14 - 12 - 2022
قیمت خودرو با آزادسازی پایین میآید
| گروه صنعت| طولانی شدن پروسه تصمیمگیری مسوولان سازمان حمایت برای پذیرش یا رد درخواست خودروسازان مبنی بر آزادسازی قیمتها هر روز به شایعات مربوط به افزایش قیمت خودرو دامن میزند. هراس از افزایش لجامگسیخته قیمت خودرو در صورت آزادسازی قیمتها در حالی ادامه دارد که متولیان صنعت خودروسازی و قطعهسازی با دادن اطمینان به مردم از ایجاد فضای رقابتی، افزایش کیفیت و حتی کاهش قیمتها سخن میرانند.
خودروسازان و قطعهسازان معتقدند وجود فضای واسطهگری و دلالی باعث افزایش کنترلنشده قیمت در بازار شده است.اختلاف شدید قیمتهای درب کارخانهها با بازار مصرف که موید رشد بازار دلالی است، بهترین بهانه خودروسازان و قطعهسازان برای قیمتهای سرسامآور بازار است.
در حال حاضر قیمتگذاری خودرو در کمیته تنظیم بازار انجام میشود. قیمتهای مصوب برای خودروسازان، قیمتهای سال گذشته است اما ما هر روز شاهد افزایش قیمتها هستیم؛ افزایش قیمتی که به گفته خودروسازان توسط نمایندگیها و دلالان و واسطهها براساس نرخ ارز آزاد صورت میگیرد.
تولیدکنندگان خودرو و قطعه میگویند در صورت آزادسازی، خودروسازان قیمتها را براساس مکانیسم بازار تنظیم کرده و در فضایی رقابتی به تولید محصولاتی میپردازند که ضمن حفظ کیفیت، قیمتشان هم نسبت به گذشته پایین خواهد آمد.
محمدرضا نجفیمنش، دبیر انجمن قطعهسازان ایران در گفتوگو با «جهانصنعت» در این خصوص گفت: با آزاد شدن قیمتها اختلاف شدیدی که بین قیمت کارخانه و مصرفکننده وجود دارد به شدت کاهش پیدا میکند چراکه دست دلالان و واسطهگران از این بازار کوتاه شده و درآمد آنها کم خواهد شد.
وی با بیان اینکه این امر به نفع مصرفکننده و خودروساز است، ادامه داد: خودروسازان نمیتوانند بیدلیل دست به افزایش قیمت بزنند چراکه بازار کشش این مساله را ندارد و با افزایش بیمنطق و دلیل قیمتها، خریداران از دست میروند.
ایجاد فضای رقابتی
عضو هیاتمدیره انجمن قطعهسازان ایران با اشاره به اینکه با آزادسازی قیمتها، بین خود خودروسازان رقابت ایجاد خواهد شد، تصریح کرد: حذف ارز مرجع از صنعت خودروسازی به نفع خودروسازان و حتی مصرفکننده است چراکه با این کار عرضه به اندازه کافی انجام شده و تقاضا متعادل خواهد شد.
نجفیمنش با بیان اینکه با آزادسازی قیمتها مکانیسم بازار تنظیم خواهد شد، ادامه داد: خودروسازان نیز در فضایی رقابتی با بهبود کیفیت محصولات خود مشتریان را راضی خواهند کرد.
تسهیلاتی نگرفتیم
نجفیمنش درخصوص آخرین وضعیت تسهیلات یکهزار میلیارد تومانی و پرداخت مطالبات قطعهسازان از سوی خودروسازان گفت: قطعهسازان هنوز موفق به دریافت مطالبات خود از محل این تسهیلات نشدهاند چراکه شرایط موجود حکایت از آن دارد که انگار از ابتدای ماجرا نیت پرداخت چنین تسهیلاتی وجود نداشته است.
نجفیمنش اظهار داشت: در تمام دنیا برای حمایت از خودروسازان اقدامات منطقی و درستی انجام میشود اما در کشور ما متاسفانه این حمایت به صورت جدی مشاهده نمیشود.
وی به ذکر این نکته پرداخت که در سال حمایت از تولید ملی و با توجه به فرمایشات مقام معظم رهبری برای حمایت از صنعت، هنوز اقدامی جدی برای حمایت اصولی از تولیدات کشور مشاهده نمیشود.
دبیر انجمن قطعهسازان ایران گفت: اگر قیمتگذاری خودرو آزاد شود خودروسازان با میل و رغبت به صورت رسمی قیمتها را اعلام کرده و جلوی سوءاستفادهها گرفته خواهد شد.
دولت خدمتگزار باشد نه قیمتگذار!
به گفته وی، قیمتگذاری دولتی باید لغو شود چراکه دولت باید خدمتگزاری کند نه قیمتگذاری!
وی افزود: با تامین مشکل نقدینگی خودروسازان و قطعهسازان شاهد افزایش تولید خواهیم بود.
همچنین عضو هیاتمدیره انجمن قطعهسازان ایران از قول مساعد خودروسازان برای کاهش سریع مطالبات قطعهسازان به سه ماه خبر داده و خاطرنشان کرد: با تحقق این امر شاهد کاهش قیمتهای کاذب خودرو در بازار خواهیم بود.
فرهاد بهنیا در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: بحران نقدینگی خودروسازان در چند ماه گذشته موجب افزایش مطالبات قطعهسازان شده و کاهش تولید قطعه و در نهایت خودرو را به دنبال داشته است.
دلالان بر قیمتهای کاذب
دامن میزنند
وی با بیان اینکه با کاهش عرضه خودرو، دلالان و واسطهها پررنگتر از گذشته دست به کار شده و قیمتهای غیرواقعی و کاذبی را در بازار ایجاد کردهاند، خاطرنشان کرد: در این شرایط چندی پیش جلسه مشترک اعضای هیاتمدیره انجمن قطعهسازان و مدیرعامل ایرانخودرو برگزار شده و مقرر شد با پرداخت سریع، حجم مطالبات قطعهسازان به سه ماه کاهش یابد.
عضو هیاتمدیره انجمن قطعهسازان ایران ادامه داد: همچنین طبق توافقات صورت گرفته با مدیرعامل ایران خودرو مقرر شد که با توجه به رشد و نوسان نرخ ارز، قیمت قطعات تحویلی به خودروساز هر دو ماه یکبار بازنگری و رشد هزینههای تولید در آن دیده شود.
وی افزود: در این شرایط در صورت تسریع در روند پرداخت مطالبات قطعهسازان توسط دو خودروساز بزرگ کشور، شرایط نقدینگی جامعه قطعهسازی به حالت عادی بازگشته و کاهش حدود ۵۰ درصدی تولید قطعه و خودرو جبران خواهد شد.
بهنیا تصریح کرد: با افزایش تولید قطعات، تولید انواع خودرو نیز افزایش یافته و با رشد عرضه قیمتهای کاذب فعلی خودروها در بازار کاهش خواهد یافت.
توجه به کیفیسازی
در عین حال عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی با اشاره به مصوبه دولت مبنی بر پرداخت تسهیلات یکهزار میلیاردی به دو شرکت بزرگ خودروسازی کشور گفت: با توجه به اینکه مجلس شورای اسلامی تاکید فراوانی بر اعمال سیاستهای حمایتی در خصوص خودروسازان دارد اما در این میان شرکتهای خودروساز نیز باید توجه ویژهای را جهت سرمایهگذاری در این صنعت داشته باشند.
ابوالقاسم جراره ضمن بیان اینکه ۶۵ درصد از تسهیلات اعطایی به خودروسازان باید صرف پرداخت مطالبات معوقه قطعهسازان شود، افزود: کشور آمادگی تزریق نقدینگی به صنعت خودروسازی را داراست اما لازمه تزریق نقدینگی به واحدهای خودروسازی، توجه جدی خودروسازان به حفظ سرمایهگذاری در این صنعت است.
وی به خبر خودرو تصریح کرد: حمایت از صنعت خودروسازی، حرکت جدی خودروسازان را نیز جهت پویایی بخشی به این صنعت میطلبد.
ابوالقاسم جراره خاطرنشان کرد: در کنار پیگیری موضوع پرداخت تسهیلات نقدی به شرکتهای خودروساز جهت مرتفع نمودن معضلات نقدینگی باید به مباحثی نظیر کیفیسازی محصولات در این صنعت نیز توجه جدی شود.
نماینده مردم بندرعباس، ابوموسی، قشم، خمیر و حاجیآباد در خانه ملت در ادامه سخنان خود با اشاره به کاهش ظرفیتهای تولیدی شرکتهای خودروساز اظهار کرد: تیراژ تولید خودرو در شرکتهای خودروساز به دلایل مختلف از جمله افزایش فشارهای سیاسی حاکم بر مسایل اقتصادی و نیز کمبود نقدینگی به شدت کاهش یافته به طوری که پاسخگویی به متقاضیان خرید خودرو را با چالش روبهرو کرده است.
جراره متذکر شد: لازم است که علت قرار گرفتن صنعت خودروسازی کشور در وضعیت کنونی به صورت جدی مورد بررسی قرار گیرد و در نهایت راهکارهای مناسب جهت خروج صنعت از این بحران ارایه شود.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد