27 - 04 - 2023
مسکو، سوار بر موج قیمتی نفت
گروه انرژی- قیمت نفت پس از ریزش بیش از دو درصدی در شب گذشته، تحت تاثیر آماری که کاهش ذخایر نفت و بنزین آمریکا را نشان داد، در معاملات روز چهارشنبه افزایش یافت.
براساس گزارش رویترز، بهای معاملات نفت برنت با ۳۰ سنت معادل ۴/۰ درصد افزایش، به ۸۱ دلار و ۷ سنت در هر بشکه رسید. بهای معاملات وستتگزاس اینترمدیت آمریکا با ۳۹ سنت معادل ۵/۰ درصد افزایش، به ۷۷ دلار و ۴۶ سنت در هر بشکه رسید.
گزارش موسسه امریکن پترولیوم نشان داد ذخایر نفت آمریکا در هفته منتهی به ۲۱ آوریل، حدود ۱/۶ میلیون بشکه کاهش پیدا کرده است در حالی که تحلیلگران کاهش این ذخایر به میزان حدود ۵/۱ میلیون بشکه را پیشبینی کرده بودند. ذخایر بنزین آمریکا هفته گذشته، ۹/۱ میلیون بشکه کاهش پیدا کرد اما ذخایر سوختهای دیگر به میزان ۷/۱ میلیون بشکه افزایش داشت. آمار رسمی ذخایر نفت و فرآوردههای نفتی آمریکا بعدازظهر روز چهارشنبه منتشر شد.
قیمت نفت روز سهشنبه بیش از دو درصد سقوط کرد و به نزدیک سطحی بازگشت که پیش از اعلام جدیدترین دور کاهش تولید گروه اوپکپلاس در اوایل آوریل، قرار داشت.
سونگ یانگ تحلیلگر شرکت «چاینا گلکسی فیوچرز» در یادداشتی نوشت: نیروی صعودی که نفت تحت تاثیر کاهش تولید اوپک پیدا کرده بود، تحلیل رفته و صادرات نفت روسیه هیچ کاهش آشکاری را نشان نمیدهد و بخش عرضه بازار را بدون حمایت بیشتر گذاشته است.
هر چند آمار موسسه امریکن پترولیوم در معاملات روز چهارشنبه از قیمتها حمایت کرد اما نگرانیهای اقتصادی ادامهدار و انتظارات برای افزایش بیشتر نرخهای بهره که میتواند رشد اقتصادی را از مسیر خارج کرده و رشد تقاضا برای سوخت را محدود کند، نشانههای بهبود مصرف در کوتاهمدت را تحتالشعاع قرار دادند.
اعتماد مصرفی آمریکا در آوریل، تحت تاثیر نگرانیها نسبت به آینده، به پایینترین حد ۹ ماهه نزول کرد و این ریسک که اقتصاد آمریکا ممکن است امسال به رکود برگردد را تشدید کرد.
سرمایهگذاران همچنین نگران هستند افزایش جدید نرخ بهره توسط بانکهای مرکزی بزرگ جهان با هدف مقابله با تورم سرسامآور انجام خواهد شد، ممکن است رشد اقتصادی را کند کرده و به تقاضا برای انرژی در آمریکا، انگلیس و اتحادیه اروپا ضربه بزند.
انتظار میرود فدرالرزرو آمریکا، بانک مرکزی انگلیس و بانک مرکزی اروپا در نشست سیاستگذاری آتی خود، نرخ بهره را افزایش دهند.
تصاحب بازار هند توسط روسیه
در همین حال گزارشها نشان میدهد که سهم کشورهای تولیدکننده اوپک از بازار نفت هند مخصوصا در خاورمیانه و آفریقا در سال مالی منتهی به مارس ۲۰۲۳ تا ۵۹ درصد کاهش یافته که نتیجه افزایش واردات نفت هند از روسیه است.
افزایش خرید نفت ارزانقیمت روسیه توسط هند سهم اوپک از واردات نفت این کشور را در سال مالی ۲۰۲۲ و ۲۰۲۳ به پایینترین رقم طی ۲۲ سال گذشته رسانده است. انتظار میرود سهم این تولیدکنندگان بزرگ در ادامه سال جاری میلادی بازهم کاهش یابد.
سهم کشورهای تولیدکننده اوپک از بازار نفت هند مخصوصا در خاورمیانه و آفریقا در سال مالی منتهی به مارس ۲۰۲۳ تا ۵۹ درصد کاهش یافته است. این رقم در سال مالی گذشته برابر با ۷۲ درصد بود.روسیه برای اولینبار جای عراق را بهعنوان بزرگترین عرضهکننده نفت به هند گرفته و عربستان حالا در رتبه سوم قرار دارد.
هند در گذشته بهخاطر هزینههای بالای حملونقل بهندرت نفت روسیه را خریداری میکرد. اما حالا یکی از بزرگترین مشتریان نفت دریایی این کشور است. افزایش صادرات نفت روسیه به هند بهدنبال کنار گذاشتن نفت این کشور توسط کشورهای غربی پس از آغاز جنگ اوکراین انجام شده است.
هند در سال مالی گذشته حدود ۶/۱ میلیون بشکه در روز نفت روسیه را وارد کرده که ۲۳ درصد از کل ۶۵/۴ میلیون بشکه در روز واردات این کشور را تشکیل میدهد.
برخی تحلیلگران عقیده دارند نفت خام روسیه بسیار ارزانتر از درجات نفتی خاورمیانه است و بهنظر میرسد اوپک با کاهش تولید به ضرر خود عمل میکند. این تصمیم سهم اوپک در آسیا را بیشازپیش کاهش میدهد.
سهم خاورمیانه در بازار نفت هند در سال مالی ۲۰۲۱ و ۲۰۲۲، ۶۴ درصد و سهم آفریقا ۴/۱۳ درصد بود. سهم آمریکایلاتین هم به پایینترین رقم طی ۱۵ سال گذشته یعنی ۹/۴ درصد رسیده است.
هند در ماه مارس حدود ۵ میلیون بشکه در روز نفت وارد کرده که نسبتبه ماه قبل از آن، افزایش داشته و نفت روسیه حدود ۳۶ درصد از کل واردات این کشور را تشکیل داده است.تجزیه و تحلیل دادههای حملونقل کالا در ماه مارس نشان میدهد که اکنون ۳۰ درصد از کل واردات نفت هند، سومین مصرفکننده بزرگ نفت خام جهان، از روسیه تامین میشود.
نشریه ژاپنی نیکی اخیرا با استناد به تجزیه و تحلیل دادههای حملونقل کالا در ماه مارس گزارش داد که اکنون ۳۰ درصد از کل واردات نفت هند، سومین مصرفکننده بزرگ نفت خام جهان، از روسیه تامین میشود.
دهلینو قبلا به نفت خاورمیانه متکی بود، اما براساس دادههایی که توسط شرکت تحقیقاتی بریتانیایی ریفینیتیو منتشر شد، هند در ماه مارس بیش از ۶ میلیون تن نفت خام از روسیه خریداری کرده است.
این عدد نشاندهنده مقدار ردیابیشده نفت خام، نفت کوره و فرآوردههای نفتی تصفیه شدهای است که تا پایان ماه گذشته میلادی توسط نفتکشها از بنادر روسیه به هند منتقل شده است.
وابستگی ۳۰ درصدی هند به نفت روسیه که انتظار میرود در این ماه تا ۵۰ درصد افزایش یابد، بالاترین سطح روابط تجاری بین دهلی نو و مسکو را نشان میدهد. در ژانویه ۲۰۲۲، روسیه تنها ۲ درصد از واردات نفت هند را به خود اختصاص داده بود.
در عین حال، چین در ماه مارس بیش از ۷/۴ میلیون تن نفت از روسیه خریداری کرد که پس از هند در رتبه دوم قرار گرفت. نیکی گزارش داد که وابستگی دومین مصرفکننده بزرگ نفت جهان به روسیه به ۱۰ درصد رسیده است.
به گفته این نشریه، ترکیب نفت پرچمدار روسیه موسوم به نفت «اورال» در حال حاضر در محدوده ۶۲ دلار قرار دارد که در مقایسه با قیمت بنچمارک بینالمللی برنت دریای شمال تا ۳۰ درصد پایینتر است.
از زمانی که کشورهای غربی در واکنش به عملیات نظامی مسکو در اوکراین از خرید مستقیم نفت این کشور خودداری کردند، هند و چین واردات نفت خام این کشور را که با تخفیف عرضه میشد، افزایش دادند.
لطفاً براي ارسال دیدگاه، ابتدا وارد حساب كاربري خود بشويد