18 - 10 - 2017
قیمت نفت بر مدار صعودی
گروه انرژی- نفت روز گذشته به دلیل نگرانی بازار نسبت به وضع مجدد تحریمهای آمریکا علیه ایران و همچنین درگیری در عراق و انفجار یک دکل حفاری در آمریکا، افزایش قیمت چشمگیری پیدا کرد.
رییسجمهور آمریکا پس از کشمکشهای فراوان و این پا و آن پا کردنها و نسبت دادن «بدترین» توافق تاریخ آمریکا به برجام در نهایت پس از حدود ۱۰ ماه با اعلام نکردن پایبندی ایران به برجام برخلاف گزارشهای آژانس، خروج یکجانبه آمریکا از این توافق را کلید زد.
دونالد ترامپ عصر روز جمعه در کاخ سفید درباره سه موضوع اجرای قانون کاتسا، اعلام پایبندی یا عدم پایبندی ایران به برجام و سیاستهای دولتش در قبال ایران سخنرانی کرد.
رییسجمهور آمریکا برخلاف آنچه در هفتههای اخیر تحت عنوان قرار دادن نام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در لیست سازمانهای تروریستی مطرحشده بود، اعلام کرد: «تحریمهای بسیار سرسختانهای را علیه سپاه اعلام خواهیم کرد.»
نفت برنت که قیمت پایه برای بازار جهانی است، ۶۸ سنت یا ۲/۱ درصد نسبت به قیمت نهایی معاملات جمعه افزایش یافت و در ۸۵/۵۷ دلار در هر بشکه ایستاد.
نفت وست تگزاس اینترمدییت آمریکا با ۴۴ سنت یا ۹/۰ درصد افزایش به ۸۹/۵۱ دلار در هر بشکه رسید.
به گفته معاملهگران، نگرانیها نسبت به بازگشت دوباره تحریمهای آمریکا علیه ایران، قیمتها را بالا برده است.
در دوره قبلی تحریمها علیه ایران، عرضه حدود یک میلیون بشکه در روز نفت به بازارهای جهانی قطع شده بود. در حالی که تحلیلگران اظهار کردهاند انتظار ندارند تحریمهای مجدد علیه ایران تاثیر بزرگی داشته باشد زیرا آمریکا احتمالا در این اقدام به تنهایی عمل خواهد کرد اما هشدار دادهاند که چنین اقدامی مختلکننده خواهد بود.
همچنین نگرانیهایی نسبت به ثبات عراق که دومین تولیدکننده بزرگ اوپک است، وجود دارد.مقامات عراقی و کرد اعلام کردند نیروهای عراقی روز یکشنبه به سوی میادین نفتی و پایگاه هوایی مهمی که نزدیک شهر کرکوک قرار دارد و در کنترل نیروهای کرد است، حرکت کردهاند.
گرگ مککنا، استراتژیست ارشد در شرکت کارگزاری اکسیتریدر گفت: بازگشایی پرونده هستهای ایران از سوی ترامپ و ادامه تهدید قطع خط لوله کردستان، عوامل اصلی هستند که قیمتهای نفت را بالا بردهاند.
بر اساس گزارش رویترز، از سوی دیگر انفجاری که یکشنبهشب در یک دکل نفتی در لوییزیانای آمریکا روی داد، توجه بازار را به خود جلب کرد. قیمتهای نفت آمریکا همچنین از کاهش شمار دکلهای حفاری نفت جدید مورد حمایت قرار گرفتهاند.
گروه صنعتی بیکرهیوز روز جمعه اعلام کرد شمار دکلهای حفاری جدید نفت آمریکا در هفته منتهی به ۱۳ اکتبر، پنج حلقه کاهش یافته و به ۷۴۳ حلقه رسیده است که پایینترین رقم از اوایل ژوئن است.
واکنش وزیر نفت به مواضع ضدایرانی ترامپ
از سوی دیگر اسام المرزوق، وزیر نفت کویت گفت: در حال حاضر هیچ نشانهای از اختلال در عرضه نفت در نتیجه سختگیرانهتر شدن موضع آمریکا در قبال توافق هستهای ایران یا اختلافات بین بغداد و مقامات اقلیم کردستان دیده نمیشود.
المرزوق گفت: «تاکنون هیچ نشانهای از تاثیر اقدامات علیه ایران یا تحولات کردستان عراق (بر تولید نفت) مشاهده نشده است.»
تحلیلگران معتقدند تنشها بین ایران و آمریکا تاثیر چندان زیادی بر بازار نفت نخواهد گذاشت.
جاستین دارگین، کارشناس بازار انرژی در دانشگاه آکسفورد در لندن گفت: «محدودیت تولید نفت اوپک بدون شک به مهار بیشتر افت قیمتها کمک میکند. اگر توافق کاهش تولید همچنان با جدیت اجرا شود، پیشبینی میکنم طی چند ماه آینده قیمت نفت بین ۵۰ تا ۶۰ دلار در نوسان باشد.»
وی افزود: «اگر اوپک و شرکایش به توافق کاهش تولید ادامه دهند، تا فصل تابستان احتمالا قیمت نفت به بالای ۶۰ دلار خواهد رسید.»
دارگین همچنین در خصوص تاثیر تنش در روابط ایران و آمریکا بر بازار نفت گفت: «تاثیر این تنش بر بازار نفت زیاد نخواهد بود اما به هر حال تاثیری بر بازار خواهد داشت. این به دلیل نامشخص بودن قصد نهایی کاخ سفید در مورد برجام است.»
بیژن زنگنه در واکنش به مواضع اخیر ریاستجمهوری آمریکا اظهار کرد: امیدوارم سیاستهای اخیر ترامپ تاثیری در تمایل شرکتهای خارجی برای مذاکره نفتی با ایران نداشته باشد.
وزیر نفت با بیان اینکه هنوز مدت زیادی از مواضع جدید رییسجمهور آمریکا در مورد ایران نگذشته است، گفت: امیدوارم تغییر سیاست آمریکا تاثیری در تمایل شرکتهای خارجی برای ادامه روند مذاکرات نفتی نداشته باشد.
وی در پاسخ به این سوال که شنیده میشود برخی شرکتهای خارجی تصمیم به قطع مذاکرات نفتی با ایران دارند، ادامه داد: من در این مورد خبری ندارم.
اظهارات زنگنه درحالی مطرح میشود که جامعه جهانی رویکرد مثبتی به اظهارات اخیر رییسجمهور آمریکا نشان نداده است. به طور مثال در یکی از تازهترین اظهارنظرها، مدیرکل صندوق بینالمللی پول (IMF) اعلام کرد: هیچ تغییری در سیاست این وامدهنده درخصوص وامدهی به ایران بر مبنای اشارات آمریکا وجود ندارد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد