1 - 06 - 2024
مراحل ترخیص کالا، گام به گام: از ثبت سفارش تا تحویل کالا
این مقاله به مهمترین مرحله در تجارت بین المللی؛ یعنی ترخیص کالا اختصاص پیدا کرده است. ترخیص کالا یکی از اصلیترین مراحل در واردات و صادرات است که تاجران و بازرگانان برای تکمیل تجارت خود باید از این مرحله گذر کنند. کوچکترین اشتباه در این مرحله ممکن است موجب تاخیر در ترخیص کالا و در نتیجه بوجود آمدن خسارتهای جبران ناپذیری شود. در ادامه این مقاله مراحل ترخیص کالا به صورت کامل شرح داده شده است.
ترخیص کالا از گمرک به چه معنی است؟
به طور خلاصه تمامی اقداماتی که به منظور آزادسازی کالاهای وارداتی یا صادراتی از گمرک، توسط صاحب کالا یا نماینده وی انجام شود، ترخیص کالا نام دارد.
فرآیند ترخیص کالا کار نسبتا دشوار و پیچیدهای است. بازرگانان و تاجران معمولا برای انجام آن؛ از افراد متخصص کمک میگیرند تا کالای خود را بدون دردسر از گمرک ترخیص نمایند. افراد متخصص در زمینه ترخیص کالا، که اصطلاحا به آنها “ترخیصکار” گفته میشود؛ به صورت تخصصی عهدهدار انجام تشریفات گمرکی هستند و اگر این اشخاص در شغل خود حرفهای بوده و از تمامی قوانین گمرکی آگاه باشند، میتوانند با هزینه معقول و در کمترین زمان ممکن، کالا را از گمرک ترخیص نمایند.
گام به گام مراحل ترخیص کالا از گمرک
ترخیص کالا از چند مرحله مهم تشکیل شده است. در ادامه با ما همراه باشید تا با مراحل ترخیص کالا آشنا شویم:
۱-اظهار کالا به گمرک
مرحله اول ترخیص کالا از گمرک اظهار کالا در سامانه EPL است. صاحب کالا در این مرحله به صورت آنلاین باید تمامی اطلاعات کالا را در سامانه اظهار نماید.
۲-آماده سازی اسناد و مدارک
در گام بعدی باید اسناد و مدارکی که برای ترخیص کالا از گمرک نیاز است را آماده کنید. این اسناد شامل پروفرما اینویس، پکینگ لیست، گواهی مبدا، ترخیصیه، قبض انبار گمرکی، بارنامه و … است.
۳-دریافت کوتاژ و تعیین مسیر
پس از تایید اظهارنامه توسط کارشناسان گمرک، شمارهای تحت عنوان شماره کوتاژ به شما اختصاص داده میشود. سپس کالای شما در یکی از سه مسیر سبز، زرد و قرمز مورد ارزیابی قرار خواهد گرفت.
اگر کالا در مسیر سبز قرار گرفته باشد (درصورت عدم نیاز به مجوزات خاص و حقوق و و عوارض گمرکی) مستقیما وارد مرحله صدور مجوز بارگیری خواهد شد.
اگر کالا در مسیر زرد قرار بگیرد “ممکن” است نیاز به ارزیابی داشته باشد. بنابراین در حضور مسئول گمرک، بسته ها باز میشوند و از نظر تعداد و سایر مشخصات، با اسناد مطابقت داده میشود.
اگر کالا در مسیر قرمز قرار بگیرد کالا “باید” مورد ارزیابی قرار گیرد. بستهها به صورت کامل باز شده و مشخصات آن با اسناد ارائه شده تطبیق داده خواهد شد.
قرار گرفتن کالای شما در یکی از سه مسیر ذکر شده ممکن است به صورت اتفاقی صورت گرفته باشد و یا اینکه طبق نوع کالا، کشور تولید کننده، تعرفه، اعتبار صاحب کالا و … با استفاده از سیستم مدیریت ریسک تعیین مسیر گردد.
۴-اخذ مجوز های لازم
تمامی کالاها برای ورود یا خروج از کشور نیازمند مجوزاتی هستند که باید توسط صاحب کالا یا نماینده وی از سازمان های مربوطه اخذ گردند. مجوزات از جمله استاندارد، بهداشت، قرنطینه، انرژی اتمی و … میباشند.
۵-پرداخت هزینه گمرکی
پس از تایید مراحل بالا، صاحب کالا موظف به پرداخت هزینههای گمرکی است. این هزینه ها شامل هزینه های بارگیری، حقوق ورودی، مالیات، هلال احمر و … است.
۶-خروج کالا از گمرک
پس از پایان تشریفات گمرکی و پرداخت هزینهها، مجوز بارگیری کالا از گمرک صادر میشود. در صورتی که تمامی مجوزهای فعال در سامانه تایید گردند، گمرک مجوز بارگیری کالا را صادر میکنند.
جمعبندی
در این بخش به بررسی یکی از مهمترین مراحل در تجارت بین الملل، یعنی ترخیص کالا از گمرک پرداختیم. دانستیم که ترخیص کالا فرآیندی پیچیده است و تنها افراد متخصص در این زمینه میتوانند مراحل آن را انجام دهند. ترخیصکاران حرفهای با انجام صحیح وظایف خود، علاوه بر کاهش هزینهها و تسریع در فرآیند ترخیص، تاجر را در جهت کسب سود حداکثری کمک میکنند. شرکت بازرگانی راهکار تجارت پایا در وبسایت خود به آموزش ترخیص کالا از گمرک پرداخته و مطالب مفیدی را در این زمینه با علاقهمندان به اشتراک گذاشته است. درصورتی که علاقهمند به یادگیری ترخیص کالا هستید، این وبسایت میتواند به شما کمک کند.
** این مطلب توسط جهان صنعت نوشته نشده و انتشار آن به منزله تایید محتوا نیست
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد