3 - 12 - 2022
محرکی کوچک برای بحرانی بزرگ
زهرا رحیمی- زمانی که بحران بدهی ناحیه یورو از یونان آغاز شد، مرکل و سارکوزی متعهد شدند تمام مشکلات را حل کنند. صدراعظم آلمان با حمایت رییسجمهور وقت فرانسه برنامههایی را برای بهبود اقتصاد اروپا ارایه داد که تاکنون نتوانسته کمک چندانی به این قاره کند. در بحبوحه چ نین بحرانی بود که انتخابات فرانسه، یار دیرین مرکل در تمام نشستهای اقتصادی را از وی گرفت. فرانسوا اولاند در حالی پست خود را به عنوان رییسجمهور جدید فرانسه تحویل گرفت که در اکثر کمپینهای انتخاباتی خود سیاستهای مرکل را مورد انتقاد قرار داده بود.
شرایط در اروپا بحرانی است؛ مشکلاتی که قرار بود در یونان حل شود به ایرلند و پرتغال سرایت کرد و اقتصادی مانند اسپانیا را به دریافت بسته کمکی واداشت. در چنین شرایطی اختلاف دیدگاه سران آلمان و فرانسه که روزی خود را از ناجیان اروپا میدانستند به یکی از مشکلات منطقه یورو تبدیل شده است. ماریو مونتی، نخستوزیر ایتالیا که کشورش به گفته بسیاری از کارشناسان پس از اسپانیا مجبور به دریافت بسته کمکی خواهد شد، تلاش دارد که از تیرگی روابط آلمان و فرانسه بکاهد و در همین راستا نیز به عنوان میانجی میان این دو دولت بزرگ اروپایی نشست رم را برگزار کرد.
ماریانو راخوی، نخستوزیر اسپانیا به عنوان کشوری که اقتصاد خود را در معرض خطر میبیند در این نشست شرکت کرد. انتظار میرود این کشور در نشست آتی اتحادیه اروپا که طی روزهای هفتم و هشتم تیرماه در بروکسل برگزار میشود رسما برای نجات بانکهایش حدود ۶۲ میلیارد یورو کمک مالی طلب کند. سران کشورهای آلمان، ایتالیا، فرانسه و اسپانیا تنها یک هفته مانده به نشست بروکسل در رم گردهم آمدند. طی این نشست در حالی در مورد کمک ۱۳۰ میلیارد یورویی برای احیای اقتصادی منطقه یورو توافق کردند که تمام تلاشهای رهبران ایتالیا، فرانسه و اسپانیا برای ترغیب مرکل به پذیرش برنامه انتشار اوراق قرضه مشترک منطقه یورو یا استفاده انعطافپذیرتر از صندوقهای کمک مالی، بینتیجه ماند. اولاند که هیچگاه مانند نیکولا سارکوزی، رییسجمهور سابق این کشور از سیاستهای اقتصادی مرکل حمایت نخواهد کرد با ابراز ناراحتی از مخالفت برلین گفت: نباید ایجاد اوراق قرضه مشترک یورو ۱۰ سال زمان ببرد. پیش از اینکه موسسات اتحادیه اروپا را با بحران بیشتری رها کنیم، نیازمند همکاری بیشتر میان دولتها هستیم. مونتی پس از این نشست در کنفرانسی رسانهای گفت که بسته حمایتی اروپا ۱۳۰ میلیارد یورو خواهد بود. مونتی همچنین افزود که شرکتکنندگان در این نشست در مورد افزایش رشد اقتصادی، سرمایهگذاری، اشتغالزایی و ایجاد فضای رقابتی در اروپا به توافق رسیدند. وی تاکید کرد: تمام توان خود را برای ایجاد ثبات در نظام اقتصادی به منظور حمایت از سرمایهگذاران و رشد اشتغال به کار خواهد گرفت. آنگلا مرکل در این نشست رسانهای گفت: همکاری بازارهای مالی در قبول هزینههای مقابله با بحرانهای مالی و اقتصادی کنونی بهقدر کافی نبوده است.
این در حالی است که حتی کریستین لاگارد، رییس صندوق بینالمللی پول نیز از دولت آلمان خواسته تا با اعطای کمک مالی مستقیم به دولتهای اروپایی به بانکهای بحرانزده منطقه یورو موافقت کند. مرکل به شدت مخالف کمک مالی مستقیم دولتهای اروپایی به بانکهای بحرانزده منطقه یورو است. لاگارد هشدار داد که ادامه بحران مالی و بانکی در منطقه یورو به شدت اتحاد و اقتدار کشورهای اروپایی را تهدید میکند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد