20 - 12 - 2022
مخالفت تلویحی هند با کاهش واردات نفت از ایران
گروه بینالملل- طرفین مذاکره: وزیر امور خارجه آمریکا، نخستوزیر هند؛ موضوع مذاکرات: روابط هستهای، تروریسم، موقعیت افغانستان و پاکستان، ایران و مسایل امنیتی. محل مذاکرات: هند. هدف اصلی: کاهش روابط نفتی ایران و هند در راستای اعمال فشار به منظور متوقف کردن برنامه هستهای ایران. این اوج رایزنیهای آمریکا برای افزایش فشار بر بخش انرژی ایران بود، وزیر امورخارجه خود را راهی هند کردند تا در دیداری حضوری، آشکارا خواستار قطع واردات نفت ایران از سوی هند شوند اما نخستوزیر این کشور در پاسخ کلینتون اعلام کرد که خواستار تضمین تامین انرژی و نفت کشورش است.
هیلاری کلینتون در پی سفر سه روزه خود، صبح روز سهشنبه در حالی در کنفرانس خبری خود پالایشگاههای هندی را به دلیل کاهش واردات نفت از ایران مورد تشویق و تحسین قرار داد که خبرگزاری شینهوا به نقل از رسانههای هندی اعلام کرد: مانموهان سینگ، نخستوزیر هند در دیدار با کلینتون اظهار داشته هند نسبت به تکثیر سلاحهای هستهای در جهان متعهد است اما میخواهد تامین انرژی و نفت این کشور نیز تضمین شده باشد. شینهوا این پاسخ را آشکارا به معنی ادامه واردات نفت از ایران دانسته است.
براساس این گزارش، دیدار و گفتوگوی ۸۰ دقیقهای کلینتون و مانموهان سینگ بر موضع هند در مورد منع تکثیر تسلیحات هستهای و رویکرد این کشور بر واردات نفت از ایران متمرکز بود. ضمن اینکه اس ام کریشنا، وزیر خارجه هند نیز در دیدار روز گذشته خود با کلینتون گفت: ایران همچنان یک کشور کلیدی در تامین انرژی ما باقی میماند.
وی با اشاره به مذاکرات پیشروی گروه ۱+۵ با ایران خواستار شفافسازی در مورد برنامه صلحآمیز هستهای این کشور شد.
وزیر خارجه آمریکا نیز با طرح این ادعا که فشارهای اقتصادی از جمله عوامل بازگشت ایران به مذاکرات هستهای است، بر لزوم تداوم این فشارها تا دستیابی به نتیجه مطلوب تاکید کرد.
کلینتون همچنین از طرف هندی خواست با کاهش خرید نفت خود از ایران، واشنگتن را در عملی کردن تحریمهای اقتصادی یاری کند. دولت آمریکا تهدید کرده در صورت همراهی نکردن هند با این طرح، تحریمهای خود را شامل این کشور نیز میکند.
براساس قانون جدید آمریکا، مشتریان نفت ایران باید برای معافیت از تحریمهای آمریکا خرید نفت از ایران را تا میزان مشخصی کاهش دهند. تعدادی از کشورهای اروپایی به همراه ژاپن تاکنون به دلیل کاهش قابلملاحظه واردات نفت خود از ایران از این معافیت بهرهمند شدهاند. هند به همراه چین، کره جنوبی، ترکیه و آفریقایجنوبی چنین معافیتی را دریافت نکردهاند.
کلینتون در سخنرانی خود در کلکته، هند را ملزم به کاهش واردات نفت از ایران و جایگزینی آن با نفت کشورهای دیگر کرده بود اما در این دیدار بر کاهش خرید نفت از ایران توسط هند تاکید نکرد و احتمالا این موضوع را به فرستاده ویژه آمریکا که قرار است اواخر ماه جاری به هند سفر کند، واگذار کرده است.
وی همچنین گفت که آمریکا ظرف دو ماه آینده درباره معافیت هند از تحریمهای آمریکا در خصوص ایران تصمیم خواهد گرفت، این در حالی است که بلومبرگ به نقل از منابع آگاه هندی اعلام کرد دهلی نو به واشنگتن وعده داده واردات نفت از ایران را طی یک سال آینده ۲۰ درصد کاهش دهد.
براساس این گزارش، سومین واردکننده نفت آسیا واردات خود از ایران را از ۵/۱۷ میلیون بشکه در روز به ۱۴ میلیون بشکه در روز تا ۱۲ ماه آینده کاهش خواهد داد.
دو نفر از مقامات پالایشگاهی و دو دیپلمات هندی گفتند: واردات نفت از ایران ۱۰ درصد واردات نفت این کشور را تشکیل میدهد و این رقم تا سال ۲۰۱۳ به هفت درصد خواهد رسید.
کلینتون روز گذشته در کلکته در میان دانشجویان و رهبران اجتماعی گفت: هند مطمئنا در تلاش برای کاهش خرید نفت از ایران است و ما امیدواریم که بیشتر تلاش کند.
وی افزود: آمریکا معتقد است تولید کافی نفت از سوی عربستان، عراق و دیگر کشورهای حاشیه خلیجفارس برای مشتریان ایران به منظور یافتن جایگزین وجود دارد.
این در حالی است که کارشناسان بینالمللی بر این اعتقادند که عربستان توانایی جایگزینی نفت ایران را ندارد و نمیتواند جایگزینی برای ایران باشد، همچنین نفت عربستان نسبت به نفت خام ایران از کیفیت کمتری برخوردار است.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد