14 - 04 - 2020
مخالفت اردوغان با کنارهگیری وزیر کشور
اعلام ناگهانی منع تردد میلیونها شهروند ترکیه را غافلگیر کرد. در سایه افزایش انتقادها وزیر کشور استعفا کرد. مردم از عملکرد دولت در امر مقابله با شیوع کرونا ناراضی هستند. اردوغان با استعفای وزیر کشور مخالفت کرده است. اجرای سیاست منع تردد بدون اطلاع قبلی از سوی دولت ترکیه اعلام شد و همین موضوع مردم این کشور را غافلگیر کرد.
در واپسین ساعات جمعه گذشته دولت در ۳۱ شهر این کشور محدودیت تردد قائل شد. تصمیمی که قرار بود از روز شنبه ۱۱ آوریل اجرا شود. شهروندان ترکیه تنها دو ساعت فرصت داشتند تا خود را برای این تصمیم آماده کنند. در همین رابطه هزاران نفر از شهروندان ترکیه به فروشگاهها و سوپرمارکتها هجوم بردند تا نیازهای اولیه خود را تامین کنند اما همین موضوع باعث ایجاد هرجومرج در کشور شد. این اوضاع آشفته تا نیمهشب ادامه داشت.
سلیمان سویلو، وزیر کشور ترکیه پس از بروز این وضعیت آشفته در کانون انتقادهای گسترده مردم قرار گرفت. او پس از آن کنارهگیری خود از مقامش را اعلام کرد و گفت: من از پست خودم به عنوان وزیر کشور استعفا میدهم. وزیر کشور ترکیه تصریح کرد که انجام وظیفه در این پست برای او غرورآفرین بوده است. او گفت: امیدوارم مردم ترکیه که من هیچگاه نمیخواستم آسیبی به آنها برسد و همچنین رییسجمهوری ترکیه که من تا پایان زندگی خود به او وفادار خواهم ماند، مرا ببخشند.
محدودیت تردد
سلیمان سویلو، وزیر کشور ترکیه شامگاه جمعه گذشته اعلام کرده بود سیاست منع تردد در ۳۱ شهر این کشور و از جمله در آنکارا و استانبول اجرا خواهد شد. او افزوده بود که سیاست منع تردد از دو ساعت دیگر و به مدت ۴۸ ساعت اجرا خواهد شد. وزیر کشور اعلام کرده بود که دلیلی برای نگرانی وجود ندارد و او این سیاست را به توصیه اردوغان اجرا کرده است.
این در حالی است که سلیمان سویلو یکشنبه گذشته همه مسوولیتهای مربوط به اعلام یکباره سیاست منع تردد را شخصا متقبل شد. منتقدان بر این باور بودند که اعلام یکباره این سیاست جان شهروندان را به مخاطره افکنده است. به باور کمال قلیچداراوغلو، رهبر بزرگترین جریان اپوزیسیون ترکیه سویلو به تنهایی چنین تصمیمی را اتخاذ نکرده است. او گفت که اعلام کنارهگیری سلیمان سویلو برای نجات اردوغان صورت گرفته است.
رجب طیباردوغان، رییسجمهوری ترکیه غروب گذشته رسما با درخواست کنارهگیری سلیمان سویلو مخالفت کرد. سلیمان سویلو چند هفته پس از کودتای نافرجام ژوئیه سال ۲۰۱۶ هدایت وزارت کشور ترکیه را برعهده گرفته بود. پس از آن به دستور او موج دستگیریهای گسترده در ترکیه به راه افتاد.
کرونا در ترکیه
در ترکیه بر اساس آمار رسمی اعلام شده حدود ۵۷ هزار نفر به ویروس جدید کرونا مبتلا شده و تاکنون بیش از سه هزار نفر در اثر ابتلا به بیماری کووید ۱۹ جان خود را از دست دادهاند.
فخرالدین قوجا، وزیر بهداشت ترکیه روز یکشنبه گفت: در ۲۴ ساعت گذشته ۴۷۸۹ نفر به مبتلایان به ویروس کرونا ملحق شدند. او همچنین از مرگ ۹۷ نفر دیگر خبر داد که با فوت این تعداد، آمار جانباختگان به ۱۱۹۸ نفر رسیده است. قوجا افزود: تعداد افرادی که از این بیماری بهبود یافتند به ۳۴۴۶ نفر رسید. او اظهار کرد که در ۲۴ ساعت گذشته ۳۵ هزار و ۷۲۰ نفر معاینه شدند.
بسته اقتصادی برای مبارزه با کرونا
یکی از مهمترین چالشهای دولت اردوغان برای کنترل ویروس کرونا در ترکیه موضوع چند و چون تامین معاش و هزینه زندگی طبقه فقیر و مستمند است که ظاهرا طبقه کمجمعیتی هم نیست. در همین رابطه برات آلبایراک وزیر اقتصاد و خزانهداری ترکیه گفت: دامنه کمکهای مالی نقدی دولت آنکارا در چارچوب بحران کرونا به ۴/۴ میلیون خانوار گسترش مییابد.
آلبایراک در صفحه توئیتر خود با اشاره به کمکهای دولت آنکارا برای اقشار کمدرآمد جامعه که به دلیل بحران کرونا دچار مشکل شدهاند، گفت: کمکهای نقدی دولت به خانوارهای کمدرآمد که پیش از این اعلام شده بود ۲/۱ میلیون خانوار خواهد بود به ۴/۴ میلیون خانوار افزایش یافته است.
آلبایراک با تاکید بر اینکه هدف اصلی دولت از دست ندادن فرصتهای شغلی افراد است، گفت: با مصوبه ریاستجمهوری از یازدهم ماه مارس (۲۱ اسفند ۹۸) تا سه ماه اخراج افراد از شغلهایشان ممنوع اعلام شده و این دولت در این بازه زمانی از کارفرمایان حمایتهای مالی به عمل میآورد و تاکنون بیش از ۲۰۰ هزار شرکت و محل کار با بیش از دو میلیون شاغل برای استفاده از کمکهای مالی مراجعه کردهاند که بیش از یکسوم از درخواستهای مراجعان تاکنون تایید و پرداخت شده است.
به گفته آلبایراک، دولت در این دوره به شاغلانی که به آنان مرخصی بدون حقوق داده شده ماهانه هزار و ۱۷۰ لیر کمک نقدی میدهد.
آلبایراک با اشاره به اینکه ۲۹۰ هزار و ۳۵ صنف ترکیه برای دریافت وام ۲۵ هزار لیری تخصیصی برای هر صنف مراجعه کردهاند گفت: تقاضاهای ۱۶۳ هزار و ۴۵۰ تاکنون قبول شده و بیش از چهار میلیارد و ۷۳ میلیون لیر وام تخصیص یافته است.
به گفته آلبایراک تاکنون ۷۲ هزار و ۸۴ اصناف نیز برای دریافت کارتهای بانکی به میزان ۲۵ هزار لیر اعتبار کارتی مراجعه کردهاند که تقاضای ۶۶ هزار و ۹۱۰ هزار نفر قبول و مبلغ ۱/۵ میلیارد لیر ترک بدین طریق در اختیار اصناف قرار داده شده است.
او اضافه کرد: تاکنون و بعد از شیوع بحران کرونا در ترکیه چهار میلیون و ۲۰۰ هزار تبعه ترکیه نیز برای دریافت وام مراجعه کردهاند که تقاضای ۲۵۰ هزار نفر تا روز جمعه رسیدگی و قبول و ۱/۵ میلیارد لیر به این عده تخصیص یافته است.وزیر خزانهداری ترکیه با اشاره به اینکه کارکنان بانکها حتی در روزهای آخر هفته و تعطیل نیز برای به ثمر رساندن درخواستها تلاش میکنند افزود: در کوتاهترین زمان ممکن به تمامی درخواستها پاسخ داده خواهد شد. به گفته آلبایراک برای شرکتهای مختلف تاکنون ۲۹ میلیارد و ۵۵۸ میلیون لیر ترک وام تخصیص یافته است و ۹۶ درصد شرکتهای یادشده جزو شرکتهای کوچک و متوسط هستند.
به گفته وزیر اقتصاد ترکیه بانکهای دولتی تاکنون ۲۰ میلیارد و ۵۸۵ لیر ترک وامهای شرکتها و قریب به ۲۰ میلیارد لیر ترک وامهای مختلف اشخاص حقیقی شامل وامهایی منزل، اتومبیل و دیگر وامها و نیز سررسید کارتهای اعتباری آنان را به تعویق انداختهاند. آلبایراک از بانکهای خصوصی نیز درخواست کرد که بانکهای دولتی را در این زمینهها سرمشق بگیرند و در این دوران حساس در کنار مردم باشند. لازم به ذکر است دولت آنکارا در هفتههای گذشته اعلام کرد یک بسته اقتصادی به میزان ۱۰۰ میلیارد لیر ترک (حدود ۱۵ میلیارد دلار) برای مبارزه با تبعات اقتصادی کرونا را به مورد اجرا خواهد گذاشت.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد