14 - 12 - 2022
قیمتگذاری ارز مبادلاتی رقابتی میشود
|گروه اقتصاد| استقبال سرد از مرکز مبادلات ارزی سبب شد تا علاوه بر تامین ارز واردات، خرید و فروش ارز به صورت اسکناس و نیز فروش ارزهای خرد هم در آن مرکز عملیاتی شود.
مرکز مبادله دارندگان و متقاضیان ارز چهار روز است که فعالیت رسمی خود را آغاز کرده و طی این مدت ۳۴ میلیون و ۵۷ هزار دلار مبادله شده است.با این حال چندی پیش وزیر اقتصاد گفت که با وجود اینکه میزان زیادی ارز از سوی بانک مرکزی به مرکز مبادلات ارزی ارایه شد اما برای این ارزها مشتری نداشتیم.
استقبال سرد از این مرکز موجب ایجاد تغییراتی در سازوکار مبادلات ارزی شد به طوری که مرکز مبادلات ارزی در حالی که قبلا گفته شده بود تا ساعت ۳۰ : ۱۴ فعال است اما از امروز از ساعت ۸ صبح الی ۲۰ به ارایه خدمات میپردازد.
همچنین زمزمههایی مبنی بر تغییر قیمتگذاری ارز مبادلاتی به گوش میرسد که گویا قرار است به گونهای باشد که در مقایسه با ارز بازار آزاد برای واردکنندگان توجیهپذیر باشد.
در همین حال وزیر صنعت، معدن و تجارت با اعلام آخرین تصمیمات برای گسترش عملکرد مرکز مبادلات ارزی گفت: به منظور رقابتی کردن قیمتگذاری ارز مقرر شد قیمتهایی که هر روز ساعت هشت صبح اعلام میشود بهگونهای باشد که در مقایسه با ارز بازار آزاد که صرافان هزینههای انتقال آن را برعهده میگیرند برای واردکنندگان توجیهپذیر باشد.
مهدی غضنفری در مورد آخرین تصمیمات برای گسترش عملکرد مرکز مبادلات ارزی گفت: برخی از این تصمیمات حاصل کارگروه مشترک دولت و مجلس است و برخی دیگر توسط کمیته عملیاتی مرکز اتخاذ شده است.
غضنفری اظهار داشت: مقرر شد ساعت کاری مرکز مبادلات ارزی هر روز از ساعت ۸ صبح تا ۲۰ شب باشد و این مرکز پنجشنبهها نیز فعال خواهد بود.
وی افزود: همچنین مقرر شد سه بانک عامل جدید از بانکهای خصوصی به جمع بانکهای فعال در مرکز (ملت، جهاد کشاورزی) بپیوندند تا تحت عنوان پنجره واحد در قالب یک میز، نمایندگان این بانکها در این محل به ارایه خدمات بپردازند.
استقرار نماینده گمرک در مرکز مبادلات ارزی موضوع دیگری بود که غضنفری به آن اشاره کرد و گفت: مقرر شد میزی برای پاسخگویی یه پرسشهای واردکنندگان در خصوص اولویتهای یک و ۲ (کالاهای استراتژیک و اساسی) اختصاص یابد.
به گفته وزیر صنعت، معدن و تجارت، از این پس به تناسب استقرار سایر دستگاهها و نمایندگان بانکهای عامل فضای بیشتری به مرکز مبادلات ارزی اختصاص خواهد یافت.
غضنفری تصریح کرد: به منظور رقابتی کردن قیمتگذاری ارز مقرر شد قیمتهایی که هر روز ساعت هشت صبح اعلام میشود بهگونهای باشد که در مقایسه با ارز بازار آزاد که صرافان هزینههای انتقال آن را برعهده میگیرند برای وارد کنندگان توجیهپذیر باشد.
وی تاکید کرد: به عبارتی دیگر از آنجایی که در تخصیص ارز در بازار آزاد هزینههای انتقال ظاهرا برعهده فروشنده یا صراف است، قرار شد در قیمتگذاری ارز مبادلهای موضوع رقابتی بودن آن مدنظر قرار گیرد به گونهای که به تدریج تعداد و حجم مبادلات ارزی در مرکز مباادلات ارزی رو به تزاید باشد.
وزیر صنعت، معدن و تجارت توضیح داد: در واقع هدف اولیه این مرکز جذب تعداد بیشتری از متقاضیان ارز از بازار آزاد به سمت مرکز مبادلات است تا هم واردات مواد اولیه و کالاهای واسطهای تسریع یافته و هم بازار ارز به لحاظ اطلاعات و عملیات سر و سامان گیرد.
غضنفری ادامه داد: یکی از مهمترین شاخصهای ارزیابی عملکرد مرکز مبادلات مقدار ارز فروخته شده و جابهجایی شده در خلال هر روز برای واردات کالاست که امیدواریم هر روز بهتر از روزهای قبل باشد خوشبختانه این شاخص در یکی دو روز آغاز به کار مرکز رو به بهبود بوده است.
وی همچنین از تلاش مستمر دستگاههای مستقر در مرکز مبادلات ارزی و حمایتها و پشتیبانی نمایندگان مجلس، تشکلهای بخش خصوصی و رسانهها و نیز استقبال فعالان اقتصادی تشکر و قدردانی کرد.
وزیر صنعت، معدن و تجارت ادامه داد: امیدواریم درجلسهای با صادرکنندگان غیرنفتی کشور چگونگی عملکرد این مرکز اطلاعرسانی شود و در یک هم اندیشی مشترک راهکارهای عرضه ارز آنان را در این مرکز را به بحث بگذاریم.
حجم عملیات ارزی
مینو کیانیراد، معاون ارزی بانک مرکزی نیز در مورد تقاضای ارز در این مرکز اظهار داشت: نکته مورد توجه در تقاضای ارز، تامین ارز موردنیاز بخشهای تولیدی کشور است. اولویتهای کالایی یک و ۲ با نرخ مرجع از طریق منابع ارزی حاصل از فروش نفت تامین میشود و ریال مربوطه طبق قانون به حسابهای ذیربط در خزانه واریز میشود. ارز موردنیاز اولویتهای ۳ و ۴ و ۵ که اعم از مواد اولیه، کالاهای واسطهای و کالاهای سرمایهای هستند از طریق سایر منابع ارزی و با نرخ غیرمرجع (نرخ مبادلهای) که روزانه از طریق سایت بانک مرکزی به اطلاع عموم میرسد، تامین میشود.
معاون ارزی بانک خاطرنشان کرد: مورد مصرف ارز، کشور و محل آن برای تمامی واردکنندگان مشخص است، تمامی اطلاعات در پورتال ارزی ثبت میشود و امکان تخصیص ارز برای واردات و مصرف آن در محلی دیگر به هیچوجه وجود ندارد.
کیانی راد در رابطه با آخرین تصمیمات اعمال شده از سوی مسوولان در خصوص بازار ارز گفت: در طول این چهار روز که از راه اندازی مرکز مبادلات ارزی میگذرد، حجم عملیات ارزی در این مرکز چشمگیر بوده به طوری که روز اول بیش از ۱۰ میلیون دلار جابهجا شده که این رقم با حضور بیش از ۲۵ نفر از متقاضیان انجام شده و در روز دوم این رقم به ۱۴ میلیون دلار رسیده که در مجموع رقمی بالای ۲۴ میلیون دلار را نشان میدهد این در حالی است که تدابیر ویژهای اندیشیده شده و از آنجا که در روز اول حجم زیاد مراجعهکنندگان بیشتر به صورت عرضهکنندگان ارز آن هم به شکل اسکناس بودهاند، برنامه اصلی ما باز کردن راه مبادلات ارزی آن هم به شکل اسکناس برای دارندگان ارز است.
بازنگری در اولویتبندی کالاها
همچنین رییس سازمان توسعه تجارت از بازنگری در اولویتهای کالایی خبر داد.
وزارت صنعت، معدن و تجارت بهویژه سازمان توسعه تجارت در نظر دارد نسبت به بازنگری و غربالگری اولویتبندیهای کالایی با همکاری کارشناسان سایر دستگاهها اقدام کند.
حمید صافدل، رییس کل سازمان توسعه تجارت ایران با اعلام این مطلب گفت: با اجرای این بازنگری توسط کارشناسان ممکن است تعداد کمی از اولویتبندیهای قبلی جابهجا شود و تغییر یابد بهطوریکه اگر پیشتر اولویتی شامل گروه ۳ بوده، ممکن است اولویت آن در این غربالگری جدید به رتبه پایینتری منتقل شود ضمن آنکه وضعیت اولویت ۳ تا ۱۰ به لحاظ دریافت ارز تفاوتی با هم ندارند.
صافدل با بیان اینکه در این مرکز گروههای سوم تا هشتم میتوانند براساس رتبهبندیهای انجام شده ارز مورد نیاز خود را براساس دو درصد زیر قیمت نرخ آزاد ارز تهیه کنند، گفت: این اولویتها شامل مواد اولیه تولیدات صنعتی، معدنی و کشاورزی تا کالاهای واسطهای و سپس کالاهای ساخته شده و ماشینآلات صنعتی هستند.
وی افزود: از سوی دیگر مسوولان تاکید دارند تامین نیازهای ارزی اولویتهای اول و دوم همچنان با نرخ مرجع، یعنی ۱۲۲۶ تومان بانک مرکزی انجام شود و ارز سایر گروههای کالایی از محل عرضه و تقاضای ارز براساس روش قید شده در ماده «۲۷» قانون بودجه سال ۹۱ خواهد بود.
رییس کل سازمان توسعه تجارت ایران تصریح کرد: در ماده «۲۷» قانون بودجه سال ۹۱ قید شده که تمام دستگاههای دولتی که در راستای قانون تجارت مجاز به تبدیل بخشی از ارز خود به ریال هستند باید ارز خود را از طریق بانک مرکزی به ریال تبدیل کنند.
افزایش نمایندگان بانکها
صافدل با تاکید بر این نکته که مراحل ثبت سفارش کالا هیچ تغییری نکرده است، گفت: پس از آنکه متقاضیان با مراجعه به مراکز ما در سازمانهای صنعت، معدن و تجارت استانها اقدام به ثبت سفارش کالای مورد نیاز جهت واردات کردند و این ثبت سفارش به رویت نماینده بانک مرکزی رسید پس از دریافت تاییدیه بانک مرکزی، برگه ثبت سفارش به میز بانکهای عامل در این پنجره واحد ارجاع و پس از تایید آنها کد تخصیص ارز به دارنده مجوز مربوطه ارایه میشود که دارنده میتواند با برداشت ریالی از حساب خود ارز مورد نیاز خود را به صورت ریالی انتقال داده و آن را صرف تامین اعتبار واردات کالای مورد نیاز کشور کند.
وی تصریح کرد: از زمان اجرای ثبت سفارش براساس برنامه جدید طی ماههای اخیر سابقه نداشته که در یک روز تمام مراحل ثبت سفارش و دریافت ارز انجام شود که این کار با راهاندازی مرکز مبادلات ارزی به وقوع پیوست.
صافدل تاکید کرد: امیدواریم با افزایش تعداد نمایندگان بانکها که اعلام آمادگی کردهاند در این مرکز حضور داشته باشند شاهد سرعت بخشیدن به فعالیت این مرکز باشیم.
به گفته معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت در حال حاضر بانکهای پاسارگاد، توسعه صادرات ایران و پارسیان اعلام آمادگی کردهاند که نمایندگان خود را در این مرکز مستقر کنند که از شنبه کار آنها بهطور رسمی در مرکز مبادله ارزی آغاز میشود.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد