2 - 12 - 2019
مردم با دولت همکاری کنند
گروه سیاسی- با وجود اینکه تلاطم بازار ارز هنوز فضای مجلس را تحتالشعاع خود قرار داده و تذکرات نمایندگان به دولت به قوت خود باقی است اما جلسه دیروز خانه ملت با روز قبل خود تفاوت چشمگیری داشت و آن آرامش نسبی نمایندگان است که بعد از حمله دست جمعی خود به سیف و تصمیم دولت برای فروش دلار ۴۲۰۰ تومانی کمی خیالشان آسوده شده است اما مشکل آب کشور دغدغه اصلی نمایندگان در روزهای آخر فروردین ماه است؛ دیروز با حضور اعضای هیاترییسه مجلس، نمایندگان مردم و وزرای نیرو و جهادکشاورزی، نشست غیرعلنی با موضوع کم آبی در صحن علنی مجلس شورای اسلامی برگزار کردند تا راهکارهای مقابله با کمآبی و مسایل حوزه آب مورد بررسی قرار گیرد. به گفته کارشناسان منابع آب در دنیا محدود است، وضعیتی که در مورد شرایط آب و هوایی به وجود آمده موجب شده کره زمین حدود ۲ تا ۳ درجه گرمتر شود و در نتیجه آب تبخیر شده و منابع آبی کاهش یابد و همچنین استفاده از منابع آب در ظرف سه، چهار دهه گذشته بسیار افزون شده که این مساله موجب شده منابع آب در دنیا در حال حاضر حالت بحرانی پیدا کند لذا کشورهایی مانند ایران که آب و هوای خشک یا نیمه خشک دارند باید دو اقدام اساسی در این رابطه انجام دهند؛ اقدام اول در داخل کشور است که باید نسبت به بهینه کردن مصرف آب تمهیداتی انجام گیرد. در کشور ما حدود ۸۰ درصد آب صرف کشاورزی میشود در حالی که راندمانی که کشاورزی برای تولید ناخالص ملی دارد در حد پایینی قرار داشته که کمتر از ۲۰ درصد است لذا مجلس موظف است تا وضعیت آب را رسیدگی کند و سپس محدودیتهایی برای اینکه کشاورزان چگونه از آن استفاده کرده و این میزان در چه حدی باشد، قرار دهد که این کار میتواند در قالب قانون به صورت تشویقها و حمایتهایی انجام شود. طبق گفته نمایندگان، دیروز مجلس در جلسهای غیرعلنی برای حل مشکل کمآبی تصمیمات قابل توجهی گرفت. در این جلسه مقرر شد کمیتهای در دولت برای موضوع آب تشکیل شود و مرکز پژوهشها نیز در کنار این کمیته باشد. در این جلسه وزارت نیرو و کشاورزی موظف شدند مشکلات آب برای کشاورزان را حل کنند. طبق اظهارات وزرای نیرو و کشاورزی در این جلسه با تدوین برنامههای جدید و همکاری و همراهی مردم از دوره سخت خشکسالی عبور خواهیم کرد.
اما علی لاریجانی در خصوص جلسه غیرعلنی مجلس گفت: در ساعت هشت صبح جلسه بسیار مهمی درباره مشکلات آب در کشور داشتیم که حدود دو ساعت و نیم طول کشید. وی با اشاره به حضور وزرای نیرو و جهاد کشاورزی در این جلسه گفت: با توجه به گرم شدن هوا و سیر نزولی بارش باران باید تصمیمات مهمی از نظر استفاده بهینه آب در بخشهای کشاورزی و صنعتی گرفته شود و ساماندهی روشنتری داشته باشیم. رییس مجلس شورای اسلامی همچنین خاطرنشان کرد: با توجه به تشکیل کارگروهی در دولت باید کمیته مربوطه در مجلس مستمرا در جریان پیشرفت کارها قرار گیرند تا انشاءالله در آینده این موضوع مشکلی برای کشاورزان و عموم مردم به دنبال نداشته باشد.
بهروز نعمتی نماینده تهران و سخنگوی هیاترییسه مجلس نیز در جمع خبرنگاران توضیحاتی را در خصوص جلسه غیر علنی مجلس در خصوص آب ارائه کرد. وی خاطرنشان کرد: گزارش مفصلی از سوی مرکز پژوهشهای مجلس در این جلسه ارائه شد. مقرر شد کمیتهای در دولت برای موضوع آب تشکیل شود و مرکز پژوهشها نیز در کنار این کمیته باشد. رییس این کمیته احتمالا آقای جهانگیری معاون اول رییسجمهور خواهد بود. وی تصریح کرد: هیچ تفاوتی در مناطق پر بارش و کم بارش نیست و هر کدام از این مناطق مشکلاتی دارند. نعمتی تاکید کرد: مجلس به جد معتقد است که بخش کشاورزی نباید دغدغه آب داشته باشد. در این جلسه وزارت نیرو و کشاورزی موظف شدند مشکلات آب برای کشاورزان را حل کنند.
سخنگوی هیاترییسه یادآور شد: صنایعی که از این به بعد ایجاد میشوند باید در مناطق پرآب باشند. همچنین در این جلسه مقرر شد تا این کمیته آب شرب، آب کشاورزان و صنایع را ساماندهی کند. وی در پاسخ به سوالی در خصوص سهمیهبندی آب، گفت: موضوع سهمیهبندی آب مطرح نیست و نباید به بحث سهمیهبندی بپردازیم و قرار شد ساماندهیهای لازم توسط کمیتهای که در دولت تشکیل میشودانجام شود. نعمتی در خصوص شهرهایی که درگیر کم آبی هستند، اظهار داشت: عدد و رقم شهرهای درگیر با کم آبی در این جلسه مطرح نشد. وی با اشاره به تذکر لاریجانی به وزیر کشاورزی گفت: آقای لاریجانی تذکری را در خصوص آبخیزداری به آقای حجتی دادند، وزارت کشاورزی مکلف شد آبخیزداری را به صورت جدی در دستور کار قرار دهد.
تصمیمات مهم مجلس برای حل مشکل کمآبی
همچنین بنا بر این گزارش، نماینده مردم تهران تشکیل کارگروه ملی سازگاری با کم آبی در دولت را به عنوان یکی از اقدامات بیان شده در حوزه ملی در جلسه غیرعلنی در خصوص بررسی مسایل حوزه آب مطرح کرد و گفت: طبق اظهارات وزرای نیرو و کشاورزی در این جلسه با تدوین برنامههای جدید و همکاری و همراهی مردم از دوره سخت خشکسالی عبور خواهیم کرد. علیرضا رحیمی در توضیح جلسه غیرعلنی مجلس برای بررسی مسایل حوزه آب، گفت: در این جلسه وزیر نیرو به همراه همه معاونانش، وزیر کشاورزی، معاون سازمان محیطزیست و کارشناس مرکز پژوهشها حضور پیدا کرده و گزارشی درباره پیشبینیها و راهکارها برای کنترل وضعیت آب و برق را ارائه دادند. به گفته وی در این جلسه در خصوص تغییر الگوی کشت، آبیاری تحت فشار و روشهای بهرهبرداری از چاهها نیز مطالبی بیان شد. مطالب این جلسه به صورت تخصصی مطرح شده است. رحیمی با اشاره به تشکیل کارگروه ملی سازگاری با کم آبی در دولت از اسفند ۹۶ گفت: طبق توضیحات ارائه شده تاکنون این کارگروه سه جلسه را برگزار کرده. کمیتههای تخصصی تشکیل شدند که مجموعه مدیریت آب کشور در این کارگروه تصمیمگیری میکند.
وی با بیان اینکه هدف از تشکیل این کارگروه تمرکز بر مدیریت آب و چگونگی توزیع آن در مصارف مختلف است، گفت: وزرای کشور، نیرو، صنعت، کشاورزی و روسای سازمان برنامه و بودجه و محیطزیست عضو این کارگروه هستند که ریاست آن با وزیر نیرو است. عمده کارکردهای این کارگروه نظارت بر پیشرفت برنامههای حوزه آب و بررسی وضع تعرفهها برای مصارف مازاد بر الگوی مصرف و تحلیل حجمی آب برای مصارف مختلف است.
نماینده تهران یادآور شد: در این جلسه از تشکیل این کارگروه به عنوان یکی از اقدامات موثر در حوزه ملی نام برده شد و علاوه بر آن گزارشی از وضعیت موجود آب کشور و راهحلهایی برای برونرفت از شرایط سخت و خشکسالی بیان شد. رحیمی در پایان تاکید کرد: با تدوین برنامههای جدید و همکاری و همراهی مردم از دوره سخت خشکسالی عبور خواهیم کرد.
با وجودی که دولت تصمیم خود را در مدیریت بازار ارز اعلام کرد اما همچنان نمایندگان در تذکرها و نطقها به ارائه راهکار میپردازند. استعفای نجفی از شهرداری تهران و عدم مطرح شدن طرح دو فوریتی رسیدگی به اموال مقامات نیز از مهمترین موضوعات مطرح شده در تذکرات نمایندگان مجلس شورای اسلامی بود.
نایب رییس مجلس فضای روز سهشنبه مجلس برای بررسی تحولات ارز را نشانه اعتراض مجلس به مدیریت بانک مرکزی دانست و گفت که دولت باید این پیام را دریافت کند. علی مطهری نماینده تهران، در زمان رایگیری درباره ایرادات شورای نگهبان به طرح اصلاح قانون بودجه ۹۶، به کنایه گفت: مجلس در آرامش خوبی است، انگار نمایندگان جبران جلسه روز قبل را میکنند. وی با اشاره به تنشهای روز سهشنبه در صحن مجلس در زمان حضور سیف تصریح کرد: این اتفاقات نشانه اعتراض مجلس به مدیریت بانک مرکزی بود که همراه با توهین نبود. نمیگویم اصل کار بد بود، ما میخواستیم آن زمان فقط فضا را آرام کنیم. مطهری خاطرنشان کرد: دولت باید این پیام مجلس را دریافت کند.
بعد از صحبتهای مطهری و رایگیری از مجلس برای رفع ایرادات شورای نگهبان در طرح اصلاح قانون بودجه ۹۶، نمایندگان جهت تامین نظر شورا ۵ جزء از این قانون را حذف کردند.
اما نادر قاضیپور در جلسه علنی با استناد به اصل ۴۹ قانون اساسی، گفت: طبق این اصل، دولت موظف است ثروتهای ناشی از ربا، ارز، رشوه، اختلاس، سوءاستفاده از موقوفات و معاملات دولتی و دایر کردن اماکن فساد و سایر موارد غیرمشروع را گرفته و به صاحب آن دهد. در صورت معلوم نبودن صاحب باید به بیتالمال داده شود. دولت این کار را نکرد، ما نمایندگان در اجرای این اصل طرح اعاده اموال نامشروع را نوشتیم. نماینده ارومیه با تاکید بر لزوم برخورد با سودجویان بازار ارز گفت که دادستان باید به دادگاه، متخلفان را معرفی و احکام آنها را صادر کند.
سیدمحمدباقر عبادی نماینده مردم بیرجند در مجلس نیز در نطق میاندستورش گفت: از رییسجمهور میخواهم در تیم اقتصادی خود تجدید نظر کند. با این تیم دولت به جایی نمیرسد. تیم اقتصادی باید افزایش قیمت ارز را پیشبینی و جلوتر آن را مدیریت میکرد. مگر بانک مرکزی و آقای سیف مشغول چه کاری بودند که از این موضوع غفلت کردند.
رییسجمهور شرایط باثباتی را در بازار ایجاد کند
سیدجواد ساداتینژاد تاکید کرد: اوضاع نابسامان بازار ارز در روزهای اخیر شرایط نامطلوبی را ایجاد کرده و مردم انتظار دارند رییسجمهور که در زمان انتخابات با شعار مورد اعتماد قرار گرفت، امروز شرایط باثباتی را ایجاد کند. نماینده مردم کاشان در مجلس گفت: امروز شرایط نابسامان معیشت دامنگیر مردم شده و جامعه انتظار دارد با اجرای برجام گشایش را در حوزههای اقتصادی ببینند، اما شرایط برخلاف وعدههای داده شده پیش رفت؛ از دولت میخواهم که با تجدیدنظر در سیاستهای خود و با توجه به سیاستهای اقتصادی و بومی راهکار خروج از رکود و رونق اقتصادی را بیابد و بداند که گفتوگو با مردم همیشه اثربخش بوده است.
همچنین مصطفی کواکبیان نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس در مجلس شورای اسلامی با تاکید بر توجه به بحث شفافیت گفت: رییسجمهور باید بگوید دستهای پنهانی که وضعیت ارزی را ایجاد کردند چه کسانی بودند زیرا این شرایط در بهمن ماه سال گذشته نیز وجود داشت. کواکبیان در تذکری خطاب به هیاترییسه مجلس گفت: دو مورد تحقیق و تفحص از شهرداری به هیاترییسه ارسال شده که تاکنون اعلام وصول نشده است. همچنین یک مورد استیضاح وزیر و دو مورد سوال از وزرا نیز مطرح است که هیاترییسه باید آنها را پیگیری کند. عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس تاکید کرد: در بحث شهرداری خواهان شفافیت هستیم. نجفی شهردار پیشین باید بگوید تحت چه فشاری بوده تا افکار عمومی روشن شود.
علیرضا سلیمی نیز در اخطاری با استناد به اصل ۷۱ قانون اساسی گفت: طبق قانون، مجلس میتواند در عموم مسایل قانون وضع کند؛ ۱۶۶ نماینده طرح دوفوریتی اعاده اموال نامشروع مسوولان را امضا کردند که بعد از آن تعداد امضاها به بیش از ۲۰۰ نماینده رسید، سوال این است که چرا این طرح در مجلس مطرح نمیشود و به جای آن ایراد شورای نگهبان در اصلاح قانون بودجه ۹۶ را بررسی میکنیم؟ وی ادامه داد: بودجه ۹۶ تمام شده است، آقایان برای اینکه دیوان محاسبات به آنها گیر ندهد و خدای ناکرده از بغل گوششان نگذرد، طرحی آوردند تا موادی از بودجه ۹۶ حذف شود آن هم در شرایطی که بودجه سالانه است و عملا ما وارد بودجه سال جدید شدهایم. علی مطهری نایب رییس دوم مجلس در پاسخ به این اخطار گفت: طرح دو فوریتی مربوط به اموال مقامات در نوبت رسیدگی است، طرحهای دو فوریتی نیز برای بررسی در مجلس در نوبت قرار میگیرد. وی افزود: اگر میخواهید که زودتر این طرح در دستور باشد با نمایندگانی که طرحهای دیگر دارند صحبت کنید تا در صورت موافقت آنها این طرح با اولویت مورد بررسی قرار گیرد.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد