14 - 12 - 2022
قوانین اقتصادی علیه بورس
ایجاد دفتر «بررسی وضعیت بازار» در کانون نهادهای سرمایهگذاری ایران
|گروه بورس | سومین نشست صبحانه کاری کانون نهادهای سرمایهگذاری با حضور فعالان بازار سرمایه و نایب رییس کمیسیون اقتصاد مجلس برگزار و در این نشست بر لزوم راهاندازی بورس ارز تاکید شد. در ابتدای این نشست، محمدرضا پورابراهیمی، نایب رییس کمیسیون اقتصادی مجلس و عضو شورای عالی بورس گفت: یکی از چالشهای اصلی فعلی اقتصاد موضوع ارز است که برای برطرف شدن آن قرار بود بورس ارز راهاندازی شود و شورای بورس یک سال و نیم راهاندازی این بورس را مورد بررسی قرار داد. وی با بیان اینکه طبیعتا راه نرفته مشکلات و ناهمواری را به دنبال دارد، افزود: بر این اساس چندین جلسه با مسوولان بانک مرکزی برگزار شد تا این بانک که به هیچ عنوان زیر بار راهاندازی بورس نمیرفت متقاعد شد این بازار را راهاندازی کند اما متاسفانه اتاق بازرگانی به عنوان عضو ثابت شورای بورس که در جریان تمام بحثها و مصوبات بود در کمال تعجب با راهاندازی بورس ارز مخالفت کرد و خواستار تعویق یک ماه در راهاندازی آن شد. پورابراهیمی در ادامه پیشنهاد کرد که دبیرخانهای در کانون نهادهای سرمایهگذاری برای ارایه نظرات، پیشنهادها و راهکارهای اهالی بازار سرمایه به فراکسیون بازار سرمایه تشکیل شود تا دغدغهها و مشکلات این بازار در مجلس مورد پیگیری قرار گیرد.
شرایط جنگ اقتصادی
عضو شورایعالی بورس همچنین پیشنهاد کرد که موضوع مشخصی در خصوص صنعت به همراه موضوع روز در نشستها مطرح شود تا پیشنهادات مشخصی برای ارتقا و توسعه بازار سرمایه ارایه شود. وی با بیان اینکه باید با مباحث تخصصی و علمی اتفاقات حوزه اقتصادی را بررسی کنیم، خاطرنشان کرد: این واقعیت وجود دارد که در شرایط جنگ اقتصادی هستیم و متناسب با آن باید بازار سرمایه را تقویت کنیم.
نایب رییس کمیسیون اقتصادی مجلس به لزوم انتقاد از نهادهای ناظر بازار سرمایه اشاره کرد و افزود: اتفاقی که بعد از سال ۸۴ در بازار سرمایه افتاد قابل تقدیر است ولی برای عملکرد بهتر باید اشکالاتی به نهادهای قانونگذار وارد شود.
گلایه از انتقادهای واقعبینانه
وی ادامه داد: متاسفانه با کوچکترین انتقادی افراد گلایه میکنند به عنوان مثال زمانی که از نظارتهای فراقانونی سازمان بورس در خصوص افزایش سرمایهها انتقاد شد، دولت و مسوولان بازار سرمایه گلایه کردند که چرا چنین بحثهایی مطرح شد. وی اظهار کرد: بنابراین خواهش میکنیم از فعالان بازار سرمایه که اگر نسبت به عملکرد اقتصادی مجلس نظراتی دارند اعلام کنند تا در فضای صمیمانه و دلسوزانه راهکاری برای آن ارایه شود. ناهمگونی در تصمیمگیریهای اقتصادی ضربات بزرگی به بازار سرمایه وارد میکند.
نگرانی بیمورد برای بورس ارز
در ادامه این جلسه فضلالله معظمی، عضو شورای بورس گفت: در حال حاضر شرایطی وجود دارد که باید به نحو بهینه مدیریت شود و برخی محدویتها قائل شود.
وی با بیان اینکه ارز ارزان باعث افزایش واردات و از بین رفتن اشتغال میشود، عنوان کرد: نگرانی و دغدغه مهم در مورد کسری بودجه است زیرا اگر قرار باشد این کسری از طریق تزریق نقدینگی جدید از سوی بانک مرکزی تامین شود تورم شدیدی ایجاد خواهد شد. وی نگرانی در خصوص احتمال سوء استفاده برخی افراد از بورس ارز را بیاساس دانست و گفت: معاملات گواهی ارز به قیمت روز و به صورت ثبت سفارش انجام خواهد شد به طوری که ارز تنها به صادرکنندگان و واردکنندگان واقعی تخصیص داده خواهد شد.
ضرورت راهاندازی بورس ارز
در ادامه این نشست باقرتبار، مدیر نظارت بر نهادهای مالی سازمان بورس اوراق بهادار به ضرورت راهاندازی بورس ارز اشاره کرد و گفت: اولین بورسی که بعد از فروپاشی شوروی شروع به کار کرد بورس ارز بود بنابراین راهاندازی بورس ارز یکی از ضروریات کشور است که باید انجام شود. وی در ادامه عنوان کرد: همواره دغدغه سازمان بورس تعامل و کمک با نهادهای مالی بوده است و سازمان بورس نهادهای مالی را به عنوان مشتری خود میداند و در چند ماه اخیر در شناسایی نهادهای مالی و صلاحیت حرفهای بررسیهای زیادی انجام داده است. وی با بیان اینکه سازمان بورس بحث ناشران و حقوق سرمایهگذاران خود نظارت دارد، عنوان کرد: دید ما برای نظارت بر ناشران رعایت حقوق سرمایهگذاران خرد و برای نهادهای مالی اثری است که این نهادها بر بازار دارد. وی به راهاندازی صندوق ثبات بازار سرمایه اشاره کرد و افزود: پیشنهادات سازمان بورس به وزارت اقتصاد در خصوص راهاندازی صندوق ثبات بازار سرمایه ارایه شده و تلاش میکنیم با میزان دارایی حدود ۲۰۰ میلیارد تومان که از طریق نهادهای مالی و سرمایهگذاری تامین میشود این صندوق راهاندازی کنیم تا موارد خاص از بازار سرمایه حمایت کند.
شفافیت بالا در بورس ارز
در ادامه فوادیان به نمایندگی از کانون کارگزاران به راهاندازی بورس ارز تاکید کرد و گفت: در صورتی که بورس ارز راهاندازی شود شفافیت ایجاد شده و آمار مشخص و کیفی از این بازار ارایه میشود. وی ادامه داد: متاسفانه برخی افراد مخالف راهاندازی بورس ارز بوده و اظهار میکنند که در این بورس انحراف و فساد ایجاد میشود.
وی گفت: فعالان بازار سرمایه از راهاندازی بورس ارز حمایت میکنند و شفافیت و کیفیتی که بورس ارز دارد از سایر بازارها بهتر و موثرتر است.
لزوم اقدامات بلندمدت
در پایان این نشست دبیر کمیته فقهی سازمان بورس عنوان کرد: در کنار اقدامات کوتاهمدتی که وجود آن ضروری است باید اقدامات بلندمدتی در حوزه بازار سرمایه صورت گیرد زیرا قوانین اقتصادی در مقام مقایسه به صورت تبعیضآمیزی علیه بازار سرمایه است. سیدعباس موسویان افزود : به طور مثال، قوانین مالیاتی به ضرر بازار سرمایه است به گونهای که بسیاری از بازارها از پرداخت مالیات فرار یا برخی دیگر به صورت رسمی از پرداخت آن معاف هستند اما بازار سرمایه شدیدترین بار مالیاتی را به دوش میکشد. وی خاطرنشان کرد: بازار سرمایه باید محور و قلب تپنده اقتصاد کشور باشد و بقیه بازارها به کمک این بازار بیایند اما متاسفانه قوانین و مقررات علیه این بازار تدوین شده است که میتوان در فراکسیون بازار سرمایه در مجلس شورای اسلامی این قوانین را مورد بازنگری قرار داد. دبیر کمیته فقهی سازمان بورس عنوان کرد: در صورتی که در کمیسیون اقتصادی مجلس جایگاهی ایجاد شود که در خصوص قوانین مطالعهای صورت گیرد برای بلند مدت در بازار سرمایه بسیار موثر است. نایب رییس کمیسیون اقتصادی مجلس در پاسخ به این گفته دبیر فقهی سازمان بورس گفت: کانون نهادهای سرمایهگذاری باید کارگروهی تشکیل دهد و پیشنهاد لازم را ارایه کند تا مشکلات بازار سرمایه بررسی شده و پس از طرح در کمیسیون اقتصادی به عنوان طرح دوفوریتی در مجلس مطرح شود.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد