26 - 03 - 2020
ماموریت در بازار ایران
گروه بازرگانی- با وجود اعمال دور جدید تحریمها علیه ایران، اروپا خواستار آغاز فصل جدیدی از همکاریهای اقتصادی با ایران است در حالی که آمریکا قصد دارد روابط تجاری ایران با سایر کشورها از جمله کشورهای اروپایی را محدود کند، هیات ۵۰ نفره اتحادیه اروپا با سرپرستی مدیرکل روابط بینالمللی کشاورزی اتحادیه اروپا به ایران آمده تا در راستای توسعه همکاریهای کشاورزی، استانداردها و تجارت مواد غذایی و کشاورزی با فعالان حوزه مذاکره کند.
در این همایش دو روزه که با عنوان همایش مشترک توسعه همکاریهای کشاورزی، استانداردها و تجارت مواد غذایی، کشاورزی بین ایران و اتحادیه اروپا از دیروز برگزار شده، اهدافی مانند آشنایی متقابل با استانداردها و ضوابط ایمنی و کیفیت محصولات غذایی و کشاورزی ایران و اتحادیه اروپا دنبال میشود و در آن چند پنل مشترک با همکاری دو کشور در جریان است. از دیگر اهداف این همایش مشترک میتوان به افزایش آگاهی طرفین نسبت به سازوکارهای تولید محصولات غذایی و کشاورزی یکدیگر و رایزنی در خصوص رفع موانع تجارت دوجانبه محصولات غذایی و کشاورزی دو کشور اشاره کرد.
گردش مالی کم اتحادیه اروپا و ایران
بر همین اساس علیاکبر مهرفرد معاون امور بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی گفت: گردش مالی بین اتحادیه اروپا و ایران ۲۰ میلیارد دلار بوده که حدود سه میلیارد دلار آن در بخش کشاورزی است که این میزان بسیار کم است. وی با بیان اینکه ارزش صادراتی محصولات کشاورزی ایران شش میلیارد دلار است، اظهار کرد: ما ۱۲۲ میلیون تن محصول تولید میکنیم که ۱۶ میلیون تن محصولات دامی، ۲۲ میلیون تن محصولات باغی، دو میلیون تن محصول شیلاتی و مابقی آن زراعی است.
وی افزود: ۲۰ هزار واحد صنعتی برای فرآوری محصولات کشاورزی فعال هستند و ۱۵۰ میلیون تن ظرفیت فرآوری کارخانجات است. استراتژی ایران در بخش کشاورزی در وهله اول بهرهوری آب است و این موضوع بسیار حائز اهمیت است. توسعه گلخانهها و جمعآوری محصولات از فضای باز، استفاده از کشت نشائی و استفاده از تکنیکهای نوین آبیاری بسیار مورد توجه مردم و دولت است.
مهرفرد در ادامه تصریح کرد: هشت میلیارد دلار در زمینه آب در دوره ریاست جمهوری روحانی سرمایهگذاری شده و افزایش تولید در واحد سطح را داشتهایم. به عنوان مثال تولید گندم با کاهش سطح زیر کشت افزایش پیدا کرده که این نوع تولید از محورهای مهم سرمایهگذاری در ایران است. از طرفی حفظ مرتع و محیطزیست از موارد استراتژیک کشاورزی ایران است.
ضرورت واردات ۳ قلم کالا
معاون بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی در رابطه با محصولاتی که نیاز به واردات داریم، خاطرنشان کرد: محصولاتی که ما نیاز داریم در کالاهای اساسی از کشورهای دیگر وارد شود سه قلم کالاست که ذرت، سویا و دانههای روغنی را شامل میشود چراکه تولید ما در این زمینهها بسیار کم است و توسعه کشت ذرت در محورهای توسعه کشاورزی ایران به خاطر آببری بالا قرار نگرفته است. وی افزود: ما در محصولات دیگری مانند برنج و جو حدود ۷۰ درصد تولید داریم اما در بحث بذور، سموم و ماشینآلات نیازمند واردات گسترده هستیم البته در زمینههایی هم مازاد داریم.
مهرفرد در رابطه با محصولاتی که در آنها مازاد تولید داریم تشریح کرد: ما در انواع میوه و سبزی که مزیت ایران است مازاد تولید داریم. همچنین انواع فرآوردههای لبنی، غذایی، شیلاتی، مرغ و تخممرغ هم مازاد داریم و دچار چالش برای خروج آنها از کشور هستیم. مازاد تولید در میوههای خشکباری مانند گردو و پسته هم وجود دارد. وی گفت: توسعه روابط با اروپا بسیار مغتنم است و کنفرانسی که سال گذشته برگزار شد، باعث ادامه رابطه ایران و اروپا شده است.
مهرفرد در رابطه با بحث توسعه زیربنایی اذعان داشت: در توسعه زیربنا، بهداشت، استانداردها، کاهش آلایندهها، باقی مانده سموم و ردیابی محصولات کشاورزی تا منطقه مصرف و توسعه کشتهای ارگانیک میتوانیم با اتحادیه اروپا همکاری داشته باشیم و این مباحث باعث خواهد شد ایرانیان بدانند چه چیزی تولید کنند، چگونه تولید کنند و چگونه بستهبندی کنند. وی افزود: از سال ۲۰۱۵ به دلیل بالا بودن سرمایه در ایران ما از پروتکل جیاسپی حذف شدیم اما با شرایط فعلی، ایران میتواند دوباره از این امتیاز استفاده کند. این در حالی است که ما در تولید گل و گیاه توانایی بالایی داریم و گلهایی مانند فلورای هلند را به خوبی پرورش میدهیم و قابلیت صادرات داریم.
معاون بازرگانی وزارت جهاد کشاورزی در خصوص توسعه زنجیرهها گفت: توسعه زنجیرهها یکی دیگر از مواردی است که ما آن را مدنظر داریم. توسعه زنجیرهها به صورت ملی، منطقهای و بینالمللی حائز اهمیت است و میتوانیم با اتحادیه اروپا آن را پیش ببریم. بر این اساس نیازمند سرمایهگذاری مشترک در تولید بذور و ماشینآلات هستیم. از سوی دیگر ما در تولید مکملها و افزودنیها در صنعت غذا مشکلاتی داریم که باید هم وارد کنیم و هم تولید داشته باشیم. صنعت غذایی ما مازاد تولید دارد و در ایران امکان افزایش در تولید دام و طیور، میوه و سبزی و شیلات را ظرف ۱۰ سال آینده تا دو برابر وضع موجود داریم اما عدم پذیرش بازارهای هدف ما را محدود میکند.
آمادگی مجلس برای رفع موانع تجارت
در ادامه این همایش، رییس کمیسیون کشاورزی مجلس با تاکید بر اینکه ایران کشوری با جمعیت ۸۱ میلیون نفری است و میتواند بازاری خوب برای دنیا و اروپا محسوب شود، گفت: کمتر جایی در دنیا را میتوانیم با این تنوع در اقلیم پیدا کنیم به طوری که در هر استان میتوانید اقلیمهای مختلف و محصولات مختلفی را ببینید و در برخی از استانهای شمالی ایران که در کمیت و کیفیت آب از هلند کمتر نیستند میتوانند در زمینه گل و گیاه تامینکننده نیاز دنیا باشند.
احمدعلی کیخا اظهار کرد: ما در استان لرستان میتوانیم با کمترین هزینه شش هزار تن قزلآلا تولید کنیم. بوشهر بالغ بر ۱۵۰ هزار هکتار ظرفیت تولید میگو دارد اما به خاطر عوارض ۱۴ درصدی تولیدکنندگان توان صادراتی ندارند. رییس کمیسیون کشاورزی مجلس در رابطه با تولید گیاهان دارویی گفت: در حوزه گیاهان دارویی هم تنوع تولید انواع گیاهان دارویی را در مقیاسهای بسیار بزرگ داریم که قطعا نیاز کشورهای اتحادیه اروپا را تامین خواهند کرد. در تولید خرما به عنوان یکی از محصولات برتر ایران مقام دوم جهان را داریم و به راحتی میتوانیم نیاز اروپا را تامین کنیم. ارگانیک بودن محصولات کشاورزی هم از ویژگیهای محصولات ایرانی است.
کیخا با اشاره به سرمایهگذاری برای احیای دریاچه ارومیه اظهار کرد: در رابطه با احیای دریاچه ارومیه هم که برای جامعه جهانی اهمیت دارد اتحادیه اروپا میتواند در کنار مسوولان ایران در جهت تولید محصولاتی که آب کمتری استفاده میکنند سرمایهگذاری کند. وی افزود: نیاز ایران به تکنولوژی و فناوری پس از تولید در مزرعه است که در کشورهای اروپایی وجود دارد. مجلس آمادگی کامل دارد برای رفع موانع تجارت بین اتحادیه اروپا و ایران مشکلات قانونی را برطرف کند.
گسترش همکاریها
هومن فتحی مدیرکل امور بینالملل جهاد کشاورزی نیز در ادامه این همایش تصریح کرد: پس از عملیاتی شدن برجام همکاریهای ایران و اتحادیه اروپا گسترش یافته و بیتردید سفر نماینده اتحادیه اروپا به ایران فصل جدیدی از روابط ایران و اتحادیه اروپا را شکل داده است.
وی افزود: ظرف یک سال اخیر قدمهای بسیار بلندی در اجرای توافقات مخصوصا در مسائل قرنطینهای برداشته شده به طوری که تسهیل در مجوزهای واردات و صادرات انجام شده است. فتحی در ادامه تصریح کرد: اتحادیه اروپا در تابستان امسال رسما صادرات قزلآلای ایران به اتحادیه اروپا را آزاد کرد.
فتحی گفت: هدف از این همایش آشنایی با ضوابط مشترک در مسائل بهداشتی و سلامت غذایی است و این همایش در شرایطی برگزار میشود که تنها چند روز از تحریمهای ترامپ علیه ایران میگذرد.
آمادگی اروپا برای واردات کشمش و قزلآلا
همچنین در ادامه مدیرکل روابط بینالمللی کشاورزی اتحادیه اروپا اظهار کرد: ما چالشهای مشترکی مانند تغییر اقلیم داریم و پیری جوامع در اتحادیه اروپا ما را با مشکلاتی مواجه کرده است. از سال گذشته ما همکاریهای مشترکی با ایران را شروع کردهایم و امیدواریم بتوانیم قزلآلا و کشمش ایرانی را وارد کنیم. همچنین مجوز برای واردات اسب از ایران داده شده است.
جانکلارک گفت: گوشت بره گوسفند را نیز میتوان از اروپا به ایران صادر کرد و باید توجه داشت که این محصول با کیفیت بالا و بدون آنتیبیوتیک است. مدیرکل روابط بینالمللی کشاورزی اتحادیه اروپا تاکید کرد: همکاری مشترک برای تولید محصولات کشاورزی ارگانیک نیز در دستور کار است. محصولات اروپایی استانداردهای بالایی دارد که در صورتی که ایران قصد صادرات به ما را داشته باشد، باید آنها را رعایت کند. وی گفت: در این جلسه میتوانیم توافقاتی با یکدیگر داشته باشیم که این امر زمینه همکاریهای بیشتر را فراهم میکند.
تعمیق روابط تجاری
استفان اسکولر سفیر اتریش نیز در این همایش گفت: از سال گذشته تاکنون ۴۰ شرکت و سازمان مختلف از اتحادیه اروپا و ۲۰ نماینده از این اتحادیه به ایران آمدند و روابط تعمیق پیدا کرده است. وی افزود: کمیسیون اروپا تصمیم گرفته اقدام بزرگی را انجام دهد و در زمینه استانداردهای ایمنی غذا با ایران همکاریهایی را داشته باشد. نتیجه این ابتکار عمل این است که در زمینه مسائل ژنتیکی و شرایط بهداشتی غذا به مشارکت خوبی برسیم.
وی افزود: سال گذشته کمیساریای اتحادیه اروپا با وزیر کشاورزی ایران صحبت کرد و بازدید سال گذشته شرایط جدیدی را ایجاد کرد که تمام اینها در چارچوب برجام اتفاق افتاده است که حاوی یک برنامه راهبردی برای رابطه بهتر با اتحادیه اروپاست.
سفیر اتریش در ادامه تصریح کرد: تا زمانی که ایران به تعهدات خود در برجام عمل میکند و اتحادیه اروپا و ایران پایبند به اصول برجام است، میتوانیم با هم رابطه خوبی داشته باشیم و پایبند به اهداف برجام حرکت کنیم.
اسکولر با بیان اینکه تلاشهای ما برای فراتر رفتن از ارتباط اقتصادی ادامه دارد، گفت: ما تلاش بسیاری کرده و کار را شروع کردهایم و در زمینه تضمین سلامت محصولات غذایی قدمهای خوبی برداشتهایم که نتایج آن در آینده مشخص میشود. سفیر اتریش با اشاره به اینکه شرکتهای بسیاری از اتحادیه اروپا و ایران خواهان روابط بیشتر هستند تصریح کرد: ما تعداد بسیار زیادی از شرکتها را از هر دو طرف داریم که خواهان رابطه بیشتر هستند و این سمینار باید بتواند این رابطه را برقرار کند تا سیستمهای کشاورزی ارتقا یابد تا روابط تجاری را گسترش دهیم و با اعتمادسازی بتوانیم اهداف را پیش ببریم.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد