25 - 12 - 2022
مدیریت کارآمد تحریم را بیاثر میکند
وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت درحالی که دشمنان جمهوری اسلامی به خیال واهی خود بر آن هستند تا با تحریمهای به اصطلاح فلجکننده به کشورمان آسیب برسانند اما در درون همین تحریمها فرصتهای فزاینده اقتصادی نهفته است.
به گزارش شاتا، وزیر صنعت، معدن و تجارت در شصت و سومین اجلاس عمومی شورای عالی استانها بیان کرد: آنها میگفتند تحریم ما را فلج میکند اما بیشتر سلسله اعصاب سیستم تصمیمگیری آنها فلج شد و ملت ایران مثل همیشه با رهبری خردمندانه مقام معظم رهبری این راه سخت را با عزت طی خواهد کرد.
غضنفری ادامه داد: تحریمکنندگان تلاشهای بسیاری را به خرج میدهند تا با بهکارگیری شیوههای جدید تحریمی اقتصاد و تجارت جمهوری اسلامی ایران را هدف قرار داده و با مشکلات بسیاری مواجه سازند اما به طور قطع در تحقق اهداف خود هرگز موفق نخواهند شد.
وی با تاکید بر اینکه هدف تحریمها این است که اقتصاد نتواند حرکت درست خود را طی کند، گرانی کالا، کمبود تولید، کاهش سرمایهگذاری و آنچه آنها نام آن را تحریمهای فلجکننده گذاشتهاند، محقق شود، افزود: تحریمکنندگان به دنبال کاهش توان اقتصادی کشور و از دست رفتن فرصتها هستند و ما باید عکس این عمل کنیم.
وزیر صنعت، معدن و تجارت عنوان کرد: با وجود اینکه جابهجایی پول و کالا سختتر شده اما در حال حاضر وضعیت استراتژیک کالاهای اساسی در مقایسه با سال گذشته بسیار بهتر شده است و نشان میدهد از زمانی که فعالیتهای اقتصادی اولویتگذاری شده با کنش و واکنش تحریمها بهتر آشنا شدهایم، چگونگی آنها را بهتر درک کردهایم و عملکردمان خیلی بهتر است.
وی سپس افزود: در سایر حوزهها فرصتهای زیادی در دل تحریمها وجود دارد که به شکلگیری اقتصاد غیرمتکی به نفت کمک میکند در حال حاضر بودجه دولت تقریبا به آن سمت میرود که به نفت متکی نباشد.
وزیر صنعت، معدن و تجارت در ادامه، تحریمهای اعمالی علیه ایران را به پنج دوره تقسیم کرد و گفت: نخست در دوره گروگانگیری در فاصله سالهای ۱۹۷۹ تا ۱۹۸۱ میلادی بود و پس از آن دوره جنگ ایران و عراق به سالهای ۱۹۸۸ تا ۱۹۸۱، دوره بازسازی (پس از جنگ) ۱۹۸۹-۱۹۹۲، دوره رییسجمهوری کلینتون تحت عنوان مهار دوجانبه به سالهای ۱۹۹۳ تا ۲۰۰۰۱ این تحریمها اعمال شده است.
غضنفری با بیان اینکه درسال ۱۳۸۵ تحریمها وارد وضعیت جدیدی شد به نحوی که تحریمهای نسل اول تغییر رویه داده و تحریمهای نسل دوم هوشمندانه برنامهریزی شده، عنوان کرد: آنها کل اقتصاد ایران را نشانه رفتهاند و هرچند ماه یکبار نیز تحریم جدیدی را علیه ایران به تصویب میرسانند اما تجربه بیش از ۳۰ سال استقلال نشان داده که آنها به جایی نخواهند رسید.
آثار مثبت تحریمها
وی در عین حال تاکید کرد: نتایج رفتارهای ناجوانمردانه علیه جمهوری اسلامی ایران، توجه بیشتر به خودکفایی و خوداتکایی، بالفعل شدن توان بالقوه مدیران و کارشناسان، خروج از وابستگی پیشرفت علوم و فنون، یافتن شرکای جدید و ایجاد بلوکهای منطقهای و شکلدهی نظم یا سامانه جدید اقتصادی- اجتماعی را از جنبههای مثبت تحریمها بوده است.
وزیر صنعت، معدن و تجارت در ادامه گفت: با توجه به تجمیع توان تحریم کشورهای غربی طی چهارماه اول سال ۹۱ و همزمانی تحریمهای بانکی، نفتی، بیمهای و کالایی میتوان ادعا کرد که آنها وارد فاز جدیدی از تحریمها تحت عنوان جنگ اقتصادی شدند اما آخرین حربههای آنها نیز کارساز نشد.
از نظر وی، محدودیتها و تحریمها درهای جدیدی را به سوی تجارت و اقتصاد ایران در مناسبات با دیگر کشورها گشوده است و با وجودی که تحریمهای اخیر علیه ایران هوشمندانه وضع شده اما آنها راه به جایی نخواهند برد و مکرشان به خود آنها بازمیگردد.
وی سپس از حوزههای حملونقل، نفت، تجارت، بانک و بیمه و اقتصاد کلان به عنوان پنج حوزهای نام برد که تحریمکنندگان به دنبال وارد کردن ضربه در آن حوزهها بودهاند، افزود: اما عبور از این مسایل به خوبی در حال مدیریت است.
وزیر صنعت، معدن و تجارت در بخش دیگری از سخنان خود گفت: در هیچ جای دنیا در فهرست تحریمهای دنیا بانک مرکزی کشوری تحریم نمیشود، بانک به عنوان یک نهاد بینالمللی که ارتباطات بینالمللی حوزه پول و سرمایه را مدیریت میکند، بانکی نظمدهنده است که ارتباطات قاعدهمندی ایجاد میکند اما درتحریم بانک مرکزی قواعد بینالمللی را هم نادیده گرفتند.
نگاههای جدید در تجارت
وی در بخش دیگری از سخنان خود به فرصتهای اقتصادی ناشی از تحریم پرداخت و عنوان کرد: شاید اگر فشارهای جدید نبود، نگاه جدید به حوزه تجارت و اقتصاد نیز به این زودی شکل نمیگرفت.
وزیر صنعت، معدن و تجارت همچنین گفت: اولویتبندی گروههای کالایی به ۱۰ گروه، قرار گرفتن کالاهای اساسی و داروها در گروههای یک و ۲ که ارز مرجع به آن تعلق میگیرد و گروههای ۳ تا ۹ که ارز مبادلهای تخصیص مییابد از جمله این برنامهها به شمار میرود.
وزیر صنعت، معدن و تجارت از گروه ۱۰ کالاها به عنوان اقلام مصرفی و غیرضروری نام برد و افزود: خودروهای لوکس، لوازم خانگی و انواع مبلمان خارجی در این گروه قرار میگیرد و بیش از چند ماه است که ثبت سفارش این کالاها ممنوع شده است.
غضنفری با بیان اینکه اقتصاد کشور همچنان به درآمدهای ارزی ناشی از نفت نیاز دارد، افزود: تولیدات، مواد اولیه میخواهد و مواد اولیه هم نیازمند ارز است و اگر در این حوزه هم بتوانیم مدل داشته باشیم که تمام ارز مورد نیاز تولید توسط خود تولیدکنندگان از طریق صادرات غیرنفتی به دست آیید و بتوانیم حوزه تولید را از ارز نفت بینیاز کنیم، کمکی است که تحریمها به صورت غیر مستقیم به اقتصاد کشور کردهاند.
وزیر صنعت، معدن و تجارت تصریح کرد: تولید بیشتر هم برای مصرفکنندگان کالاهای فراوانتر و ارزانتر میآورد و برای حوزه ارزی نیز ارزآور است و به دلیل اینکه قدرت صادرات دارد نقش مهمی در رشد اشتغال و سرمایهگذاری ایفا خواهد کرد.
وی ادامه داد: بنابراین اگر دو جریان پولی ارزی و ریالی را به سرعت و به فراوانی در اختیار حوزه تولید قرار دهیم با مراقبتهای ویژه، تحریمها در جهت عکس خود عمل میکند و برای ما یک فرصت میشود که به حمدالله در دولت و مجلس این تفکر وجود دارد، فقط سرعت عمل و دقت در اجرا میتواند بسیار کمککننده باشد.
نرخ ارز و جهش صادراتی
غضنفری درباره مسایل ناشی از نوسانات نرخ ارز و آثار آن روی صادرات گفت: تا پیش از این صادرکنندگان بارها به ما مراجعه میکردند و درخواست افزایش چند درصدی نرخ ارز را داشتند چراکه آنها معتقد بودند این امر موجب جهش صادراتی و شکوفایی اقتصاد میشود و هماکنون این شرایط برای آنها فراهم شده است.
وی در ادامه گفت: تمام کالاهای ایران در کشورهای همسایه مزیت صادراتی به خود گرفتهاند و اگر مشکل نظام بانکی که ارتباطی هم به تحریم ندارد به خوبی مدیریت شود و چهار راه قفل شده جریان نقدی به خوبی مدیریت شود، تولید کاملا جریان صادراتی پیدا میکند و با همتی بیش از گذشته میتوانیم پای نفت را از بودجه دولت برای همیشه بیرون کنیم.
وزیر صنعت، معدن و تجارت در ادامه با بیان این جمله که وقتی کسی میگوید برخی اتفاقات الطاف خفیه الهی است نباید تعجب کرد، گفت: اینها نقشههای الهی است و هیچکس نمیتواند به خود مرتبط کند، این در قاموس الهی است کسانی که میخواهند در مقابل خدا قرار گیرند بدون آنکه بفهمند تصمیماتشان به نفع گروهی مظلوم تمام میشود.
غضنفری با بیان این جمله که علت تحریمها نه مساله هستهای و نه حقوق بشر است، گفت: علت این است که آنها میگویند چرا جمهوری اسلامی ایران تابع دستورات ظالمانه نبوده و کشوری مستقل است، شما هم باید مانند کشورها تابع باشید و به اینکه در فلسطین چه خبر است و رژیم صهیونیستی چه کار میکند، کاری نداشته باشید اما تجربه نشان داده که هر چه پایمردی بیشتری داشته باشیم، نتیجه بهتری به دست میآید و اگر با همت شما این روند را ادامه دهیم، اتفاقات خوبی برای جمهوری اسلامی در پیشرو است.
وی در ادامه با یادآوری این موضوع که تحریمها در دنیا سابقهای طولانی داشته و گاهی بحق و گاهی هم به ناحق اعمال میشده است، گفت: اما این موضوع را باید در خاطر بسپاریم که موفقیت تحریمها به کثرت تعداد تحریمها نیست.
تفاهمنامهای که اجرایی نشد
تفاهمنامه همکاری وزارت صنعت، معدن و تجارت با شورای شهر که سال گذشته به امضا رسیده بود موضوع دیگری بود که وزیر صنعت، معدن و تجارت در این نشست به آن اشاره کرد و گفت: هنوز هیچکدام از دو طرف اقدامی برای اجرایی کردن این تفاهمنامه انجام ندادهایم.
وی ساماندهی صنوف آلاینده، ممانعت از فعالیت واحدهای صنفی بدون پروانه، عوارض اخذ نظر مشورتی مجامع صنفی در موقع احتساب عوارض سالانه، گسترش میادین میوه و ترهبار، توسعه صادرات، تشویق صنوف به توسعه صادرات را از جمله محورهای این تفاهمنامه بیان کرد.
غضنفری گفت: با توجه به ادغام دو وزارتخانه بازرگانی و صنایعومعادن سابق تفاهمنامه جدید که قرار است در آیندهای نزدیک شود طرحهای صنعتی و معدنی، توسعه شهرکهای صنعتی، کمک به توسعه واحدهای تجاری، تشکیل اتاق فکر و مورد توجه قرار گرفته است.
وی گفت: وزارتخانه ادغامی قدرت تحرک بیشتری به ما به عنوان وزارتخانه میدهد پییشنهاد من این است که برنامه مشترکی میان وزارت صنعت، معدن و تجارت و شورای عالی استانها پیشبینی شود که برآن اساس یک کار مشترک را انجام دهیم به نحوی که هر شهری تعدادی از شهرکها یا واحدهای صنعتی خود را به وزارتخانه ما معرفی کنند تا بتوانیم زمینه استفاده از صددرصد ظرفیت تولید آنها را در سال ۹۲ فراهم کنیم.
غضنفری در حاشیه این مراسم در پاسخ به پرسشهای خبرنگاران در خصوص ذخایر استراتژیک از نهادههای دامی، شامل کنجاله، ذرت و جو، برنج، مواد خوراکی همچون روغن، مواد پروتئینی شامل مرغ و گوشت و برخی دیگر کالاها به عنوان عمده ترین اقلامی نام برد که به میزان کافی ذخیرهسازی شده است.
وزیر صنعت، معدن و تجارت افزود: طرحهایی که در این زمینه استفاده شده کاملا موفق بوده است و از بانک مرکزی و وزارت نفت برای کمک به ذخیرهسازی نیز تشکر میکنم.
وی همچنین در پاسخ به پرسشی درباره وضعیت کنونی برنج و توزیع آن نیز گفت: به دلیل برخی کمبودها تصمیم گرفتیم که ۷۰ هزار تن برنج را از طریق نظام توزیع شامل فروشگاههای زنجیرهای و سیستم تحت کنترل در سراسر کشور توزیع کنیم.
غضنفری با بیان اینکه تا زمانی که قیمت برنج به حالت تعدیلی و کنترل کننده بازگردد، برنج در سطح عمومی عرضه میشود و همه میتوانند از آن استفاده کنند، گفت: افزایش قیمت شامل این برنجهای توزیعی نمیشود و برای سرعت بخشی به کار باید حجم بیشتری که بنکداران اعلام کردهاند را توزیع کنیم.
وزیر صنعت، معدن و تجارت درباره زمان اجرای فاز دوم هدفمندی یارانهها نیز گفت: اجرای مرحله دوم به تصمیم مجلس برمیگردد، دولت کار مطالعاتی خود را آغاز کرده، تجزیه و تحلیلها انجام شده و درباره نتایج اجرای مرحله اول هم گزارشات خوبی به دست آمده است.
وی همچنین با تصریح بر اینکه دولت خود را آماده مرحله دوم هدفمندی میکند، افزود: اما فراموش نکنیم هنگامی که مرحله اول هدفمندی را اجرا کردیم وفاق ملی و توافق عمومی خوبی وجود داشت، مجلس، دولت و مردم همراه بودند، مقام معظم رهبری نیز تایید کردند.
غضنفری افزود: چنین کار بزرگی جز با وفاق عمومی و توافق همگی موفقیت حاصل نمیشود در این مرحله هم باید اطلاعرسانی کنیم هم نمایندگان موافق باشند و هم اینکه همه گروههای اجتماعی و اقتصادی آن را مفید بدانند که به نظر میرسد اطلاعرسانی مهمترین کاری است که باید انجام شود.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد