24 - 12 - 2017
قیمت مناسب بنزین؛ ۱۲۰۰ یا ۱۵۰۰ تومان؟
یکی از مباحث مهمی که هر سال بعد از تقدیم لایحه بودجه از سوی دولت به مجلس بین مردم دهان به دهان میشود احتمال افزایش قیمت حاملهای انرژی از جمله بنزین است؛ موضوعی که هرچند مجوز آن چندین سال است به دولت داده شده اما هرگز به سقف مرحله عملیاتی نرسیده است. آخرین خبرها در این خصوص بودجه سال ۹۷ حاکی از احتمال افزایش قیمت بنزین به ۱۵۰۰ تومان و گازوییل به ۴۰۰ تومان است.
این در حالی است که به دنبال اعلام افزایش قیمت بنزین موج انتقادها به سوی دولت روانه شد. برخی از نمایندگان مجلس هم در همراهی با این نقدها عنوان کردند که این میزان افزایش را برنمیتابند.
کارشناسان بودجه سازمان برنامه و بودجه نیز شوک تورمی ناشی از افزایش قیمت بنزین ۱۵۰۰ تومانی را ۲/۱ درصد برآورد میکنند اما برخی کارشناسان اقتصادی هم در عین حال میگویند تورم انتظاری ناشی از این افزایش بیش از دو درصد خواهد بود.
البته هنوز هم رسما مشخص نیست قیمت بنزین چقدر تعیین شده، دایره این افزایش از ۱۲۰۰ تا ۱۵۰۰ تومان در نوسان است و بیشترین نرخی که به گوش میرسد،۱۵۰۰ تومان به ازای هر لیتر است.
پایگاه اطلاعرسانی دولت در گزارشی از دلایل افزایش قیمت بنزین نوشت: «یکی از برنامههای دولت برای تامین منابع برای اشتغالزایی در بودجه سال ۹۷ افزایش قیمت بنزین و گازوییل است. در حال حاضر شکاف زیادی بین قیمت سوخت در کشورمان با کشورهای اطراف وجود دارد. به عنوان نمونه در حالی که قیمت گازوییل در کشورمان ۳۰۰ تومان است این قیمت در بسیاری از کشورهای اطراف ۶۰۰۰ تومان است و این مساله زمینه را برای افزایش قاچاق و مشکلات دیگر فراهم کرده است.»
بررسیها نشان میدهد دنبال کردن سیاستهای یارانهای در ایران موجب شده بعد از ونزوئلا و عربستان، ارزانترین بنزین دنیا در کشور توزیع شود. ایران با نرخ ۱۰۰۰ تومان معادل ۸/۲۳ سنت برای بنزین معمولی و نرخ ۱۲۰۰ تومان معادل ۲۸ سنت برای بنزین سوپر سومین بنزین ارزان دنیا را در داخل کشور توزیع میکند.
بیشک یکی از چالشهای اساسی کشور رفع بحران بیکاری است اما حل مشکل بیکاری نیاز به سرمایهگذاری دارد و با درآمدهای موجود کشور، ایجاد ۷۰۰ هزار فرصت شغلی در سال امکانپذیر نیست.
از سوی دیگر ایسنا به نقل از رییس اتحادیه جایگاهداران سوخت گزارش داد: با توجه به رفتار و تقاضای مردم در سوختگیری باید گفت بنزین ۱۵۰۰ تومانی در توان مردم نیست. بیژن حاجمحمدرضا با تاکید بر اینکه از نزدیک شاهد مراجعه مردم در پمپبنزینهاست، اظهار کرد: متوسط سوختگیری مردم نهایتا ۲۰ لیتر در روز است و فقط خودروهای دولتی ۳۰ یا بیش از ۳۰ لیتر در روز بنزین سوختگیری میکنند.
وی با اشاره به قیمت FOB (تحویل در عرشه کشتی) بنزین در خلیج فارس تصریح کرد: باید برای تعیین قیمت بنزین بررسی کنیم که قیمت FOB بنزین در خلیج فارس چقدر است. در حال حاضر قیمت بنزین در امارات یک درهم است.
رییس اتحادیه جایگاهداران سوخت با اشاره به تولید بنزین در پالایشگاه بندرعباس، اظهار کرد: مدعی بودیم اگر پالایشگاه بندرعباس وارد مدار شود میتوانیم بنزین را صادر کنیم و با توجه به این اتفاق در حال حاضر واردات بنزین خندهدار است.
حاجمحمدرضا با انتقاد از استفاده از کارت سوخت توسط مردم گفت: مردم هنوز از کارت سوخت استفاده میکنند و هنوز تکلیف کارت سوخت معلوم نیست.
وی در مورد قیمت پیشنهادی برای بنزین ادامه داد: به نظر من سقف ۲۰ درصدی برای افزایش قیمت بنزین مناسب است و چنانچه دولت تصمیم دارد بنزین را گران کند باید نهایتا قیمت بنزین را ۱۲۰۰ تومان تعیین کند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد