5 - 12 - 2022
مجلس به کدخدایی رای نداد
گروه ایران – علی مطهری، نماینده تهران در مجلس شورای اسلامی روز شنبه بیانیهای منتشر و ادعا کرد که در دفتر کار او شنود و وسایل استراق سمع به کار برده شده است. طرح این موضوع سبب شد تا مجلسیها نسبت به آن واکنش نشان دهند و در همان روز احمد توکلی، نماینده دیگر مردم تهران در خانه ملت بیان کرد که بابت این کار وزیر اطلاعات باید پاسخ بدهد. صحن علنی هم دیروز مجددا به این بحث پرداخت و علی لاریجانی، رییس مجلس شورای اسلامی گفت که مطهری برای این مساله شکایت کرده است.
احمدتوکلی، نماینده مردم تهران در نطق میاندستورخود مجددا به مسایل پیشآمده در خصوص کشف دستگاههای شنود در دفتر علی مطهری پرداخت و اظهار داشت: هر کس کمی با این مسایل آشنا باشد میداند که این ناشیگری کار دستگاههای رسمی نیست چرا که اگر آنها قصد چنین کاری را داشته باشند آنقدر دقیق انجام میدهند که به این سادگیها کشف نخواهد شد از این رو معتقدم افراد و گروههایی به خاطر اینکه مطهری مشهور به صراحتگویی در انتقاد است، برای آنکه نشان دهند حکومت منتقدین داخل خود را تحمل نمیکند و این تهمت را به جمهوری اسلامی انتساب دهند ممکن است کاری کرده باشند که این دستگاهها عمدا کشف شده و موجب اعتراض شود تا وزارت اطلاعات که به عنوان سیستم عصبی در این زمینه کار میکند زیر سوال برود و نتواند کار خود را درست انجام دهد بنابراین وزارت اطلاعات باید سریعا به مساله رسیدگی کرده و به مجلس گزارش دهد.
وی افزود: ظهر پنجشنبه که آقای مطهری به وزارت اطلاعات نامه نوشت، کمیته تخصصی از گروههای مختلف تشکیل شد اما فعلا اتهام متوجه دستگاه اطلاعاتی کشور شده است و این باعث میشود از وزارت اطلاعات بخواهیم زودتر تکلیف را روشن کنند.
در ادامه جلسه بهرام بیرانوند، نماینده مردم بروجرد در مجلس شورای اسلامی طی تذکری خطاب به علی لاریجانی گفت: به اسم تذکر وقت گرفته شد اما به دستگاههای امنیتی نظام جفا شد و رییس محترم جلسه به جای قطع تذکر تا انتها اجازه دادند بحث پیش رود و اعلام کردند که ما به حراست مجلس میگوییم که موضوع را پیگیری کند.
نماینده مردم بروجرد در مجلس با بیان اینکه نمایندهای گفته است در دفترم شنود کار گذاشتهاند، خاطرنشان کرد: همه دنیا میدانند که تیم ۹ نفره عملیاتی پنج ساعت در اتاقی نمیمانند تا شنود کار بگذارند.
لاریجانی خطاب به بیرانوند گفت: حال شما میخواهید در مجلس راجع به این موضوع صحبت کنید؟
بیرانوند پس از سخن لاریجانی در بیان ادامه تذکر خود گفت: ما موظفیم مقابل دشمنان از دستگاههای امنیتی دفاع کنیم.
لاریجانی از بیرانوند پرسید که آیا شما اطلاعی درباره این موضوع دارید که اظهارنظر کنید؟ یکی از همکاران شما اعلام کرده که در دفترش شنود کار گذاشتهاند، آیا شما مسوولیتی دارید که نسبت به این موضوع پاسخ دهید؟ و یا آن نماینده حق دارد که موضوع را پیگیری کند؟ اگر تخلفی صورت گرفته باید به آن رسیدگی شود.
بیرانوند اظهار داشت: آقای رییس! یک مطلب اثبات نشده برای دستگاههای بیگانه خوراک میشود و ما موظفیم از منافع نظام دفاع کنیم؛ آن نماینده هم حق ندارد موضوع را بیان کند زیرا اثبات نشده است.
لاریجانی مجددا خطاب به بیرانوند گفت: یکی از همکاران شما ادعا کرده است که در دفترش شنود کار گذاشتهاند که این موضوع یا درست است و یا غلط، اگر درست باشد که تخلف صورت گرفته است البته رسیدگی به این موضوع سازوکاری دارد.
وی اضافه کرد: سازوکار این موضوع این است که نماینده شکایتی کرده و این شکایت مسیر خود را طی کند. جای طرح این بحثها در مجلس نیست؛ ما در اینجا مباحثه نمیکنیم و تذکر شما وارد نیست.
جهانگیرزاده، نماینده ارومیه نیز گفت: یکی از نمایندگان مطالبی را درباره گذاشتن وسایل شنود در دفتر کارش مطرح کرد که این موضوع کاملا با اصل «۲۵» قانون اساسی مغایرت دارد و ابهاماتی را در جامعه ایجاد کرده است.
جهانگیرزاده خطاب به ابوترابیفرد گفت: از جنابعالی به عنوان رییس جلسه میخواهم درباره این موضوع صحبت کنیم تا اگر تدبیری دارید یا کمیسیونی را مکلف به پیگیری این موضوع کردهاید تا به مردم و مجلس توضیح دهند، باید آن را بیان میکردید تا اگر ابهامی وجود دارد، رفع شود و اگر تخلفی صورت گرفته با آن تخلف برخورد قانونی انجام شود.
نایب رییس اول مجلس همچنین در این رابطه گفت: چنین اتفاقی در دفتر همکاران در نهاد قانونگذاری و مجلس رخ نداده و ظاهرا این مساله در خارج از مجلس بوده است که متولیان ذیربط و حراست مجلس این موضوع را بررسی میکنند و گزارش خواهند داد و قطعا مجلس در صورت دریافت گزارش حراست، اقدام قاطعی انجام خواهد داد.
رییس جمهور تعهد برای دولت بعدی به وجود نیاورد
گفتنی است احمد توکلی، نماینده تهران در ادامه نطق میاندستور خود که بخشی از آن به بحث شنود در دفتر کار علی مطهری ربط داشت به فاصله ۴۰ تا ۵۰ روزه بین انتخاب رییس جمهور در هر انتخاباتی و انتقال قدرت اشاره کرد و گفت: من فقط انتظار دارم رییس جمهور در این مدت از اتخاذ تصمیماتی که تعهدات شدیدی را برای رییس جمهور بعد ایجاد میکند، خودداری کند.
وی با بیان اینکه در کشورهایی که از نظر سابقه مردمسالاری جلوتر هستند، قوانینی وضع شده که در مقطع کوتاه ۴۰ روزه رییسجمهور وقت نتواند تصمیماتی بگیرد که برای دولت بعدی تبعات داشته باشد، افزود: ما نمیتوانیم بگوییم که رییس جمهور از اختیارات خود استفاده نکند چرا که احترام به جمهوریت نظام و وفاداری به رای مردم و عقل و انصاف اقتضا میکند که رییسجمهور از تصمیماتی که برای دولت بعدی محدودیتهایی ایجاد میکند، پرهیز کند.
توکلی ادامه داد: متاسفانه آقای رییسجمهور پولی بالغ بر ۷۴ هزار میلیارد تومان برای تسویه بدهی دولت تخصیص داده و همچنین برخلاف قانون از بانک مرکزی برای رد دیون خود اعتبار گرفته و خواهان چاپ اسکناس شده است!
این نماینده مردم در مجلس نهم با بیان اینکه بنده به دیوان عدالت اداری در این زمینه شکایت کردهام و رییسمجلس نیز از آن حمایت کرد، گفت: دیوان این کار را متوقف کرد و سهشنبه که محکمه تشکیل شود، بنده برای دفاع از شکایت خود و منافع مردم به آنجا خواهم رفت.
نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات و اسلامشهر در مجلس در ادامه با اشاره به واگذاری مرکز نمایشگاههای بینالمللی به صدا و سیما که از سوی رییس جمهور صورت گرفته، تصریح کرد: آقای ضرغامی نمیتواند برخلاف اراده مردم و با دهنکجی به مردم جلسه تقدیر بگذارد و تمجیدهای مداحگونه از رییسجمهور انجام دهد و رییسجمهور نیز دو روز بعد یک مرکز بزرگ تجاری را که برای بازرگانی ایران بسیار اهمیت دارد، واگذار کند شاید این امر قانونی باشد اما عقل اقتضا میکند که این کار صورت نگیرد.
عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی در ادامه با اشاره به برخی سفرهای خارجی که با خرج شرکتهای دولتی صورت میگیرد و این به هیچ عنوان به مصلحت نیست، گفت: از رییس مجلس درخواست دارم که خرج سفرهای خارجی لازم را مجلس بدهد نه شرکتهای دولتی چرا که اگر خرج نمایندهای را شرکتهای دولتی بدهند او دیگر نماینده نیست و نمیتواند اعمال نظارت کند.
حقوقدانان شورای نگهبان
انتخاب حقوقدانان شورای نگهبان در دستور کاری نمایندگان قرار داشت که در همین رابطه روز گذشته نامه رییس قوه قضاییه به مجلس شورای اسلامی در معرفی پنج حقوقدان برای عضویت در شورای نگهبان در نشست علنی خانه ملت قرائت شد.
در این نامه عباس علی کدخدایی، محسن اسماعیلی، نجاتالله ابراهیمیان، سام سوادکوهی و محمدهادی صادقی به مجلس معرفی شدند و از آن میان محسن اسماعیلی عضو فعلی حقوقدان شورای نگهبان با ۲۳۷ رای، سام سوادکوهی با ۱۴۷ رای و نژادالله ابراهیمیان با ۱۳۰ رای از مجموع ۲۶۰ آرای ماخوذه به عنوان حقوقدانان این شورا برای فعالیت شش ساله انتخاب شدند.
علاوه بر این نمایندگان مجلس در این جلسه بررسی لایحه اصلاح قانون نظام صنفی کشور را در دستور کار داشتند که براساس آن ماده ۱۴ این لایحه را پس از بحث و بررسی با ۱۴۸ رای موافق، ۷ رای مخالف و ۱۵ رای ممتنع از ۲۴۴ نماینده حاضر در مجلس به تصویب رساندند.
به موجب مصوبه مجلس، در اتحادیهها، افراد منتخب به ترتیب براساس اکثریت نسبی آرای ماخوذه شامل یک نفر رییس، دو نفر نایب رییس (اول و دوم)، یک نفر دبیر و یک نفر خزانهدار تعیین میشوند. همزمان با برگزاری انتخابات، اعضای هیات مدیره اتحادیه، انتخاباتی برای انتخاب دو نفر بازرس (اصلی و علیالبدل) برگزار میشود.
طبق مصوبه مجلس، در صورت عدم آمادگی پذیرش سمت تعیینشده توسط طرح منتخب، تعویض سمت وی با سمتی که احراز آن نیاز به تعداد آرای کمتری دارد، بلامانع است.
خانهملتیها مقرر کردند در صورت تساوی آرای بین دو یا چند نفر از اعضای هیاتمدیره اتحادیه، سمت آنها به طریق قرعه توسط رییس کمیسیون نظارت یا نماینده وی و با حضور اکثریت اعضای هیاتمدیره اتحادیه تعیین میشوند.
وکلای ملت مصوب کردند که در صورت درخواست همه منتخبان، سمت آنها از طریق برگزاری انتخابات داخلی در حضور رییس یا نماینده کمیسیون نظارت تعیین میشود.
نمایندگان پارلمان همچنین در ادامه رسیدگی به جزییات لایحه اصلاح قانون نظام صنفی کشور، ماده «۱۵» این لایحه را مورد بحث و بررسی قرار دادند و به تصویب رساندند.
طبق مصوبه مجلس، برای صنوفی که تعداد آنها به حدنصاب لازم برای تشکیل اتحادیه نرسیده است یا فاقد اتحادیهاند، ارایه پروانه کسب و سایر امور صنفی از طریق اتحادیه همگن یا اتاق اصناف شهرستان مربوط بنا به تشخیص کمیسیون نظارت صورت میگیرد.
علاوه بر این در ادامه جلسه روز گذشته اعتبارنامه محمد مهدی مفتح از حوزه انتخابیه تویسرکان بررسی و تصویب شد.
همچنین شریعتنژاد، مشهدیعباسی و علیمحمدی نمایندگان تنکابن، دماوند و ایلام با اجرای مراسم تحلیف به تعداد نمایندگان مجلس اضافه شدند.
روز گذشته همچنین سوال ملی ۱۰ نفر از نمایندگان مجلس از وزیر امور خارجه درباره نقش معاون و رییس دفتر سابق رییسجمهور در سیاست خارجی در صحن علنی مجلس اعلام وصول شد.
در پایان جلسه دیروز ابوترابی در جمع خبرنگاران به حضور روحانی در ضیافت افطار مجلس اشاره کرد و گفت: همکاری دولت جدید و مجلس امروز کلید میخورد.
وی اظهار داشت: تعامل بین قوای سهگانه به خصوص قوای مجریه و مقننه نقشی کلیدی در ارتقای کارایی نظام و دستیابی به راهکارهایی برای برونرفت از مشکلات دارد.
ابوترابی همچنین تاکید کرد: تعامل دولت و مجلس میتواند راه را برای انتخاب شایستهترین افراد برای کابینه جدید هموار کند.
تجلیل از احمدینژاد
بحث تجلیل از احمدینژاد موضوعی بود که دیروز مورد توجه نمایندگان قرار گرفت. جواد جهانگیرزاده در تذکری اظهار داشت: طی دو روز گذشته به نقل از یکی از اعضای هیاترییسه مجلس، گفته شده که قرار است مجلس مراسمی را برای تجلیل از احمدینژاد برگزار کند در حالی که این موضوع نیازمند استمزاج از نمایندگان مجلس است.
وی افزود: با توجه به رفتارهای آقای احمدینژاد با مجلس به عنوان مهمترین نهاد دموکراتیک کشور که در جهت تضعیف آن داشتهاند بنابراین به نظرم این موضوع به هیچ وجه مورد پذیرش بخش اعظمی از نمایندگان مجلس نیست و طبیعتا با توجه به اینکه این مساله به هویت کلی مجلس برمیگردد، باید از نمایندگان درباره آن سوال شود.
حجتالاسلام ابوترابیفرد در پاسخ گفت: در این ایام هیات رییسه، جلسهای نداشته تا تصمیمی در این زمینه اتخاذ کند و البته اگر هم تصمیمی گرفته میشد به اطلاع نمایندگان میرسید.
نایب ریس مجلس شورای اسلامی در نطق پیش از دستور خود به اتفاقات اخیر در مصر اشاره کرد و گفت: آنچه امروز در کشور مصر مشاهده میشود ثمره سیاست تفرقهافکنانه و اختلافآفرین آمریکاست.
وی افزود: اگر دیروز عالم عالیقدر و مجاهد شیعی را آنگونه به شهادت نمیرساندند امروز شاهد این گونه شکافها و نزاعها در درون جامعه اسلامی نبودیم.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد