30 - 11 - 2022
مخالفت شورای پول و اعتبار با افزایش نرخ سود بانکی
گروه اقتصاد – وزیر اقتصاد روز گذشته به روایتی تازه از اقتصاد ایران پرداخت که برای فعالان اقتصادی کمی عجیب بود.
شمسالدین حسینی اعلام کرد که حجم سپردههای بانکی ۲۷ درصد رشد داشته است، درحالی که گزارش قبلی بانک مرکزی از رشد ۱۱ درصدی سپردههای بانکی خبر میداد. در همین زمینه اعلام شده بود که ریسک پرداخت وام در سیستم بانکی کشور به ۱۷ درصد و میزان مطالبات سیستم بانکی هم به ۸۰ هزار میلیارد تومان رسیده است در حالی که سپردهگذاری پنج ساله در بانکها تنها با سود ۲۰ درصدی همراه است.
از سوی دیگر با رشد ۵۹ درصدی علاقهمندی شهروندان به سرمایهگذاری در بازار ملک و رشد ۱۲۰ درصدی سرمایهگذاری در بازار ارز و طلا، تغییر جهت سرمایهها به سمت بانکها قدری عجیب به نظر میرسد. بررسی این آمارها نشان میدهد، گفتههای وزیر اقتصاد با واقعیتهای اقتصاد ایران سازگار نیست.
بر همین اساس سخنگوی اقتصادی دولت روز گذشته در جمع خبرنگاران با اشاره به تحریمهای نظام بانکی و در راس آنها بانک مرکزی گفت: مردم باوجود فشارها به سیستم بانکی اعتماد کردهاند و حجم سپردههای بانکی در ۱۱ ماهه ابتدای سال ۹۱ بالغ بر ۲۷ درصد رشد داشته و همچنان فشار روی سیستم بانکی زیاد است.
وزیر امور اقتصادی و دارایی ادامه داد: در پایان بهمنماه سال ۹۱ نسبت به مصارف و منابع بانکها در دسترس بوده، این در حالی است که از یک طرف فعالان اقتصادی و بنگاههای اقتصادی احساس کمبود نقدینگی دارند و تقاضا برای وجوه بانکی بالاست و از سوی دیگر، وقتی به نرخ رشد نقدینگی در سطح کلان توجه میکنیم، مشاهده میشود که این نرخ رشد بالاست. باوجود رشد نقدینگی، نیاز مالی بنگاهها پوشش داده نمیشود و این تناقضی است که تاکنون خواستهایم در یک چارچوب بسته آن را حل کنیم که نتیجهای نداشته و آن اینکه با دو سیاست پولی و مالی خواستهایم تامین نقدینگی کنیم.سخنگوی اقتصادی دولت در بخش دیگر از سخنان خود با بیان اینکه دولت قصد تغییر سیاستهای ارزی در سال ۹۲ را ندارد، گفت: عموم اعضای شورای پول و اعتبار اخیرا به این جمعبندی رسیدهاند که نیازی به تغییر نرخ سود بانکی در سال ۹۲ نیست.
وی در مورد نرخ سود بانکی نیز گفت: سالهای قبل بسته سیاستی در نظر گرفته شده و یک ساله اجرایی میشد اما ما امسال بسته سیاستی نظارتی برای سال ۹۲ نداریم و همان بسته قبلی ملاک عمل ما خواهد بود و تا زمانی که لازم نباشد تغییری در نرخ سود بانکی ایجاد نخواهیم کرد. حسینی افزود: جمعبندی جلسهای که اعضای شورای پول و اعتبار داشتند این بود که نیازی به تغییر بسته سیاستی و نرخ سود بانکی نیست.
وزیر اقتصاد در کجا سرمایهگذاری میکند؟
حسینی در پاسخ به این سوال که اگر ۵۰ میلیون تومان پول نقد داشتید در کدامیک از بازارهای بورس، سکه یا ارز سرمایهگذاری میکردید، گفت: در حال حاضر ۵۰ میلیون تومان پول نقد دارم اما بنا به دلایلی در بازار سرمایه سرمایهگذاری نمیکنم. حتی اطلاعات مربوط به بازار سرمایه و اینکه چه سهامهای خوبی قرار است عرضه شود نیز دارم اما برای اینکه از این اطلاعات نهانی استفاده نکنم، در این بازار سرمایهگذاری نمیکنم.
سیاستهای ارزی تغییر نمیکند
وزیر اقتصاد با تاکید بر اینکه به هیچ وجه قصد تغییر سیاستهای ارزی را در سالجاری نداریم، گفت: فعلا روال گذشته در بازار ارز دنبال میشود اما چنانچه براساس قانون بودجه ۹۲ تغییرات جدیدی قرار باشد، اتفاق بیفتد اقدام خواهیم کرد.
وی در پاسخ به سوال دیگری در مورد پیشنهادش به کمیسیون تلفیق مجلس در مورد نحوه تصویب لایحه بودجه ۹۲ گفت: کمیسیون تلفیق کاهشی بر درآمدهای هدفمندی یارانهها انجام داده است، بر این اساس منابع و ورودی سازمان هدفمندی کاهش مییابد بنابراین اجرای برنامهها در این بخشها با ارقام مورد نظر کمیسیون تلفیق امکانپذیر نیست.
حسینی به نمایندگان کمیسیون تلفیق مجلس پیشنهاد کرد آن چیزی را که در لایحه بودجه ۹۲ آمده به تصویب برسانند که در عمل امکانپذیر باشد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد