20 - 10 - 2020
مجلس بیدار شد؟
گروه سیاسی- نرخ دلار سر به فلک کشیده، خرید خانه و خودرو که هیچ، حتی دیگر خریدهای روزمره یک خانواده نیز سخت شده است. آقایان و خانمهایی که با شعارها معیشتی و اقتصادمحور از مردم رای گرفته و خود را به بهارستان رسانده بودند اما انگار نه انگار. اصلا به روی خود نمیآورند که قرار بود چه کنند و چه وعدههایی داده بودند. نه طرحی، نه حتی نطق و تذکری! نه به وزیر اقتصاد و سایر اعضای تیم اقتصادی دولت کار دارند و نه خودشان در فراکسیونها و کمیتههای تخصصی راهکار ارائه میدهند. آن برنامه اقتصادی چند بندی آقای قالیباف که همان ابتدای کار با آب و تاب از آن تعریف میکردند هم مدتی است که به فراموشی سپرده شده است. آقایان در عوض ید طولایی در حاشیهسازی دارند؛ یک روز با دریافت ودیعه مسکن و مطالبه شاسیبلند. یک روز هم با سفرهای غیرضروری و خانوادگی که شائبه فراموشی وعدهها و افتادن در ورطه منفعتطلبی را تقویت میکند. سفرها و سخنرانیهای احتمالا انتخاباتی آقای رییس را نیز باید به آن افزود. همچنین نباید از تلاشهای لشکر رسانهای طیف راهیافته به مجلس برای تخریب هر چه بیشتر دولت غافل شد.
به طور قطع مشکلات فعلی و اوضاع و احوال اقتصادی مملکت جایی برای دفاع از حسن روحانی و همکارانش در دولت باقی نگذاشته اما این سبب نمیشود که هر کسی از راه رسید نقاب منتقد به چهره زده و دنبال گرفتن ماهی خود از آب گلآلود باشد و رسانهها نیز در مقابل او سکوت کنند. از همین رو است که شاهدیم در روزهای اخیر موجی از انتقاد به مجلس و عملکرد اقتصادی آن به راه افتاده است. فعالان سیاسی در هر دو جریان اصلاحطلب و اصولگرا بر این باورند که بهارستاننشینها در تلاش برای تحقق وعدههای انتخاباتی خود کوتاهی کرده و درگیر سیاسیکاری شدهاند.
محمدباقر قالیباف اما قدری هوشمندتر از همکاران خود در آن قوه است بنابراین زودتر از دیگران از خواب بیدار شده و دریافته که اگر قصد کاندیداتوری و ورود به انتخابات ۱۴۰۰ را دارد، تنها سفر کردن و وعدههایی بزرگتر از توان دستگاه تحت مدیریتش دادن کافی نیست. قالیباف دریافته که باید در این روز سخت کنار مردم ایستاد و اگر شده به صرف همدلی، دل آنان را به دست آورد.
وعده بررسی گرانیها در جلسه روز چهارشنبه مجلس و یا حرفهای دیروز او را نیز باید در همین راستا ارزیابی کرد. رییس مجلس یکشنبه شب در اولین جلسه مشترک بررسی شرایط بازار که به ریاست وی برگزار شده بود تاکید کرد: «پای کار باشیم و مردانه برای منافع مردم تلاش کنیم.»
او رییس کل بانک مرکزی، وزیر اقتصاد، وزیر نفت، وزیر صمت و وزیر جهاد کشاورزی را در تالار آینه مجلس میزبانی کرد و از ضرورت اتخاذ سیاستگذاری مناسب پولی، مالی و تجاری به منظور مدیریت نرخ ارز و تامین ارز کالاهای اساسی تا پایان سال گفت.
قالیباف بر ضرورت رسیدگی به مشکلات معیشتی مردم تاکید کرد و گفت: «متاسفانه اکنون قیمت اقلام اساسی سفره خانوار مانند مرغ و تخم مرغ فراتر از انتظار رشد داشته و این وظیفه ما مسوولان است که نگذاریم فشارهای اقتصادی به بدنه جامعه به ویژه اقشار کمدرآمد منتقل شود. باید با مدیریت صحیح و شایسته نسبت به مدیریت نحوه تخصیص ارز به کالاهای اولویتدار اقدام و درباره ثبت سفارش کالاهای لوکس و یا حتی غیرضروری تجدیدنظر کرد.»
جالب آنکه رییس مجلس در این بین کنایهزنی به دولت را هم از یاد نبرد. او درست در حالی که دولت و حامیانش از تاثیر تحریم و مسائل بیرون بر وضعیت حال حاضر اقتصاد ایران میگویند، راهحل همه مشکلات را در داخل دانست و گفت: «ما در همین وضعیت فعلی میتوانیم با اتخاذ سیاستگذاری شایسته در حوزه مالی، پولی و تجاری از این گردنه عبور کنیم به شرط آنکه همه دست به دست هم دهیم، پای کار باشیم و مردانه برای منافع این مردم تلاش کنیم.»
رییس مجلس بر ضرورت همافزایی و هماهنگی دستگاههای مسوول در حوزه سیاست پولی، مالی و تجاری تاکید کرد و گفت: «در وضعیت فعلی ما باید فرآیند تهاتر کالا را تسهیل کنیم و غل و زنجیر بوروکراسی اداری را از پای کسبوکارها و تجار و بازرگانان باز کنیم.»
او در بخش دیگری از سخنانش نیز سعی کرد سیاستهای مورد انتقاد دولت را یادآور شود و خود را ناجی اقتصاد مملکت نشان دهد بنابراین با انتقاد شدید از نحوه حمایت از واردات کالاهای اساسی با ارز ترجیحی تصریح کرد: «همانطور که در سال ۹۷ با خاصهخرجی ارز ۴۲۰۰ تومانی کشور را دچار چالش کردیم، امروز هم با تخصیص ارز ترجیحی به نام مصرفکننده و به کام دلال، منابع این کشور را هدر میدهیم.»
وی تاکید کرد: «باید زنجیره واردات و تولید کالاهای اساسی به درستی رهگیری شود و هر گونه حمایت از سمت مصرفکننده صورت گیرد. تولید بیش از آنکه به سوبسید نیاز داشته باشد، نیاز دارد که دستگاههای اجرایی پایشان را از گلوی تولید بردارند. به منظور پیگیری و نظارت بر جمعبندیهای مطرحشده در این جلسه، کمیسیونهای مجلس جلسات نظارتی خود را برگزار میکنند و این جلسه مشترک نیز هر ۱۰ روز یکبار برگزار میشود.»
حالا باید دید این جلسات هر ۱۰ روز یکبار اثر مستقیم و ملموسی هم بر حل مشکلات مردم دارد یا مثل جلسات ستاد هماهنگی اقتصادی دولت مکرر و بینتیجه، فقط برگزار میشود. همچنین باید دید که این عصبانیت آقای رییس مجلس از وضعیت نابسامان اقتصادی که عرصه را برای مردم سخت کرده در حد حرف و شعار میماند و سرنوشتی مثل آن برنامه اقتصادی چند بندی دارد یا اینکه در حوزه عملیاتی نیز کاری از پیش میبرد.
این ابهامات به زودی رفع خواهد شد اما به نفع آقای قالیباف است که در کنار این شعارها و وعدهها گرهی هم از مشکلات مردم باز کند چرا که در غیر این صورت با ادامه رویه فعلی در ماههای آتی همین اندک سرمایه اجتماعی و شانس خود را برای ورود و شاید پیروزی در انتخابات از دست خواهد داد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد