7 - 04 - 2025
متغیرهای اقتصاد کلان۱۴۰۴ رمزگشایی میشوند؟
سرپرست وزارت اقتصاد در حکم مدیرکل جدید دفتر آیندهپژوهی، مدلسازی و مدیریت اطلاعات اقتصادی ضمن اولویتبندی تکالیف این دفتر، مواردی مانند پیشبینی متغیرهای کلان اقتصادی را مورد تاکید قرار داده که با توجه به رخدادهای سالهای اخیر اهمیت ویژهای دارد.
به گزارش خبرگزاری تسنیم، در متن حکم سید رحمتالله اکرمی، سرپرست وزارت امور اقتصادی و دارایی خطاب به حسن حیدری آمده است: «نظر به تعهد، تخصص و تجارب ارزنده جنابعالی، به موجب این حکم به عنوان «مدیرکل دفتر آیندهپژوهی، مدلسازی و مدیریت اطلاعات اقتصادی» منصوب میشوید. انتظار میرود موارد زیر در اولویت برنامههای آن دفتر قرار گیرد:
1- طراحی مدلهای اقتصادی با هدف شبیهسازی سیاستهای اقتصاد کلان
2- پیشبینی متغیرهای کلان اقتصادی با استفاده از مدلهای اقتصاد سنجی
3- مطالعه مدلهای بینالمللی به منظور شناسایی عوامل موثر و تعامل با اقتصاد جهانی
4- ارائه مستمر بهنگام آمار و اطلاعات اقتصادی در راستای شفافسازی و توانمندسازی بخشخصوصی
5- تعیین و پیشنهاد اهداف خط مشیها و سیاستها، تعیین اولویتها و راهبردهای تنظیم برنامههای توسعه ملی در حوزه خرد و کلان اقتصاد
6- بررسی و تحلیل تحولات رشد اقتصادی در سطح کلان و مشارکت در برنامهریزی و سیاستگذاری
7- تدوین روشها و سیاستهای مالی و اقتصادی برای افزایش کارایی و اثربخشی
لازم به ذکر است، پیش از این نیز شاهد بودیم که دفتر آیندهپژوهی وزارت اقتصاد گزارشهایی را در خصوص پیشبینی رشد اقتصاد و تورم در سالهای گذشته ارائه کرده بود. با این حال این گزارشات کمتر بهصورت عمومی منتشر شد، یا تنها به ارائه آمارهای کلی اکتفا میشد.
با توجه به تبیین مجدد و تاکید انجامشده بر طراحی مدلهای اقتصادی و همچنین پیشبینی متغیرهای اقتصاد کلان، انتظار میرود تا گزارشهای این دفتر بهصورت شفافتری نسبتبه گذشته در دسترس عموم قرار بگیرد. نکته دیگری که در این بین وجود دارد این است که سناریوهای مختلف در چارچوب متغیرهای اقتصاد کلان مورد توجه قرار گیرند.
در گذشته شاهد بودیم که ارائه پیشبینیهای غیردقیق سبب شد دولتها دچار اشتباهات راهبردی در تعیین سیاستهای اقتصادی خود شوند. بهطور مثال در سال1401 گفته میشد که افزایش نرخ ارز ترجیحی کالاهای اساسی تنها تاثیر 7درصدی بر نرخ تورم خواهد داشت درحالیکه در نهایت شاهد بودیم که تورم ایجادشده از این محل تنها در ماه اول اجرای این سیاست بیش از رقم پیشبینیشده بود.
با توجه به تجربیات اینچنینی که در گذشته وجود داشتهاند میتوان بر اهمیت ارائه پیشبینیهای صحیح با تاکیه بر سناریوهای مختلف و بعضا پیچیدهای که اقتصاد ایران با آنها روبهرو است امری اساسی به نظر میرسد.»
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد