2 - 04 - 2024
قطار وعدهها به مقصد نرسید
گروه حملونقل- گشایش خطآهن رشت-کاسپین به عنوان حلقه مفقوده کریدور شمال- جنوب در حوزه ترانزیت جهانی از اهمیت ویژهای برخوردار است. باتوجه به اهمیت ویژه خط ریلی رشت- کاسپین در به ثمرنشینی کریدور شمال به جنوب این پروژه ریلی طی سالهای اخیر مسوولان کشوری زودهنگام آن سخن گفتند، اما همچنان در حد وعده بود.
بهرهبرداری از خط ریلی رشت – کاسپین زمینهسازی برای توسعه روابط میان اعضای اوراسیا با کشورهای حاشیه جنوبی خلیجفارس و یکی از مهمترین شاخصهای تحقق سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی در حوزه مناطق آزاد است. با اتصال منطقه آزاد انزلی به خط ریل سراسری در پیر بازار رشت، شاهد اتصال دو دریای شمالی و جنوبی ایران خواهیم بود.
با تکمیل راهآهن رشت کاسپین، یکی از مهمترین زیرساختهای فعالسازی کریدورهای عبوری از کشورمان به ویژه گذرگاه شمال جنوب تکمیل میشود و اتصال ریل به منطقه آزاد انزلی، زمینه فعالسازی ظرفیتهای ترانزیتی شمال کشور را بههمراه خواهد داشت. کمتر از ۲ کیلومتر از مسیر ۳۷ کیلومتری خط ریل در محدوده منطقه آزاد انزلی واقع شده و احداث چند صد متر خط ریلی با فناوری خاص جهت اتصال به سینی دوار که نقطه اتصال و نقل و انتقال کالا میان کشتی و خطآهن است در این منطقه انجام شده است.
کشورمان بهترین سرزمین منطقه برای حملونقل و ترانزیت است و بهرهبرداری از این خط ریلی زمینهسازی برای توسعه روابط میان اعضای اوراسیا با کشورهای حاشیه جنوبی خلیجفارس است و یکی از مهمترین شاخصهای تحقق سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی در حوزه مناطق آزاد، ایفای نقش محوری در مناسبات حملونقلی کشورهای فرامنطقهای است، موضوعی که مناطق آزاد تجاری صنعتی جمهوری اسلامی ایران در آن از ظرفیتهای قابل توجهی برخوردار هستند.
موقعیت مکانی هر یک از این مناطق در کریدورهای بینالمللی عبوری از چهار سوی ایران، همافزایی با نهادهای دولتی و استفاده از توانمندیهای بخشخصوصی داخلی و خارجی میتواند به بهرهبرداری حداکثری از مزیتهای رقابتی و نسبی کشورمان منجر شود.
به گزارش «جهانصنعت» به نقل از مهر، عملیات اجرایی پروژه راه آهن رشت – کاسپین در سال ۱۳۸۵ کلید خورد، اما از سال ۸۵ تا ۹۸ فقط ۳درصد پیشرفت داشت و عمده کار آن از سال ۹۸ آغاز شده است. اجرای این پروژه علاوه بر اهمیت در حملونقل داخلی، بار و مسافر استان گیلان؛ از نظر ایجاد یک کریدور ریلی جدید برای صادرات و واردات کشور و همچنین ترانزیت کالا از مناطق شمالی کشور به خلیجفارس، آبهای آزاد بینالمللی و دیگر کشورهای همسایه ایران نیز بسیار مهم است.
اوایل مردادماه سال ۱۴۰۰ محمد اسلامی وزیر وقت راهوشهرسازی دولت روحانی با اشاره به پیشرفت فیزیکی ۸۰درصدی زیرسازی راهآهن رشت- کاسپین گفته بود که طبق برنامه زمانبندی پیشبینی کرده بودیم پروژه مذکور تا پایان شهریور امسال آماده شود، اما در شرایطی قرار گرفتیم که موانع متعدد تاخیرهای ناخواستهای را به این پروژه منتقل کرده است.
او با اشاره به پیشرفت ۸۰درصدی زیرسازی این خطآهن، گفته بود که مصالح لازم برای روسازی آماده است، لذا انتظار میرود باقیمانده مسیر را با مشارکت همه دستگاهها و همراهی مردم تا پیش از زمستان همان سال به سرانجام برسد. پروژه راهآهن رشت- کاسپین به طول ۶۵ کیلومتر بخش اولیه از کریدور شمال – جنوب است که خلیجفارس را به دریای خزر متصل میکند و از مصوبات سفر رییسجمهوری در بهمن ماه ۱۴۰۰ به گیلان است.
علاوه بر اینکه مقام معظم رهبری و رییسجمهوری وقت ایران تاکید ویژهای به تکمیل راهآهن رشت – کاسپین و رشت – آستارا داشتند اما روند پیشرفت پروژه رشت – کاسپین به کندی پیش میرفت. استاندار گیلان یکی از مشکلات مهم در کندی سرعت در روند تکمیل راهآهن رشت کاسپین را کمکاری پیمانکار عنوان کرده بود و بر همین اساس خبر از قطع همکاری و خلع ید با پیمانکار قبلی امضای قرارداد جدید با پیمانکاری دیگر را داد.
مهرداد بذرپاش در یکی از شبکههای اجتماعی نوشت: با تاکید رییسجمهوری در جلسه بررسی پروژههای اولویتدار حوزه ریلی در راستای تحقق ابتکار ایران راه، تکمیل طرحهای زیرساختی کریدوری تسریع میشود.
او افزود: پروژههای ریلی میانه- اردبیل و رشت- کاسپین و پروژه ناتمام راهآهن
یزد -اقلید در سریعترین زمان ممکن تقدیم مردم شریف خواهد شد.
اگرچه سرعت اجرای پروژه ریلی
رشت – کاسپین قابل قبول است، اما همچنان روی ابر «وعدهها» سیر میکند و فقط در یکسال گذشته چندینبار مسوولان کشوری و استانی در حین بازدید از این پروژه ریلی، از افتتاح زودهنگام آن سخن گفتند، اما در حد وعده بود و همچنان زمان دقیقی از افتتاح این خط ریلی وجود ندارد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد