8 - 02 - 2023
مدیریت دولتی باقی میماند
صندوقهایی با واحدهای کمتر از یک درصد برای هواداران
آخرین وضعیت واگذاری باشگاههای استقلال و پرسپولیس از واگذاری بسیار خرد سهام آنها به هواداران و پیشکسوتان و باقی ماندن مالکیت دولت در این باشگاهها حکایت دارد.
به گزارش ایسنا، در حالی که مسوولان سازمان خصوصیسازی از اعلام اظهارنظر رسمی در خصوص سرانجام و جزییات واگذاری سهام باشگاههای استقلال و پرسپولیس خودداری میکنند که بررسیها از واگذاری دو باشگاه ورزشی نشان میدهد که با وجود اعلام زیانده بودن این باشگاهها و اشکالات فراوان در صورتهای مالی آنها هنوز ایراد صورتهای مالی به قوت خود باقی است و حتی حسابرس و بازرس قانونی برای رسیدگی به صورتهای مالی در این باشگاهها وجود ندارد به طوری که صورتهای مالی سال ۸۹ این باشگاهها حسابرسی نشده و صورتهای مالی آنها بدون امضاست.
همچنین با وجود اینکه در گذشته قرار بود صددرصد سهام باشگاههای ورزشی به طور کامل واگذار شود که هیات وزیران در جلسه ششم مهرماه از تغییر در ترکیب واگذاری باشگاهها خبر داد و اعلام کرد که قرار است ۲۰ درصد سهام استقلال و پرسپولیس در دست دولت باقی بماند و ۸۰ درصد آن واگذار شود.
به این ترتیب هیات دولت در جلسه شش مهرماه امسال به استناد اصل «۱۳۸» قانون اساسی با توجه به تشکیل وزارت ورزش و جوانان و ضرورت حفظ سهم بخشدولتی در ورزش، تصویب کرد که شرکت توسعه و نگهداری اماکن ورزشی و باشگاههای فرهنگی ورزشی پیروزی و استقلال از گروه یک بنگاهها و فعالیتهای اقتصادی موضوع ماده «۲» قانون اجرای سیاستهای کلی اصل «۴۴» قانون اساسی به گروه ۲ منتقل شوند.
در این مصوبه که از سوی معاون اول رییسجمهور ابلاغ شده، گفته شده است که:براساس قانون اجرای سیاستهای کلی اصل «۴۴» قانون اساسی، دولت مکلف است ۸۰ درصد از ارزش مجموع سهام بنگاههای دولتی در هر فعالیت مشمول گروه ۲ ماده «۲» این قانون را به بخشهای خصوصی، تعاونی و عمومی غیردولتی واگذار کند. براین اساس ۸۰ درصد از سهام باشگاههای پرسپولیس و استقلال نیز واگذار خواهد شد.
انتقال واگذاری سهام باشگاههای استقلال و پرسپولیس از گروه یک به گروه ۲ پس از گذشت دو سال از مطرح شدن واگذاری و تغییر در ترکیب واگذاری آنها نشان میدهد که به دلیل مسایل سیاسی و امنیتی که باشگاهها دارند دولت قصد دارد سهام سرخابی را تحت حاکمیت خود نگه دارد.
نامه پیشکسوتان به رییسجمهور
یک منبع آگاه در امر واگذاری سهام باشگاهها در تشریح آخرین وضعیت واگذاری باشگاهها از نامه پیشکسوتان به رییسجمهور خبر داد و گفت: اخیرا پیشکسوتان پرسپولیس نامهای به رییسجمهور ارسال کرده و خواستار آن شدهاند که ۵۱ درصد سهام پرسپولیس به آنها واگذار شود و ۴۹ درصد در دست دولت باقی بماند که رییسجمهور نیز از وزیر اقتصاد درخواست کرد تا در صورت امکان اقدامات لازم را انجام دهد.
این مقام آگاه با بیان اینکه مشکل این باشگاهها تشکیل مجمع است از انتخاب اعضای مجمع باشگاه استقلال خبر داد و گفت: به دلیل ایراد فیفا مبنی بر نداشتن مجمع باشگاه استقلال و پرسپولیس اخیرا مجمع استقلال تشکیل واعضای این مجمع انتخاب شدند.
وی ادامه داد: در این جلسه وزیر اقتصاد، وزیر ورزش، رییس اتاق بازرگانی ایران، رییس سازمان خصوصیسازی و ابوالحسنی به عنوان اعضای مجمع انتخاب شدند تا فیفا به نداشتن مجمع ایراد نگیرد.
پیگیریها از نحوه واگذاری۸۰ درصد سهام استقلال و پرسپولیس نشان میدهد که دولت قصد دارد با در اختیار قرار دادن ۲۰ درصد سهام سرخابیها نزد خود، مابقی سهام استقلال و پرسپولیس را به صورت بسیار خرد به فروش برساند تا کسی مالک اصلی باشگاه نشود که برای این کار نیز برنامهریزیهایی صورت گرفته است.
ادامه مالکیت دولتی سرخابیها
به این ترتیب قرار است برای پیشکسوتان و طرفداران صندوقهای سرمایهگذاری با واحدهایی بسیار خرد و کمتر از یک درصد ایجاد شود تا این صندوقها سهام باشگاهها را در زمان واگذاری خریداری کنند. با این تصمیم واگذاری باشگاههای پرطرفدار استقلال و پرسپولیس نیز به سرنوشت سایر شرکتهای واگذار شده دچار میشود که تنها نام واگذاری به بخش خصوصی را یدک میکشند و مالکیت اصلی آن همچنان در اختیار دولت باقی میماند زیرا با وجود واگذاری ۸۰ درصد باشگاهها به صورت بسیار خرد، مدیریت آنها همانند گذشته دولتی اداره میشود البته اگر با دید مثبت به این تصمیمگیری نگاه شود میتوان گفت که به دلیل حساسیتهای اجتماعی که بر تیمهای استقلال و پرسپولیس حاکم است دولت قصد دارد طوری مدیریت کند تا از تنشهای اجتماعی موجود در باشگاهها بکاهد ولی این موضوع نباید اصل اجرای اصل «۴۴» و واگذاری مدیریت و مالکیت را زیرسوال ببرد.
هنوز جلسهای برای واگذاری تشکیل نشده
دیگر پیگیریها حاکی از آن است که با وجود اعلام هیات دولت مبنی بر واگذاری ۸۰ درصد سهام باشگاهها و مشخص شدن وزیر ورزش ولی هنوز جلسه جدی برای واگذاری سهام سرخابیها تشکیل نشده است و بورس و فرابورس نیز زیر بار واگذاری این شرکتها با ساختارهای فعلی نمیروند و اگر سهام استقلال و پرسپولیس بخواهد با شرایط فعلی واگذار شود باید تنها از طریق بازار پایه فرابورس به فروش برسد که با این شرایط میتوان امیدوار بود که سهام باشگاههای استقلال و پرسپولیس تا پایان سال از طریق بازار پایه فرابورس واگذار شود.
همچنین در حالی که سازمان خصوصیسازی در تابستان امسال قیمتگذاری سهام باشگاهها را تنها براساس ارزش برند آنها انجام داد و این قیمتگذاری واکنشهای زیادی را در جامعه ورزش برانگیخت، مقرر شد که قیمتگذاری سهام استقلال و پرسپولیس براساس سرمایه و صورتهای مالی انجام شود که تاکنون قیمتگذاری سهام آنها توسط شرکتهای تامین سرمایه انجام نشده است و اگر قرار باشد با همان قیمت گذشته واگذار شود، تنها راه آن واگذاری آنها در بازار پایه فرابورس است.
براساس این گزارش، قیمتگذاری سهام دو باشگاه ورزشی در مرداد ماه انجام شد و سازمان خصوصیسازی به کمک موسسه هوشمند تدبیر که گفته میشود در ارزشگذاری برند تخصص دارد بر اساس ارزش برند باشگاه استقلال را ۴۲ و باشگاه پرسپولیس را ۴۵ میلیارد تومان قیمتگذاری کرد که این قیمتگذاری تنها براساس برند دو باشگاه صورت گرفت و صورتهای مالی این دو باشگاه در قیمتگذاری لحاظ نشد، این در حالی است که در ارزشگذاری هر شرکتی صورتهای مالی آن از اهمیت ویژهای برخوردار است ولی به دلیل زیانده بودن استقلال و پرسپولیس تنها برند دو باشگاه مورد توجه ارزشگذاران قرار گرفته است.
به این ترتیب با مشخص شدن وزیر ورزش و جوانان و تصمیم جدید هیات دولت مبنی بر واگذاری۸۰ درصد سهام استقلال و پرسپولیس هنوز هیچ جلسه رسمی با بورس و فرابورس برای سرنوشت واگذاریها برگزار نشده است بنابراین همچنان زمان و نحوه واگذاری سرخابیهای تهران نامعلوم است.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد