29 - 11 - 2022
قیمت حاملهای انرژی اصلاح میشود
گروه اقتصادی - دیدگاه وزیر اقتصاد در برنامه نگاه یک در کنار سخنانی که پیش از این نمایندگان مجلس برای اجرای هدفمندی در فاز دوم گفتهاند، همگی حاکی از آن است که دیر یا زود باید شاهد افزایش بهای سوخت در اقتصاد کشور باشیم و از هماکنون شمارش معکوس برای این افزایش قیمت آغاز شده است.در حالی که این روزها سر و صدای لزوم اصلاح بودجه بسیار بلند است، نکته اساسی که در این ضرورت مطرح میشود، کسری بودجهای است که از قبل تحقق نیافتن درآمدهای بودجه متوجه دولت روحانی شده است.وزیر اقتصاد اما در برنامه نگاه یک، اشاره اساسی به این کسری بودجه داشت. هرچند پیش از این، اسحاق جهانگیری کسری بودجه و تحقق نیافتن درآمدهای بودجه ۹۲ را معادل ۷۰ هزار میلیارد تومان ذکر کرده بود، علی طیبنیا در این برنامه به صراحت اشاره کرد: پیشبینی میکنیم از رقم کلی بودجه سال جاری که ۲۱۰ هزار میلیارد تومان است، حدود ۱۳۰ هزار میلیارد تومان محقق نشود و تلاش میشود مشکل کسری منابع هدفمندی در دل مدیریت کسری بودجه حل شود.
وی همچنین در خصوص جبران این کسری بودجه اعلام کرد: با مواردی که در قانون بودجه سال ۹۲ دیده شده، میتوان منابع لازم را برای اجرای هدفمندی یارانهها بدون استقراض از بانک مرکزی تامین کرد که یکی از این راهکارها، اصلاح قیمت حاملهای انرژی است.
اصلاح قیمت حاملهای انرژی و جبران درآمدهای محقق نشده دولت در سالجاری؛ اینها همه نکاتی است که پیش از این نیز در خصوص آنها بحث و مباحثاتی شده بود.
نمایندگان مجلس شورای اسلامی پس از آنکه در سال گذشته اجرای قانون هدفمندی در فاز دوم را معلق کردند، امسال اما در قانون بودجه درآمدهای به دست آمده از اجرای هدفمندی و اصلاح قیمتها را برای دولت تعیین کردهاند.
اما برای رسیدن به این رقم از درآمد در هدفمندی بهای سوخت باید تا چه میزانی افزایش پیدا کند؟
ادامه پرداخت یارانه نقدی
وزیر امور اقتصادی و دارایی با بیان اینکه اجرای طرح هدفمندی یارانهها تاکنون حدود ۱۰ هزار میلیارد تومان کسری بودجه داشته است، گفت: در دوره قبلی بخشی از این کسری بودجه از طریق استقراض از بانک مرکزی و خزانه تامین شده است.
طیبنیا با بیان اینکه ما به هیچ وجه در دولت تدبیر و امید نمیخواهیم و نمیگذاریم که ثبات و آرامش زندگی مردم به خطر بیفتد، تاکید کرد: پول یارانهها در زندگی بسیاری از مردم ایران وارد شده و آنها این پول را جزو سبد درآمدی خود به حساب آوردهاند به همین دلیل قطعا پرداخت نقدی یارانهها ادامه خواهد داشت.
وی با اشاره به اینکه در برنامههای دولت سعی خواهد شد شیوه پرداختها تاکنون اصلاح شود، گفت: پرداخت نقدی یارانهها تاکنون بیش از ۱۰ هزار میلیارد تومان کسری داشته است به همین دلیل برای ادامه آن باید کاری کرد که این کسریها از بین برود. ما قطعا برای پرداختها به استقراض از بانک مرکزی روی نمیآوریم و به منابع دیگری میاندیشیم.
وزیر امور اقتصادی و دارایی با بیان اینکه بحث اصلاح قیمت حاملهای انرژی در دست بررسی است، گفت: در بودجه ارایه شده توسط دولت کل بودجه حدود ۲۱۰ هزار میلیارد تومان در نظر گرفته شده که از نظر ما حدود ۷۰ هزار میلیارد آن محقق نخواهد شد به همین دلیل لازم است که اصلاحات لازم در بودجه صورت گیرد و ما میتوانیم منابع مورد نیاز طرح هدفمندی را نیز در این اصلاحات بگنجانیم.
طیبنیا ادامه داد: برای تامین منابع لازم یا باید مانند قبل استقراض شود که قطعا این طور نخواهد بود یا باید میزان یارانهها کاهش یابد که این میزان نیز ممکن نیست یا باید روی شرکتهایی مانند توانیر فشار مضاعف بیاید که آن نیز در شرایط فعلی ممکن نخواهد بود به همین دلیل در صورتی که نشود در اصلاحیه بودجه منابع لازم را لحاظ کرد طبق اختیار قانونی داده شده به دولت میتوان به اصلاح قیمت حاملهای انرژی فکر کرد.
وی با بیان اینکه این افزایش قیمتها به هیچوجه قطعی نشده و هنوز تصمیمی دراین رابطه گرفته نشده است، گفت: این مساله تنها یکی از راهحلهاست که البته در قانون مصوب مجلس نیز قید شده است و اگر دقیقترش را بخواهیم حتی دولت قبل نیز نسبت به اصلاح قیمت این حاملها موظف شده بود اما بنا به هر دلیل این مساله به دولت یازدهم رسید و میتوانیم به عنوان یکی از راههای افزایش درآمدهای دولت به آن نگاه کنیم.
وزیر امور اقتصادی و دارایی درباره چگونگی اجرای فاز دوم هدفمندی یارانهها نیز گفت: اجرای گام اول هدفمندی یارانهها قطعا اشکالات خاص خود را داشته است در کنار این کسری بودجه به تولید نیز سهم مورد نظر داده نشد به همین دلیل در گام دوم هدفمندی قطعا تغییراتی را شاهد خواهیم بود. در این مرحله ما سعی خواهیم کرد روی طبقات محروم تمرکز بیشتری کنیم و نسبت به تکمیل طرحهای بیمه اجتماعی اقدامات لازم را صورت دهیم.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد