. دسترسی اعطا شده به دادستان منطقهای منهتن در شهر نیویورک این احتمال را که اظهارنامههای مالیاتی ترامپ منتشر شده و در اختیار عموم قرار گیرد، بیشتر کرد اما مشخص نیست که این اتفاق تا پیش از انتخابات ریاستجمهوری آمریکا در ماه نوامبر بیفتد.
ترامپ، نخستین رییسجمهوری پس از ریچارد نیکسون رییسجمهوری سالهای ۱۹۷۰ آمریکاست که از انتشار اظهارنامههای مالیاتیاش خودداری کرده است. این مساله به گمانهزنیها در مورد ارزش واقعی داراییهای او دامن زده است.
نمایندگان دموکرات از زمان در اختیار گرفتن کنترل مجلس نمایندگان آمریکا مشتاق بودهاند اسناد مالی ترامپ را دریافت و بررسی کنند. چند کمیته کنگره با انتشار احضاریههایی برای شرکت حسابدار ترامپ موسوم به «مازار» و دویچهبانک و بانک آمریکایی «کپیتال وان»، خواستار دسترسی به سوابق مالی رییسجمهوری از سالهای ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۸ شدهاند.
دادگاهی در آمریکا چندی پیش از دویچه بانک خواست اسناد مالی ترامپ را ارائه دهد. بر اساس حکم دادگاه، قرار بود این بانک آلمانی اسناد مالی ترامپ را تحویل دهد اما وکلای او برای سومین بار موفق شدند با مراجعه به دیوان عالی آمریکا اجرای آن را متوقف کنند.
نامزدهای ریاستجمهوری آمریکا به طور معمول اظهارنامه مالیاتی خود را در طول مبارزات انتخاباتی منتشر میکنند اما ترامپ از دوران کارزار انتخابات ریاستجمهوری ۲۰۱۶ به بهانههای مختلف، از انتشار این اسناد خودداری کرده است. او همچنین پس از حضور در کاخسفید، برای انتشار و ارائه این اسناد و دیگر مدارک مالی خود به مجلس نمایندگان مانعتراشی کرده است.
تایید حکمی قدیمی
براساس حکمی که این دیوان ۲۰۰ سال پیش صادر کرده است، هیچ شهروندی، حتی رییسجمهور، نمیتواند از ارائه مدارک درخواستی دادگاه برای تحقیقات جنایی خودداری کند. امروز این اصل مجددا تایید شد و روشن شد که رییسجمهور ترامپ هم در زمینه ارائه اوراق شخصی برای بررسیهای حقوقی مصون نیست. وکلای ترامپ تاکید کرده بودند که او تا زمانی که در پست ریاستجمهوری هست، از این امر مصونیت دارد.
ترامپ همانند خیلی از موارد گذشته، خود را به عنوان قربانی معرفی کرد و حکم دادگاه را اقدامی سیاسی علیه خود خواند و ادامه داد: من اکنون مجبورم در نیویورک که از نظر سیاسی فاسد است مبارزه کنم. این برای ریاست جمهور عادلانه نیست.
ترامپ در توئیتر نوشت: دیوان عالی پرونده را به دادگاه پایینتر برگرداند. بررسی این پرونده ادامهدارد. این یک فرآیند سیاسیشده دادگاهی است. من در شکار «مولر» جادوگران (بازرسی پرونده دخالت روسیه در انتخابات آمریکا و ارتباط ترامپ با مسکو که توسط دادستان ویژه روبرت مولر بررسی میشد) و دیگر نبردها پیروز شدم و حالا باید مبارزه را در نیویورک فاسد سیاسی ادامه بدهم.
سایروس ونس، دادستان منهتن ضمن بیان اینکه حکم دادگاه پیروزی بزرگی برای سیستم قضایی آمریکاست اظهار کرد، این تصمیم دادگاه نشان داد که در آمریکا کسی بالاتر از قانون نیست. در واکنش به این حکم نانسی پلوسی، رییس مجلس نمایندگان آمریکا با استقبال از آن، گفت که هیچکس ورای قانون نیست.
ترامپ در مسیر روسای جمهور تکدورهای
در ۹ دهه گذشته، فقط چند رییسجمهور آمریکا با شکست خوردن در انتخابات ریاستجمهوری به عنوان رییسجمهور تکدورهای در تاریخ آمریکا ثبت شدند. دونالد ترامپ با برخی از این روسای جمهور شباهتهایی دارد. از طرفی با نزدیک شدن انتخابات ریاستجمهوری سوم نوامبر آمریکا و سقوط شدید محبوبیت ترامپ در مقابل رقیبش جو بایدن، بازار گمانهزنی درباره یک دورهای شدن ترامپ حسابی داغ شده است. موقعیت و جایگاه ترامپ در اثر بحرانهای متعدد و چندوجهی آمریکا چنان متزلزل شده که خود ترامپ هم اذعان کرده که ممکن است در انتخابات سوم نوامبر شکست بخورد.
این در حالی است که در ماه ژوئن، همزمان با سقوط محبوبیتش در مقابل بایدن، ترامپ حداقل دو بار به احتمال شکستاش در انتخابات آینده اشاره کرد. از جنگ جهانی دوم تاکنون، هشت رییسجمهور در آمریکا توانستند برای بار دوم در انتخابات ریاستجمهوری پیروز شوند. فقط سه رییسجمهور- بوش پدر، جیمی کارتر و جرالد فورد- نتوانستند برای بار دوم پیروز شوند. ترامپ با برخی از روسای جمهور تکدورهای شباهتهایی دارد. از طرفی بحران کرونا، ادامه ریاستجمهوری ترامپ را درهالهای از ابهام قرار داده است. در حال حاضر ترامپ از نظر اقتصادی با بحرانی عمیق مواجه است که به باور برخی ناظران، خروج از آن، سالها طول خواهد کشید. ترامپ، هم اکنون روی دستاوردهای خود قبل از بحران کرونا تمرکز کرده است و مدام میگوید او قبل از اینکه ویروس کرونا در آمریکا شیوع پیدا کند، اقتصاد آمریکا را به خوبی مدیریت کرده بود. اما واضح است که اکثر رایدهندگان به حال فعلی خود نگاه میکنند. بنابراین، چنانچه ترامپ نتواند در ماههای آینده اقتصاد را بهبود بخشد، رقابت سختی با بایدن خواهد داشت.
با وجود اینکه آسیبهایی که کرونا به اقتصاد آمریکا وارد کرد، بسیار بزرگ است، اما بستههای بیسابقه مشوق اقتصادی که کنگره تصویب کرده، تا حدودی از اثرات منفی بحران کرونا بر اقتصاد و شهروندان کاستهاند. جدای از بحث اقتصادی، ترامپ از یک نظر خوششانس است: رقیب او مانند رونالد ریگان در مقابل کارتر و بیل کلینتون در مقابل بوش پدر قوی نیست. بایدن فاقد شخصیت کاریزماتیک است و سالهای زیادی را در مناصب عمومی سپری کرده است بنابراین، بدون نقاط ضعف نیست. همچنین، او در اوایل انتخابات درونحزبی دموکراتها عملکرد ضعیفی داشت و تنها بعد از مداخله باراک اوباما و دیگر شخصیتهای حزب دموکرات به نفع او، موقعیتاش بهتر شد.
طرح اقتصادی ۷۰۰ میلیارد دلاری بایدن
جو بایدن، نامزد ریاستجمهوری حزب دموکرات در انتخابات ۲۰۲۰ آمریکا به اعلام و تشریح یک برنامه اقتصادی ۷۰۰ میلیارد دلاری خود به هدف احیای اقتصاد آمریکا با رویکرد خرید تولیدات آمریکایی و همچنین تقویت اشتغالزایی و تولید پرداخته است. او با این طرح مستقیما دونالد ترامپ را در ضمن تدارک هر دو نفر برای جلب آرای طبقه کارگر به چالش کشیده است.
هدف از این دستور کار اقتصادی ۷۰۰ میلیارد دلاری بایدن تحت عنوان دستور کار «آمریکایی بخرید» تقابل با دستور کار به اصطلاح «اول آمریکا» ترامپ است آن هم از طریق آنچه که او بزرگترین بسیج سرمایهگذاریهای عمومی در حوزههای زیرساخت، تولید و تحقیقات از جنگ جهانی دوم تاکنون خوانده است.
بایدن به پیشنهاد یک طرح جامع برای استفاده از اختیارات تنظیمی و بودجهای دولت فدرال برای تقویت تولید و همچنین شرکتهای تکنولوژی آمریکا پرداخته است. بایدن در این طرح میزان ۴۰۰ میلیارد دلار را برای افزایش چهارساله خرید کالاها و خدمات آمریکایی از جانب دولت و همچنین یک طرح ۳۰۰ میلیارد دلاری برای پژوهشها و توسعه جدید در حوزه تکنولوژی در آمریکا مطرح کرده است.
او در کنار سیاستهای دیگرش پیشنهاد اجرای سختگیرانه قوانین «آمریکایی بخرید» را داده با این هدف که شرکتهای آمریکایی از آن سود ببرند؛ چراکه این قوانین به آسانی توسط سازمانهای دولتی دور زده میشود. همچنین کمپین بایدن در اعلام این طرح به مانور روی وعدههای او به هدف تقویت حقوق چانهزنی گروههای کارگری و فسخ تخفیفهای مالیاتی برای شرکتهای آمریکایی که شغلها را به خارج میبرند پرداخته است.
جیک سالیوان، مشاور ارشد بایدن به آسوشیتدپرس گفت: این بزرگترین عملیات بسیج سرمایهگذاریهای عمومی در حوزه تولید، زیرساخت و پژوهش و توسعه از جنگ جهانی دوم تاکنون است.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد