6 - 06 - 2024
مجوز نمایش ۲۱۱شیء تاریخی ایران در چین یکساله شد!
ایسنا- با مصوبه جدید هیاتوزیران، ۲۱۱شیء تاریخی ایران به مدت یکسال در چین به نمایش گذاشته میشود. این آثار حدود ۶ماه پیش به پکن منتقل شد و حالا قرار است تا ۶ماه دیگر در چین بماند.
هیاتوزیران در جلسه ۲۲آذرماه سال۱۴۰۲ به پیشنهاد وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی به استناد اصل۱۳۸ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، خروج موقت ۲۱۱شیء آثار تاریخی و ۵اثر بازآفرینیشده، برای برگزاری نمایشگاه در کشور چین به مدت ۶ماه توسط این وزارتخانه و با مسوولیت آن و با رعایت قوانین و مقررات مربوطه، مجاز اعلام کرد و مصوبه آن نیز ۲۵آذرماه با امضای محمد مخبر معاون اول رییسجمهوری فقید ابلاغ شد.
۲۱ دیماه ۱۴۰۲، این آثار تاریخی در موزه ملی پکن در شهر ممنوعه با عنوان «شکوه ایران باستان» به نمایش درآمد. طبق مستندات موجود، دولت چین ۲۱۱شیء تاریخی را ۱۱۴میلیون و ۲۰۵هزار یورو بیمه کرده است و نسبت به حفاظت و نمایش «امانی» آنها تعهد دارد.
طبق اظهارات اولیه مقامات وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی، این نمایشگاه قرار بود تا ۱۱آوریل ۲۰۲۴ برابر با ۲۱فروردینماه ۱۴۰۳ در کاخ موزه پکن
(شهر ممنوعه) برپا شود و پس از آن، این آثار به مدت سهماه در شانگهای به نمایش گذاشته شوند، اما پیگیریهای رسانهای حاکی از آن است که نمایش این آثار در موزه ملی پکن بیشتر از سه ماهِ وعدهدادهشده، ادامه داشته است.
اینک در آستانه برگزاری چهاردهمین انتخابات ریاستجمهوری، عزتالله ضرغامی وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خبر داده که هیاتوزیران دولت سیزدهم مصوبه دیگری برای نمایش این آثار به مدت ۶ماه دیگر در چین، صادر کرده و قرار است از ۲۳خردادماه، ۲۱۱شیء به همراه ۵ شیء بازآفرینیشده در «شانگهای» نمایش داده شود.
ضرغامی چهارشنبه ۱۶خردادماه ۱۴۰۳ در حیاط دولت به خبرنگاران گفت که «6ماه قبل مصوبهای داشتیم برای برگزاری نمایشگاه «شکوه ایران باستان» در موزه ملی پکن، این نمایشگاه با استقبال زیادی مواجه شد و چین از ما درخواست کرد که 6ماه دیگر تمدید کنیم تا در نمایشگاه بزرگ شانگهای هم شرکت کنیم که این موضوع در هیاتوزیران تصویب شد. این نمایشگاه ۲۳خرداد در شانگهای آغاز میشود و از من هم برای حضور در آن دعوت شده است.»
در نمایشگاه «شکوه ایران باستان»، آثاری از موزه ملی ایران در چین به نمایش گذاشته شده که دوره تاریخی از عصر آهن تا دوره صفوی را در برمیگیرد و بیش از ۳هزار سال فرهنگ و هنر ایران را به نمایش گذاشته است.
تکوک زرین هخامنشی به شکل شیر نشسته از همدان، جام زرین مارلیک با نقش اسب شاخدار، آجر لعابدار قلایچی با نقش جانور، پارچ دستهدار نقرهای همدان، جلو تنه شیر تختجمشید از جنس لاجورد، سرمجسمه تختجمشید از خمیر آبی، تکوک زرین هخامنشی، نیمتنه انسانی گچی از حاجیآباد فارس، کاسه شیشهای ساسانی از دیلمان گیلان، بشقاب نقرهای ساسانی و بشقاب پایهدار نقرهای ساسانی با نقش سوارکار، از جمله شاخصترین آثار این نمایشگاه هستند که در کنار مجموعهای از سکهها و زیورآلات طلایی و نقرهای و ظروف شیشهای، برنجی و مسی، پلاکها و مُهرهای مفرغی، تکوکها، تندیسها و مجسمههای سنگی و گِلی، کاشیهای لعابدار و همچنین کتیبههای تختجمشید، «موقت» و «امانی» به چین منتقل شدهاند.
سرستون گاو کاخ آپادانای تختجمشید، نسخه اویغوری از مجموعه شیخ صفیالدین اردبیلی، یک برگ نگارگری از خمسه نظامی و یک ورق نگارگری از سده ۱۶ و ۱۷میلادی، به همراه مجسمه داریوش، پنج شیئی هستند که بازآفرینیشده و مولاژ آنها به نمایش گذاشته شده است.
وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی تاکنون جزئیات بیشتری از جمله چگونگی انتقال این آثار از ایران به چین یا تعهدات و ضمانتهای احتمالی که چین برای نمایش امانی، حفاظت و بازگشت این آثار داده یا شهرهای دیگری که قرار است این آثار در آنجا نیز به نمایش گذاشته شود، ارائه نکرده است.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد